Témata
Reklama

Absolutní snímač pro každou příležitost

Yeti se stal legendou. Slyšel o něm snad každý z nás. Spojuje schopnost existence v nejdrsnějších podmínkách se schopnosti unikat pozornosti.

Představte si snímač polohy, o kterém nevíte, že existuje, navzdory velmi drsným podmínkám, ve kterých pracuje nějaké zařízení. Takového yettiho mezi snímači. Přežije olej, prach, vibrace, zasypání pilinami atd.

Reklama
Reklama
Reklama
Lineární snímač polohy LMA

Připravili jsme lineární snímač polohy LMA a pokusili se mu vdechnout výše uvedené schopnosti. LMA je bezkontaktní lineární absolutní snímač polohy. Nemusí se najíždět na počáteční polohu při každém startu zařízení. V případě výpadku napájení má řídicí jednotka ihned informaci o poloze jednotlivých akčních členů. Pracuje rychle a spolehlivě.

Konstrukce

Snímač sestává ze snímací hlavy s integrovanou elektronikou pro zpracování signálu. Samolepicí stupnice slouží jako nosič polohové informace. Elektronika čtecí hlavy přeměňuje rastr magnetického pole stupnice na absolutní informaci o poloze. Snímací hlava má subtilní rozměry 52 x 16 x 17 mm a krytí IP67. Velmi rychle se seřizuje díky širokým montážním tolerancím. Stupnice se montuje nalepením.

Snímač LMA je mimořádně spolehlivý díky bezkontaktní konstrukci spojené s absolutním principem měření a vestavěným kontrolním postupům. Bezkontaktní konstrukce eliminuje vliv tření, zabraňuje opotřebení a současně snižuje hysterezi, takže zařízení je přesné i při vysokých rychlostech a zrychleních. Kontrolní algoritmy ověřují v reálném čase například kvalitu magnetizace stupnice, seřízení čtecí hlavy, překročení rychlosti apod. Tento postup zaručuje soustavnou kvalitu poskytované polohové informace a tím i bezpečný provoz aplikace, kde je snímač instalován.

Parametry

Unikátní absolutní kód stupnice může být až 16,2 m dlouhý. Přesnost stupnice je ±40 µm/m. Snímač dosahuje rozlišení od 1,953 µm až do 0,244 µm při rychlosti čtení od 14 m.s-1 do 1,75 m.s-1 při nejvyšším rozlišení. Díky krátkým reakčním časům kratším než 1 µs je LMA vhodný i pro rychlé řídicí smyčky.

Komunikace

Snímač komunikuje v protokolu BISS nebo SSI s pevnou délkou slova 26 bitů. Tato délka je nezávislá na rozlišení. Pro nižší rozlišení než 0,244 µm jsou nižší bity nastaveny na High a mohou být zanedbány. Maximální MA frekvence je 5 MHz při délce prodlevy (latency time) 0,8 µs.

Magnetické snímače LMA jsou spolehlivým řešením absolutní polohové a rychlostní zpětné vazby pro náročné aplikace na montážních linkách v automobilovém průmyslu a elektrotechnickém průmyslu – např. polohování robotů, zpětnou vazbu dřevoobráběcích strojů, lékařských zařízení, balicích strojů, strojů pro řezání vodním paprskem, laserem, strojů na zpracování plastů atd. Po instalaci se na ně může prostě zapomenout a pouze spolehlivá funkce zařízení prozradí jejich existenci.

Společnost RLS

Společnost RLS (Rotary and Linear Motion Sensors) je členem skupiny Renishaw. Vyvíjí, vyrábí a dodává rotační a lineární systémy odměřování polohy pro jakékoliv průmyslové aplikace. Od začátku své existence se RLS zaměřuje na zpětnou vazbu pohybových a polohovacích systémů v průmyslu. Společnost RLS se postupně vyprofilovala na experta v oblasti magnetických snímačů a systémů, zatímco mateřská společnost Renishaw se soustřeďuje na optické snímače.

Odměřovací systémy Renishaw kombinují zkušenosti a znalosti konstruktérů s inovativními myšlenkami, které reagují na přání zákazníků Renishaw z celého světa.

Ing. Josef Sláma

Renishaw

czech@renishaw.com
www.renishaw.com

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 130338
Datum: 12. 03. 2013
Rubrika: Trendy / Měření
Autor:
Firmy
Související články
Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Akademici a (nejen) technika

Spolupráce akademické a komerční sféry. Těchto pět slov v sobě bez nadsázky zahrnuje budoucí prosperitu naší země. Akademická sféra, včetně univerzit, totiž disponuje vynikajícími mozky, jejichž práce však byla v minulosti často „jen“ výzkumem pro poznání. Přitom na kvalitní výzkum je potřeba stále větší množství financí a těch se dnes často nedostává. Komerční sféra naopak financemi disponuje, ale aby ustála zesilující tlak konkurence, potřebuje získávat další a další know-how čili právě výsledky výzkumu. V čem je úhel pohledu na tuto problematiku z obou stran stejný a v čem se liší?

Související články
Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Měřicí technika se stává součástí výrobních strojů

Vzhledem k tomu, že jednou z aktivit České metrologické společnosti, z. s., je mimo jiné také sledování prezentace aktuálních metrologických novinek, trendů vývoje a zastoupení metrologie na veletrzích pořádaných v České republice i v zahraničí, navštívili jsme mimo jiné veletrh Toolex 2017, který se již po desáté konal v polském městě Sosnowiec na třetím největším výstavišti v Polsku – Expo Silesia.

Velmi přesný měřicí stroj pro výpočetní tomografii

Nový model TomoCheck S HA (High Accuracy) 200 společnosti Werth Messtechnik GmbH se senzorem pro výpočetní tomografii je aktuálně nejpřesnějším souřadnicovým měřicím strojem na světě.

Konfirmace měřidel

Příspěvek se zabývá problematikou zajištění návaznosti měření a rozebírá obvyklé metrologické čin-nosti, které jsou za tím účelem prováděny. Zákon o metrologii i běžná praxe zmiňují jako základní postupy kalibraci nebo ověření stanovených měřidel. Kalibrace je postup vedoucí k dosažení způsobilého měřidla ve dvou logických krocích podle definice VIM. Vždy musí být zjištěn aktuální stav měřidla – provádí se zkouškou, která ověří, zda je měřidlo způsobilé plnit dané specifikace, či nikoliv. Nezpůsobilé měřidlo se musí kalibrovat nebo vyřadit. O výsledku je vydán doklad (kalibrační certifikát), jímž je potvrzena způsobilost z dřívější kalibrace nebo způsobilost dosažená kalibrací novou. Zvláštní pozornost je věnována kalibraci měřidel řízených softwarem, např. u souřadnicových měřicích strojů.

Multisenzorová technologie a počítačová tomografie

Výběr vhodného měřicího přístroje pro účely rozměrové kontroly je velmi důležitý. Běžný přístup je takový, že daná aplikace určí vhodný typ senzoru. Pro správné rozhodnutí potřebuje vzít uživatel v úvahu několik aspektů.

Měřím, měříš, měříme…na obráběcím stroji

V moderních výrobních systémech složených z CNC obráběcích strojů je měření a kontrola nástrojů pro preventivní zajištění kvality nepostradatelná. Změřená data nástrojů nebo změřené hodnoty obrobků jsou potom použity k automatickému výpočtu kompenzačních hodnot v probíhajícím výrobním procesu. Pomocí automatické kompenzace rozměrů nástrojů nebo případnou výměnou nástrojů zůstávají výsledky obrábění stabilní.

Expimer - expresní zařízení pro rychlé stanovení materiálových vlastností

Expimer, prezentovaná instrumentovaná měřicí soustava pro stanovení mechanických vlastností materiálů indentační metodou, může být alternativním způsobem, jak rychle definovat materiálové vlastnosti. Celý proces spočívá v tom, že na základě parametrů získaných v průběhu makroprocesu automatizovaného vtlačovaní indentoru kulového tvaru (ABI) do povrchu materiálu bez porušení konstrukce, lze rychle zjistit požadované materiálové vlastnosti. Tato metoda je jedinečná vzhledem k jednoduchosti, rychlosti vyhodnocení, manipulovatelnosti a užitečnosti pro stanovení mechanických vlastnosti materiálů během jejich vývoje, výroby a zejména v pracovních podmínkách provozu.

Multisenzorová souhra - měřicí stroje s pevným portálem

Po mnoho let se souřadnicové měřicí stroje společnosti Werth Messtechnik GmbH osvědčují při měření s více snímači umístěnými na dvou nezávislých osách. Nebezpečí kolize mezi snímačem a obrobkem se tak podstatně sníží, protože senzory, které nejsou používány, jsou zasunuty.

Měřicí technika na Control 2015

Letošního stuttgartského mezinárodního veletrhu Control 2015, zaměřeného na problematiku kvality, se účastnilo na 917 vystavovatelů. Jejich setkání s návštěvníky dokumentovalo novinkami a inovovanými technologiemi současnou úroveň dané oblasti, ale bylo inspirativní také pro další rozvoj oboru.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit