Témata
Reklama

Bionické konstrukce a supravodiče v automatizaci

Bionické konstrukce mají stále blíže k průmyslové praxi. Když společnost Festo před lety představila své první bionické konstrukce, jednalo se spíše o efektní technicky zajímavé hračky, na nichž byly studovány nekonvenční možnosti pohybu či manipulace vycházející z přírodních vzorů.

Letos v Hannoveru však inženýři z oddělení Bionic Learning Network představili tři zajímavé koncepty z oblasti kolaborativní robotiky.

Reklama
Reklama
Reklama

Bionické konstrukce kolaborativních robotů

Prvním z nich je BionicCobot, lehký pneumatický robot, zkonstruovaný podle vzoru lidské ruky i s jejími jednotlivými částmi – paží, předloktím, ramenem, loktem a zápěstím – ovládanými pneumatickými svaly. Kobot stejně jako jeho biologický vzor disponuje velkou silou a dokáže vykonávat dynamické, ale i jemné a citlivé pohyby. Přitom je poddajný, takže při eventuální kolizi s člověkem nepředstavuje nebezpečí. Podle potřeby může být osazen různými typy chapadel. Hmotnost kobota je cca 6 kg, užitečné zatížení 1,5 kg, přesnost polohování 1 mm. Podle informací pracovníků společnosti Festo v současnosti probíhá výroba pilotní série.

Demonstrační model představující konstrukci pneumatického robota BionicCobot.Rameno robota BionicMotionRobot se může ohýbat v libovolných směrech.

Dalším zajímavým typem je BionicMotionRobot, což je flexibilní rameno připomínající sloní chobot nebo rameno chobotnice. Jeho kinematika vychází z konceptu představeného v roce 2010. Nové provedení je ale doplněno funkčním 3D textilním potahem, který umožňuje zvýšení nosnosti až na cca 3 kg, což je prakticky tolik, kolik váží robot samotný. Pohon je opět pneumatický. K řízení a regulaci obou robotů je využíván nový Festo Motion Terminal, jemuž je věnován samostatný článek v tomto vydání.

Pracovník společnosti Festo předvádí chapadlo OctopusGriper.
Exponát SupraLoop představil kombinaci různých dopravních systémů se supravodičovou technologií.

Současně s roboty bylo představeno nové chapadlo OctopusGriper. Jak je z názvu patrno, biologickým vzorem bylo chapadlo chobotnice. Je vytvořeno z měkkého silikonu a při plnění stlačeným vzduchem se ohýbá, respektive stáčí, a může tak ovinout uchopovaný předmět.

BionicCobot je lehký pneumatický kolaborativní robot zkonstruovaný podle vzoru lidské ruky.

Ukázky aplikací supravodičů

Stále více nakročeno do praxe mají i aplikace supravodičů, u kterých se během několika let vývoje podařilo významně snížit příkon potřebný pro chlazení supravodičů a zvýšit životnost technologie na úroveň akceptovatelnou v průmyslových aplikacích. Společnost Festo na svém stánku na veletrhu v Hannoveru představila tři koncepty průmyslového využití supravodičů. Exponát SupraDrive demonstroval vysoce dynamické pohyby a přesnost polohování saní vznášejících se díky efektu supravodivé levitace nad dráhou se zabudovanými kryostaty se supravodiči. Exponát SupraLoop pak představil kombinaci tří různých dopravních systémů v jedné společné aplikaci, která zahrnovala klasický dopravní pás, konfigurovatelný Multi-Carrier-System od společností Festo a Siemens a supravodičovou technologii SupraMotion-System. Třetím exponátem z oblasti supravodičů byl SupraShaker, jehož vznášející se mísa se mohla naklápět a sloužila k protřepání nasypaného materiálu.

Pavel Marek, Hannover

pavel.marek@mmspektrum.com

ODKAZY NA PODROBNĚJŠÍ POPISY VYSTAVENÝCH EXPONÁTŮ:

Bionic Learning Network

Supravodiče v automatizaci

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 170603
Datum: 07. 06. 2017
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Související články
CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Umělé svaly, část 1. Historie a úvod do problematiky

Téma umělých svalů obecně spadá do oblasti pohonů strojů a zařízení. Jedná se o poměrně moderní typ pohonu. S jejich nasazením se v současné době počítá především u humanoidních nebo mobilních robotů, ale předpokládá se, že v budoucnu budou schopné nahradit konvenční pohony, které jsou v prvním kvartálu 21. století zastoupeny hlavně pohony se spalovacími motory nebo elektromotory.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit