Témata
Reklama

Budoucnost je v leasingu s přidanou hodnotou

Leasing má své smysluplné opodstatnění a je stále oblíbený i ve vyspělých zemích Evropské unie. „Když chceme obstát, musíme nabízet zajímavá řešení, poskytovat kvalitní služby a být transparentní ve všech ohledech,“ uvádí Zdeněk Kejval, ředitel pro strategii a marketing SG Equipment Finance, přední společnosti na trhu nebankovního financování firemních investic.

K. Nosková: Jak se pozitivní makroekonomický vývoj projevuje ve vašem byznysu?

Z. Kejval: To, že se ekonomice daří, se pozitivně odráží i v investiční náladě firem. Nečekáme však žádné dramatické skoky, protože řada společností využila štědré dotační programy a své kapacity již navýšila či modernizovala strojový park. Další růst naráží i na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Například investice do dopravních prostředků letos poklesly o 10 % a jedním z hlavních důvodů je nedostatek řidičů. Zůstávám tedy mírným a střízlivým optimistou.

Reklama
Reklama
Reklama
Zdeněk Kejval, ředitel pro strategii a marketing SG Equipment Finance

K. Nosková: Jak hodnotíte současný český leasingový trh a jak vidíte jeho další vývoj?

Z. Kejval: Český trh je velmi konkurenční, současné marže jsou jedny z nejnižších v celé Evropě, jsme dokonce pod úrovní německého trhu. To také vede ke snižování počtu a koncentraci leasingových společností na trhu. Vzhledem k rostoucí specializaci, digitalizaci a regulatorním opatřením očekávám, že tento trend bude pokračovat.

K. Nosková: Je podle vás leasing finančním produktem s budoucností?

Z. Kejval: Role leasingu ve financování investic je nezastupitelná, mění se jen jeho formy. Nyní se obrací k „leasingu s přidanou hodnotou“ – tedy k operativnímu leasingu s pojištěním, servisem či s kalkulací splátek podle rozsahu užívání. Na svůj rozkvět čeká „high-tech leasing“, tedy financování IT technologií včetně údržby a pravidelných obměn. Ten se na západních trzích podílí 30–40 % na celkovém leasingovém trhu, u nás je stále pod 2 %.

K. Nosková: Vy osobně v leasingu pracujete už řadu let. Mění se přístup a požadavky klientů na leasingové společnosti?

Z. Kejval: Když jsem v leasingu začínal, byla to leasingová společnost, která určovala podmínky a vybírala si, komu poskytne financování. Dnes je situace opačná – klient má řadu možností, jak investici financovat, a úrokové sazby jsou nízké.

K. Nosková: Operativní leasing se úspěšně prosadil v segmentu osobních automobilů. Jak se mu to daří v jiných podnikatelských segmentech?

Z. Kejval: Operativní leasing má velkou budoucnost. Již se prosadil do dopravní techniky a stavebních strojů, 20 % produkce SGEF v těchto komoditách je právě přes operativní leasing. Čím dál častěji se objevují také poptávky po operativním leasingu strojů a veliký potenciál má v segmentu high-tech.

K. Nosková: SGEF klientům zprostředkovává dotační podporu různých finančních institucí. Využívají klienti tyto možnosti? Jaký očekáváte budoucí vývoj?

Z. Kejval:
Co se týká zemědělství, náš Agroúvěr kombinuje financování s dotačními programy PGRLF. Ve strojních investicích klienti využili štědrého dotačního programu EU, který vypršel v roce 2015, a na nová přidělení ještě čekají. Tuto formu dotací příliš v oblibě nemám, protože pořízení stroje nemusí souviset s jeho aktuální potřebou. Stejně tak dotace negativně ovlivňují ceny použitých strojů. Zajímavé programy v minulosti měla EIB na podporu malého a středního podnikání, kdy se podílela na nákladech financujících společností a snižovala úrokovou sazbu. Do budoucna očekávám zachování dotací v zemědělském sektoru, podporu inovací a slabších regionů, a naopak omezení přímé podpory pro pořizování strojů.

K. Nosková: Tématem leasingového trhu je nový standard upravující účtování a vykazování leasingu – IFRS16. Budou jeho dopady opravdu tak zásadní, jak se mnozí obávají?

Z. Kejval: Nejprve je třeba říci, že nový IFRS standard se týká jen společností účtujících podle mezinárodních účetních standardů. Na většinu českých klientů tedy nebude mít žádný dopad, protože v českých účetních standardech se pojetí leasingu nemění. Schvalovací proces stále běží a sami jsme zvědaví, jak dopadne. Důsledky jeho zavedení analyzujeme ve spolupráci s našimi kolegy v Paříži a těm klientům, kteří podle IFRS účtují, přineseme řešení. Ale jak jsem uvedl, většina klientů zůstane tímto standardem nedotčena. Čeká nás dlouhá cesta vysvětlování a osvěty.

SG Equipment Finance Czech Republic, umístění na MSV: stánek KB před pavilonem Z

Kamila Nosková

kamila.noskova@sgef.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 171025
Datum: 03. 10. 2017
Rubrika: Trendy / MSV 2017
Autor:
Firmy
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Související články
Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reformy nestačí. Je nutná transformace

Je současná ekonomická krize příležitostí k progresu národního hospodářství? Bude avizovaná 7% inflace v tomto roce velkou hrozbou? Proč by se čísla měření životní úrovně ČR neměla srovnávat s některými státy EU? Je iniciativa českých podnikatelů k druhé transformaci české ekonomiky oprávněným voláním po změnách? Na tyto a další otázky odpovídala v rozhovoru pro MM Průmyslové spektrum hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Blýská se na lepší časy?

Přestože koronavirová pandemie svými nepředvídatelnými nástupy otřásla světovou a unijní ekonomikou, David Marek, hlavní ekonom Deloitte ČR, nevnímá ekonomické dopady pandemie až tak negativně. Oceňuje překvapivou odolnost zpracovatelského průmyslu a nastávající rok 2021 vidí jako výzvu k rychlému hospodářskému růstu.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

V on-line byznysu chybí lidská chemie

Online platforma se i díky pandemii koronaviru stala hitem posledních tří měsíců. Někteří podnikatelé dokonce tvrdí, že se velká část byznysu a obchodování přesune do online prostředí. Bude tento fenomén přetrvávat, změní se konečně české montovny na podniky s přidanou hodnotou, a proč by Čechům mohla i krize prospět? Na to jsme se zeptali ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Výzvy pro českou ekonomiku

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi, jejichž společným zájmem je podpora technického rozvoje, výzkumu, vzdělávání a inovací. V jejích řadách najdeme špičkové odborníky z nejrůznějších technických oborů. V našem seriálu dáváme postupně slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvláště zajímavé.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit