Témata
Reklama

Co dnes pálí požární ochranu

Není to tak dávno, co se na Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (MV-GŘ HZS ČR) začali obracet různí podnikatelé působící v oblasti požární ochrany s tím, že se jim nezdá narůstající počet závažných požárů v republice. Doslova se ptali, zda někde není něco systémově špatně. Po určité analýze statistických výstupů a průzkumu v řadách kontrolorů a vyšetřovatelů požárů se ukázalo, že o zásadní problém nejde. Nicméně se můžeme bavit o tom, že velké požáry mají občas společného činitele, kterým je lidská nedbalost, hloupost a vzrůstající tlak na výrobní nebo prodejní kapacity.

Pojďme si ukázat několik bolavých míst, která dnes hasiče hodně trápí. Můžeme začít například něčím tak banálním, jako je likvidace odpadu a jeho shromažďování. Zdánlivě jednoduchá činnost, která však bývá u všech objektů zásadně přehlížena. Všichni dobře známe heslo „Udržujte pořádek na pracovišti“. Pořádek však musí být také v místě, kde se odpad shromažďuje a připravuje k odvozu. Z hlediska požární ochrany to je opravdu velice rizikové místo. Byť odpad odhodíme do kontejneru, nemusíme mít vyhráno. Důležité je myslet na to, kam postavíte kontejner s odpadem. Pokud jej postavíte do vnitřní části budovy nebo do blízkosti oken, můžete počítat s tím, že v případě jeho požáru dojde k rozšíření zplodin hoření do budovy, případně k přenosu plamenného hoření přes okno do vnitřní části objektu. Je nutné vědět, že zplodiny hoření jsou stejně nebezpečné jako plameny. Jejich tepelnědestrukční vlastnosti jsou v určitých místech úplně stejné. Lze zde uvést bezpečnou odstupovou vzdálenost od velkoobjemového plastového kontejneru, která je 2,5 m. Mysleme proto také na to, jak daleko máme například náš vozový park od takovýchto nádob. Ze strany iniciace požáru je u odpadu nejvíce rizikové kouření zaměstnanců. Na vyhrazených kuřáckých místech odhazují nahromaděné nedopalky do zmiňovaných kontejnerů. Ale tam, kde vyhrazená místa nejsou, využívají zaměstnanci právě odpadová hospodářství k tajnému kouření. A odhodit nedopalek do odpadu je to nejjednodušší.

Reklama
Reklama
Reklama
Plk. Mgr. Radek Kislinger, vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů, MV – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Zajímavým problémem je také skladování hořlavého obalového přepravního materiálu (krabice, palety) v blízkosti obvodových stěn objektů. Ukazuje se totiž, že právě obvodové stěny jsou velice zranitelné z vnějšího prostředí. Již jsme zachytili několik případů, kde se požár dostal z hořící hromady takového materiálu skrz netěsnosti v obvodové stěně do interiéru budovy. Tím, že se požár šířil zpočátku vnitřkem stavební konstrukce, došlo následně k pozdní reakci požárně-bezpečnostních zařízení uvnitř budovy.

Samostatnou kapitolou jsou pak zaměstnanci, respektive netečnost zaměstnanců k mimořádným událostem. Opět jsme zaregistrovali případy, kdy zaměstnanci místo provádění prvotního hasebního zásahu drželi v ruce mobilní telefon a natáčeli rozvoj požáru. Toto počínání ve finále ocenili pouze policisté a vyšetřovatelé požárů. Při dotazu, proč neprovedli prvotní hasební zásah, uvedli, že se báli o svůj život. Nicméně za mobilním telefonem se cítili bezpečně.

Vyšetřovatelé požáru

Zajímavé je také možné ohrožení budov, zejména velkoskladů a velkých výrobních areálů tzv. létajícími přáními. Jsou známé případy, kdy létající přání přistálo na střeše a po prohoření střešní konstrukcí zapálil plamen zboží uskladněné na regálech pod střechou. Bohužel, proti takovému směru šíření požárů je většina objektů bezbranná. Zde pomůže pouze pozorná ostraha, podpořená kamerovým systémem a rychle provedený prvotní hasební zásah.

Experiment – prohoření střešní konstrukce tzv. létajícím přáním

V závěru zmíním ještě jeden zajímavý fenomén. Nezájem podnikatelů o to, co se děje za zdmi jejich firem. Zejména se to týká těch, kteří mají firmy v areálech bývalých velkopodniků, jež se časem rozparcelovaly na menší části. Zde se často setkáváme s tím, že si uživatelé vůbec neuvědomují možná rizika v rámci šíření požáru po střešních konstrukcích, netěsnostmi ve zdech, různými průchody starých technologií nebo vzduchotechnických zařízení.

Požár výrobní haly

To, že může objekt tvořit jeden požární úsek, neznamená, že ostatní jsou v absolutním bezpečí. Obecně se také ukazuje, že ze strany podnikatelů je požární ochrana objektu na okraji jejich zájmu. Každopádně platí jediné heslo v požární ochraně: „Prevence je jediné řešení, které se opravdu vyplatí.“

Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

plk. Mgr. Radek Kislinger, foto: archiv MV-GŘ HZS ČR
radek.kislinger@grh.izscr.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 170613
Datum: 07. 06. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Bezpečnost práce a požární ochrana
Autor:
Firmy
Související články
Bezpečnost práce - vstupní data hrají velkou roli

Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci připadá každoročně na 28. dubna. Mezinárodní organizace práce (International Labor Organization) a Organizace spojených národů aktivně propagují tento den již od roku 2003. Letos se celosvětová kampaň zaměřila na zásadní potřebu zemí zlepšit shromažďování a využívání údajů a dat o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (BOZP).

Postavení a úkoly Hasičského záchranného sboru ČR

Hasičský záchranný sbor ČR je jednotný bezpečnostní sbor, jehož základním úkolem je chránit životy a zdraví obyvatel, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádnými událostmi a krizovými situacemi.

Prevence závažných chemických havárií

Závažné průmyslové chemické havárie jsou velmi nebezpečné mimořádné události a lidstvo jich ve druhé polovině minulého století poznalo celou dlouhou řadu. Při těchto událostech dochází mnohdy jak ke ztrátě lidských životů, tak k závažnému a často i trvalému poškození lidského zdraví, poškození až zničení životního prostředí a bohužel také k rozsáhlým škodám na majetku. Mezi další dopady takových havárií ovšem můžeme počítat i dopady ekonomické (např. ztráty z přerušení výroby), sociální dopady (ztráta zaměstnání) a konečně i dopady mezinárodní a další.

Související články
Zásady pro řízení a zvládnutí rizik složitých technologických zařízení

Diskutovaným tématem odborných konferencí se zaměřením na bezpečnost je práce s riziky na základě požadavků na technologická zařízení. Velká technologická díla jsou víc než jen množina technických částí zařízení a součástek – jde o soubor vzájemně propojených otevřených systémů, tzv. systém systémů SoS, který se nachází v dynamicky proměnném světě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Elektronika snižuje riziko požárů

Nadarmo se oheň nepřirovnává k dobrému sluhovi, ale zlému pánovi. Historie je plná názorných příkladů o obou aspektech tohoto živlu, který jednak výrazně pomohl rozvoji civilizace, jednak také zničil mnoho výsledků lidského snažení. V laboratoři zaměřené na fyzikální hlediska a na spolehlivost detektorů vzhledem k jejich umístění v provozní síti lze najednou testovat až 40 tisíc detektorů.

Ekologické aerosolové hasicí zařízení nové generace

Systém FirePro je nezávislé aerosolové hasicí zařízení, hasící požáry tříd A, B, C i F v uzavřených prostorách. Účinnost systému, která má mnohonásobně vyšší hasební účinnost než běžná hasiva, závisí na včasné detekci požáru a na co nejrychlejším vyplnění chráněného prostoru aerosolem při zamezení nežádoucího úniků aerosolu do okolí.

Aktuality a dobrá praxe v oblasti problematiky ATEX

Pojem ATEX vychází ze slovního spojení ATmosphère EXplosible, které v sobě sdružuje směrnice EU o výbušném prostředí.

Požárněbezpečnostní požadavky na vyhrazená technická zařízení určená k ochraně technologií a objektů před požáry

Vyhrazená technická zařízení (VTZ) jsou podle § 6b zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů, zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která podléhají dozoru podle tohoto zákona. Jedná se o technická zařízení tlaková, zdvihací, elektrická a plynová. Podle stupně nebezpečnosti se pak VTZ zařazují do tříd, popřípadě skupin a stanoví se způsob prověřování odborné způsobilosti organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob k činnostem na těchto zařízeních. S ohledem na skutečnost, že za VTZ jsou podle platné legislativy považována rovněž některá významná požárněbezpečnostní zařízení i některé vyhrazené věcné prostředky požární ochrany, je tento příspěvek zaměřen na jejich správný provoz z hlediska požadavků požární ochrany.

Bezpečnost práce při svařování

Hluk, prach, jiskry a nebezpečné chemické látky. Ne každý si dovede představit takové pracovní prostředí, pro jiné však představuje denní rutinu. O ochranu zdraví a bezpečnost pracovníků usiluje také technologická společnost 3M, která se již dlouhodobě věnuje oblasti řešení bezpečnosti práce.

Stroje v pohybu: Protipožární letadlo

Uprostřed letošního léta byl národní park České Švýcarsko zasažen rozsáhlým lesním požárem, proti němuž zasahovali hasiči z celé republiky. Velké pozornosti se v této souvislosti dostalo mimo jiné protipožárním letadlům Canadair CL-415, zapůjčeným z Itálie. Pojďme si tento letoun blíže představit.

Stroje v pohybu:
Jak uhasit letadlo

Pozoruhodný stroj, který vám v tomto článku představíme, se pohybuje na šesti kolech a setkáte se s ním nejčastěji v prostoru letiště. Jde o speciální zásahové vozidlo hasičů. Kombinovaný hasicí automobil Rosenbauer Panther 6 x 6 je tři metry široký a téměř 12 metrů dlouhý, váží až 36 tun a ve výbavě má dlouhé teleskopické rameno. Dva tyto vozy slouží na letišti v Praze-Ruzyni.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 7. díl: Bezpečnost trakčních baterií

V tomto díle se zaměříme na další problematickou stránku elektromobilů, na jejich bezpečnost. Oč nám půjde především, jsou rizika spojená s možným vzplanutím trakční baterie. Jak totiž v rozhovoru pro KdeNabíjet.cz uvedl plk. Mgr. Rudolf Kramář, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR, pokud požár elektromobilu nezasáhne trakční baterii, pak neexistuje významnější rozdíl mezi požárem bateriového elektrického vozidla a toho s klasickým spalovacím motorem. Jakmile však baterie vzplane, ať už jsou toho příčiny vnější anebo vnitřní, vyžaduje si uhašení elektromobilu rozdílné, a nutno říct, že komplikovanější a nákladnější hasičské techniky a další navazující postupy.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké kondici se nyní nachází vaše firma a jak máte zakázkově pokrytou druhou polovinu roku 2020 a výhledy na začátek příštího roku? Část 2.

Fórum výrobních průmyslníků

Jaké poznatky z aktuální situace ohledně zmírňování následků šíření covid-19 si přinášíte do svého manažerského přístupu vedení firmy?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit