Témata
Reklama

Do Pardubic za roboty

Do Pardubic se můžete vydat třeba na slavný perník, na hokej či za spoustou jiných aktivit. My, spolu s téměř pěti stovkami dalších techniků, jsme se tam vydali za roboty.

Příležitost k cestě nám poskytla společnost Stäubli Systems, s. r. o., která ve spolupráci s Univerzitou Pardubice, Elektrotechnickou asociací ČR a firemními partnery z oblasti automatizace v týdnu od 5. do 9. června uspořádala akci nazvanou Technology Days 2017. Setkání proběhlo v prostorách Výukového a výzkumného centra v dopravě Univerzity Pardubice a jeho součástí byl přednáškový program (stejný po všechny dny) a paralelně probíhající výstava robotických aplikací. Samozřejmě zde byl i prostor k individuálním technickým a obchodním jednáním, ať už s pořádající společností, nebo s jejími partnery. Technology Days během pěti dnů navštívilo 458 zájemců.

Reklama
Reklama
Reklama
Pro bezpečnou práci – robot Stäubli TX2-60 chráněný řešením SafetyEYE od společnosti Pilz
Robot Stäubli může i do vody.

Chytré robotické aplikace

Jedním z hlavních témat byla spolupráce robotů s člověkem. Společnost Stäubli představila na několika exponátech výrobní linky Smart Factory své řešení, jehož základem je tradiční konstrukce umožňující robotům pracovat samostatně v „plném nasazení“, a tedy i s maximální produktivitou. V přítomnosti obsluhy pak robot zpomalí a v případě nebezpečí kolize s člověkem zastaví. Odpovědnost za bezpečnost tím přebírá řízení robotů doplněné hardwarovými a softwarovými bezpečnostními prvky. Prezentováno bylo jednak vlastní řešení na bázi světelných závor, sofistikovanější řešení SafetyEYE představil jeden z partnerů, společnost Pilz. Principem je vytvoření ochranných zón a zaregistrování vstupu (nebo i pádu) člověka do nich a bezpečné zpomalení či zastavení robotů, které mohou pracovat bez ochranné klece. Společnost Staübli dále představila možnosti ručního navádění svého kolaborativního robota TX2, z jiného soudku pak byla aplikace robota pro práci v mokrém prostředí zahrnující mytí a odjehlování nebo řezání vodním paprskem. Zajímavostí byl historický exponát – jeden z prvních robotů Stäubli z roku 1982.

Automatická stanice pro lepení loga na ovladač automobilových zámků.

Okénko do historie: jeden z prvních robotů Stäubli

Koncept výrobní linky Smart Factory.

Z expozice partnerů

V expozici jsme se mohli také seznámit s řídicími systémy společnosti Beckhoff pro robotická pracoviště, chapadly a upínacími systémy společnosti Schunk a samozřejmě i s dalšími aplikacemi. Firma Eola představila například automatickou stanici pro lepení loga na ovladač automobilových zámků využívající spolu s robotem i strojové vidění pro pozicování a kontrolu, společnost Elcom robotickou buňku s robotem Fast Picker TP80 pro rychlou manipulaci a vizuální kontrolu dílů. Firma Lascam předvedla zařízení pro laserové čištění průmyslových dílů a horkou novinku – multifunkční laserovou pracovní stanici Lastic, určenou především pro laserový ořez plastových výlisků, ale také pro laserové řezání, vrtání a gravírování plastových a kovových dílů.

Pavel Marek, Pardubice

pavel.marek@mmspektrum.com

www.staubli.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 170736
Datum: 27. 06. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Fluidní technika
Autor:
Firmy
Související články
Realizace energeticky úsporných hydro pohonů

Integrací čerpadel a pohonů s variabilním počtem otáček, známých též jako servočerpadla, usnadňuje společnost Siemens ve spolupráci s českou pobočkou firmy Hydac realizaci energeticky výhodnějších, úspornějších a tišších hydraulických systémů pro široké pole aplikací. Jádrem konceptu je měnič kmitočtu, který zajišťuje, aby hydraulická energie byla produkována jen tehdy, když je jí zapotřebí.

Technologie 3D pletení v robotice

Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Související články
Úspory ve všech směrech

Náš trh v oboru automatizace zaznamenává stále rychlý růst. Z hlediska vybavení, složitosti a komfortu se nejrychleji zvyšuje poptávka v extrémních oblastech – na jedné straně po sofistikovaných výrobcích s mnoha chytrými funkcemi, na straně druhé po nejlevnějších a nejjednodušších prvcích s funkcemi pouze základními.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Autonomní roboty jdou s dobou

Výrobci, i např. v potravinářském sektoru, se stále častěji setkávají s požadavkem na rozšíření možností nabídky, aniž by to negativně ovlivnilo produktivitu. Takové požadavky zvyšují objem, ale i složitost testování. Bruno Adam, ředitel evropských projektů mobilních robotů společnosti Omron, vysvětluje, jak se inteligentní mobilní roboty přizpůsobují, aby splnily požadavky na výrobu potravin v budoucnosti.

Internet věcí v prostředí řídicích systémů

Digitalizace výroby, digitální továrna, další průmyslová revoluce… Kdo by si nepoložil otázku, co to přesně znamená pro mě, a hlavně, kde jsou peníze či profit, který to má přinést? Není to nějaký abstraktní koncept bez vazby k průmyslové realitě v Čechách? A pokud se necháme přesvědčit k cestě tímto směrem, nepřeváží nakonec nad ziskem složitost systému, náklady na jeho zavedení a udržování v chodu?

Virtuální buňky pomáhaly při návrhu linky

Použitím kloubových robotů a flexibilních rámových stanic navržených tak, aby zvládly pokročilé lehké materiály, pomáhá Comau vytvořit jeden z nejpůsobivějších automobilů Alfa Romeo: zcela nový model Giulia.

Rozhraní člověk-stroj

Tablety a chytré telefony již dlouho nejsou vyhrazeny pouze pro fanoušky digitálních technologií, ale poskytují i mnoho nových příležitostí v oblasti strojního inženýrství. Rozhraní člověk–stroj v kombinaci s PLC se stává základním prvkem 4. průmyslové revoluce a funkcí s přidanou hodnotou.

Elektronika snižuje riziko požárů

Nadarmo se oheň nepřirovnává k dobrému sluhovi, ale zlému pánovi. Historie je plná názorných příkladů o obou aspektech tohoto živlu, který jednak výrazně pomohl rozvoji civilizace, jednak také zničil mnoho výsledků lidského snažení. V laboratoři zaměřené na fyzikální hlediska a na spolehlivost detektorů vzhledem k jejich umístění v provozní síti lze najednou testovat až 40 tisíc detektorů.

Aditivní výroba míří k sériové výrobě

Aditivní výroba je na vzestupu s celosvětovými prodejním navýšeným o zhruba 30 % v roce 2016 na více než sedm miliard dolarů. Jedním z průkopníků oboru je firma Concept Laser z Lichtenfelsu v Německu. Společnost pokračuje v pozici lídra realizací své vize "Aditivní výroba - továrna zítřka".

Nejnovější technologie před moderní informační společností

Jedním z účastníků letošního ročníku Veletrhu Věda Výzkum Inovace je sdružení CESNET, které se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií. Bylo založeno v roce 1996 a jeho členy jsou všechny veřejné vysoké školy a Akademie věd České republiky.

Systémy pro bezkontaktní měření, kontrolu kvality a robotizaci

Automatické měření, automatická kontrola kvality, on-line navigace robotů. To vše jsou klíčové vlastnosti systémů na cestě k realizaci plně digitalizované výroby a Průmyslu 4.0 v praxi. Společnost Neovision se již od svého založení na takové typy systémů soustředí a pro své zákazníky je realizuje na klíč.

Internet věcí - zpracování, agregace a analýza dat

Internet věcí je vznikající trend, kde je velké množství vestavěných zařízení propojeno s internetem. Řešení na bázi internetu věcí pokrývají široké spektrum aplikací od životního prostředí přes domácí automatizaci až po nasazení v průmyslu. Výpočetní a vývojové prostředí Matlab a Simulink firmy MathWorks nabízí plnou podporu vývoje aplikací v této oblasti.

Digitalizací k efektivitě

Pokud bychom hledali nejvíce skloňované téma současné doby ve vztahu k průmyslu, jednoznačně se shodneme, že je to oblast kyberneticko-fyzických systémů zosobněných v německé iniciativě Industrie 4.0. Její autoři s tímto konceptem na hannoverský průmyslový veletrh přišli a od té doby uplynulo pět let, které se na této strategii podepsaly – probíhající revoluce se vztyčenou zástavou s vyobrazením digitalizace průmyslové výroby a s pokročilou automatizací a robotizací.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit