Témata
Reklama

Dodávky pro nejmodernější jaderné elektrárny světa

Koncem února uvedla ruská korporace pro atomovou energii Rosatom do komerčního provozu první blok Novovoroněžské JE-II, která se řadí k nejmodernějším a nejbezpečnějším jaderným elektrárnám na světě. Tento blok je vybaven hermetickými kabelovými průchodkami z produkce společnosti Kabelovna Kabex, která v minulém roce dodala kabely také pro Leningradskou JE-II se stejným typem reaktorů.

První blok Novovoroněžské JE-II s reaktorem VVER-1200 se 27. února 2017 stal prvním blokem generace III+ na světě, který je v provozu. Do této generace se řadí ty nejmodernější a nejbezpečnější projekty jaderných bloků, které jsou dnes k dispozici. Třída dostala speciální označení, protože technologický posun oproti stávajícím blokům je velmi výrazný.

Kromě vyšší účinnosti, výkonu, spolehlivosti a lepších ekonomických stránek provozu jsou tyto bloky také bezpečnější. Například splňují všechny bezpečnostní požadavky, které byly vypracovány jako poučení z fukušimské havárie. Náročnější požadavky na provoz a bezpečnost nových bloků se pochopitelně promítají i do zvýšení nároků na jednotlivé komponenty a systémy, což posouvá také úroveň výroby u dodavatelů.

„Dodávky kabelů a hermetických kabelových průchodek pro reaktory VVER-1200 generace III+ v Novovoroněžské JE-II a Leningradské JE-II potvrzují vysokou technologickou úroveň naší společnosti. Jde o nejmodernější jaderné bloky, které jsou v současnosti v provozu. Na jednotlivé komponenty těchto bloků jsou kladeny vyšší požadavky v oblasti bezpečnosti a spolehlivosti, protože jejich projektová doba životnosti dosahuje 60 let,“ vysvětluje Anton Slobodin, statutární ředitel společnosti Kabelovna Kabex.

Reklama
Reklama
Reklama
Pára stoupající z prvního bloku Novovoroněžské JE-II s reaktorem VVER-1200

I kabelová průchodka má vliv na bezpečnost

K hlavním produktům společnosti Kabelovna Kabex patří kabely a hermetické kabelové průchodky, kterými procházejí kabely stěnou hermetické zóny, kde je umístěn primární okruh s reaktorem. Pro jaderné bloky s reaktory VVER-1200 generace III+ vyvinula speciální typ kabelových průchodek s označením HKP-2010.

Pokud by během mimořádné události došlo k úniku chladiva z primárního okruhu, nesmí do životního prostředí uniknout větší množství radioaktivních látek, což je jedna ze základních funkcí hermetické zóny. Z tohoto důvodu je průchod kabelů z hermetické zóny utěsněn pomocí průchodek, které jsou vyvinuty tak, aby bránily průchodu radiace, vysoké teploty i tlaku, a to ani při velmi těžké havárii.

Kabely, které procházejí stěnou hermetické zóny, v řadě případů plní důležité funkce, jako přenos informací z čidel do velína nebo napájení hlavních cirkulačních čerpadel, která jsou nezbytná ke chlazení reaktoru. Plnou provozuschopnost si tedy musí udržet nejen za běžného provozu, ale také po určenou dobu za podmínek, které panují během těžké havárie. Ke zvláštnostem jaderné energetiky patří také to, že životnost a odolnost komponent musí být dokládána nezávislými testy, které jsou důkladné a dlouhotrvající.

„Od roku 2010 jsme dodali do Novovoroněžské JE-II hermetické kabelové průchodky v hodnotě přesahující 55 milionů korun. V loňském roce jsme realizovali první dodávku kabelů pro Leningradskou JE-II a věříme, že dodávky budou pokračovat,“ uvádí Slobodin.

Hermetická kabelová průchodka pro nízkonapěťové kabely

Otevírání nových trhů

Dodávkami pro české a slovenské jaderné elektrárny začala v 90. letech svou výrobu pro jadernou energetiku Kabelovna Kabex, která vyrábí kabely také pro klasickou energetiku, chemický průmysl a dopravní stavby. Podíl exportu postupně narůstal s tím, jak se rozšiřoval počet zahraničních elektráren, které používají kabely a hermetické kabelové průchodky této firmy.

Nyní směřuje do zahraničí (bez Slovenska) asi 30 % produkce a setkáme se s ní například v maďarské JE Paks, bulharské JE Kozloduj a v ukrajinských jaderných elektrárnách s reaktory typu VVER. Dále ji používají některé ruské jaderné elektrárny, letos k nim přibude Rostovská JE, kam bude směřovat většina letošní exportní produkce firmy. Skrze Rosatom se Kabelovna Kabex dostává také na exotické trhy, jako je například Indie, kde jsou provozovány dva bloky jaderné elektrárny Kudankulam s reaktory typu VVER-1000, ovšem v modernější verzi než v případě české JE Temelín. V blízké době začne výstavba dalších dvou bloků této indické elektrárny a celkově plánuje Rosatom v Indii postavit 12 bloků.

„Díky tomu, že jsme si osvojili výrobu pro jaderné elektrárny generace III+, které se zatím budují jen v zahraničí a které mají vyšší požadavky než české bloky, zvyšujeme také kvalitu produkce pro domácí trh, protože máme možnost rozšiřovat kompetence našich konstruktérů a pracovníků,“ shrnuje Slobodin.

sommerova@esscom.cz

Reklama
Firmy
Související články
Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 3. díl: Energetický mix České republiky

V minulém díle jsme upozornili na tu skutečnost, že elektromobily lze za vozidla s nízkými anebo nulovými emisemi skleníkových plynů považovat pouze podmíněně a že jednou z takových podmínek je energetický mix dané země. To jsme ilustrovali na rozdílných emisích bateriových elektrických automobilů mezi Řeckem (155,3 g CO2/km) a Švédskem (4,1 g CO2/km). V tomto díle se zaměříme právě na energetický mix, jak všeobecně, tak v souvislosti s očekávaným postupným přechodem na elektromobilitu.

Úspory naruby - Pravda a lži o vytápění, 2. část

S neustálým zdražováním energií se mnoho obyvatel ptá, čím ekologicky a současně i ekonomicky, tedy levně a s účinností pokud možno přes 100 %, vytápět svůj rodinný dům?

Jaderné elektrárny ze zakonzervovaných stavenišť

S projekty výstavby jaderných elektráren, které byly na několik let, někdy i desítek let zakonzervovány, se můžeme setkat po celém světě. Některé z nich se podařilo dokončit a mohou tak plnit svou roli v nízkoemisní výrobě elektřiny.

Související články
Supravodič, to je 8 200 vláken o průměru pět mikrometrů

Poměrně dobře je známo, že Velký hadronový urychlovač v CERNu používá supravodivé magnety a že je bude používat i tokamak ITER. Jak je to však s použitím supravodičů v dalších vědeckých zařízeních? Kdy byl použit supravodič poprvé?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Hyperrychlost pro superspolehlivost

Rosatom vyvíjí a používá superpočítače schopné provést stovky trilionů operací za sekundu.

Multi-D: způsob, jak postavit jadernou elektrárnu včas

Podíváme-li se do světa na průběh výstavby jaderných elektráren, uvidíme, že přístup k řízení projektů se mění, avšak v některých případech až zpětně, což způsobuje zpoždění a nárůst nákladů. Od generálního dodavatele se očekává kromě garance nákladů také garance termínu uvedení do provozu. Jedním ze způsobů, jak toto zajistit, je metodika Multi-D, kterou používá ruská společnost NIAEP-ASE ze struktury Rosatomu.

Novovoroněž II: první reaktor generace III+ na světě

V době, kdy probíhalo aktuální výběrové řízení na rozšíření Temelína, nebyl v provozu žádný demonstrační blok nabízených typů. Dnes se situace mění, protože v prosinci dochází k fyzikálnímu spouštění prvního bloku ruské Novovoroněžské jaderné elektrárny II s reaktorem VVER-1200, který je považován za první reaktor generace III+, jenž bude v provozu.

S jaderným pohonem na Mars jen za měsíc a půl

Doba, která je nutná k dopravení lidské posádky na Mars pomocí současných chemických pohonů, přesahuje rok a půl, což je příliš dlouho, především kvůli působení kosmického záření. Pokud by si loď měla nést palivo potřebné k návratu, doba letu by se navíc ještě prodloužila. V současnosti probíhá testování paliva a komponent pro jaderný reaktor, který by mohl donést lidi k Marsu jen za měsíc a půl.

Mikroelektronika: Atomová baterie

Betavoltaické články využívající radioaktivní rozpad by znamenaly revoluci ve využívání všech systémů, které si vystačí s minimem energie, ale jsou choulostivé na její výpadky. Štafetu výzkumu teď po Američanech přebrali Rusové.

Průlom v jaderné energetice

Na konci loňského roku se podařilo připojit k síti nejvýkonnější průmyslový rychlý reaktor na světě. Jde o BN-800 a uvádí jej do provozu ruský Rosatom v rámci projektu Proryv (česky průlom) s cílem převést technologie pro uzavřený palivový cyklus z laboratoří do praxe.

Přenošené jaderné elektrárny

V souvislosti s odklady termínu spuštění třetího a čtvrtého bloku slovenských Mochovců se objevují otázky, zda má smysl v této stavbě pokračovat. Příklady z domova i ze zahraničí nám ukazují, že i elektrárny, které museli projektanti nosit v hlavě déle, než původně plánovali, si vždy získaly své místo ve výrobě energie a své dokončení si zpětně obhájily.

Kov nad všechny smaragdy

O třetinu lehčí než hliník, mimořádně tvrdý, tuhý a přitom velmi pevný kov. Beryllium, z pohledu chemiků „otec“ žádaného šperkařského minerálu smaragdu, je právem považováno za kov budoucnosti. Má své nezastupitelné místo v kosmických technologiích, palivových tyčích v reaktorech jaderných elektráren, urychlovačích částic. Z jeho slitin s mědí se vyrábí téměř nezničitelné nářadí, ale také žesťové nástroje. Příměsi beryllia najdeme v podmořských internetových kabelech nebo v bateriích mobilních telefonů.

S uranem v podpalubí

V březnovém vydání MM Průmyslového spektra jsme publikovali článek pod názvem Jaderné ledoborce pro Severní cestu. Jelikož tento text vzbudil zájem řady čtenářů, rozhodli jsme se na toto téma připravit další podrobnější příspěvek.

Úspory naruby - Obraťme toky řek

Při útlumu uhelných a jaderných elektráren a s nárůstem podílu obnovitelných zdrojů energie, především slunce a větru, nastal problém s přenosem a akumulací jejich elektrického výkonu mimo špičku zatížení elektrizační sítě. Tento problém však mohou i v Česku do značné míry a levně vyřešit stávající vodní díla (přehrady, jezy a hráze včetně turbín a kanálů a regulací) s využitím stávající přenosové soustavy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit