Témata
Reklama

Employer Branding III: Bez pevného plánu to nejde

Jsme zvyklí plánovat do detailů výrobu, tak proč ne marketing. Detailní plán při budování značky zaměstnavatele totiž zaručuje dlouhodobý úspěch, a ne pouze krátkodobé vykrytí poptávky po zaměstnancích.

Ve třetím díle se zaměřujeme na „Úspěšnou strategii“.

Témata seriálu:
1. Jak na firmu, kde chce pracovat každý2. Analýza firemní kultury3. Úspěšná strategie
4. Kariérní web a sociální sítě
5. Tištěná reklama
6. Stále žhavá značka

Reklama
Reklama
Reklama

Jasně daná očekávání

První věcí, která je naprosto nezbytná, jsou vyjasněná očekávání. Musíte zcela bezpečně vědět, co od kampaně očekáváte, v jakém časovém horizontu a jaký je váš rozpočet. Pojďme si nyní jednotlivé body lépe rozebrat. Ze zkušenosti si nás klienti nejčastěji najímají z těchto důvodů: potřebují zastavit fluktuaci, zvýšit loajalitu zaměstnanců, kteří rotují mezi firmami v průmyslové zóně, nebo potřebují získat větší množství nových zaměstnanců. Nezřídkakdy je to kombinace těchto důvodů, avšak všechny musejí být jasně definované. Časový horizont je velmi individuální záležitost a váže se na tyto faktory: velikost firmy a množství problémů, které je potřeba pomocí employer brandingu řešit. Je možné učinit aktivity, které přinesou první výsledky po měsíci a poté odezní, ale také takové, které budou přinášet výsledky po celý rok a dalšího půl roku budou doznívat. Zde opět záleží na tom, co od kampaně očekáváte. Poslední věcí je rozpočet. Není zde předmětné mluvit o tom, co je minimum a co maximum finančních prostředků, které byste měli investovat. To, co je podstatné, je jasně definovat, kolik chcete celkově investovat, a tuto částku rozpočítat do měsíců. Pokud si na svou strategii budete najímat externí agenturu, vždy jasně ohraničte rozpočet. Je možné vymyslet kampaň za několik milionů i do sta tisíc, ale každý z těchto protipólů vyžaduje jiný přístup.

Jak jen začít

Dobrý marketingový plán není něčím, co by bylo hotové za odpoledne. Jakmile máte vyjasněná očekávání, následuje další přípravná fáze. Jednou z fází příprav by měla být analýza, o které jsme informovali v minulém díle seriálu. Další fází přípravy je analýza možností propagace. Při této analýze se zamyslete nad tím, koho chcete oslovit, v jaké lokalitě a jaké máte finanční možnosti. Pokud jste lokální firma sídlící v obci nedaleko okresního města, nedává smysl platit si billboardy na D1. Naopak pokud jste globální firma v krajském městě, neměli byste opomenout například lokální dopravu přepravující zaměstnance z okolních obcí. Dobrý plán by měl dát jasnou strukturu, které byste se měli držet, aby vaše značka pouze nevyletěla rychle vzhůru, ale ještě rychleji nespadla opět v zapomnění.

Jáchym Důjka, jednatel EmBrand, s. r. o.

Obsah je králem

Připraveno máme, nyní pojďme k realizaci. Pustíme se hned do toho nejpodstatnějšího, do obsahu. Ve velké míře jsou uveřejňovány inzeráty firem, které hledají zaměstnance – v tramvaji, novinách, na inzertních serverech, na Seznamu apod., všude stejný obsah. Hledáme nové kolegy. Konstatujeme, dost tomuto sdělení. My víme, i uchazeči vědí, že je nedostatek pracovníků. Kvalitní uchazeči vědí, že je přijmou téměř kdekoliv. Otázkou je proč. Proč u vás mají pracovat? Proč je to u vás lepší než v jejich současném zaměstnání? Odpověďmi na tyto otázky nejsou peníze ani benefity. Tím rozdílem je firemní kultura. Vtiskněte ji do svého sdělení. Použijte zaměstnance, který ji reprezentuje, aby ji krátkým výstižným sdělením představil. Udělejte grafiku, která vás bude charakterizovat. Pokud jste korporátní společnost, lpěte na tom, abyste si mohli vytvořit vlastní materiály, které budou co nejlépe charakterizovat vaše zaměstnance a vaši pobočku.

Jak to má vypadat?

Když máte formulovaná očekávání, zhotovenou analýzu a definovaný obsah s grafickým stylem sdělení, je na čase zasadit jej do uceleného plánu. Začněte se sdělením, proč právě tuto aktivitu budete realizovat ke vztahu k cílům kampaně a cílové skupině. Dále pokračujte sdělením, v jaké formě budete tuto aktivitu vykonávat. Následně ji zakončete časovým a finančním harmonogramem. Není opravdu nutné, aby každá aktivita běžela například od dubna 2017 do dubna 2018. Je vhodné zvolit přiměřenou intenzitu a například léto a období vánočních svátků zcela vynechat. Takto systematicky pokračujte u všech aktivit. Pokud si nebudete vědět rady, jaké aktivity zvolit, nechte si poradit nebo vytvořte takzvané marketingové persony (do detailů definované smyšlené osoby odrážející podstatu cílové skupiny). Plán upravujte podle nových výzev, které potřebujete zvládnout, zpětné vazby od okolí a hlavně dat, která musíte sledovat zejména u online aktivit. Employer branding kampaň je živoucí produkt, tedy neustále se mění, a také není dobré nechat ho „umřít“. Udržujte ho stále při životě, minimálně z toho důvodu, aby si uchazeči neřekli, „aha, další zoufalá firma, co zaplatila marketing, aby nalákala nové pracovníky“. Ukažte jim, že to myslíte vážně a že jste firma, pro kterou stojí za to pracovat.

EmBrand

Jáchym Důjka

jachym.dujka@embrand.cz

Reklama
Vydání #4
Firmy
Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Související články
Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Moderní vědecké řízení podniku, 6. díl. Závěrečný

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme závěrečnou desátou tezi.

Manažer roku: lídři nových technologií

Manažeři, podnikatelé, leadeři mají do poloviny března možnost přihlásit se do soutěže Manažer roku, vyhlašované Českou manažerskou asociací. Novou kategorií je pro nynější 27. ročník Manažer digitálního věku.

Moderní vědecké řízení podniku, 5. díl: Desatero šesté až deváté

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme šestou až devátou tezi.

Ne solidarita. Trendem je relokalizovaná síť

V posledních letech došlo k výjimečnému povědomí a upřednostňování kultury na pracovišti ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců. Kultura je „osobností“ společnosti, včetně očekávání, chování, praktik a dalších norem, které ovlivňují interní interakce lidí i jejich jménem. Ignorovat tento fakt je možné jen na vlastní nebezpečí. Nedávný výzkum společnosti Hired totiž zjistil, že firemní kultura je druhým nejdůležitějším faktorem, který uchazeči zvažují, zda vůbec pracovat pro společnost.

Moderní vědecké řízení podniku, část 4. Desatero 4 a 5

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme čtvrtou a pátou tezi.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

Moderní vědecké řízení podniku, Část 1. Úvod

Před třemi lety jsme na stránkách MM Průmyslového spektra publikovali osmidílný seriál zabývající se potřebami maximálního zhodnocování kapitálu, ROI (Return on Investment). Tento materiál se ze strany čtenářů – především z výrobních firem, na které právě cílil – setkal s nevídaným zájmem. V redakci jsme obdrželi velké množství reakcí s převážně společným jmenovatelem: potřebu zhodnocování kapitálu si zástupci firem uvědomují, avšak z nedostatku informací jí nevěnují potřebnou, ale často bohužel pouze mizivou pozornost.

Snižování nákladů neplánovaných absencí

V současnosti, kdy je na trhu práce dostatečná nabídka, mají pracovníci tendenci fluktuovat. Podniky to často řeší zaměstnáváním agenturních pracovníků, a tak se stává, že proti plánu je na směně přítomno méně pracovníků, nebo jsou přítomni pracovníci s nedostatečnou kvalifikací. Společnost PPROI připravila softwarovou aplikaci, která výše uvedeným rizikům předchází a eliminuje jejich dopady.

Od oprav ke špičkovým portálovým obráběcím strojům

Strojírna Tyc se v současné době zabývá produkcí a vývojem vlastních portálových multifunkčních center. Jedná se o plně řízená obráběcí centra a brusky na rovinné a tvarové plochy. Jako vedlejší činnost společnost nabízí firma modernizaci a generální opravy různých strojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit