Témata
Reklama

Employer Branding V: Vaše značka, černé na bílém

Offline média jsou mrtvá! A nebo ne? Pojďme se podívat, jak z nich získat maximum.

Témata seriálu:
1. Jak na firmu, kde chce pracovat každý
2. Analýza firemní kultury
3. Úspěšná strategie
4. Kariérní web a sociální sítě
5. Tištěná reklama
6. Stále žhavá značka

Reklama
Reklama
Reklama

Místní zpravodaje

Nejvíce podceňovaný nástroj, avšak velmi efektivní. Tyto zpravodaje zpravidla nevycházejí za účelem zisku. Jejich majitelé však bývají rádi, když jim přispějete na náklady spojené s výrobou.

Místní zpravodaje mají velkou čtenost i u lidí, kteří nežijí událostmi v obci. Většinou jsou preferovány následující možnosti prezentace.

Řádková inzerce. Nejlevnější, ale efektivní v malém množství případů. Efektivní budete, pokud je vaše firma ojedinělá v obci nebo blízké vzdálenosti a můžete těžit z neochoty obyvatel dojíždět za prací.

Dále je zde plakátová inzerce, kdy si pronajmete například polovinu stránky a na ni umístíte svůj obsah. Doporučuji opět jasně zapamatovatelný výrok o tom, proč jste nejlepší zaměstnavatel regionu a následně odkaz na stránky nebo kontakt.

Další variantou je PR článek – můžete tedy uvést rozhovor se zaměstnancem nebo lépe popsat výrobní program vaší společnosti.

Poslední variantou jsou vložené či přiložené materiály. Posloužit tak může vaše náborová brožura.

Všudypřítomné billboardy

Pojďme se podívat na vhodné i méně vhodné nástroje. Tím prvním jsou billboardy. Nejsem jejich velkým příznivcem, pokud nejsou strategicky umístněné. Billboard je jedním z nejdražších řešení a s nejmenším vlivem na úspěch. Snad jediná vhodná lokalita pro umístění vaší billboardové kampaně je na příjezdové trase do nejbližších kancelářských a průmyslových zón, kde máte velký počet průchozích pracovníků, možná ještě v blízkosti vašeho pracoviště. Objevují se také nešvary, kdy společnosti chtějí na své billboardy vměstnat co nejvíce informací, včetně všech volných pracovních pozic a kontaktů. Zde platí dvojnásobně, ne-li dokonce trojnásobně pravidlo „méně je více“!

Billboard je jedním z nejdražších řešení a s nejmenším vlivem na úspěch..

Své sdělení maximálně zjednodušte. Řekněte, proč právě vy jste tím nejlepším zaměstnavatelem regionu a kam se uchazeči mají podívat, když chtějí více informací. Myslete na to, že uchazeč má jednotky sekund zaregistrovat informaci a nepříliš velkou motivaci zapamatovat si ji. Tuto motivaci můžete rapidně zvýšit vhodným a originálním sdělením o vás. V žádném případě neuvádějte e-mail, natož telefon na kontaktního pracovníka. Ruku na srdce, kdo z nás je schopen zapamatovat si během chvíle devět číslic nebo celou e-mailovou adresu. Není také vhodné uvádět dlouhé URL adresy typu: www.velkánadnárodníspolečnost.com/career/cz/závody/Plzeň. Zjednodušte. Chápu, že vám mnohdy není umožněno vybudovat vlastní kariérní web, zvláště pokud jste právě „velká nadnárodní společnost“. Co však udělat můžete, je za necelých dvě stě korun koupit doménu, která vše shrne do jednoho a při jejím zadání bude uchazeč přesměrován na obdobný odkaz, jako je výše. Takováto doména může mít mnoho podob. Můžete být konzervativní, typu www.prace-v-XY.cz. nebo originálnější, jako například www.kdejinde.cz.

Brožura

Náborová brožura je tištěný nástroj, který mám osobně nejraději a se kterým se nám daří dosahovat nejlepších výsledků. Aby byl však úspěšný, musí splňovat jedno velmi přísné kritérium. Vaše firemní kultura musí být minimálně velmi dobrá, ne-li nadstandardní. Jakmile k vám zaměstnanci chodí jen ze zvyku a z jistoty pravidelné mzdy, pak nečekejte od náborové brožury žádné zázraky. Náborová brožura očekává, že zaměstnanci budou mít chuť vzít si pár výtisků a dobré jméno a kariérní možnosti vaší společnosti šířit dál mezi své známé a přátele. Výhoda tohoto nástroje je tedy jasně plynoucí. Zaměstnanci přinesou várku nových uchazečů, kteří jsou motivováni pracovat ve vaší společnosti a vás to z krátkodobého hlediska stálo velmi málo úsilí.

Pojďme se nyní podívat na to, jak má brožura vypadat. Nejpovedenější brožurou na českém trhu je dozajista „No Bullshit“ od IReSoftu. Zde dostal každý zaměstnanec možnost se vyjádřit ke společnosti a k tomu, co vnímá jako největší přidanou hodnotu. Brožura je také doplněna o hodnoty, které si zvolili samotní zaměstnanci, a o množství fotek z neformálních akcí společnosti. Samozřejmě není možné to takto udělat v jakékoliv společnosti, ale je možné celou brožuru zjednodušit. Měly by se tam objevit zejména tyto informace: co jste za firmu a čím se zabýváte, co je na ní unikátního, popis firemní kultury, ideálně i s hodnotami, které vyznávají vaši zaměstnanci. Rozhovory se zaměstnanci, ideálně průřez celou organizační strukturou a pro oddělení, které bývá nejhůře naplnitelné, klidně rozhovory dva. Zde se již můžete v kontaktech rozepsat a je vhodné také popsat zaměstnance, které budou uchazeči kontaktovat, tak abyste vzbudili dojem větší otevřenosti.

EmBrand

Jáchym Důjka

jachym.dujka@embrand.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 170637
Datum: 07. 06. 2017
Rubrika: Servis / Management a řízení
Autor:
Firmy
Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Související články
Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Skutečně efektivní pomoc v krizi?

Krize poukazuje na lidský charakter, správnost chodu společnosti, možnosti firem zefektivnit svou produkci nebo poskytované služby. Je na jedné straně nebezpečnou výchylkou, která ručičku vah profitability nakloní do červeného pole, na druhé představuje příležitost.

Osobnost vývojáře

Není jedno, koho přijmete za vývojáře. Patrně již nehledáte překreslovače výkresů pro přípravu výroby a technologie. Nejspíš ale hledáte člověka, který vám má vymyslet nový produkt. A zřejmě to nebude obyčejný produkt, ale např. o 10 % lepší než ten předchozí. V posledních letech se určité funkcionality u výrobků stávají standardem. Mají je všichni - rozdíly jsou v nuancích. Dnes se více soutěží v konceptech a designu.

Výběr nejlepšího vývojáře

V mnoha strojírenských firmách, které jsem navštívil, mají inovace rozděleny na dvě části: CI (Continual Improvement) - kontinuální zlepšování, a R&D (Research and Development) - výzkum a vývoj. Oddělení CI se obvykle stará o drobnější technická a organizační zlepšování v procesech a v provozech. Souvisí s lean managementem, metodou Six Sigma a metodou kaizen (každý den na každém pracovišti jedno malé zlepšení). Oddělení R&D má za úkol, často ve spolupráci se strategickým marketingem, vyvíjet nové produkty - výrobky nebo služby. Strategický marketing ve spolupráci s topmanagementem zase vymýšlí nové obchodní modely. Zřejmě v podnicích nenajdete oddělení, které by nemuselo něco zlepšovat a inovovat. Které aktivity jsou nejnáročnější? Asi změna konceptu - skoková inovace. Ale jak na trhu práce najít člověka, který to bude umět?

Jak má být organizován úspěšný R&D?

Jaké modely řízení R&D se osvědčily? Alfou omegou pro výzkum a vývoj jsou rychlost, správnost bádání, produktivita výzkumníků a rozumné náklady. V této době je tím hlavním kritériem čas, protože když konkurence vyjde s novou inovací o čtvrt roku dříve, může na sebe strhnout trh. Uvádí se, že když přijdete s inovací jen o 10 % lepší než konkurence, můžete získat o 50 až 100 % vyšší tržby i ziskovost. Jak tedy řídit R&D, aby to vše fungovalo a nedocházelo ke ztrátám?

Česká manažerská asociace slaví třicátiny

Co všechno se pojí s 30 lety, která má letos za sebou Česká manažerská asociace? Jsou to její členové, příznivci, finalisté a vítězové soutěže Manažer roku, který ČMA pořádá již 27. rok. Tedy osobnosti, které tvořily a tvoří její profil. Patří k nim i Ing. Ivo Gajdoš, výkonný ředitel asociace, který s ní prožil kus svého života.

Moderní vědecké řízení podniku, 6. díl. Závěrečný

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme závěrečnou desátou tezi.

Jak organizovat inovace v podniku?

Dnešní turbulentní doba převrací vše dřívější naruby. Fiktivní umělý lineární svět se boří a skutečný nelineární svět se etabluje. Paradigmata se mění, vznikají nová, padají dogmata, některé axiomy i tabu. Všechny tyto změny se pochopitelně dotýkají i práce oddělení R&D.

Manažer roku: lídři nových technologií

Manažeři, podnikatelé, leadeři mají do poloviny března možnost přihlásit se do soutěže Manažer roku, vyhlašované Českou manažerskou asociací. Novou kategorií je pro nynější 27. ročník Manažer digitálního věku.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit