Témata
Reklama

Flexibilita, optimalizace, inovace - trend dnešní doby

Dnešní doba si žádá rychlé, přesné a co nejvíce efektivní řešení. V průmyslové výrobě toto platí dvojnásob. Průmyslové roboty byly dříve používány zejména pro automobilový průmysl, a to díky efektivitě, kterou do výroby přinášejí. V dnešní době roboty nacházejí místo v mnoha dalších odvětvích. Společně s roboty do výroby pronikají také řešení, která umožňují efektivnější práci v mnoha dalších odvětvích a odděleních – například logistice.

Společnost Comau uvedla na trh Agile 1500, plně automatický vedený vůz, který pomáhá optimalizovat logistické toky a podporuje přizpůsobenou a efektivní výrobu při zachování produktivity celé výrobní linky. Vůz Agile je modulární a zcela rekonfigurovatelný, dokáže přepravit až 1 500 kg, což napomáhá výrobě just-in-time a just-in-sequence. Je také dostatečně přizpůsobitelný, aby mohl být nasazen v celé řadě výrobních a nevýrobních scénářů. Mezi jeho hlavní výhody patří modularita systému a plná kompatibilita s ostatními AGV, které fungují na platformě Kollmorgen. Dále vyniká intuitivním programováním, plnou konektivitou s faktory 4.0, minimální údržbou, zdokonalenou bezpečností a ergonomií v porovnání s tradičním konceptem. Tento vůz je také kolaborativní, což společně se všemi výše zmíněnými faktory pomáhá továrnám pracovat efektivněji.

Reklama
Reklama
Reklama
Agile 1500 od společnosti Comau je plně automatický vedený vůz, který pomáhá optimalizovat logistické toky.

Spolupráce stroje s člověkem

AGV 1500 patří do skupiny kolaborativních zařízení, která vedou na cestě k Průmyslu 4.0. Automatizací se během let zlepšily pracovní podmínky, umožnila lidem zbavit se těžkých, únavných a nebezpečných úkolů a povýšila jejich pozici v procesu, to vše spolu se zvýšením efektivnosti, produktivity a kvality konečného výsledku. Dnes lze dosáhnout stejného stupně zlepšení díky těsné a přímé spolupráci mezi člověkem a strojem. Společnost Comau proto vyvíjí stroje jako AGV, kolaborativní roboty Aura, laserové zdroje Lhyte a další, které spolupracují s člověkem a neomezují se jen na obslužnou robotiku. I nadále však celá rodina Comau robotů zaujímá důležité postavení ve výrobních podnicích.

Roboty vhodné do výroby

Malé roboty se stávají stále častěji poptávaným zbožím. Společnost Comau na tuto potřebu reagovala a minulý rok na MSV v Brně představila robot Racer5. Comau roboty Racer5-0.63 a Racer5-0.80 jsou ideálním nástrojem pro rychlé aplikace v omezeném prostoru, a to včetně manipulace, montáže, obsluhy a úkonů pick&place.

Oba roboty řídí kontrolér R1C namontovaný na 19" liště, kterou lze integrovat do řídicí jednotky pro obsluhu celé linky. Roboty se dodávají i ve verzi openROBOTICS pro přímé zabudování do stávajícího automatizovaného stroje/linky řízené technologií B&R. Roboty stojí na technologické platformě Racer3, takže nabízejí různá řešení sdílející s původním modelem komponenty a díly v rámci strategie zaměřené na rozšíření integrovaného dosahu a nosnosti robotů. Racer5-0.63 se vyznačuje dosahem 630 mm a nosností 5 kg. Racer5-0.80 je rovněž zkonstruován pro nosnost 5 kg, ale dosah byl prodloužen na 809 mm. Všechny ostatní vlastnosti robotu Racer3 jsou stejné, včetně odvětví a aplikací, pro které je vhodný: manipulace, montáž a pick&place.

Comau
Umístění na MSV: pavilon G2, stánek 1

Kristýna Jamnická

kristyna.jamnicka@external.comau.com

//www.comau.com/cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 170950
Datum: 12. 09. 2017
Rubrika: Trendy / EMO/MSV 2017
Autor:
Firmy
Související články
Monitorování obráběcího procesu přináší přidanou hodnotu

Slovy Garyho Kinga z Harvardovy univerzity, zatímco dat je bezpočtu a je snadné je shromáždit, skutečná hodnota spočívá v tom, co s nimi uděláte.

To nejlepší z japonského vývoje

VVždy v lichém roce není větší výstavy strojírenské výrobní techniky, než je veletrh EMO. Pakliže k tomu ještě vyjde konání výstavy v německém Hannoveru, platí předchozí tvrzení přinejmenším dvojnásob. Podívejme se nyní blíže na několik zajímavých exponátů, které bude možné spatřit na letošním veletrhu EMO na stáncích Okumy a Brotheru.

Unikátní kombinace technologií v novém

Jedinečná kombinace dvou technologií přichází v novém hávu. Nové modely vysekávacích strojů Shear Genius obsahují nové funkce z technologie vysekávání použité na stroji Punch Genius, navíc je přidáno mnoho nových nápadů a strategií v technologii stříhání a automatizaci. Všechny tyto funkce dohromady poskytují uživateli vyšší produktivitu v kompaktním rozložení a designu.

Související články
Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Školní robot pro výuku automatizace

Vzdělávání žáků pro život v první polovině 21. století, v naší tzv. industriální civilizaci.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Inovované poloautomatické ohýbací centrum

Již před třemi lety uvedla společnost Prima Power na trh nové poloautomatické servo-elektrické ohýbací centrum BCe Smart 2220. Tlak na výrobce strojů je jednoznačný - stroje dnes musejí být stále inteligentnější a produktivnější. Je kladen důraz na ergonomii a flexibilitu i jednoduché ovládání stroje. Aktivní bezpečnost a spolehlivost představují klíčové požadavky na řešení nových úkolů. Společnost Prima Power požadavkům trhu naslouchá a v letošním roce uvádí na trh inovovanou verzi celé řady panelbenderů, včetně právě BCe Smart 2200.

V Brně se představí nová generace průmyslových robotů

Hlavním tématem letošního 61. mezinárodního strojírenského veletrhu je Digital Factory. Návštěvníci zde budou mít možnost se seznámit s posledními novinkami a trendy v oblasti průmyslových technologií. Pohled do budoucnosti inovací a automatizace jim představí expozice společnosti KUKA, která v Brně uvede novou generaci nejúspěšnějších robotů produktové řady KR Quantec-2 či vyhledávanou atrakci Robocoaster.

Dokonale přilnavý povrch v kontinuálním provozu

Polský výrobce brzdového obložení Lumag se obrátil na firmu Rösler s požadavkem na vytvoření povrchu, který zajistí optimální přilnavost pro navazující proces lepení. Výsledkem je komplexní řešení pro odmašťování a omílání nosičů brzdového obložení propojené s vysekávacím lisem.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit