Témata
Reklama

Fórum strategického manažera v deseti zastaveních, Jan Rýdl ml., TOS Varnsdorf

V seriálu MM Průmyslového spektra oslovujeme naše top manažery a hledáme u nich tajemství jejich úspěchu, jež by mohlo být inspirací pro ostatní, kteří se na podobnou dráhu vydávají nebo po ní již jdou. Strategie prvního kroku často bývá přelomová – iniciuje další, následující kroky. Rozhoduje a ovlivňuje činy budoucí a v žádném případě ji nelze podcenit.

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Kvůli dnešnímu zastavení jsme se vydali do Šluknovského výběžku, kde jsme se setkali s generálním ředitelem TOS Varnsdorf Ing. Janem Rýdlem ml., MBA. Ten před lety převzal žezlo po svém otci ve firmě, kde má strojírenská výroba své kořeny už dlouhých 114 let. Načerpejme ze získaných zkušeností rodinného podnikání, inspirujme se zralými názory mladého člověka.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Jan Rýdl ml., MBA, (42) převzal žezlo po svém otci v rodinné firmě TOS Varnsdorf a nyní zastává post statutárního a generálního ředitele. Tento inženýr ekonomie za svůj největší přelom považuje přerod své osoby z čistokrevného ekonoma do poučeného technika.



I. Kde v obecné rovině spatřujete tajemství úspěchu jednotlivce v profesním i soukromém životě?

Myslím si, že o úspěchu jednotlivce rozhodují dílčí předpoklady a jeho schopnosti. Osobně vidím důležité faktory v podobě schopnosti sebemotivace, pevné vůle a vytrvalosti. Dále si myslím, že je důležitý optimismus, radost ze života a v neposlední řadě právě ona touha po dosažení úspěchu.

II. Co považujete ve své stávající profesi manažera za důležitější? Mít detailně definovanou strategii na následující období, nebo optimálně nastavené systémy řízení?

Tyto dva přístupy jsou nerozlučně spjaté a dobře definovaná strategie s propracovanými dílčími kroky je zcela určitě důležitá. Nicméně si myslím, že bez optimálně nastavených procesů nelze těchto detailních strategií dosáhnout. Jsou to podle mého názoru spojité nádoby a je třeba mít je zpracovány obě dvě.

III. Pět vašich manažerských zásad, které ve své profesi ctíte.

Ze svého pohledu vidím následující: nerozhodovat se unáhleně, být maximálně objektivní při rozhodování, chválit za dosažené úspěchy, plnit sliby a v neposlední řadě být dochvilný.

IV. Jaký konkrétní inovační pokrok ve vašem profesním působení považujete za přelomový?

Otázku bych rozdělil do dvou rovin. První věnuji firmě a zmíním dvě technologické inovace. Dnes jsme představili nový typ stroje, jehož konstrukce integruje karuselovací operace do obráběcího centra, což pokládám za velký pokrok, a dále v minulosti prezentované inprocesní měření, kdy dokážeme nezávisle na stroji měřit skutečnou kondici stroje a následně korigovat tyto nepřesnosti v procesu obrábění. V osobní rovině s nadsázkou říkám, že největší přelom vidím v přerodu mé osoby z čistokrevného ekonoma do poučeného technika.

V. Učit se z chyb vlastních, či těch druhých? Kterou cestu považujete za přínosnější pro další profesní růst?

Méně bolestné je poučení se z chyb druhých. Ale nikdo nejsme neomylný, a proto je třeba vyvarovat se chyb fatálních.

VI. Kde vidíte hlavní slabiny nás, Čechů, které se pak promítají do obrazu naší země z globálního pohledu?

Myslím si, že největší slabinou nás Čechů je orientace na vlastní slabiny. Měli bychom se spíše zaměřit na rozvoj našich silných stránek a na něm stavět nejenom svůj osobní růst, ale celkový obraz České republiky, který vytváří každý jedinec. Měli bychom vycházet z našich tradičních schopností, kterými jsou vzdělanost, schopnost inovativního myšlení a existence etablovaných oborů, mezi něž bezesporu patří strojírenství, resp. stavba obráběcích strojů.

VII. Kdo v oblasti podnikání, umění, společenského života či jiné oblasti je pro vás svým způsobem inspirativní, motivační, a proč?

Bezesporu v oblasti podnikání je to pro mě Tomáš Baťa. Díky svému nadčasovému myšlení přicházel s novými metodami a principy práce, jak ve vedení firmy, tak i v oblasti sociální. Jeho schopnost definovat vizi a rozpracovávat ji do strategií je dosud ještě nepřekonatelná.

V oblasti sportu bych zde za svůj vzor uvedl Jaromíra Jágra, za jeho houževnatost, vytrvalost, píli, dovednost a schopnost v průběhu času měnit sebe samotného.

VIII. Jaké jiné profesi byste se chtěl věnovat, pokud by pro vás strojařina již nebyla aktuální?

Vzhledem k tomu, že jsem původně ekonom, dovolím si otázku přeformulovat a odpovědět, že v případě, kdybych nemohl být ekonomem, zcela jistě bych chtěl být strojařem.

IX. Co právě čtete, jaký film, divadelní představení či koncert jste naposledy zhlédl?

V poslední době jsem se báječně bavil u knížky Evžena Bočka Příběhy aristokratky a románů Patrika Hartla. Od obou autorů mám nachystány nové knihy pro zpříjemnění dlouhých cest do zahraničí. Báječným zážitkem pro mě byl koncert francouzské šansoniérky Zaz, který jsem navštívil na sklonku loňského roku.

X. Jak relaxujete? Vaše koníčky, volný čas...

Snažím se o maximální možné trávení volného času s rodinou. Pokud mám hovořit o sportu, velice rád chodím běhat, jezdím na kole a je-li čas, hraji golf.

Kvůli dnešnímu zastavení jsme se vydali do Šluknovského výběžku, kde jsme se setkali s generálním ředitelem TOS Varnsdorf Ing. Janem Rýdlem, MBA.
Reklama
Související články
Reference Made in CZ , část 6. TRIGA-MF

Společnost TOS VARNSDORF patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do Lomnice nad Popelkou, kde sídlí společnost TRIGA-MF.

Reference Made in CZ, Část 4. Tools+

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do jižních Čech, konkrétně obce Zlivice-Čížová, kde sídlí společnost Tools+.

Reference Made in CZ, část 3: Hopax

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do Červenky u Litovle, kde sídlí společnost Hopax.

Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
„Škola je nejlepší investicí, kterou jsem v životě udělal,“ říká Jan Rýdl.

V 90. letech jsme zrušili duální systém výuky učňovského školství a zatím ho nezavedli zpět. Po 30letech se tak nejen české strojírenství potýká s nedostatkem kvalitních řemeslníků a odborníků. Jeden z nejstarších českých strojírenských podniků však našel řešení. Rozhovor s Janem Rýdlem mapuje zkušenosti na jeho cestě k vybudování firemní odborné školy a realitu, kterou její provoz představuje.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Skutečně efektivní pomoc v krizi?

Krize poukazuje na lidský charakter, správnost chodu společnosti, možnosti firem zefektivnit svou produkci nebo poskytované služby. Je na jedné straně nebezpečnou výchylkou, která ručičku vah profitability nakloní do červeného pole, na druhé představuje příležitost.

Osobnost vývojáře

Není jedno, koho přijmete za vývojáře. Patrně již nehledáte překreslovače výkresů pro přípravu výroby a technologie. Nejspíš ale hledáte člověka, který vám má vymyslet nový produkt. A zřejmě to nebude obyčejný produkt, ale např. o 10 % lepší než ten předchozí. V posledních letech se určité funkcionality u výrobků stávají standardem. Mají je všichni - rozdíly jsou v nuancích. Dnes se více soutěží v konceptech a designu.

Výběr nejlepšího vývojáře

V mnoha strojírenských firmách, které jsem navštívil, mají inovace rozděleny na dvě části: CI (Continual Improvement) - kontinuální zlepšování, a R&D (Research and Development) - výzkum a vývoj. Oddělení CI se obvykle stará o drobnější technická a organizační zlepšování v procesech a v provozech. Souvisí s lean managementem, metodou Six Sigma a metodou kaizen (každý den na každém pracovišti jedno malé zlepšení). Oddělení R&D má za úkol, často ve spolupráci se strategickým marketingem, vyvíjet nové produkty - výrobky nebo služby. Strategický marketing ve spolupráci s topmanagementem zase vymýšlí nové obchodní modely. Zřejmě v podnicích nenajdete oddělení, které by nemuselo něco zlepšovat a inovovat. Které aktivity jsou nejnáročnější? Asi změna konceptu - skoková inovace. Ale jak na trhu práce najít člověka, který to bude umět?

Jak má být organizován úspěšný R&D?

Jaké modely řízení R&D se osvědčily? Alfou omegou pro výzkum a vývoj jsou rychlost, správnost bádání, produktivita výzkumníků a rozumné náklady. V této době je tím hlavním kritériem čas, protože když konkurence vyjde s novou inovací o čtvrt roku dříve, může na sebe strhnout trh. Uvádí se, že když přijdete s inovací jen o 10 % lepší než konkurence, můžete získat o 50 až 100 % vyšší tržby i ziskovost. Jak tedy řídit R&D, aby to vše fungovalo a nedocházelo ke ztrátám?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit