Témata
Reklama

Jarní novinky pro vrtání, frézování a soustružení

Nabídka Dormer Pramet se od 1. dubna 2017 opět rozrostla o nové řady produktů v oblasti frézování, soustružení a obrábění otvorů. Tento článek blíže představí ty nejzajímavější z nich.

K uvedenému datu byla na trh uvedena nová generace víceúčelových vrtáků z monolitního karbidu, které přinášejí vyšší úroveň výkonu a hospodárnosti. Rozšířena byla také řada vrtáků s karbidovou vyměnitelnou hlavou a představena byla nová univerzální řada fréz a břitových destiček, jakož i nové utvářeče pro soustružení tyčí.

Reklama
Reklama
Reklama

Čas pro další generaci

Force X je nové skupinové označení řady vrtáků Dormer nahrazující sortiment produktů MPX této značky. Pro zajištění hladkého přechodu byly zachovány všechny stávající kódy produktů. Nové vrtáky však přinášejí rozsáhlé inovace včetně nové geometrie, konstrukce rohů a úpravy hran. Ty se konkrétně týkají typů 3x D R457 a R458, a dále 5x D R453 a R454, čímž se nyní řadí na stejnou úroveň s nově zaváděným typem 8x D R459.

Díky zachování jejich povlaku na bázi titanaluminiumnitridu (TiAlN) jsou všechny tyto vrtáky i nadále vhodné pro použití u široké škály strojů a materiálů, jako je například korozivzdorná ocel, legovaná ocel, litina a neželezné materiály. Proto je řada Force X ideální volbou pro všeobecné strojírenství a subdodavatelská prostředí.

Vlastnosti vrtáků Force X

V rámci vylepšení mají nyní všechny vrtáky řady Force X technologii Continuously Thinned Web (CTW, průběžně zúžené jádro), která zajišťuje velmi pevnou konstrukci jádra a snižuje nároky na přítlačnou sílu při vrtání.

Všechny vrtáky mají konzistentní úpravu hran, která chrání řeznou plochu a zabraňuje tak předčasnému narušení řezné hrany a odprýskávání. Pevná konstrukce rohů u celé produktové řady zvyšuje také stabilitu a snižuje síly, které na vrták působí při opouštění obrobku. Mikrozrnný karbidový substrát spolu s TiAlN povlakem zajišťují vysokou otěruvzdornost a delší životnost nástroje, 140° geometrie děleného hrotu umožňuje přesné vystředění a malou přítlačnou sílu.
Vrtáky jsou dodávány jak bez vnitřního chlazení, tak i s ním, čímž se zvyšuje účinnost v řezu a odvod třísek. Díky tomu nová řada Force X přináší vysokou produktivitu a vyšší výkon.

Nové výrobky Dormer Pramet pro oblast frézování, soustružení a obrábění otvorů

Speciální provedení vrtáků

Dormer Pramet uvedl na trh také nové karbidové středicí navrtáváky a předvrtávací vrtáky. Vrták R6011 byl vyvinut pro rychlé a přesné vystřeďování a lze ho použít v hydraulických a tepelných upínačích při obrábění široké škály materiálů. Je vybaven 90° samostředicí geometrií a TiAlN povlakem pro delší životnost nástroje.
Typ R7131 představuje vrták i záhlubník v jednom nástroji a snižuje tak dobu potřebnou pro výměnu nástroje a nezbytné skladové zásoby. Dodává se ve specifických velikostech pro předvrtávání metrických závitů, má otvory pro přívod chladicí kapaliny zajišťující lepší lámání třísky a vyšší výkon. TiAlN povlak nástroje prodlužuje jeho životnost.

Vrtáky Hydra pro litinu

Dormer Pramet také rozšířil svou řadu vrtáků Hydra s vyměnitelnou karbidovou hlavou o novou variantu určenou speciálně pro litinu. Stávající program Hydra, který již zahrnuje typy pro ocel (R950) a korozivzdornou ocel (R960), byl doplněn o hlavu R970. Všechny tři hlavy jsou vhodné pro použití se stávající řadou těl vrtáků z rychlořezné oceli (HSS).

Klíčovým znakem této řady značky Dormer je, že nabízí snadnou a rychlou výměnu hlavy, aniž by bylo nutné vyjmout tělo vrtáku ze stroje, čímž se minimalizuje přerušování výrobního procesu. Dodává se v délkách 3x D, 5x D a 8x D a všechny vrtáky Hydra mají otvory pro chladicí kapalinu s cílem zlepšit účinnost řezání a odvod třísky. Přesné dosednutí hlavy na tělo maximalizuje tuhost nástroje, což umožňuje dosáhnout špičkové přesnosti otvorů a přesných tolerancí.

Vlastnosti vrtáků Hydra

Každý typ hlavy je vyroben z mikrozrnného karbidu a zajišťuje vynikající kombinaci tvrdosti a houževnatosti. Její povlak na bázi titanaluminiumnitridu (TiAIN) přináší vysokou odolnost proti oxidaci a opotřebení a představuje další ochranu v případě abrazivních materiálů, jako je litina.

Pevná konstrukce rohů zvyšuje stabilitu při vrtání a snižuje síly, které na vrták působí při opouštění obrobku. Díky tomu lze dosáhnout vyšší kvality povrchu a nedochází ke vzniku otřepů, které se mohou vyskytnout při vrtání do zrnitých materiálů. 140° geometrie děleného hrotu produktové řady Hydra usnadňuje vystředění a snižuje přítlačnou sílu při vrtání do většiny materiálů, čímž se zefektivňuje provoz strojů, u kterých pak postačí nižší příkon.

Nové vrtáky Force X nabízejí novou geometrii, konstrukci rohů a úpravu hran.

Jedna fréza, více možností

Nová univerzální řada fréz SOD05 a destiček tvoří významnou část nabídky nových produktů, které rozšiřují ucelený sortiment fréz a obohacují ho o adaptabilní možnost použití široké škály destiček a operací od hrubování až po dokončování. Nové frézy SOD05 snižují dobu potřebnou na výměnu nástroje a náklady na skladové zásoby díky univerzálnímu lůžku schopnému nést osmihranné, kruhové a čtvercové destičky.

Frézy SOD05, které jsou dodávány v průměrech od 32 do 125 mm, jsou určeny pro čelní frézování, frézování do rohu, frézování drážek, zapichovací frézování v ocelích včetně korozivzdorných, litinách i neželezných materiálech.

Pro frézy SOD05 nabízí Dormer Pramet osmihranné (OD), kruhové (RD) a čtvercové (SD) destičky. Destičky OD mají osm řezných hran a vynikají nízkým řezným odporem. Jsou určeny především do oblasti ekonomického a produktivního rovinného frézování. Břitové destičky RD jsou velmi univerzální a vhodné pro hrubování s velkým posuvem i kopírovací frézování. Destičky SD mají čtyři řezné hrany, umožňují 90° frézování do rohu a dovolují využít velkou hloubku řezu až do 10 mm. Se všemi typy destiček je zachována stejná radiální a axiální poloha řezných hran (průměr i délka nástroje), což je užitečné pro veškeré frézovací operace.

Řada vrtáků Hydra s novou variantou určenou speciálně pro litinu

Nástroje pro ekonomické frézování do rohu

Na trh byly uvedeny také nové řady fréz SSO05O o průměrech 12–40 mm, které rozšiřují nabídku ekonomického frézování do rohu. Tyto frézy, které mají vysoký počet zubů pro zvýšení produktivity, jsou vhodné pro frézování drobných dílů a na strojích s nižší výkonností.

Pro nové frézy SSO05O byla vyvinuta řada destiček SOMT 05. Tyto jednostranné destičky mají čtyři řezné hrany, jsou vhodné pro univerzální obrábění a umožňují hloubku řezu až do 4,5 mm. Destičky mají pozitivní geometrii s úzkou fazetkou a jsou určeny pro frézování do rohu, čelní frézování, frézování drážek a zapichovací frézování do ocelí, korozivzdorných ocelí a litin.

Frézy SOD05 umožňují osazení osmihrannými, kruhovými i čtvercovými destičkami

Rozšiřování možností

V rámci nových výrobků 2017 byly představeny také nové utvářeče pro soustružení a loupání tyčí. Geometrie NRM pro soustružení je určena pro hrubování a polohrubování korozivzdorných i nízkouhlíkových ocelí. Utvářeč NRM uvedený na trh pod značkou Pramet se dodává jak pro oboustranné, tak pro velké jednostranné destičky.

Geometrie byla navržena pro nepřetržitou a hromadnou výrobu a zajišťuje konzistentní výkon a velký posuv. Utvářeč NRM má vynikající utvářecí vlastnosti a lze jej použít také pro soustružení korozivzdorných ocelí i při menších posuvech bez rizika zpevnění obráběného materiálu. Jeho pozitivní geometrie se širokou fazetkou umožňuje velkou hloubku řezu a podporuje dobrý odvod třísky v široké škále řezných podmínek. Tento utvářeč se dodává v materiálech s MTCVD povlaky T7325, T7335 a T9315.

Geometrie NRM k soustružení je určena pro hrubování a polohrubování korozivzdorných a nízkouhlíkových ocelí.

NRM rozšiřuje stávající řadu utvářečů pro soustružení korozivzdorných ocelí – NMR pro střední až hrubovací operace, NM pro střední soustružení a NF pro dokončovací až střední soustružení. Při nedávném testu obrábění materiálu DIN 1.4301 (korozivzdorná ocel, ČSN 17240)) dosáhl utvářeč NRM na destičce CNMG s materiálem T7335 o 60 % delší životnosti nástroje než konkurenční ekvivalent.

Utvářeč pro loupání tyčí

Dormer Pramet vyvinul také nový utvářeč pro loupání tyčí z korozivzdorných ocelí, ocelí a superslitin. Utvářeč MM je vhodný pro hrubovací až dokončovací operace. Geometrie MM má širokou fazetku zajišťující vysokou stabilitu řezné hrany. Díky dobrému tvaru třísky s rovnoměrným rozložením řezných sil je utvářeč MM vhodný i pro velké posuvy v náročných podmínkách.

Vyměnitelné břitové destičky pro loupání tyčí

Geometrie MM je dodávána ve třech provedeních řezné hrany: S01 je pro tvrdé materiály, S02 pro střední tvrdost a S03 se stabilizační fazetkou na hlavní řezné hraně pro měkké materiály. Geometrie MM je k dispozici u destiček LNGF pro hrubování až dokončování, RNGH pro hrubování a WNGF pro hrubování až dokončování. Tato geometrie je nabízena ve výkonných materiálech s MTCVD povlaky T7325, T9315 nebo s PVD povlakem T6310.

Dormer Pramet

jana.pekna@dormerpramet.com

www.dormerpramet.com

Reklama
Související články
Produktivně na náročné materiály

S přicházejícím podzimem uvedla firma Dormer Pramet několik atraktivních novinek, jimiž tento šumperský výrobce obráběcích nástrojů obohatil své již tak rozsáhlé portfolio.

Podzimní novinky pro oblast frézování

Dormer Pramet představuje od 1. listopadu 2017 opět novou nabídku nástrojů pro obrábění, tentokrát zaměřenou na oblast frézování. Pod značkou Pramet byl sortiment rozšířen o nové ekonomické frézy pro vysoké posuvy a frézy pro produktivní kopírovací frézování. Na trh společnost uvedla rovněž nový frézovací materiál pro všeobecné operace v obrábění, zejména pak ocelí.

Nástroje pro lepší budoucnost

Společnost Dormer Pramet rozšířila svůj sortiment frézování, soustružení, upichování a zapichování o novou řadu nástrojů. Uvedené novinky mají jedno společné –přinášejí uživatelům výraznou úsporu času a nákladů.

Související články
Podzimní novinky v oblasti řezných nástrojů

Sortiment společnosti Dormer Pramet se od 1. listopadu opět rozrostl o nové řady produktů v oblasti frézování, soustružení a obrábění otvorů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nástroje pro jednodušší obrábění korozivzdorných ocelí

Společnost Dormer Pramet představuje řadu nových výrobků značek Pramet a Dormer. Jejich vývoj byl zaměřen především na obrábění těžkoobrobitelných materiálů, včetně korozivzdorných ocelí.

Tangenciální frézy jsou novou tváří těžkého frézování

Společnost Dormer Pramet uvádí na trh novou řadu rovinných tangenciálních fréz s vyměnitelnými břitovými destičkami pro těžké frézování.

Design ala Andy Warhol

Návštěvníci loňského MSV v Brně si pravděpodobně ještě vybaví rozsáhlou společnou prezentaci společnosti Dormer Pramet s vybranými partnery, výrobci a prodejci obráběcích strojů. Síť takzvaných technologických bodů byla natolik rozsáhlá, že nebylo možné tyto body prakticky minout. Zde se návštěvník dozvěděl o spolupráci výrobce stroje právě se společností Dormer Pramet, jejímž výsledkem byla dodávka technologie na ose stroj-nástroj na míru konkrétní operaci u daného zákazníka.

Včera, dnes a zítra – výrobci řezných nástrojů

Průmysl České republiky se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem novém seriálu budeme hovořit s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Dalším, koho jsme se na to zeptali, je Marek Kotrlý, ředitel společnosti Dormer Pramet.

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Nové rozšíření řady WTX vrtáků

TK vrtáky typu WTX jsou již dlouhá léta stálicí na trhu. Pod produktovou značkou WNT nabízí Ceratizit Group prémiovou řadu vrtáků WTX z produktové kategorie Perfomance. Díky realizovaným inovacím se v nedávné době podařilo výrazně zvýšit výkonnost a životnost u řady vrtáků WTX Feed a WTX Speed. Do rodiny WTX vrtáků od ledna přibude další výjimečný a jedinečný nástroj, a to TK vrták se čtyřmi břity.

Kompaktní horizontální seřizovací přístroj pro Průmysl 4.0

Systémový dodavatel Kelch představil na veletrhu EMO v Hannoveru inovativní výsledky vývoje pro optimalizaci procesů, mezi nimi poprvé nově koncipovanou konstrukční řadu H3 z úspěšné série seřizovacích přístrojů Kenova set line.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit