Témata
Reklama

Je to o řemeslu

26. 04. 2010

„Vyučil jsem se strojním zámečníkem a modelářem. Léta jsem pak pracoval v Čelákovicích v učilišti. Po revoluci přišel starší syn z vojny, a tak si říkám, co teď budeme dělat. Tak jsem si koupil starší soustruh, ten jsem opravil – a postupně jsme začali dokupovat další stroje,“ popisuje Jiří Ponec vznik své firmy.

Pavel Marek

Patří mezi klíčové osobnosti časopisu MM Průmyslové spektrum, kde řadu let zastával pozici odborného redaktora. Je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze. Po ukončení studia pracoval v Poldi SONP Kladno v závodě Doprava, poté jako konstruktér a projektant ve společnosti ČKD Lokomotivka. Pro MM Průmyslové spektrum pracoval od roku 1999 do roku 2021.

Cesta vlakem z centra Prahy sem trvá tři čtvrtě hodiny. Procházím okolo ruin kasárenských objektů, zabedněného objektu bývalého kulturáku i řady nově opravených bytových domů, jejichž barevné fasády ostře kontrastují s šedí dnešního deštivého dne. Patrně jste uhodli - jsme v Milovicích. Na konci obce, za posledními domy, stojí zbrusu nová hala rodinné firmy Ponec. Vcházím dovnitř a ptám se na pana Ponce, i když tuším, že moje otázka není právě jednoznačná. Během chvíle přišli všichni tři, nakonec se mi věnuje nejmladší z nich - Radim.

Reklama
Reklama
Reklama
Zakladatel firmy Jiří Ponec svůj život zasvětil řemeslu.

O firmě

„Firmu v letech 1992 až 93 začali rozjíždět můj starší bratr s otcem v Kostomlatech, v garáži," odpovídá na můj první dotaz. „Koupili soustruh, frézu a postupně přikupovali další stroje. Když už se tam nevešli, tak v roce 1996 koupili v Milovicích objekt bývalé pekárny. V té době jsem do firmy přišel také já. Já vlastně ani nejsem z oboru, vystudoval jsem gymnázium a po vojně jsem nastoupil do rodinné firmy. Brácha je vyučen v oboru mechanik seřizovač. Otec dlouhou dobu dělal v Čelákovicích mistra, potom v učilišti vrchního mistra a zástupce ředitele pro praxi.

Důležitý mezník v historii firmy nastal někdy v letech 1998-99, kdy jsme koupili první CNC stroj Mazak. Byla to dvoupaletová nástrojařská fréza, která nám přinesla větší možnosti a také nové zakázky. Postupně jsme přikoupili další tři obráběcí centra téže značky a několik konvenčních strojů."

V bývalých pekárnách firma pracovala do poloviny loňského roku. „Stará provozovna už svou velikostí nevyhovovala, měli jsme tam dvě malé dílny, mezi kterými jsme museli přecházet přes dvůr," vypráví Radim Ponec. „V říjnu 2008 jsme v bývalém vojenském prostoru začali stavět novou halu a v červnu 2009 jsme se stěhovali."

 

Obrobené držáky matric pro postupové lisy

O výrobě

„První zakázky, ještě v Kostomlatech, jsme získali díky otcovým kontaktům," pokračuje Radim Ponec. „Zpravidla se jednalo o práce, o které v učilišti nebo v TOSu neměli zájem, takže je dělal otec s bráchou doma. Tato práce postupně přinášela další zakázky, ani jsme nepotřebovali žádnou reklamu. Většina zákazníků přicházela postupně na základě doporučení, další jsme získali díky našim internetovým stránkám.

Mezi naše významné zákazníky patří například firma Pragoimex, pro kterou vyrábíme statory trakčních motorů pro tramvaje. Pro Sumikei Czech, dceřinou společnost japonské firmy, vyrábíme díly na stroje pro výrobu hliníkových profilů. Asi před rokem jsme získali certifikát od Českých drah pro soustružené a frézované díly pro kolejová vozidla. Vyrábíme například botky pro brzdové zdrže, různé čepy či pouzdra, obráběli jsme kyvná ramena do lokomotiv - více jak 1 600 mm dlouhé ocelové odlitky.

Pro německou firmu Flaig & Hommel, která se zabývá lisováním spojovacího materiálu na postupových lisech, vyrábíme díly pro rekonstrukce těchto postupových lisů. Jedná se například o součásti transportního mechanismu, matrice apod. Dělali jsme pro ně třeba držáky matric, srdce celého lisu. Blok o velikosti 1 600 x 350 x 350 mm z kalené nástrojové oceli, ze všech stran rozvrtaný, se šesti hlavními otvory pro matrice o průměru 200 mm. Dovnitř se ještě lisovala nitridovaná pouzdra, tolerance vnitřního průměru pouzder po nalisování byla ve dvou setinách. Byla to taková pěkná, přesná práce. To, že si u nás německá firma nechá zhotovit tak důležitý díl, je určitě oceněním naší práce. Dalším zajímavým zahraničním zákazníkem je rakouská firma GST, která vyrábí brusky, k nimž vyrábíme některé díly. Jedná se například o různé příruby, nebo jsme pro ně dělali broušené suporty dlouhé třeba 1,5 m a 0,5 m široké."

V dílně u „céencéčka"

O technologii

Průměrná výrobní série zahrnuje kolem 20 obrobků, ale často to bývá i jediný kus. Obrábějí se hlavně nástrojové oceli nebo také materiál 15.142, který němečtí konstruktéři hodně používají, dále kalená ocel, nerez a další materiály. Kromě čtyř frézovacích center je ve vybavení obrobny také soustruh s poháněnými nástroji a několik konvenčních strojů. Zeptal jsem se, kdo má na starosti technologii. „U nás nemáme žádnou konstrukci nebo technologii nebo někoho, kdo by dělal zvlášť programy. Děláme si je sami na mašinách. Programy si připravujeme během doby, kdy mašina obrábí předchozí díl. Jelikož neděláme velké série, stejně musí u každého stroje stát jeden člověk. Snažíme se o to, aby ten člověk byl kvalifikovaný, měl svoji mašinu a dělal na ní prostě lepší práci."

„Tím, že si kluci dělají programy sami, je u nás každý stoprocentně využitý," doplňuje Radima Ponce jeho spolupracovník Radek. „Nemáme tedy žádné prostoje, kdy se musí čekat na technologii. Lidé, kteří obrábějí, jsou za daný kus odpovědni, a tedy i za to, jak tu technologii vymyslí." „My to s nimi jenom případně zkonzultujeme nebo zkontrolujeme," doplňuje jej Radim.

„To znamená, že potřebujete kvalifikované zaměstnance. Jak je získáváte?"

„Na strojích i s námi pracuje 8 lidí. Zaměstnance jsme získávali postupně. Asi jsme měli štěstí, myslím, že ty kluky, co tu s námi dělají, to i docela baví. Většinou se jedná spíše o mladší lidi, mezi 30 až 40 lety."

Napřed...
... a potom

O práci

O tom, že právě uplynulé měsíce nebyly pro řadu firem zrovna nejlehčí, je asi celkem zbytečné mluvit. Ale určitě není bez zajímavosti zjistit, jak si kdo dokázal poradit. Právě proto jsem se zeptal: „Jak jste pocítili dopad hospodářské krize?"

„My jsme ho pocítili tak, že jsme přestali dělat prodloužené směny," smějí se oba muži, kteří jsou zrovna se mnou v kanceláři. „V době, kdy bylo skutečně nejméně práce, tedy v loňském červnu, jsme se zrovna tři týdny stěhovali. Ale i během těchto tří týdnů polovina lidí stále pracovala ve staré provozovně. Jakmile jsme přesunuli první část strojů, začali jsme pracovat tady a přestěhovali jsme zbývající stroje. Pracujeme víc v klidu, ale mohu říci, že od podzimu nám výroba běží zase docela slušně a nějaký ten přesčas se občas udělat musí. Dnešní termíny jsou o polovinu kratší, než bývaly. Až mi někdy přijde, že všichni jsou z té krize tak unavení, že nechtějí plánovat moc dopředu, a pak na to pospíchají..."

„Jakým způsobem řídíte výrobu?"

„Zpracujeme poptávky, bratr dělá kalkulace a během toho už rozmýšlí, jak se co bude dělat."

„Nejtěžší na zpracování nabídek asi bude, aby cena byla konkurenceschopná a přitom výhodná i pro vás," zajímal jsem se.

„Dnes je to mnohem větší boj, než býval," souhlasí Radim Ponec. „Procento realizovaných nabídek je nižší než v minulosti. Je vidět, že zákazníci jsou nuceni poptávat se u více dodavatelů. Stává se, že hlavně jednodušší práce pak stáhne dost firem, které dají cenu tak nízkou, aby se udržely. Jenže ty ceny pak nejsou o tom, aby bylo možné dál investovat. Ale my stejně raději děláme složitější věci..."

„Plánujete další investice? I když v té největší investici asi právě sedíme..."

„To je pravda... Ale dobíhá nám leasing na poslední stroj, a pokud budou zakázky přibývat tak jako v poslední době, přemýšleli bychom o dalším stroji. Pokud bychom měli ještě tak o dva stroje navíc, uvažovali bychom už i o zapojení strojů do sítě a o zavedení systému řízení výroby s centrální správou programů."

Radim Ponec předvádí souřadnicový měřicí stroj

O učení

Mezitím přiběhl z dílny Radimův starší bratr Jiří Ponec mladší. Řeč se stočila na řemeslo a učení.

„Jaký je dnes zájem mladých lidí o váš obor?"

„Moc nás v něm nedělá. Z ročníku, kde nás bylo asi 30, to dnes dělají tak tři čtyři lidi."

„Je podle vás šance nalákat je alespoň přes počítače nebo řídicí systémy?"

„Myslím si, že jediné, co může dnes do těchto oborů přitáhnout mladé lidi, je používání moderních technologií při obrábění."

„Každý si asi představí ty své tatíky v umaštěných montérkách..."

„No jo. Ale pořád si myslím, že i konvenční stroje jsou stále potřeba. Všechno se nedá dělat na CNC strojích, nebo dá, ale při kusové výrobě je často konvenční stroj výhodnější. My také děláme u strojů, jinak bychom se neuživili. Myslím, že většina strojařských firem je na tom dnes špatně právě proto, že má velké náklady a hodně lidí v kancelářích."

„Jak to vidíte s kvalifikací mladých lidí?"

„Pokud přijde člověk vyučený nebo hned po škole, dá se říci, že neumí skoro nic," konstatuje Jiří Ponec ml. „Řekl bych, že na těch učilištích je to učí moc postaru. Studenti se tam nedostanou k moderním nástrojům ani strojům, a když přijdou k nám, diví se, že tu třeba řežeme ‚plátkama‘... Ale jsou i učiliště, která mají moderní zázemí, například ve Škodovce."

„Uvažujete o spolupráci s nějakým učilištěm?"

„Měli jsme ji, ani nevím, proč to utichlo. Ještě před dvěma roky jsme tu mívali na praxi dva učedníky. Jeden z nich je dnes naším zaměstnancem."

„Učiliště totiž mívají snahu, aby toho učni prošli co nejvíc. Jenže když tu je někdo jenom na 14 dní, tak se ani nestačí rozkoukat," doplňuje svého bratra Radim.

„Tohle kolečko, aby se každý naučil všechno, k ničemu nevede," souhlasí Jiří. „To tomu klukovi to nic nedá. Když přijde všude jen na chvíli, tak se ničemu nenaučí, protože ho maximálně nechají jen někde zametat. Půl roku je minimum, protože za 14 dní mu můžeme říct: ‚Tak teď běž na pilu‘, potom třeba může zkusit něco jiného, ale nemůžeme ho hned poslat ke stroji. Možná právě v dobré víře, aby toho učedníci poznali co nejvíc, dělají ta učiliště chybu. Naopak máme zkušenosti s kluky, kteří u nás byli déle, že říkali, že se jim u nás líbí, protože jinde se jich akorát snažili zbavit, aby nepřekáželi. To říkali hodně často. Pak třeba i kluk, který původně měl o řemeslo zájem, jej ztratil, protože pořád jenom někde zametal."

O životě

Mladší z bratrů mě posléze provedl po dílně. Okoukli jsme „mašiny", hotové obrobky i „souřadničák", na kterém se vyráběné díly kontrolují. V zadní části obrobny stál u vrtačky zakladatel firmy - Jiří Ponec starší. Zajímalo mě, zda svou prací pokračuje v rodinné tradici.

„Můj děda začínal u Volmana v Čelákovicích. Můj otec tam také dělal, ale zemřel, když jsem byl ještě malý kluk. Moc se mi tehdy do učení nechtělo, ale bylo to řemeslo. Nakonec jsem v Čelákovicích dělal do roku 93... Kluci taky... Starší je vyučený v Čelákovicích, má maturitu... Prostě ho to chytlo. Kdybych to měl dělat sám, tak už to dnes dělat nebudu. Ale teď když mám za sebou nějaké pokračovatele... Víte, jak to myslím."

„Jaký máte pocit, když dnes vidíte výsledky své práce?"

„Mám dobrý pocit. Dělá se tu pěkný řemeslo. Máme malou režii, protože tady všichni pracují, že jo. Starší syn třeba řídí dílnu, přitom dělá ceny a ještě dělá na stroji. Máme akorát jednoho THP pracovníka, který zajišťuje veškeré nákupy a kooperace a ještě přitom měří na souřadnicovém měřicím stroji nebo jezdí po nákupech. Já nevím, co k tomu říct jinýho..."

Asi to ani nebylo potřeba, protože za člověka mají mluvit jeho činy. Nikdo se nikdy nikoho nebude ptát, co chtěl udělat, ale co udělal (a to nejen pro sebe).

„Lidé, i mladí, o práci zájem mají, ale často jdou dělat něco jiného, než se vyučí, a to je škoda," přeci jen ještě dodal pan Ponec. „Lidé dnes nemají o řemeslo takový zájem, jako měli dříve. A přitom je to docela hezká práce, protože se musí dělat hlavou i rukama, že jo."

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 100530
Datum: 26. 04. 2010
Rubrika: Servis / Rozhovor
Firmy
Související články
Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Inovace pro cestu do oblak

Vrtulník – stroj, který obdivujeme v nejnapínavějších scénách akčních filmů, ale který především hraje často klíčovou roli ve skutečném životě. Ať už jde o záchranu životů, nebo o dopadení nebezpečných zločinců. MM Průmyslové spektrum mělo možnost na vlastní oči vidět místo, kde se tyto dokonalé stroje dokončují a také v případě potřeby opravují – prostory společnosti Bell Textron Prague na pražské Ruzyni. Zde jsme též měli možnost mluvit s panem Stanislavem Štefanovem, manažerem prodeje civilních vrtulníků.

Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

Související články
Jako by byli přímo u stroje

Zlatá medaile udělená exponátu na MSV v Brně patří k neprestižnějším technologickým oceněním. Letos se jejím nositelem v kategorii Inovace v automatizační technice a Industry 4.0. stal tým z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky (ÚVSSR) Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Ocenění bylo konkrétně uděleno za inovativní využití neuronových sítí při konfiguraci řízení obráběcích strojů s využitím virtuální reality.
MM Půmyslové spektrum mělo možnost vidět působivou demonstraci řešení v činnosti v rámci expozice na MSV a současně se o něm dozvědět mnoho zajímavého od jeho tvůrců Ing. Michal Holuba, Ph.D., a Ing. Jana Vetišky, Ph.D.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Chceme se přiblížit průmyslové sféře, říká rektor Tomáš Zima

Před rokem založila nejstarší česká univerzita společnost Charles University Innovations Prague, s. r. o. Šlo o první počin, který se uskutečnil na české univerzitní půdě. O zkušenostech a prvním úspěchu z univerzitního podnikání jsme si povídali s rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou.

Když čistí profesionálové

Čisté prostředí není důležité jen doma či ve venkovním světě kolem nás. Stejně podstatné je i tam, kde pracujeme. Nástroje a řešení pro nejrůznější typy úklidu a čištění přináší do našich životů společnost Kärcher. Není však pouze dodavatelem produktů pro domácnost, jak se možná laická veřejnost domnívá, ale nabízí i širokou paletu produktů a řešení pro profesionální, zejména průmyslový sektor. Na podrobnosti jsme se zeptali Michala Kettnera, Head of Dealers channel and ES department.

Bez základních etiketních dovedností není byznys úspěšný, říká Ladislav Špaček

Ladislav Špaček je respektovaný odborník a dlouholetý propagátor etikety a protokolu. Je rád, že většina českých podnikatelů odložila fialová saka a bílé ponožky a že význam etikety v tuzemských firmách roste. V rozhovoru pro naši redakci také upozorňuje na některá zásadní faux pas, na to, že už nikdy nemáme šanci udělat první dojem a že etiketa není jen o oblečení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit