Témata
Reklama

Klinčovací kleště jako součást Průmyslu 4.0

Se standardizovanými kleštěmi, standardizovanými pohony a standardními ovládacími prvky, které jsou použitelné nezávisle na automatizovaných výrobních řešeních, se společnost TOX Pressotechnik zaměřuje na řešení vhodná pro sériovou výrobu pro spojování, děrování a tváření plechových dílů v automobilovém průmyslu, u bílé techniky a v dalších průmyslových odvětvích. V mnoha případech se strojní nebo robotické kleště používají zejména pro spojování plechů technologií klinčování.

Na základě konvenčních kleští 1.0, které jsou vybaveny systémem TOX Pressotechnik s velmi kompaktními, snadno instalovatelnými a energeticky účinnými pneumohydraulickými pohony typu TOX-Powerpackage, se konstrukce a příslušenství postupem doby změnila. S příchodem elektromechanických pohonů TOX-EDrive se otevřely nové možnosti použití. Ovládání TOX-EDrive u řady kleští 2.0 poskytlo nové možnosti monitoringu a optimalizace procesu. Díky možnostem výběru pohonů a rozšíření řady kleští a speciálního příslušenství může být modulární konstrukce kleští 3.0 dále standardizována.

Reklama
Reklama
Reklama

Nové kleště jdou s dobou

Logický další vývoj se nyní zaměřil na řadu kleští 4.0, která se vyznačuje standardizovanými kleštěmi s optimalizovaným C rámem, standardizovanými pohony a ovládacími prvky, které lze použít nezávisle na pohonu se standardním softwarem. Volba pohonu je tak dána uživatelem, stupněm automatizace či požadavkem dané technologie (vložení dutinových nýtů, pevných nýtů, TOX-Klinčování, TOX-ClinchRivet). Kvůli vhodnosti zpracování je nutné, aby kleště 4.0 splňovaly i další požadavky, jako jsou flexibilita aplikace, optimalizace hmotnosti pro rychlost a dynamiku procesu, nízké a efektivní využití energií, minimální údržba, krátké dodací lhůty, komunikační schopnosti v rámci podnikových sítí, dodávka náhradních dílů či jednoduchá manipulace a provoz.

Klinčovací kleště 4.0 společnosti TOX Pressotechnik

Optimalizace kleští vedla k rozhodnutí použít pouze jednu šířku C rámu, speciální standardizované rozhraní pro připojení všech typů pohonů a možnosti použití výměny nástrojů pro dané aplikace. Co je také nové, je architektura řídicího systému, automatické konfigurace (kleště se automaticky zapisují do řídicího systému bez obnovení parametrizace) a konečně uživatelské rozhraní HMI. To umožňuje intuitivní ovládání a vizualizace pomocí ikon, což znamená méně textu, který obsluha musí číst.

TOX Pressotechnik, umístění na MSV: pavilon B, stánek 59

Ing. Michal Mraček

MMracek@tox-cz.com

www.tox-cz.com

Reklama
Související články
Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Kombinace technologií slévání a 3D tisku

Aditivní technologie přinášejí do oboru slévárenství nový pohled na věc a výrazně ovlivňují nejen proces výroby odlitků, ale i myšlení pracovníků ve slévárnách. Aditivní výroba zásadním způsobem mění zavedené pracovní postupy, systémy práce s výrobní dokumentací, technickou přípravu výroby a technologii výroby odlitků. Mění také možnosti konstrukce odlitků včetně jejich tvarové náročnosti. Proto můžeme bez přehánění tvrdit, že celou slévárnu a její postup výroby odlitků lze vměstnat do jednoho stroje - 3D tiskárny na kovy.

Kapalina jako tvářecí medium

V dnešní době je stále více kladen důraz na sofistikovanost i ekonomickou efektivnost výrobních procesů. Současně je žádána výroba stále složitějších tvarů, vyplývajících především z designových návrhů lisovaných součástí, které dříve nebyly řešitelné jako např. výroba negativních tvarů, složitě prostorově i tvarově orientovaných trubkových dílců apod. V tomto případě lze s výhodou, namísto pevných konvenčních nástrojů, využít výrobní metody zaměřené na nepevné nástroje, jako je např. kapalina.

Moderní způsoby ochrany vysokopevných ocelí

V posledních letech je v automobilovém průmyslu kladen stále větší důraz na snižování hmotnosti vozu, potažmo spotřeby a z ní plynoucích emisí, za současného zvýšení bezpečnosti posádky. Jednou z možností, jak splnit tyto požadavky, je nahrazení starých materiálů používaných pro výrobu určitých komponentů za nové, pevnější. Díl z pevnějšího materiálu může být tenčí a potažmo i lehčí oproti dílu původnímu, ale současně je schopen vydržet stejné, nebo i větší namáhání.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Značení s Mopa lasery

V posledních letech se lasery stávají dominantním způsobem značení produktů. V oblasti značicích technologií kontinuálně dochází k inovacím a lasery tak nahrazují čím dál více konvenční technologie.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit