Témata
Reklama

LASCAM - Seriál o průmyslových laserech, díl I.

Čištění plastikářských forem

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Laserové čištění je přelomovou technologií z hlediska úspor nákladů na provozní energie a spotřební materiály s ověřenou stabilitou. Laserové systémy představují vysoce efektivní, ekonomickou a ekologickou alternativu k dostupným konvenčním technologiím. Nevyžadují žádná abraziva ani chemikálie, které by bylo nutné skladovat a ekologicky likvidovat. Jsou šetrné k životnímu prostředí a jedná se o zařízení s velkým servisním intervalem, které lze jednoduše a okamžitě používat nebo integrovat do výrobní linky.

Reklama
Reklama
Reklama
Tato technologie se v plastikářském světě, zejména v německých a amerických koncernech, stává velmi rychle zavedeným standardem díky své efektivitě, dokonale čistému povrchu a levnému provozu. V České republice se ročně prodá desítka systémů a očekává se, že v roce 2017 se tento počet ztrojnásobí. Vše nasvědčuje tomu, že se tato technologie brzy stane zavedeným standardem i u nás.

Technologie čištění forem, které laser nahrazuje:

• Čistění suchým ledem
• Čistění chemickým procesem
• Mechanické čistění
• Manuální čistění

Využití laserového čištění na plastikářské formy

• Čištění plastikářských a gumárenských forem bez povrchové úpravy
• Leštěné a pískované povrchy
• Plochy se zrcadlovým leskem
• Vyhazovače a periferie forem
• Vnitřní a vnější součásti forem
• Selektivní odstranění korozních vrstev
• Čistění olejových povlaků a separátorů
• Odstraňování zbytků napařených vrstev po procesu pokovení a lakování
• Odstranění organických nečistot z plastů a kompozitních součástí

Jaké jsou výhody laserového čištění?

• Lze čistit i povrchy, které se nedají ošetřit standardními technologiemi
• Formy lze čistit přímo na stroji bez potřeby demontáže
• Velice efektivní a „zelená“ technologie s nízkou náročností na energie, až o 90 % nižší spotřeba
• Rychlá návratnost investice – je prokázáno, že technologie se zaplatí za rok na provozních nákladech spojených s čistěním
• Nízká poruchovost a dlouhá životnost s nízkými servisními náklady
• Laserové čištění je bezkontaktní a šetrné k čištěnému materiálu
• Čistí dokonale na jeden přechod povrchy, které se doteď čistily v několika dlouhých cyklech

Tak jako každá technologie, i laserové čištění má svá omezení a není možné čistit například plastikářské a gumárenské formy s povrchovou úpravou – PVD a nitridované vrstvy, hluboké oblasti, kam nedosáhne laserový paprsek, složité tvary se zaoblením „za roh“ a součásti s izolacemi a gumovými periferiemi.

Ekonomické výhody laserového čištění

U počáteční, vyšší investice do laserového systému pro čištění může společnost počítat s rychlou návratností. Porovnáme-li provozní náklady technologie „suchý led“ - cca 41,40 €/h s náklady technologie „laserové čištění“ – cca 5,90 €/h, je zřejmé snížení o 87 % oproti technologii „suchý led“ a investice se ve dvousměnném provozu vrátí přibližně za rok.

Případové studie

• Až 100x rychlejší proces v porovnání se stávajícími technologiemi – dokázali jsme pomocí laseru zkrátit čas čistění z 30 min na 3 min s ještě vyšší kvalitou
• Návratnost investice – u mezinárodního zákazníka se nám podařilo investici splatit do 6 měsíců jen na provozních nákladech (voda a elektřina)
• Vyšší produktivita – u českého zákazníka jsme dokázali, že technologie čištění pomocí laseru je 6x produktivnější a rychlejší než technologie suchého ledu

LASCAM systems se specializuje na dodávky průmyslových laserových a kamerových systémů, komplexní integraci, optimální nastavení technologie a proškolení budoucích uživatelů. Kromě návrhu a kompletace laserových systémů se LASCAM systems zabývá také inovacemi procesů a vývojem širokospektrálně použitelných laserových produktů.

Kontakty

LASCAM systems s.r.o.
Web: www.lascam.cz
Email: info@lascam.cz
Tel.: +420 778 065 205
Video

Reklama
Firmy
Související články
Efektivní aplikace laseru

Technické strojírenské veřejnosti není příliš známo, že v současné době existují technologické aplikace, které doslova drží srovnatelný krok s inovacemi v oblasti informačních technologií. Jednou takovou je aplikace laseru. Naší snahou bude vám tyto technologie představit.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

O laserové technologie stále roste zájem

Jsme svědkem doby, kdy se laserové technologie již běžně využívají v průmyslu v nejrůznější podobě, důležitou roli hrají zejména ve strojírenství. Důvodem je rychlý rozvoj těchto technologií a s ním přicházející zlevňovaní. To logicky přivádí také větší zájem uživatelů. Rostoucí poptávku si uvědomuje společnost Lascam systems, která se zaměřuje na běžné i speciální aplikace laserů v průmyslu jako je značení, řezání, svařování, ale také přesné laserové obrábění a dodává kompletní automatizované celky s integrací a robotické buňky.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Revoluce v měření přišla s analogovým signálem

Když se dnes bavíme o moderních výrobních postupech, máme často na mysli využívání high-tech technologií, které je snahou stále více propojovat, automatizovat a sledovat. Tyto přístupy pomáhají výrobcům transformovat jejich výrobní procesy až do stadia nejvyššího – takzvané cyber factory –, přičemž vysoká jakost vyráběných dílů a úspora nákladů během výrobních procesů hrají nejdůležitější roli. Z tohoto jasně vyplývá nutnost investice také do měřicích systémů.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Ochrana uměleckých památek: Radiační sprcha

Při restaurování knih, obrazů, ale i nábytku se používají většinou zdraví škodlivé roztoky nebo plyny. Existuje ale i šetrnější metoda, která umělecké předměty prostoupí, aniž by jim nebo samotným restaurátorům ublížila: ozáření gama paprsky.

Kovový 3D tisk v průmyslové praxi

Výroba složitějších dílů technologií slévání či tváření a následným obráběním lze zvlášť ve fázi prototypování úspěšně nahradit technologií kovového 3D tisku. Šetří se čas, finance a v neposlední řadě lze získat konstrukčně složité díly, které by konvenčním způsobem nebylo prakticky možné vyrobit.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Lasery + Optika v průmyslu

Lasery i optické přístroje jsou součástí stále většího počtu průmyslových aplikací, a to v oblasti zpracování kovových i nekovových materiálů. První ročník konference zabývající se právě problematikou využití laseru v průmyslu v České republice uspořádala společnost Lascam pro vedoucí technology, vedoucí výrobních úseků, vyšší management a ředitele výrobních podniků – klíčové osoby, které rozhodují o strategii firmy a zavádění inovací do výrobních procesů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit