Témata
Reklama

LASCAM - Seriál o průmyslových laserech, díl II.

Kalení efektivně a ekologicky pomocí laseru

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Povrchové kalení laserem je jednou z moderních technologií tepelného zpracování materiálu, které vede ke zvýšení tvrdosti a otěruvzdornosti povrchu materiálu, a tím i ke zvýšení životnosti součásti.

Reklama
Reklama
Reklama
Principem laserového kalení je působení laserového paprsku na povrchovou vrstvu materiálu, která se následně velkou rychlostí ohřeje na danou teplotu. Paprsek se plynule pohybuje po povrchu a zahřívá jej ve směru posuvu. Zahřátá místa se vlivem okolního materiálu rychle ochladí. Jedná se o proces tzv. samokalení, při kterém není třeba chladit povrch chladicím médiem. Kalená vrstva se ochlazuje z jádra materiálu a postupuje směrem k povrchu, který chladne naposledy. Díky vysoké rychlosti ohřevu a rychlému ochlazení vzniknou velmi jemné struktury s drobnými karbidy, krátkými martenzitickými jehlicemi a malou velikostí zrn. Dochází tak k výraznému zvýšení tvrdosti povrchové vrstvy při zachování houževnatosti jádra a bez vnesení vnitřního pnutí.
Laserové kalení probíhá za vyšších teplot, než je tomu u konvenčních metod, kde je teplota kalení stanovena v kalicím pásmu dle diagramu Fe3C, tedy pro ocel 30 až 50 °C nad teplotu Ac3. Laserové kalení probíhá za kalicích teplot přibližně 1100 - 1300 °C. Vyšší teploty jsou nutné z důvodu krátké doby ohřevu povrchu laserovým paprskem a velmi rychlého ochlazení, aby se zajistilo prohřátí materiálu do určené kalené hloubky.

Využití technologie laserového kalení:

• Velkosériová i malosériová výroba
• Automobilový, letecký, strojní průmysl
• Nástrojárny
• Náhrada za indukční kalení ozubených kol a hřídelí

Při technologii kalení laserem je nutné, aby tloušťka stěny kaleného výrobku byla alespoň 10x větší než tloušťka kalené vrstvy, pro zajištění rychlého ochlazení kaleného materiálu. U menších součástek, které nemají požadovanou tloušťku lze povrch ochladit vzduchem nebo chladicími kapalinami. Hloubka zakalené vrstvy se nejčastěji pohybuje mezi 0,1 – 1,5 mm. Maximální možná hloubka prokalení se pohybuje kolem 2 mm a odvíjí se od typu kaleného materiálu, jeho vodivosti, nastavení výkonu a vlnové délky laseru. Při použití kombinace laserového kalení s induktorem lze dosáhnut hloubky prokalení až 2,5 mm. Tato kombinace kalicích metod je používaná ve firmách jen výjimečně. Teplota kaleného povrchu je monitorovaná během procesu kalení pyrometrem, díky tomu je možné měnit výkon laserového paprsku. Kalení složitě tvarovaných výrobků lze zajistit pomocí robotického ramene.

Výhody laserového kalení:

• Absence kalicích médií a kapalin
• Minimální deformace a vnitřní pnutí v materiálu
• Možnost prokalení pouze části povrchu výrobku
• Dosažení vyšší jemnosti martenzitu, tvrdost zakalené vrstvy až o 100 HV vyšší než u jiných metod kalení
• Vyšší životnost výrobků při porovnání s objemovým kalením
• Nižší spotřeba elektrické energie než při použití indukce o 10 %
• Ekologický provoz

LASCAM systems se specializuje na dodávky průmyslových laserových a kamerových systémů, komplexní integraci, optimální nastavení technologie a proškolení budoucích uživatelů. Kromě návrhu a kompletace laserových systémů se LASCAM systems zabývá také inovacemi procesů a vývojem širokospektrálně použitelných laserových produktů.

Kontakty

LASCAM systems s.r.o.
Web: www.lascam.cz
Email: info@lascam.cz
Tel.: +420 778 065 205

Reklama
Firmy
Související články
Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Siemens na MSV představí digitální řešení pro celý životní cyklus stroje

Společnost Siemens ČR se již po 60. představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2018. Představí komplexní řešení pro zvýšení efektivity výroby, které pokrývá celý životní cyklus výrobku od jeho návrhu přes výrobu až po servis. Pod heslem „Digitální dvojče zrychlí vaši výrobu“ prezentuje jedinečný, 15x zmenšený model horizontální vyvrtávačky HCW 4S od Škoda Machine Tool a jeho digitální dvojče. Siemens ukáže také přínos aditivní výroby a ve veletržní premiéře uvede platformu pro internet věcí MindSphere.

Související články
Ohřevné skříně Amarc - skladujte své sudy v teple a bezpečí

Připravili jsme pro Vás přehledný web s ohřevnými prvky společnosti Amarc. www.ohrevneprvky.cz. Naleznete zde kompletní nabídku topných plášťů pro sudy a průmyslové (IBC) kontejnery i podlahové topné desky v klasickém a EX provedení pro výbušné prostředí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
LASCAM - Seriál o průmyslových laserech, díl IV.

LASTIC – Laserové řešení pro plasty

Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit