Témata
Reklama

Laserové technologie a digitální výroba

Laserová technologie a moderní senzorika připravují cestu pro digitální výrobu. Simulace, digitální konstrukce a skutečné výrobní procesy se díky Fotonice 4.0 neustále sbližují. Na předním světovém veletrhu Laser World of Photonics, konaném ve dnech 26. až 29. června 2017 v Mnichově, představí přes 1 300 vystavovatelů, předních výrobců a výzkumných ústavů řešení šitá na míru pro zasíťovaný, vysoce automatizovaný svět výroby zítřka. Veletrh se koná v pěti halách mnichovského výstaviště na výstavní ploše 55 000 m2.

Světlo je nejdůležitějším nástrojem 21. století. V továrnách na výrobu polovodičů pečují UV lasery a vysoce výkonná optika o stále účinnější a vhodnější mikroprocesory. Bez optického přenosu dat by byl širokopásmový internet nemyslitelný. Nákladově efektivní, bezchybná miniaturizace je možná pouze s dokonalou optickou měřicí a kontrolní technikou. Tím jsou také specifikovány základní pilíře Průmyslu 4.0: vhodné procesory, výkonné datové sítě a dokonalý monitoring procesů. Průmysl 4.0 je tedy jádrem Fotoniky 4.0.

Reklama
Reklama
Reklama
Koncem června mnichovské výstaviště přivítá vystavovatele a návštěvníky největšího světového veletrhu v oblasti laserové techniky a fotoniky – Laser World of Photonics. (Foto: Messe München)

Od digitálně řízených laserových procesů…

Fotonika je nejen základem zasíťované výroby, ale stále častěji i výkonnou silou. Zejména přesná, digitálně řízená laserová technologie se mezitím stala nepostradatelnou. Pomocí laserů se provádí řezání, pájení, svařování, značení a perforování. Lasery s nejvyšší přesností tvrdí ocel a obrábějí kovy, plasty, sklo, diamanty, dřevo, keramiku a mnoho dalších materiálů.

Koncentrované záření pracuje bezkontaktně. Do procesu nevnáší žádné mechanické síly, a naopak není ovlivněno opotřebením. Pro laserové technologie hovoří také vysoká flexibilita a rychlost. Přesto se však největší potenciál pro digitální výrobu ukrývá ve zpracování materiálu za studena pomocí ultrakrátkých laserových pulzů.

... až k digitální výrobě

U moderních ultrakrátkých pulzních laserů se kmitočty pohybují v rozsahu megahertzů při stejně vysoké pulzní energii. Kovy a mnoho dalších materiálů tak lze opracovat prakticky atom po atomu. Přívod tepla do obrobku je minimální. Nechtěné taveniny a postříkání materiálu jsou pasé. Přeloženo do digitálního světa výroby Průmyslu 4.0 to znamená zpracování materiálu pixel po pixelu. Více než kdy jindy odpovídají simulace a digitální konstrukce přesněji reálným procesům. „Mluvíme o digitálním zpracování, protože lasery v digitálních procesních řetězcích přesně provádějí předem simulované obrábění,“ vysvětluje prof. Andreas Ostendorf, dlouholetý předseda vědecké společnosti Wissenschaftliche Gesellschaft Lasertechnik (WLT).

Čočky s povrchovou přesností v nanometrech umožňují stále dokonalejší laserové a optické systémy. Při pronikání do tohoto nanosvěta jsou výrobci odkázaní na ultrapřesné optické a mechanické postupy opracování, na inovativní procesy nanášení, stejně jako na extrémně přesnou měřicí techniku. Přední světový veletrh Laser World of Photonics, konaný od 26. do 29. června 2017 v Mnichově, představí nejnovější trendy při výrobě optiky.

Laserové technologie a moderní senzorika připravují cestu pro digitální výrobu.

Ultrapřesnost na Laser World of Photonics

Výrobní a měřicí postupy používané pro ultrapřesnou optiku se neustále vyvíjejí. V zájmu urychlení vývoje založili přední dodavatelé – mezi nimi společnosti Schneider, Sill Optics, NTG, OPTEG a Trioptic a četné výzkumné ústavy – kompetenční síť pro ultrapřesné obrábění povrchů (CC UPOB e.V.). Společně jsou hnacím motorem know-how týkajícího se mechanického a chemického obrábění, obrábění iontovým svazkem a plazmatem, ale i optických postupů obrábění ultrapřesné optiky a jejich měření a charakterizace. Na letošním veletrhu budou prezentovány nejen dosavadní výsledky výzkumu, ale také jejich použití ve strojích a zařízeních, postupech, měřicích přístrojích a optice vystavované členskými společnostmi CC UPOB. Kromě toho další lídři trhu, jako např. společnosti Satisloh a OptoTech Optikmaschinen, stejně jako téměř sto dalších vystavovatelů představí inovativní řešení v oblasti výroby optiky.

Messe München International

Jaroslav Vondruška

vondruska@expocs.cz

//www.expocs.cz/

Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Veletrh Laser World of Photonics v Mnichově

Zástupci mezinárodního fotonického průmyslu se koncem června sejdou v Mnichově na předním světovém veletrhu Laser World of Photonics, který letos slaví padesáté výročí a společně se souběžným veletrhem Automatica proběhne od 27. do 30. června 2023 na mnichovském výstavišti.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

V říjnu do Milána

Po šesti letech se podnik nazvaný EMO opět vrací do italského Milána. Bezesporu to bude radostnější pohled do expozic, než tomu bylo právě v roce 2008, kdy vrcholila světová finanční krize, která si vybírala svoji daň především na průmyslové výrobě. I když obráběcí a tvářecí technologie letos svůj veletržní boom již zažily, a to v květnu na CIMT v Pekingu, určitě se vyplatí vypravit se do Milána i třeba proto, že v bezprostřední blízkosti výstaviště Fiera Milano se koná celosvětová výstava EXPO, pro niž je říjen posledním měsícem konání a jejíž zhlédnutí jistě stojí za to.

AMB Stuttgart 2014

Aktuální inovace a nejnovější trendy v oblasti obráběcích strojů a přesných nástrojů předvede na 1 300 vystavovatelů z více než 27 zemí světa na mezinárodní výstavě AMB pro obrábění kovů od 16. do 20. září 2014 ve Stuttgartu. Na 105 tisíci metrech čtverečních výstavní plochy budou představovat zástupci strojírenských společností novinky v oblasti soustružení, frézování, obrábění, broušení, dělení materiálů a dalších technologií a příslušných komponent.

Evropská výstava v čínské režii

Evropské sdružení Cecimo připravovalo několik let projekt výstavy obráběcích a tvářecích strojů v Číně. Během té doby byla základní idea výstavy několikrát modifikována. Původní záměr uspořádat každý druhý rok, kdy se nekoná EMO ani pekinský CIMT výstavu EMO China, nakonec realizaci nenašel. Po jednáních s čínskými státními orgány byl následně upraven název výstavy na EMTE (European Machine Tool Exhibition).

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit