Témata
Reklama

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Pracovitý, nadaný, skromný. Zbyněk Bureš, který mě vítá v zasedačce vyzdobené modely motorů a poháry, je pohonnou jednotkou JetSurfu. Doslova. Má pod palcem, jak upřesňuje, „elektronické komponenty v prkně, způsob ovládání, čištění motoru, řízení spalovacího motoru“.Martin Šula, majitel JetSurfu, se pak věnuje zbytku: vývoji nového plováku, nového motoru, výfukům, novým strepům (úchyt pro nohu – pozn. red.) a dalším částem spolu s řízením firmy,“ dodává elektroinženýr, který souběžně vyučuje na brněnské Univerzitě obrany a Masarykově univerzitě.

Reklama
Reklama
Reklama
Startování JetSurfu zajišťuje elektronické zapalování se startérem. Po startu jezdec pomocí rukojeti ovládá plyn a přenášením váhy zatáčí. V případě pádu jezdec vytrhne startovací klíček a surf okamžitě zastaví.

Extrémně náročné požadavky

Projekt JetSurf se začal vyvíjet počátkem století, ovšem delší dobu byl na vedlejší koleji – Šulu a spol. vytěžoval vývoj motorů pro motostáj KTM. Změna v podnikatelské strategii přišla s rokem 2008 a také s krizí, která podnítila hledání nových neotřelých cest. Hledáček firmy se tím plně zaostřil na motorizovaný surf, jehož základem je kompozitový karbonový plovák a jeho nástavbou spalovací motor se sofistikovaným zapalováním. A hned přišly první velké překážky – subdodavatelé nebyli schopni splnit nestandardně náročné požadavky JetSurfu. „Představte si, že máte řídicí jednotku a ta musí být absolutně vodotěsná, protože stačí kapka slané vody a rozežere vám veškerou elektroniku,“ přibližuje můj průvodce. „Takže my jsme kupř. sháněli konektory, které budou dostatečně miniaturní, vodotěsné, budou mít relativně velký počet vývodů, a navíc budou schopny přenášet velké proudy (pro startér) a malé pro zbytek dílů. Jenže když jsme obcházeli všechny světové výrobce,většinou nás ujišťovali: to není problém…, a pak přišli s konektorem do tahače, pro nás nevhodným. S dodatkem, že uspokojit naše požadavky je náročnější než v zakázkách pro armádu.“ JetSurf si tak v prvních letech musel projít i tím, že kupoval konektory, které následně pracně předělával, což nezbytně vedlo k myšlence o vlastním vývoji. Koncept „udělej si sám“ se postupně rozšířil i do dalších sfér výroby.

Továrna JetSurfu byla otevřena na jaře na dohled Brnu i tamějšímu automotodromu. Součástí provozu je i prodejna s firemními produkty včetně sportovního oblečení.

Rozhodující „maličkosti“

Technologický progres je v JetSurfu neustálý, poháněný perfekcionismem i extrémními podmínkami, v nichž se surfové prkno pohybuje. Vedle agresivní slané vody je to extrémní teplotní rozpětí. Na suchu se totiž karbonový plovák mimořádně brzy zahřeje až na 70 stupňů, ovšem v akci na vodě hned teplota padá klidně o padesát stupňů dolů. Takový teplotní šok působí skokovou změnu tlaku uvnitř všech uzavřených dílů a způsobuje nasávání vody dovnitř – např. pokud jsou poškozeny vodiče nebo není funkční tlaková kompenzace. Dalším nepříznivým faktorem je i přítomnost zbytku benzinu, oleje a slané vody, který naleptává gumy a rozežírá standardní hliníkové a kovové části motoru.

A právě spalovací motor, zapalování a vlastní plovák jsou pilíře úspěchu JetSurfu, který si komponenty produkuje v jednotlivých sekcích provozu, kam se již za chvíli vydáme. „Osmdesát pět procent dílů surfu se vyrábí přímo tady – máme svoji výrobu elektra, spalovacích motorů, výfuku, částečně i plováku, máme vlastní slévárnu, je tu poměrně silné vývojové oddělení, do kterého teče poměrně velká část prostředků.“ Překvapivě se dozvídám, že jde o 30 % ze zisku, zároveň s konstatováním, že konkurence JetSurfu to nemá vůbec lehké – i proto, že světová cena karbonu je pro všechny odběratele víceméně stejná. Ovšem nejde jen o plovák, je třeba mít vhodný spalovací motor i řídicí jednotku. V neposlední řadě je tu certifikace a možnost produkt prodávat i v zemích, jako je USA nebo Japonsko, a to je, jak podotýká Zdeněk Bureš, „velice ‚bolestivá‘ a drahá záležitost; je možné říct, že i když budete finančně silný, a budete schopen do toho ‚nasypat‘, stejně to vezme minimálně rok až dva“.
Vcelku jde tedy o malé drobnosti, nuance,“ pokračuje konstruktér, „jenže ten, kdo naše prkno kopíruje, nemá šanci na ně přijít v rozumně krátké době. Mluvíme tu o letech zkoumání, testování a zkušenosti, že každý nesprávný milimetr úplně zničí dojem z jízdy. A navíc to, na čem se jezdí teď, je už vlastně zastaralé."

V autoklávu probíhá takřka nepřetržitý provoz, tlakem se v něm tvarují karbonové kompozitové díly.

Do nitra továrny

Náš styl výroby se blíží továrnám formule 1, které mají pod jednou střechou drtivou většinu produkce – jinak by nebyly schopny reagovat na měnící se požadavky výroby extrémně pružně. In-house pojetím si zároveň ohlídáme kvalitu výrobků,“ dozvídám se, když po boku inženýra Bureše sestupuji do výrobního provozu. Ten má dvě větve: výrobu plováků a výrobu spalovacích motorů a dalších dílů.

Vstupujeme do oddělení, kterému vévodí autokláv, v němž je možné vyrábět dvě prkna současně. "My jej nyní využíváme hlavně na výrobu menších dílů, které používáme jak pro vývoj, tak pro výrobu. Mimochodem, na našem autoklávu vyrábíme i díly pro jednoho z našich klientů a přátel– Martina Šonku, akrobatického pilota Red Bull Air Race.“ JetSurf používá prepreg, což je karbonová textilie penetrovaná pryskyřicí – jde o polotovar standardně používaný v automobilovém průmyslu. Jak uvádí inženýr Bureš, je jejich autokláv certifkovaný i pro aerospace, což naznačuje i další ambice pro budoucnost. Většina dílů z autoklávu postupuje na ořezy a děrování, které zajišťuje robot. Ten garantuje opakovatelnost ořezu a šetří lidskou práci i zdraví. Protože, jak se dozvídám, jemné karbonové úlomky jsou zdraví silně škodlivé. Pokračujeme do oddělení slévárny, která je pro požadovanou kvalitu a hlavně nezávislost JetSurfu naprosto nezbytná, a procházíme do haly, kde pracují CNC stroje, jimž přizvukují soustruhy a další obráběcí mašiny. „Jako poslední se pořizovala tahle speciální frézka,“ ukazuje vývojář, „je dostatečně veliká, aby se na ní daly obrábět celé formy plováku.“

Kompletace, závody, budoucnost

Odlité, obrobené, zkompletované a smontované díly motoru putují k testování. Motor JetSurfu včetně zapalování a výfuku podstupuje test v odhlučněné místnosti, kde se provede záběh motoru a ověřují se jeho základní vlastnosti – výkon, chování při konkrétních otáčkách, měří se emise… Místnost je klimatizovaná s možností regulace teploty přiváděného vzduchu, vodu pro chlazení spalovacího motoru a výfuku lze ovlivňovat také. Do budoucna se počítá s možností regulace vzdušné vlhkosti.

Testování motoru v odhlučněné místnosti
V testovacím bazénu se odzkouší technologická bezvadnost surfu.Co se týče druhé stěžejní části surfu, plováku, ten je po fázi lepení dílů připravený k polepům. „

Některá prkna se pouze potahují fólií s designem, verze RACE a RACE Titanium se ještě lakuje,“ upozorňuje mě Zbyněk Bureš, „a samozřejmě, pokud si zákazník objedná customizaci designu, rádi mu polep navrhneme a vyhotovíme; na prkno rovněž můžeme aplikovat airbrush (designový nástřik pistolí – pozn. red.).“

Jakmile je prkno hotovo, konečně se setkává s motorovou částí. „Zainstaluje se výfuk, motor, zapalování, udělá se první test, a potom se prkno posílá na bazén, kde se odzkouší, že do něj neteče, že odsávají všechny pumpy, že perfektně zapíná, vypíná a samozřejmě že má předepsaný tah. Do budoucna, a to v řádu měsíců, ještě chystáme zprovoznění robota, který celé prkno uchytí, definovaně ho zatlačí do vody, nalije do něj vodu a vyzkouší všechny parametry,“ plánuje vývojář.

JetSurf čeká na zákazníky, na detailu můžeme vidět tzv. pady.Na závěr navštěvuji jeho „království“ – vývojové centrum sekce elektro. Zde se řeší zapalování či startér, jenž se při pádu surfaře automaticky vypne. „

Pohon prkna je benzinový, zapalování je bez alternátoru s bateriemi pro start a následné řízení motoru. Baterie vydrží až čtyři hodiny provozu,“ uzavírá jeden z mozků firmy.

Továrnu JetSurfu, ve které pracuje šedesát zaměstnanců, měsíčně opouští zhruba sto surfů. Většina z nich je „factory GP“ provedení, určeného pro běžné rekreační sportovce. Několik kusů má „race titanium“ modifikaci, vybavenou o něco výkonnějším motorem, s nímž lze dosáhnout rychlosti až šedesát kilometrů za hodinu. Právě závody pořádané JetSurfem představují surf z Moravy celosvětovému publiku. Osmnáctikilové prkno na pohárech kočírují i tovární jezdci a jezdkyně JetSurfu – například Aneta Šacherová, která se zrovna vrátila ze závodů v Mexiku, působí v sídle JetSurfu i jako asistentka. Její šéf Martin Šula mi ještě na rozloučenou, jako potenciálnímu uživateli JetSurfu, představí svou vizi: „Dostali jsme se do bodu, kdy začínáme mít pomalu saturovanou kategorii hodně bohatých klientů. Proto se teď snažíme cenu surfů tlačit dolů, aby byly dostupné pro víc lidí. Chceme z toho vytvořit něco, jako je dnes skútr na silnici.“

JetSurf

David Halatka

martin.jancalek@jetsurf.com

david.halatka@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 160732
Datum: 29. 06. 2016
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Související články
Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit