Témata
Reklama

Pohonná technika v prostředí s nebezpečím výbuchu

12. 11. 2003

Od začátku července 2003 musí být všechna nová zařízení pracující v potenciálně výbušném prostředí schválena dle směrnice ATEX (Atmospheres Explosibles) 100a v souladu s celoevropským předpisem EU 94/9/EC. Česká republika se přihlásila tuto normu plnit, nejenom jako dnes už součást Evropské unie, ale i jako země, kde ochrana lidského života stojí na prvním místě

Ochrana proti výbuchu je dnes díky této normě jednotně standardizována ve všech průmyslových, ale i veřejných prostorách v celé Evropě. V nedávné minulosti existovaly oficiální předpisy pouze pro elektrické instalace v potenciálně výbušném prostředí, pomineme-li speciální předpisy pro hornictví. Dnes ATEX100a pokrývá veškeré teoreticky možné zdroje výbuchu v prostředí výbušné směsi plynu nebo prachu a zabývá se i ochranou proti možnému výbuchu od mechanicky nebezpečných zdrojů zážehu. (Týká se tedy nejen elektrické části pohonu, ale i převodovky.)
Reklama
Reklama
Reklama

Konstrukční úpravy

Převodovky, motory a převodové motory v nevýbušném provedení jsou vyráběny se speciálními díly s mnoha konstrukčními úpravami s důrazem na zajištění kvality. Jsou to například tyto:
  • stupeň elektrického krytí IP65 pro motory v prostředí s prachem;
  • kryty ventilátorů odolné proti nárazu;
  • ochranná krycí stříška u vertikálních provedení;
  • vnější připojení ochranného vodiče;
  • těsnění svorkovnicové skříňky s vysokou teplotní odolností;
  • svorkovnice z šedé litiny;
  • nevyužité otvory ve svorkovnici jsou zaslepeny dle ATEX 100a;
  • pásové svorky dodatečně zajišťují těsnicí pásky na brzdách;
  • nárazuodolné kryty převodovky;
  • vysoká teplotní odolnost použitých maziv;
  • všechny šrouby dodatečně pojištěny proti uvolnění;
  • speciální těsnění hřídelí na převodovce.
  • Předpisy upravující výrobu a prodej

    Současné předpisy zabývající se touto problematikou lze rozdělit v zásadě na:
  • evropské nařízení 94/9/EC (podmínky pro výrobce - ATEX100a);
  • nařízení 1999/92/EC (podmínky pro provozovatele ATEX137),
    oboje pro nasazení v "nadzemních aplikacích" (netýká se např. hlubinných dolů).
    Pro výrobce a prodejce pohonné techniky nebo celých technologických celků to nyní znamená řídit se předpisem ATEX100a (definuje např. minimální požadavky pro jednotlivé kategorie dle stupně ochrany). Odpovědnost provozovatele potom upravuje předpis ATEX 137. Z tohoto předpisu vyplývá pro provozovatele například stanovení a rozčlenění zón provozu a dle toho objednání pohonu v patřičné kategorii. Podívejme se ve stručnosti na rozčlenění do jednotlivých skupin, kategorií a zón provozu.
    Výrobce tedy zařazuje zařízení do skupin a kategorií:
    Skupina I - Zařízení pro nasazení v důlních aplikacích, dále je členěna na kategorii M1 a M2.
    Skupina II - Zařízení pro nasazení v prostředí s potenciálním nebezpečím výbuchu (kromě dolů),
    a je dále členěna do kategorií 1, 2 a 3 (nižší kategorie = vyšší zabezpečení). Kategorie potom definují jednak stupeň zabezpečení zařízení, jednak dovolenou provozní teplotu. Taktéž musí být definováno prostředí provozu: explozivní směs plynu - značeno G (gas), explozivní směs prachu - značeno D (dust).
    Jak již bylo řečeno, druhý předpis (ATEX137) potom na straně provozovatele, kromě různých požadavků na instalaci a provozování, člení potenciálně výbušné prostředí do jednotlivých zón provozu. Tyto zóny se definují na základě předpokládaného výskytu nebezpečné výbušné směsi v dané zóně.
    Shrneme-li tedy zodpovědnosti na straně výrobce a požadavky provozovatele, dostaneme možné kombinace zařízení dle kategorií výrobce, která mohou být nasazena v jednotlivých zónách dle specifikace provozovatele.
    Sew-Eurodrive nabízí široký výběr převodových motorů v souladu s předpisem ATEX100a. Zákazník může vybírat (samozřejmě dle ATEXu 137) nejen ze standardní řady převodových motorů, ale i z mechanických variátorů Varibloc a Varimot. Taktéž jsou k dispozici motory s integrovaným frekvenčním měničem Movimot, s integrovaným jističem a ochrannou funkcí Movi-Switch, tak jako jsou možné kombinace převodového motoru dle ATEXu a frekvenčních měničů Movidrive a Movitrac.
    Zákazníkům je k dispozici nejen rozsáhlá tištěná dokumentace (katalog "Explosion-Proof Geared Motors" 11/2002, brožury "Explosion-Proof Drives To ATEX100a", zabývající se předpisy a nařízeními, publikace "Explosion-Proof Drives To ATEX100a - practical implementation", navrhování pohonu dle ATEXu), ale i odborná rada prodejních a aplikačních inženýrů Sew-Eurodrive CZ ve všech technických kancelářích.
    Viktor Kubernát
    Reklama
    Vydání #11
    Kód článku: 31110
    Datum: 12. 11. 2003
    Rubrika: Trendy / Pohony
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Místo převodovky řemenové pohony

    Synchronní řemeny se v mnoha průmyslových odvětvích prosazují jako nejlepší volba.

    Lineární vedení NSK s vylepšeným těsněním

    Společnost NSK představila na veletrhu EMO 2019 optimalizovanou řadu válečkového vedení RA s vylepšeným těsněním. Lineární vedení RA jsou vybavena novými těsněními V1 a vylepšeným krytem, které pomáhají prodloužit životnost a spolehlivost obráběcích strojů.

    Ready made lineární osy s ozubeným řemenem

    Pomocí lineární osy je realizován pohyb v přímém směru a jedná se tak o výborný výchozí konstrukční prvek pro stavbu strojů, automatizačních linek a polohovacích zařízení s potřebou přesného lineárního pohybu ve více osách (typicky například CNC stroje). V posledních letech došlo navíc k výraznému snížení cen a lineární osy se tak stávají dostupné i pro dosud zapovězené oblasti. V neposlední řadě je podstatnou výhodou u tzv. ready made produktů dodávka již smontovaného dílu připraveného k okamžitému použití v zákaznické aplikaci.

    Související články
    Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

    Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Kompaktní pohony s dutou hřídelí

    Kompaktní, robustní, cenově výhodné… Jsou-li stanoveny požadavky na stroje, musí zareagovat i poskytovatelé řídicí a pohonné techniky. Jejich inovace jsou důležité pro vývoj konstrukcí strojů.

    Řemenové převody přinášejí dynamiku do intralogistiky

    Na hannoverském veletrhu se mohli návštěvníci seznámit s inovativními řešeními pro skladovou logistiku, jež vyvinula společnost Continental. Jedná se například o ozubené řemeny Conti Synchrodrive, které nacházejí uplatnění u sloupových zakladačů vysokoregálových skladů, ploché pásy Conti Polyflat pro zdvihací a závěsné systémy či drážkové řemeny Conti Multirib, které se používají v pohonu válečkových tratí.

    Inteligentní motor střižený na míru

    Mechatronická pohonná jednotka g350 představuje nový kompaktní mechatronický pohonný balíček, který firma Lenze uvádí na trh ve třech výkonnostních provedeních. Zařízení je koncipováno speciálně pro horizontální přepravní techniku.

    Výpočet zbývající doby běhu valivých ložisek

    Na veletrhu Hannover Messe 2016 představila společnost Schaeffler novou digitální službu – výpočet nominální zbývající doby běhu valivých ložisek v provozu na základě reálného souboru zatížení.

    Bezúdržbové klínové řemeny

    U klínových řemenů uživatelé oceňují tichý chod, jednoduchou instalaci a funkci bezpečnostní spojky při přetížení, kterou klínové řemeny plní díky možnosti krátkodobého prokluzu. Nicméně klínové řemeny vyžadují ne vždy levnou a snadnou údržbu. Obzvláště v nepřetržitých provozech či těžko dostupných pohonech se obecné doporučení kontrolovat a dopínat klínové řemeny každých 2 000 provozních hodin obtížně splňuje. Výsledkem bývají ztráty účinnosti, energie a krátká životnost pohonu. Klínové řemeny, jak je známo, bez dopnutí prokluzují. Co ale bývá zanedbáváno, je vliv zvýšených vibrací při nízkém napnutí klínových řemenů. Tyto vibrace mají velmi negativní vliv na životnost ložisek a jiných součástí zařízení. Zde se zaměříme na správnou údržbu a na novinku na trhu – bezúdržbové klínové řemeny.

    Univerzální kyvný pohon

    Modulární, odolný, univerzální – to jsou hlavní vlastnosti nového čtvrtotáčkového pohonu DFPD společnosti Festo. Tento pohon s ozubeným hřebenem a pastorkem je určen pro splnění nejrůznějších požadavků ve zpracovatelském průmyslu.

    Certifikace testovacího postupu pro výpočty životnosti valivých ložisek

    Certifikátor Germanischer Lloyd (GL) udělil společnosti Schaeffler osvědčení „Assessment of the method to investigate rolling bearing rating life“ (Posouzení metody zjišťování jmenovité životnosti valivých ložisek). Poprvé tak byl certifikován samotný postup, a ne každý jednotlivý faktor ovlivňující životnost, jak bylo dosud vyžadováno.

    Ložiska pro lineární pohyb

    Během posledních let se neustále zvyšují nároky na moderní lineární technologii, zejména pokud jde o únosnost, tuhost a životnost. Souběžně však rostou rovněž požadavky uživatelů na jednoduchost montáže a snižování nákladů na údržbu. Aby firma SKF dokázala uspokojit všechny tyto požadavky zákazníků, přichází na trh s novou řadou D lineárních kuličkových ložisek LBC.

    EtherCAT pro centrální řízení pohybů

    Při centrálním řízení pohybů se musí v každém cyklu po sběrnici přenášet požadovaná hodnota na připojené pohony. Vlastnosti použitého sběrnicového systému jsou proto rozhodující pro dosažitelnou přesnost a dynamiku koordinovaných pohybů. EtherCAT zde proti konvenčním datovým sběrnicím nebo jiným sběrnicím Ethernet pro průmyslové využití nabízí jasné výhody.

    Požadavky na vývoj ložisek

    Malcolm Watson, produktový manažer v oblasti ložisek u společnosti Brammer, zkoumá hlavní faktory stojící za současným děním na trhu ložisek a přemýšlí o dalším pravděpodobném vývoji.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit