Témata
Reklama

Představení nového frézovacího centra

Společnost Fanuc Czech představila odborné veřejnosti obráběcí centrum Robodrill řady Alpha DiA. Akce, během níž si mohli účastníci nový stroj prohlédnout v činnosti, se konala v sídle společnosti v pražských Vysočanech.

Na showroomu byla představena aplikace frézování kruhových hliníkových destiček na obráběcím centru Robodrill Alpha D21MiA5, které bylo obsluhováno robotem R-1000iA 100F. Úlohou robota bylo vložit polotovar do stroje, po obrobení z jedné strany jej otočit, vložit pro obrobení z druhé strany a hotový díl vyjmout a uložit do přepravky. Odtud jej jako suvenýr mohl získat některý z účastníků akce. Aplikace v předvedeném uspořádání je ovšem využívána i v běžné výrobní praxi, konkrétně pro frézování nerezových klapek zpětných ventilů.

Reklama
Reklama
Reklama
Frézovací centrum Robodrill Alpha D21MiA5 s robotem R-1000iA 100F
Robotické zakládání obrobků

Frézovací centra Robodrill Alpha DiA

Frézovací centra Robodrill řady Alpha DiA jsou kompaktní modulární konstrukce a vyrábějí se ve třech základních provedeních, která se liší především délkou pojezdu v ose X. Ta u nejmenšího provedení D21SiA5 činí 300 mm, u prostřední velikosti D21MiA5 je 500 mm a u největšího stroje řady – D21LiA5 – 700 mm. Pojezd v ose Y je u nejmenšího stroje 300 mm (v základním provedení), u ostatních 400 mm a v ose Z je to jednotně 330 mm. Podle potřeb zákazníků lze obráběcí centra vybavit přídavným otočným stolem s funkcí 4., popřípadě i 5. osy.

K přednostem frézovacích center Robodrill patří přímo poháněné osy s akcelerací až 1,5 G a rychloposuvem 54 m.min-1. K dispozici je několik typů vřeten od standardního 11kW s 10 000 ot.min-1 až po vysoce výkonné 26kW vřeteno s 24 000 ot.min-1, jež mohou být dodána i ve verzi s chlazením středem vřetena. Dalším z typických znaků obráběcích center této řady je patentovaný zásobník pro velmi rychlou výměnu nástrojů. Těch se do zásobníku vejde 21 a čas výměny od řezu do řezu činí pouhých 1,6 s. To vše přispívá ke zkrácení pracovního cyklu a efektivitě výroby. Velký průtok chladiva a promyšlené krytování zlepšuje odvod třísek a prodlužuje tak potřebné servisní intervaly. Přídavný oplach třísek odstraní i třísky přilepené na krytování. Stroje jsou standardně vybaveny řídicí jednotkou Fanuc 31i-B5.

Robodrill v akci: hliníkový polotovar, fréza Iscar, upínací zařízení Schunk, vysokotlaké chlazení ChipBlaster

Frézovací centra Robodrill Alpha DiA jsou uzpůsobena pro robotickou obsluhu s možností zakládání obrobků shora nebo v podlahovém provedení se zakládáním bočními dveřmi. Toto provedení bylo představeno na showroomu.

Pavel Marek

Foto: autor

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 140542
Datum: 13. 05. 2014
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Související články
Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Vlajková loď pětiosého obrábění

Český výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS v letošním roce slaví úspěch se svojí high-tech produkcí, zejména s pětiosými vertikálními obráběcími centry řady MCU. Tyto stroje se daří firmě umísťovat na náročné trhy Evropské unie i jinde ve světě, cenné reference sbírají především v leteckém průmyslu.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Optimalizace soustružení korozivzdorných ocelí

Použití korozivzdorných ocelí pro inženýrské aplikace vždy do určité míry vedlo k technickému paradoxu. Zatímco konstruktéři jsou nadmíru spokojeni s tím, jaké pevnostní vlastnosti a korozní odolnost tyto běžně používané materiály nabízejí, výrobní inženýři už jsou asi méně okouzleni jejich typickým deformačním zpevňováním a všeobecně špatnou obrobitelností. Avšak průmyslovými odvětvími, jako jsou výroba čerpadel a ventilů, výroba zařízení pro ropný a plynárenský průmysl, automobilový a letecký průmysl, jsou součásti z korozivzdorných ocelí výslovně požadovány i nadále.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Efektivní likvidace obráběcích kapalin

Obráběcí emulze jsou klíčovým prvkem celé řady obráběcích procesů. Emulze zajišťují chlazení, odvod vznikajících třísek, dočasně pasivují obrobky v průběhu operací a mají spoustu dalších funkcí. Na konci životnosti emulze je nutné zajistit jejich likvidaci. Vyčerpané emulze jsou klasifikovány jako nebezpečný kapalný odpad, takže je nelze jednoduše vylít do kanalizace. Článek pojednává o možnostech likvidace obráběcích kapalin.

Robot s dvojitým uchopovačem zrychlil obsluhu CNC stroje

Osvald Jensen A/S je dánská rodinná firma dodávající strojírenské produkty pod vlastní značkou. Ve své továrně v Dánsku firma vyvíjí a vyrábí součástky do převodovek pro široké spektrum využití. Zaměřuje se na produkci vysoce kvalitních šnekových převodovek, převodových ústrojí a ozubených kol nejrůznějších velikostí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit