Témata
Reklama

Preventivní údržba v oblasti olejů a maziv

Preventivní údržba nám říká: „Nečekejte na poruchu, udržujte stroje v perfektní kondici a poruše stroje se vyhnete.“ Zavedení systematické péče o oleje nám umožňuje předcházet problémům a udržovat stroje v bezporuchovém, a tím i nízkonákladovém provozu.

Prachové částice nezahálejí

Prachové částice a vzdušná vlhkost představují pro stroj obrovské riziko. Ve většině firem se zavzdušňovací filtry pravidelně nevyměňují a někdy ani nekontrolují. Setkali jsme se i s případy, kdy víčko nádrže nebo samotný vzduchový filtr chyběly. Musíme si uvědomit, že stroj potřebuje dýchat. A potřebuje dýchat čistý vzduch. Pokud je tedy stroj osazen nevhodným vzduchovým filtrem, olej se okamžitě kontaminuje prachovými částicemi a vzdušnou vlhkostí. Společnost Kleentek nabízí svým zákazníkům řešení těchto problémů pomocí zavzdušňovacích filtrů DES-CASE, které si poradí se vzdušnou vlhkostí i prachovými částicemi.

Reklama
Reklama
Reklama
Optimální řešení pomocí vzduchových filtrů DES-CASE
Chybějící vzduchový filtrOptimální řešení pomocí vzduchových filtrů DES-CASE

Opravdu čistíme?

Na obrázku můžete vidět nevhodné řešení připojení obtokové filtrace. Pokud už se firma rozhodne olej čistit obtokovou filtrací, je potřeba přístroj napojit tak, aby samotné čištění nepřišlo vniveč. Ideálním řešením toho problému je napojovat přístroje na čištění či filtraci oleje přes adaptéry a rychlospojky, které zabrání kontaminaci oleje. Rychlospojky navíc umožňují rychlou manipulaci s čisticí jednotkou. Zefektivňují samotnou činnost obsluhy při práci a poskytují stroji bezpečný provoz.

Nevhodné připojení obtokové filtrace

Skladování a manipulace s oleji

Při skladování olejů je opět velmi důležité zabezpečit oleje proti kontaminaci částicemi nečistot a vzdušnou vlhkostí. Samozřejmostí je barevné označení jednotlivých odběrných míst a nádob na doplňování oleje, aby nedošlo k záměně jednotlivých olejů. Musíme si uvědomit, že olej ze sudů v hodnotě řádově tisíců korun se dává do zařízení v milionových hodnotách. Sudy by měly být uskladněny na svém vlastním stanovišti (nejlépe mimo prostor výroby). Rozdíl mezi nevhodným a optimálním skladováním olejů je názorně vidět na dalších obrázcích. Otevřené víčko sudu a dolévání pomocí zahradní konve není to nejvhodnější řešení.

Optimální způsob skladování oleje
Nevhodné stanoviště pro výdej oleje.Optimální způsob skladování oleje

Je nový olej v dobré kondici?

Stále se setkáváme s tím, že nový olej ještě neznamená čistý olej. Mnoho zákazníků společnosti Kleentek proto provádí čištění nového oleje před doplněním do svých zařízení, protože kvalita oleje z pohledu znečištění je velmi nedostačující. Plničky olejů a čisticí zařízení, které umožňují odstranění veškerého znečištění bez ohledu na velikost nečistot, výrazně zjednodušují manipulaci s oleji a jejich bezpečné používání. Na obrázcích můžete vidět znečištění nového oleje a oleje vyčištěného metodou Kleentek. Pro porovnání velikostí nečistot je u obrázku před a po čištění přidán lidský vlas.

Optimální řešení doplňování oleje
Nevhodné nádoby pro doplňování olejeOptimální řešení doplňování oleje

Olej „vypadá“ na výměnu

Co můžeme vyčíst z vizuální stránky oleje? Je znečištěný? Je zralý na výměnu? Vůbec nic! Každému kroku před takovýmto rozhodnutím by měl předcházet laboratorní rozbor oleje, který nám sdělí o oleji jeho „choroby“ a umožní nám diagnostikovat jeho problémy. Na obrázku vidíte dva typy olejů. Vizuálně oba vzorky vypadají identicky, ale opak je pravdou.

Olej před čištěním a po čištění metodou Kleentek

Kontrola nového oleje

Buďme připraveni

Dodržování jednoduchých zásad při práci s oleji nám umožňuje udržovat stroj ve stále dobré kondici, vyhnout se poruše a tím i neplánované odstávce stroje. Společnost Kleentek nabízí každému zákazníkovi optimální řešení jeho problému. Nabízí nejmodernější služby v oblasti kondice olejů a maziv a každému zákazníkovi připraví řešení na míru.

I když vizuálně mohou vzorky vypadat stejně, opak může být pravdou: vlevo znečištěný olej, vpravo čistý.
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 170729
Datum: 27. 06. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Fluidní technika
Autor:
Související články
Výměna hydraulických olejů v praxi

Výměny hydraulických olejů představují odjakživa součást údržby hydraulických strojů. Ve většině případů je výměna spojena s předpisem nebo doporučením výrobce (dodavatele) stroje. Avšak pomáhají tyto výměny stroji? Udržují ho v bezporuchovém režimu?

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Digitalizace ve vlastní výrobě i u zákazníků

Termín digitalizace v současné době vzbuzuje zájem jak na straně výrobců, tak se pravidelně objevuje také v médiích. Firma SKF klade důraz na včasné kroky směrem k digitalizaci nejen v rámci řešení orientovaných na zákazníka, ale také ve vlastní výrobě.

Související články
Mycí stůl pro biologické čištění součástí

Pro ekologické čištění strojních dílů jsou nabízeny mycí stoly, které čistí na biologické bázi. V jakých případech jsou tyto stoly na mytí součástek vhodné? Co dokážou? A co nedokážou?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Monitorování stavu hydraulického oleje

Na následujících stranách je ukázán příklad aplikace, jak lze prodloužit životnost oleje v hydraulickém zařízení. U sledovaného zařízení byl na začátku stanoven servisní interval a životnost hydraulického oleje na 2 000 hodin. U maximálně vytíženého stroje by to znamenalo tříměsíční interval výměny oleje.

Čisticí utěrky v systému vícenásobného použití

Vyčistit stroje, pracoviště a materiál použitý k čištění prostě zahodit? Tak jednoduché to v oblasti řemesel a průmyslu není. Kdo začne pracovat se znečišťujícími látkami, jako jsou motorový olej, tuhá maziva nebo nátěry, musí respektovat a dodržovat určité zákonné směrnice pro zacházení s materiálem použitým k čištění.

Množství maziva je klíčem k životnosti ložisek

Obecně platí, že ložiska jsou velmi spolehlivé komponenty a často mohou přečkat celkovou životnost stroje. Nicméně ne všechna ložiska dosáhnou své výpočtové životnosti. Předčasné selhání ložisek je častým problémem a může vést k nákladné opravě a nákladným prostojům strojních zařízení.

Na míru českému strojírenství a průmyslu

V dnešním globálním průmyslu je důležité být fyzicky nablízku zákazníkům a usnadnit tak přístup k řešením a službám, které jim pomohou zlepšit provoz a výkonnost jejich strojního vybavení a zařízení bez ohledu na to, ve které části světa se nacházejí.

Syntetická maziva šetří energii i přírodní zdroje

Ochrana životního prostředí stejně jako co nejvyšší energetická účinnost jsou již delší čas velmi důležitými pojmy v rámci řízení a údržby každého podniku. Výrobci hledají různé způsoby pro snížení spotřeby surovin a energie, aby zlepšili bilanci oxidu uhličitého. A díky neustálému zvyšování nákladů na energie se tedy pro mnoho firem stávají možnosti jejich úspor stále atraktivnější.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit