Témata
Reklama

Příručka marketéra Téma 4: Příběhy prodávají – zasáhněte videem na YouTube svoji cílovou skupinu

V rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media pro vás připravujeme seriál o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci.

Tento článek je součástí seriálu:
Příručka marketéra
Díly

Posledním, ale neméně důležitým produktem Googlu, o kterém se v našem seriálu zmiňujeme, je YouTube. Tato sociální síť je zároveň druhým největším vyhledávačem na světě (za samotným Googlem). V ČR se pak jedná o nejrozšířenější sociální síť a třetí největší vyhledávač. A jaká jsou aktuální čísla za Českou republiku? YouTube má nyní více jak 4,9 mil. uživatelů (druhý Facebook 4,5 mil.), lidé na něm stráví 63 minut měsíčně v průměru a zhlédnou 1,5 miliardy videí. YouTube zasáhne 63 % z celkových 68 % internetové populace (v poměru na celkové obyvatelstvo) a je využíván napříč věkovým spektrem. Čísla ze zahraničí jsou podobně působivá.

Co za tím je? Jsou to hlavně příběhy, které lidi lákají. Fotografie vám dokážou přiblížit událost, moment, situaci nebo vyjádřit stav, ale videa toto posunují ještě dál. Díky tomu jsou videa firmami vyhledávaným nástrojem vlastní prezentace nejen v rámci YouTube, ale i jako přednostní typ obsahu na sociálních sítích obecně. Mají větší interakci a hlavně vliv na uživatele platforem jako takové. Když se podíváme na stávající trend „youtuberů“, kteří jsou čím dál více oslovováni ke spolupráci a propagaci značek, je jasné, kam se trh ubírá. Mladá generace je vůči klasické reklamně imunní a tito influenceři jsou těmi, kteří dokážou dostat daný produkt či značku k cílové skupině.

Pokud se však podíváme, co nabízí YouTube pro firmy v průmyslovém odvětví, je to především možnost dostat se vizuální a atraktivní formou reklamy k velkému počtu lidí v cílové skupině. Video vám umožní ukázat produkty v procesu výroby či následném využívání. Potenciální odběratel tak vidí na vlastní oči, jak produkt vypadá a jak funguje. Navíc lze doplnit o další efekty, texty, tipy atd. Tím, že video pověsíte na YouTube, však zákazníky neseženete. Je potřeba aktivovat videokampaně v Google Adwords. A jaké typy reklam a cílení lze využít?

Reklama
Reklama
Reklama

Typ reklam

Trueview In-display – je typ videoreklamy, kde můžete nejčastěji cílit v rámci vyhledávače (video se následně zobrazuje na prvním místě po zadání dotazu) a nebo jako doporučené video u vybraného videa, kanálu nebo na klíčové slovo. Jedná se tedy o typ reklamy, která se nezobrazuje před videi, ale v rámci obsahu nebo doporučených videí. Zde se platí ve chvíli, kdy divák klikne na video a začne ho sledovat.

Trueview In-stream – tento typ reklamy můžete vidět před jakýmkoliv videem, které má možnost umístění reklamy. Uživatel YouTube ji může přeskočit po 5 sekundách, ale vy platíte až za 30 sekund zhlédnutí videa nebo když uživatel klikne na interaktivní prvky ve videu (karta, odkaz atd.), podle toho, co nastane dříve.

Typ cílení

Nejzajímavější na YouTube je opět možnost cílení. Stejně jako u vyhledávací nebo obsahové sítě nabízí YouTube širokou škálu možností. Můžete například:
• vydefinovat si pohlaví a věk uživatele (demografické údaje);
• cílit na zájmy uživatelů (a vytvářet si i vlastní publika a jim podobná na základě cookies, e-mailů atd.);
• cílit na základě předchozí interakce s vašimi videi (videoremarketing);
• cílit na umístění – kanály, videa či weby (můžete se tak zobrazovat před produkty nebo u produktů konkurence či vedle logických doplňků);
• cílit na témata – tedy vybrat si například téma auto-moto a video se bude zobrazovat lidem, kteří sledují tato videa;
• cílit na klíčová slova – po zadání do vyhledávače nebo při spuštění videa, které odpovídá např. slovu obráběcí stroje (před videem se tak spustí vaše video nebo se nabídne u daného videa).

YouTube je skvělá možnost, jak dostat do povědomí vaši značku a produkt. Jediné, co je zapotřebí, je mít zajímavé video, které představuje benefity produktů nebo hodnoty značky. Můžete mít také mimo „brandové“ video i videa instruktážní, která demonstrují postup při využívání daného produktu. Díky přesnému cílení a zajímavé možnosti platby za danou reklamu tak můžete dosáhnout skvělých výsledků. Ceny se pohybují už od 0,3 Kč za zhlédnutí nebo klik.

I v tomto vydání jsme pro vás připravili prezentaci, kterou si můžete stáhnout pomocí uvedeného QR kódu. Tentokrát vám přináší podrobnější statistiky z České republiky a detailněji popsané typy reklam a jejich zacílení.

Mgr. Vojtěch Lambert

lambertv@lcg360.cz

Reklama
Související články
Příručka marketéra , Téma 2: Efektivní kampaně v Adwords pro sběr leadů

V rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media pro vás připravujeme seriál o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci.

Příručka marketéra v 21. století v B2B komunikaci

V rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media jsme pro vás připravili seriál všech nástrojů on-line komunikace a jejich specifik pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci.

Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Související články
Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Moderní vědecké řízení podniku, 6. díl. Závěrečný

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme závěrečnou desátou tezi.

Manažer roku: lídři nových technologií

Manažeři, podnikatelé, leadeři mají do poloviny března možnost přihlásit se do soutěže Manažer roku, vyhlašované Českou manažerskou asociací. Novou kategorií je pro nynější 27. ročník Manažer digitálního věku.

Ne solidarita. Trendem je relokalizovaná síť

V posledních letech došlo k výjimečnému povědomí a upřednostňování kultury na pracovišti ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců. Kultura je „osobností“ společnosti, včetně očekávání, chování, praktik a dalších norem, které ovlivňují interní interakce lidí i jejich jménem. Ignorovat tento fakt je možné jen na vlastní nebezpečí. Nedávný výzkum společnosti Hired totiž zjistil, že firemní kultura je druhým nejdůležitějším faktorem, který uchazeči zvažují, zda vůbec pracovat pro společnost.

Moderní vědecké řízení podniku, 5. díl: Desatero šesté až deváté

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme šestou až devátou tezi.

Moderní vědecké řízení podniku, část 4. Desatero 4 a 5

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme čtvrtou a pátou tezi.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

Moderní vědecké řízení podniku, Část 1. Úvod

Před třemi lety jsme na stránkách MM Průmyslového spektra publikovali osmidílný seriál zabývající se potřebami maximálního zhodnocování kapitálu, ROI (Return on Investment). Tento materiál se ze strany čtenářů – především z výrobních firem, na které právě cílil – setkal s nevídaným zájmem. V redakci jsme obdrželi velké množství reakcí s převážně společným jmenovatelem: potřebu zhodnocování kapitálu si zástupci firem uvědomují, avšak z nedostatku informací jí nevěnují potřebnou, ale často bohužel pouze mizivou pozornost.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit