Témata
Reklama

Software pro strojaře 2014 - úvod

Je rok dlouhá doba, či nikoliv? Vánoce už pomalu klepou na dveře, a přitom ty minulé, jako kdyby byly včera. Opět po roce je tu i Software pro strojaře, oborová příloha časopisu MM Průmyslové spektrum, a přitom ta loňská jako by ještě voněla čerstvou tiskařskou černí...

Monotematická příloha strojírenského měsíčníku MM Průmyslové spektrum

Je rok dlouhá doba, či nikoliv? Vánoce už pomalu klepou na dveře, a přitom ty minulé jako kdyby byly včera. Opět po roce je tu i Software pro strojaře, oborová příloha časopisu MM Průmyslové spektrum, i když ta loňská jako by ještě voněla čerstvou tiskařskou černí. Když každoročně během podzimu připravujeme v redakci tematický plán pro časopis na celý příští rok, mým úkolem je napsat, o čem softwarová příloha, která vyjde tak za rok a čtvrt poté, bude. Samozřejmě že ne podrobně, ale hlavní téma se žádá. Úkol je to nevděčný. Křišťálovou kouli jsem si jako pracovní pomůcku ještě neopatřil, a tak mi zbývá jen logická úvaha a odhad trendů. Přiznám se, že sám jsem pak na to, o čem se za ten rok bude psát, docela zvědav. Loni například byla v jednom z článků zmínka o tzv. 4. průmyslové revoluci, resp. o programu německé vlády Industry 4.0. Do té doby o něm slyšel málokdo, ale dnes se jím ohání nejedna firma, a to nejen z oblasti softwaru či automatizační techniky. Vize se začíná proměňovat v realitu, někdy pomalu, někdy docela rychle. Jinou realitou, která ovšem s předchozí souvisí, je rozšiřující se uplatnění mobilních zařízení – chytrých telefonů a tabletů – v oblasti průmyslové výroby nebo údržby. Proto jsme letos otevřeli i toto téma. Ale teď mi již dovolte, stejně jako každý rok, popřát vám příjemné chvíle strávené nad stránkami časopisu a jeho přílohy Software pro strojaře.

Optimalizace snímače tlaku vestavěného v pneumatikách

Zajímavé CAD řešení nejen na převod CAD formátů

TDS-Technik pro DraftSight

Tebis – sofistikované procesní řešení

Obráběcí kalkulačka pro chytré telefony i pro PC

3D tisk nabízí příležitosti pro byznys

Missler Software jako součást evropského projektu FibreChain

Přístup k platným datům až do výroby

Nová bezdrátová 3D myš pro profesionály

Snadná a rychlá cesta k řešení

Pokročilé měření obrobků v obráběcím stroji

Data z měřicích přístrojů do mobilu a do cloudu

Nová generace přístrojů pro měření vibrací

Řízení flotily vozíků na dálku

Pavel Marek

Pro tvorbu obálky byly použity obrazové materiály poskytnuté společnostmi 3Dconnexion, Centersoft, Fluke, Humusoft, MCAE Systems, TDS a technology-support.

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #12
Kód článku: 141226
Datum: 09. 12. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Software pro strojaře
Autor:
Firmy
Související články
Monitoring výroby a vyhodnocování efektivity CNC strojů

V dnešní době, která klade velké nároky na rychlost dodávek, kvalitu provedení a co nejnižší cenu, je nezanedbatelnou konkurenční výhodou monitoring výroby.

Virtuálně zprovozněný Merkur

Prostředí virtuální reality je dnes v technické praxi zcela běžně používaný nástroj – pro design a konstrukci, tvorbu obráběcích programů či pro virtuální pevnostní simulace, simulace přenosu tepla, proudění kapalin apod.

TDS-Technik pro DraftSight

V dnešní době mají uživatelé na výběr mnoho CAD systémů, které umožňují vytvářet výkresy ve formátu DWG. Jedním z nich je DraftSight, který si i u nás získal řadu příznivců. Jeho uživatelé mají nyní k dispozici nový produkt, který jim vytváření výkresů usnadní – strojírenskou nadstavbu TDS-Technik pro DraftSight.

Související články
SolidWorks PDM Standard prakticky

Spolu se Solidworks 2016 byl na trh uveden nový nástroj na základní správu produktové dokumentace – Solidworks PDM Standard. To bylo v roce 2015 a dnes se již tedy můžeme podělit o reálné zkušenosti s funkčností, implementováním a používáním tohoto produktu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Tvorba obrázků svarových, pájených a lepených spojů

Schematické obrázky jsou nedílnou součástí specifikací výrobních procesů v mnoha odvětvích průmyslu. Pomocí CAD programů se dají kreslit konstrukční výkresy, ale když je třeba nakreslit jednoduchý obrázek, ať už jako součást WPS, NDT protokolu nebo pracovní instrukce, jsou tyto programy zbytečně složité.

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Úspěch webových aplikací

Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit