Témata
Reklama

Srovnání řezacích a tvářecích závitníků

Pro řezání vnitřních závitů se používají jak závitníky řezací, tak také závitníky tvářecí. Nabídka těchto nástrojů je velká. Ale která technologie přináší nejlepší výsledky?

Vnitřní závity je možné vyrábět různými nástroji: závitníky řezacími, tvářecími, frézami nebo sou-stružnickými noži. Kterým nástrojem se však dosáhne nejlepších výsledků? To si tento článek klade za cíl ukázat. Následné porovnání je provedeno s vysoce výkonnými nástroji na výrobu závitů firmy LMT Tools, a to nástroji monolitními, skládanými, případně modulárními. Porovnání je provedeno podle výkonu daného realizovatelnými řeznými podmínkami, trvanlivostí nástroje a hospodárností výroby.

Tam, kde je to možné, by se měly používat přednostně závitníky tvářecí. U nich se totiž netvoří žádné třísky, a tedy nedochází k těsnání třísek v díře ani k jejich navíjení na stopku nástroje, což se často stává u závitníků řezacích. Tento fakt se projevuje pozitivně také na spolehlivosti obrábění. Obráběný materiál je tvářen a zpevňován za studena, čímž se zvětšuje také pevnost vytvářeného závitu. Z těchto důvodů je použití tvářecího závitníku z hlediska zajištění bezpečnosti vyráběné součásti často přímo předepisováno. Díky leštění drážek tlakem je dosahováno vynikající kvality tvářeného závitu.

Další výhodou je možnost použití vysokých pracovních podmínek, jako je rychlost a z toho plynoucí krátké výrobní časy. Rychlost tváření je podstatně vyšší než řezná rychlost u srovnatelného závitníku řezacího. Leží v rozsahu od 20 až do 50 m.min-1. Také trvanlivost nástroje je zpravidla značně vyšší. Přitom rozmanitost konstrukcí nástroje je menší, což působí pozitivně na skladové hospodářství.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Tlakem leštěné drážky závitu při použití tvářecího závitníku

Tvářecí závitník má ale oproti závitníku řezacímu také nevýhody. Například ho nelze použít pro všechny materiály. Materiál obrobku musí mít tažnost minimálně 8 % a pevnost menší než 1 400 N.mm-2. Další nevýhodou jsou zvýšené požadavky na předvrtanou díru, jakož i požadovaný vyšší točivý moment, který při výrobě závitů větších průměrů může u standardních strojů překročit jejich výkon. Vyšší točivý moment je možné snížit vytvořením povlaku PVD na činné části nástroje, optimalizací geometrie nástroje nebo použitím chladicí emulze nebo oleje, případně použitím metody chlazení MMS (mazání minimálním množstvím). Všechny tyto metody slouží ke snížení tření mezi nástrojem a obrobkem. I přesto je však paleta použitelných průměrů omezena. Tvářecí závitníky se zpravidla používají do M20. Větší závity, jako M36 používané ve výrobě větrných elektráren nebo M85 používané ve výrobě lodních motorů, se vyrábějí výlučně závitníky řezacími.

Na obr. 2 jsou uvedeny točivé momenty při výrobě závitů M16 a M36 do materiálu 42CrMo4, kde lze použít oba typy závitníků. Teoretické pracovní podmínky pro tvářecí závitníky větších rozměrů závitů nejsou prakticky realizovatelné. Závity M85 do šedé litiny GG25 byly řezány řezacími závitníky.

Obr. 2. Točivé momenty u řezacích a tvářecích závitníků

Správná příprava díry pro závit

Výkon a kvalita výroby závitů jsou dány především správně předvrtanou dírou. K tomu byly ve firmě LMT Tools vyvinuty vrtáky VHM X-Speed, jejichž průměr byl optimalizován pro výrobu závitů do oceli a litiny jak závitníky řezacími, tak závitníky tvářecími. Vrtáky je možné použít do hloubky díry od 3x D do 5x D, případně pro 8x D. Pro zajištění přesnosti předvrtané díry o větší hloubce vrtání je vhodné použít vrtáky s vodicími fazetkami. Rovněž je možné použít stupňovité vrtáky. S novým řezným materiálem, efektivnější geometrií a vhodným povlakem zajišťují tyto vysoce výkonné vrtáky přesné a bezpečné vrtání.

Pro stanovení správného průměru předvrtané díry DK pro závitník řezací nebo tvářecí slouží následující vzorce:

  • závitník řezací DK = Djmen – P,
  • závitník tvářecí D= Djmen – (0,5 x P) + 0,05,

kde Djmen je jmenovitý průměr závitu, P je stoupání závitu.

U tvářecích závitníků se ponechá odchylka průměru předvrtané díry o plus/minus setinu milimetru na plné vytvarování závitu. To ovlivňuje velikost nedotváření drážky závitu. Doporučená hodnota průměru předvrtané díry se proto volí pouze v plusové toleranci (m7/h8). Tím je také zabráněno zadření závitníku a jeho případnému zlomení nebo přetváření (poškození) vyráběného závitu. Je-li dodržen doporučený průměr předvrtané díry, pak se závit vyrábí v tolerančním poli podle DIN 13, část 50.


Obr. 3. Nový tvářecí závitník VHM Formmax zvyšuje kvalitu i trvanlivost.

Nástroje na výrobu závitů vysoké přesnosti

Na základě nových poznatků z výzkumu a použití nástrojů na závity doplnila loni firma LMT Tools k veletrhu AMB svůj program o další nástroje. Patří k nim tvářecí závitník VHM Formmax, který je vyroben z nově vyvinutého jemnozrnného slinutého karbidu s optimální geometrií pro tváření. Pro další zvyšování kvality závitů a trvanlivosti nástroje zkoušela firma povlakovat činné části nástroje povlakem s malým třením. Všechny nástroje mají vnitřní přívod chladicí tekutiny tělesem. Přednostní oblast použití tvářecích závitníků je ve výrobě závitů do oceli, včetně korozivzdorných ocelí, a do neželezných kovových materiálů v sériové výrobě, např. v  automobilovém a dodavatelském průmyslu.

Protože u tvářecích závitníků nevznikají žádné třísky, je bezpečnost procesu o mnoho vyšší. Proto vývojoví pracovníci firmy LMT Fette hledali řešení, jak odstranit negativní působení třísek také u závitníků řezacích. Jako řešení byl na veletrhu AMB představen nový řezací závitník Chipbreaker. Jeho významným konstrukčním znakem je patentovaná fazetka na břitech závitníku. Tím se stávají minulostí dlouhé třísky při obrábění materiálů, jako jsou oceli C45, ST-52, 42CrMo4.

Díky vnitřnímu chlazení je navíc zaručen optimální odvod třísek z místa řezu a rovněž je zvýšena trvanlivost závitníku. Závitník je kromě toho vhodný také pro chlazení metodou MMS a dále k sériové výrobě v automobilovém průmyslu, ve výrobě strojů, ale i v malosériové a kusové výrobě.

Vylepšený výkon

Aby se odstranily nevýhody oproti tvářecím závitníkům, např. menší řezná rychlost a trvanlivost, nabízí LMT Tools modulární závitník X-Change. Ten je vyroben z houževnaté ocelové stopky a vyměnitelné závitové hlavy ze slinutého karbidu. Po opotřebení nástroje je bohužel nutné závitovou hlavu vyměnit. Hlavní výhodou tohoto závitořezného nástroje je možnost použití vyšší řezné rychlosti, což vede ke zkrácení výrobních časů a snížení strojních, případně výrobních nákladů. V praxi je možné zvýšit řeznou rychlost oproti závitníkům z rychlořezné oceli více než dvakrát. Tento modulární nástroj je navržen zejména pro řezání závitů do litiny GG a GGG, ale také pro materiály tvořící krátké třísky. Rovněž je možné řezat bez problémů závity do hliníkových materiálů obsahující více než 12 % křemíku. Příklady hospodárného použití těchto závitníků lze sledovat zejména ve velkosériové výrobě v automobilovém průmyslu, například při výrobě bloku motoru, převodovek, systému vstřikování paliva a skříní (litina a hliník), ale také při výrobě domácích spotřebičů, například praček.

Obr. 4. Porovnání trvanlivosti závitníků HSS-E, VHM a X-Change.

Příklad použití

Firma dodává automobilce ročně cca 100 000 kusů bloků motorů z materiálu GG25. Závit M8x1,25 je řezán do neprůchozí díry do hloubky 2,5 x D. Doposud používaný závitník z rychlořezné oceli HSS-E vyřezal standardně 18 450 závitů. Závitníkem X- Change je možné vyřezat 117 670 závitů. To odpovídá zvýšení o více než 500 %. Zvýšení výkonu oproti monolitním VHM závitníkům činilo přinejmenším ještě dalších 33 % (viz diagram). Z výpočtu hospodárnosti vyplývá snížení nákladů na nástroje X-Change oproti HSS-E o 50 % a oproti VHM o 20 %.

Aplikace rozhoduje

Již dříve byl vyvinut modulární tvářecí závitník HPF (High Performance Forming). Tento nástroj se v praxi osvědčil při opracování oceli a přinesl významné snížení výrobních nákladů.

Který závitník je tedy lepší: řezací, nebo tvářecí? Závisí na obráběném materiálu a na rozměru vyrá-běného závitu. Obě technologie, řezací i tváření, mají své výhody. Je nutné je znát a správně využí-vat. S tím uživatelům pomáhají experti z firmy LMT Tools.

Poznámky zpracovatele:

  • Správný odvod třísek z místa řezu je u řezacích závitníků zajištěn zubovou mezerou vytvoře-nou ve šroubovici o optimálním úhlu.
  • U tvářecích závitníků je (kromě předvrtané díry) velmi důležitá konstrukce tvářecího kužele. Nevýhodou těchto závitníků je nedotváření celé hloubky vrcholu vyráběného závitu.
  • Použití závitníků ze slinutého karbidu je omezeno na řezání závitů do průchozích děr v litině. Při řezání závitů do neprůchozích děr dochází při změně smyslu otáčení závitníku k vylamování břitů. Rovněž při špatném odvodu třísek z místa řezu, kdy dochází k těsnání třísek v zubové mezeře, dojde k porušení břitů.

Das Industriemagazin č. 50/51, 2016, str. 26–28

Diethard Thomas, zpracoval: J. Řasa

jar.rasa@seznam.cz

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 170530
Datum: 10. 05. 2017
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Související články
Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nové rozšíření řady WTX vrtáků

TK vrtáky typu WTX jsou již dlouhá léta stálicí na trhu. Pod produktovou značkou WNT nabízí Ceratizit Group prémiovou řadu vrtáků WTX z produktové kategorie Perfomance. Díky realizovaným inovacím se v nedávné době podařilo výrazně zvýšit výkonnost a životnost u řady vrtáků WTX Feed a WTX Speed. Do rodiny WTX vrtáků od ledna přibude další výjimečný a jedinečný nástroj, a to TK vrták se čtyřmi břity.

Kompaktní horizontální seřizovací přístroj pro Průmysl 4.0

Systémový dodavatel Kelch představil na veletrhu EMO v Hannoveru inovativní výsledky vývoje pro optimalizaci procesů, mezi nimi poprvé nově koncipovanou konstrukční řadu H3 z úspěšné série seřizovacích přístrojů Kenova set line.

Nová generace tangenciálních rohových fréz

Nové tangenciální rohové frézy se vyznačují inovativním trojúhelníkovým tvarem okraje břitové destičky, který poskytuje řezným hranám výjimečnou pevnost.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Automatický systém hlídání použitého adaptéru

Společnost Kelch, která se specializuje na periferie a služby pro výrobce a uživatele strojů pro třískové obrábění, představuje plně automatické monitorování modulů MoDeTec. Tento patentovaný systém zabraňuje výběru nesprávných adaptérů ve výrobě, čímž se předchází vysokým následným škodám v podobě poklesu kvality, poškození stroje a zastavení výroby.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Optimalizace soustružení korozivzdorných ocelí

Použití korozivzdorných ocelí pro inženýrské aplikace vždy do určité míry vedlo k technickému paradoxu. Zatímco konstruktéři jsou nadmíru spokojeni s tím, jaké pevnostní vlastnosti a korozní odolnost tyto běžně používané materiály nabízejí, výrobní inženýři už jsou asi méně okouzleni jejich typickým deformačním zpevňováním a všeobecně špatnou obrobitelností. Avšak průmyslovými odvětvími, jako jsou výroba čerpadel a ventilů, výroba zařízení pro ropný a plynárenský průmysl, automobilový a letecký průmysl, jsou součásti z korozivzdorných ocelí výslovně požadovány i nadále.

Efektivní identifikace nástrojů a přenos dat

Systémový dodavatel Kelch GmbH uvádí na trh řešení Kelch QR pro kompletní, procesně spolehlivou identifikaci nástrojů, která zároveň přenáší data nástrojů do obráběcího stroje. Kelch QR je koncipováno jako jednoduché ekonomické řešení, které umožňuje podnikům zavést bez velkých dodatečných nákladů standardy Smart Factory a Průmyslu 4.0. Následující text představuje běžné metody, jako jsou tištěné etikety, postprocesor a moderní systémy, například RFID čipy a systémy pro správu nástrojů, a porovnává je s Kelch QR jako s jednoduchou a ekonomickou alternativou.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit