Témata
Reklama

Svařování hliníku v ochranných plynech

Messer Technogas je významným dodavatelem technických i speciálních plynů a ve své nabídce má široký sortiment ochranných plynných atmosfér pro svařování. Díky tomu nabízí ekonomicky a technicky výhodné možnosti, jak se vypořádat s efektivním svařováním hliníku, které rozšiřují jinak poměrně omezené možnosti jeho svařování. V tomto článku jsou nastíněna specifika svařování hliníku se zaměřením na volbu a použití vhodných ochranných atmosfér pro metody MIG a TIG.

Poslední dobou je kladen stále větší důraz na efektivitu výroby. Snad největší tlak v tomto směru je v oblasti výroby automobilů. Vzhledem k rostoucím cenám pohonných hmot na straně jedné, zvyšující se motorizaci na straně druhé a konečně i k ochraně životního prostředí požadující minimalizaci emisí skleníkových plynů je zde zřejmá snaha výrobců motorových vozidel snížit spotřebu benzinu a nafty, která s těmito emisemi přímo souvisí. Jednou z cest ke snížení spotřeby je snižování hmotnosti vozidel. To dává prostor pro větší využití hliníku a jeho slitin ve výrobě.

Reklama
Reklama
Reklama
Svařování metodou TIG uvnitř hliníkové nádoby
Svařování kořene nádoby synchronně z obou stran
Svařování metodou CMP (Cold Metal Procesing nebo též Cold Metal Transfer) - poměrně nová metoda, kdy se ke snížení rozstřiku a vneseného tepla používá mechanické nebo elektrické oddělení kapky při zkratovém přenosu.

Hliník a jeho vlastnosti

Hliník je stříbřitý lehký kov s měrnou hmotností 2 699 kg.m-3 s výbornou tvařitelností za studena. Za to vděčí kubické soustavě s plošně středěnou mřížkou, v níž krystalizuje. Pevnost čistého hliníku není nijak oslnivá, dosahuje jen 70 Mpa a tažnost asi 30 %. Běžná čistota technického hliníku je 99,5 %. Hlavními nečistotami bývají železo a křemík. Velkou výhodou hliníku je jeho výborná korozní odolnost daná tenkou vrstvičkou Al2O3 na povrchu hliníku. Hliník má totiž velkou afinitu ke kyslíku, čehož se mimo jiné využívá k dezoxidaci při tavení železa. Tato vlastnost silně omezuje volbu ochranných atmosfér pro svařování, jak uvidíme později. Teplota tavení samotného hliníku je asi 660 ºC. Ale teplota tavení Al2O3 je 2 250 ºC, což vede k dalším problémům při svařování. Hliník se vyznačuje výbornou tepelnou a elektrickou vodivostí, dříve se hodně využíval pro rozvody elektřiny. Další nevýhodou hliníku je jeho tendence k tečení pod napětím. Proto se v technické praxi více využívají slitiny hliníku. Čistý hliník se využívá například pro obaly nápojů, kde tato vlastnost vadí méně, jde o jednorázové plechovky, nižší pevnost umožňuje otevření bez použití nástrojů.

Slitiny hliníku se dělí dle způsobu výroby a vlastností na slitiny tvářené a odlévané. Tvářené slitiny se dále dělí na tepelně nevytvrzovatelné a vytvrzovatelné. U nevytvrzovatelných nelze tepelným zpracováním podstatně zvýšit tvrdost.

Specifika při svařování hliníku a jeho slitin

Asi největší překážkou při svařování hliníku je jeho velká afinita ke kyslíku a tvorba elektricky nevodivé vrstvy oxidu hlinitého, který se poměrně rychle na povrchu čistého hliníku vytváří. A aby toho nebylo málo, tento oxid je hydrofílní, tj. váže vodu, která je potom zdrojem vodíku ve svaru. Navíc má vodík v hliníku rozpustnost velmi prudce se zvyšující s teplotou. Protože hliník velmi dobře odvádí teplo, také rychle chladne a vodík rozpuštěný v tavné lázni nestačí difundovat pryč a je zdrojem porezity. Mimoto hliník při zahřívání nemění svoji barvu, což ztěžuje ruční svařování. I oxid hliníku je barevný stejně stříbrně, takže někdy svářeč přehřeje tavnou lázeň, protože je dávno nad teplotou tavení hliníku, a to co vidí, je pevná vrstvička oxidu, pod nímž má již přehřátou tavnou lázeň. Proto se hliník často svařuje na měděné podložce a u průmyslových podélných svarů se u tupých spojů s oblibou používá „ztracená" hliníková podložka.

Z těchto specifik plynou následující doporučení:

  1. vyvarovat se ochranných plynů s vodíkem, užívat jen inertní plyny;
  2. povrch svaru čistit těsně před svařováním, aby případná vrstva oxidu byla co nejtenčí; jako maximum se uvádí prodleva 4 hodiny mezi čištěním a svařováním;
  3. nepřehřívat svar, pracovat rychle, aby nedošlo k navodíkování;
  4. vhodnou technikou eliminovat neprůvary na začátku procesu svařování (předehřev nebo pomalý start, respektive startovací proud vyšší až o 100 %);
  5. při svařování elektrickým obloukem využívat pulz a obrácenou polaritu k čištění -odstraňování vrstvy oxidu přímo při svařování.

Svařování hliníku plamenem

Hliník a jeho slitiny můžeme svařovat některými exotickými, ale i osvědčenými metodami. Metoda svařování plamenem je též použitelná, ale není příliš rozšířena. Lze ji použít, pokud není jiná metoda k dispozici. Před vlastním svařováním se musí dokonale odstranit oxid hlinitý, nejlépe speciálním mořidlem na bázi hydroxidu sodného v koncentraci 100 g na litr s přídavkem chloridu sodného 20 g na litr. Pracuje při teplotě 70 ºC. Jinak je možné vrstvu oxidu odstranit mechanicky například nerezovým kartáčem.

Je možné též užít tavidla na bázi chloridů (draselný + sodný + lithný) spolu s fluoridem draselným a kyselým síranem sodným. Zde je vhodné volit komerční výrobky dostupné na trhu.

Pro vlastní svařování se použije mírně redukční plamen (tj. s cca 3x delším bílým svítícím kuželem oproti neutrálnímu ostře ohraničenému plameni, navíc je tento plamen charakteristický neostrým ukončením tohoto kuželu).

Svařuje se směrem doleva, tj. s přídavným materiálem v levé ruce a hořákem v pravé, pohyb je směrem za drátem. Sklon hořáku a drátu bývá kolem 45º od vodorovné roviny, vyjma předehřevu před začátkem svařování, kdy vytváříme co nejmenší tavnou lázeň kolmo na povrch plechu. Průměr přídavného drátu začíná na 2 mm pro plechy 0,5-1 mm, u plechů tloušťky od 2 do 3 mm volíme průměr drátu 3 mm. U větších tlouštěk je průměr drátu shodný, respektive o 1 mm menší, než je tloušťka plechu. Teprve u tlouštěk nad 8 mm volíme drát s průměrem rovným 2/3 tloušťky plechu. Svařujeme v poloze vodorovné shora.

Při užití tavidla následuje oplach horkou vodou s následnou neutralizací na bázi 2% kyseliny chromové doplněný opětovným oplachem horkou vodou.

Housenka s vadou nepravidelnosti posuvu drátu
Svar s vadou nedostatku PM a hubeným svarem s neprovařeným místem

Svařování hliníku obalenou elektrodou

Svařování hliníku obalenou elektrodou je v podstatě velmi podobné svařování oceli, ovšem na některé kroky je nutno upozornit. Svařované součásti musí být suché, odmaštěné a mechanicky očištěné těsně před svařováním. Elektrody mají obal, který jednak tvoří ochranu tavné lázně před kyslíkem, jednak obsahuje prvky, které napomáhají rozrušení oxidické vrstvy a tvoří dobře odstranitelnou strusku, která též pomáhá formovat vznikající housenku. Důležité je proto dobré odsávání nebo větrání. Elektroda se připojuje na kladný pól zdroje.

Důležité je dokonalé vysušení elektrod pro eliminaci vodíku. Průměr elektrody se volí dle tloušťky základního materiálu takto:

  • do tloušťky základního materiálu (dále ZM) 6 mm: d = tl. ZM - 1 mm;
  • nad tloušťku ZM 6 mm: d = tl. ZM/2 + 3 mm.

Svařování hliníku třením

Tato velmi perspektivní metoda byla původně určena pouze pro svařování rotačních součástek. Rotací a současným přitlačením k sobě došlo k vývinu tepla, materiál se dostal do plastického stavu a za rotace došlo ke spojení obou tyčí a k tvorbě výronku. Po zastavení rotace se výronek s obsahem oxidů a nedokonalostí odřeže.

Dalším vývojem této metody firmou TWI vznikla metoda FSW (Friction Stir Welding), která umožňuje spojování plochých upnutých dílů, typicky plechů, pomocí rotujícího třecího nástroje - trnu -, který vyvíjí potřebné teplo a tlak a za současného pohybu přesouvá materiál v plastickém stavu z čela na jeho vlečný okraj, kde je materiál těsným kontaktem vykován a vytváří tak spoj. Touto metodou lze spojit i materiály teoreticky obtížně svařitelné. Její uplatnění je ve velkosériové výrobě převážně tupých spojů.

Svařování hliníku metodou TIG

Metoda TIG (Tungsten Inert Gas, svařování netavící se elektrodou) je známá a velmi rozšířená a dokáže poskytnout svary té nejvyšší kvality. Poslední dobou je doplňována o podavače přídavných materiálů (dále PM), aby se tak eliminovala její hlavní nevýhoda, kterou je nižší výkon svařování.

Při svařování hliníku touto metodou musíme použít zdroj, který „umí" čištění, tj. dokáže v průběhu svařování změnou polarity čistit povrch od oxidu. Běžné zdroje používané při svařování oceli mají používanou netavící se elektrodu zapojenou na záporný pól zdroje. Tak je zajištěno, že elektroda je tepelně méně namáhána a maximum tepelného výkonu jde do svarové lázně, respektive základního materiálu. To je tzv. přímá polarita, kdy elektrony z katody bombardují anodu, která má vyšší teplotu v tzv. anodové skvrně. Při svařování hliníku ale vznikne na ZM vrstva oxidu Al2O3, která je elektricky nevodivá, napětí na oblouku se zvyšuje a proud klesá. Pak dojde k přepnutí polarity na zdroji. Elektrony začínají vylétat ze základního materiálu z tzv. katodové skvrny a spolehlivě rozruší vrstvu oxidů na povrchu ZM. Dojde ke snížení napětí na oblouku, přepnutí polarity a chvilku se zase vnáší více tepla do základního materiálu. Elektrony putují opět z netavící se elektrody do ZM, který více zahřívají. Přitom se opět na ZM vytvoří nová vrstva Al2O3 a celý proces se cyklicky opakuje. Svařovací proces probíhá v ochranné atmosféře argonu nebo jiné vhodné směsi, o nichž pojednáme níže.

Svařování hliníku metodou MIG

MIG (Metal Inert Gas, svařování tavící se elektrodou) je opět velmi rozšířenou metodou, stále přezdívanou „céóčko" podle prvního ochranného plynu, který se kdysi na těchto strojích používal. U této metody hoří elektrický oblouk mezi odtavující se drátovou elektrodou, která je zároveň přídavným materiálem. Tato elektroda o průměru od 0,6 do 1,6 mm (typicky 1,2 mm) je namotána na cívce a pomocí kladkového podavače, bowdenu a kontaktní trysky, kde získá elektrické napětí a proud, je vedena do oblouku, respektive u krátkého oblouku až do tavné lázně. Hubicí, která je umístěna centricky ke kontaktní trysce, je do procesu přiváděn ochranný plyn, většinou na bázi argonu. Pro hliník i zde platí několik specifik oproti oceli.

Zdroj musí být vhodný pro svařování hliníku, tzn. musí mít možnost změny polarity tzv. čištění. Protože hliník je měkký, bývá vybaven čtyřkladkovým podavačem a bowden má teflonovou vložku. Pokud se žádá svařování menších tlouštěk, měl by zdroj být vybaven pulzací. Standardně se hliník svařuje sprchovým procesem, zkratový proces má nižší stabilitu, ale záleží též na plynu, jak pojednáme níže.

Jako ochranný plyn se používá čistý argon nebo u větších tlouštěk jeho směs s heliem. Oproti svařování oceli je průtok ochranného plynu vyšší - cca 16 až 20 l.min-1 (pro PM průměru 1,2 mm), dle použitého svařovacího proudu. Použije-li se směs s heliem, které je velmi lehké, jsou spotřeby až dvojnásobné.

Řada plynů Alumix je určena speciálně pro svařování hliníku.

Ochranné plyny pro metody TIG a MIG

Základním plynem pro svařování hliníku je inertní plyn argon, doporučuje se jeho minimální čistota 99,9 % Ar, tj. 3.0. Prakticky se ale používají čistoty 4.6 a 4.8. Důležitější než podíl nečistot je to, o jaké nečistoty jde: škodlivá je vlhkost a přítomnost kyslíku. U větších tlouštěk se používají směsi s heliem. Helium má vliv na napětí na oblouku a tím, že toto napětí zvyšuje, umožňuje větší přenos výkonu, příznivě ovlivňuje hloubku závaru a výkon svařování. Na druhé straně je oblouk ve směsi argonu s heliem méně stabilní. Směsi s heliem se tedy nehodí pro malé tloušťky základního materiálu, kdy je důležitější stabilita oblouku a hloubka závaru je u tenkých plechů i v čistém argonu dostatečná. Plynová ochrana je nezbytná při TIG, MIG i plazmových metodách svařování hliníku. Kvalita a výkon jsou stále rozhodujícími kritérii pro úspornost a hospodárnost výroby. Otázky volby ochranného plynu hrají také zde hlavní roli. Obvykle je volen argon nebo také argon ve směsi s heliem od 30 do 70 % helia. Aktivní směsi, jak je známe z použití při svařování ocelí, nejsou z metalurgických důvodů pro svařování hliníku a jeho slitin použitelné.

Směsi s malým množstvím dusíku

Messer zde nabízí v plynech Alumix alternativu. Velmi precisně namíchané velmi malé množství N2 (dusíku) do Ar (argonu) nebo do směsi Ar + He totiž z více pohledů významně zlepšuje chování při svařování. Přináší kvalitu a úspornost současně. Tyto přednosti se projeví nejen při TIG svařování, ale i při MIG svařování. Při srovnání s čistým argonem se zlepší stabilita oblouku a přechod PM do tavné lázně. Při TIG svařování je tato změna plynu patrná i akusticky - oblouk je tišší a rovněž opticky lze pozorovat jeho koncentraci do čisticí a tavné zóny. Současně přináší hlubší penetraci do materiálu, což je zřetelně vidět na provedených makrovýbrusech. Intenzivnější natavení zvýší bezpečnost provedení svaru nebo současně umožní zvýšit výkon svařování. Jedná se o důležitý faktor, který vede k redukci výrobních nákladů a ke zvýšení výkonu o cca 10 %. Svar metodou TIG s plyny řady Alumix vede i k viditelnému zrovnoměrnění a zjemnění kresby svaru, povrch je hladší.

Také u MIG svaru s Alumixem vede k menšímu převýšení a rovnoměrnější jemnější kresbě. Přechody svarového kovu do ZM jsou plynulejší na první pohled. Při rychlém MIG procesu je penetrace intenzivnější, což je důležitý faktor k omezení studených spojů. K této vadě je hliník náchylný hlavně na začátku svařování. Přirozeně je zde i možnost úspory nákladů, neboť lepší penetrace umožní zvýšit svařovací rychlost, což je rovněž důležité. MIG svary vykazují často až omezenou porezitu vlivem vodíku. Ta je u Alumixu významně zredukována nebo dokonce zcela odstraněna. Zvláštní vedlejší výhodou je také snížení spodní hranice použitelného proudu, která vede k rozšíření nastavitelného rozsahu. Hliník se běžně nedoporučuje svařovat velmi nízkými proudy, tj. zkratovým procesem. Použitím plynu Alumix je však toto i u hliníku možné. Také tenké plechy tak můžeme v Alumixu svařovat rychle, čistě a bezpečně bez impulzní techniky a nahradit tak v těchto případech používanou metodu TIG, která je několikrát pomalejší.

Výhody plynů řady Alumix

Malá přísada dusíku je levnější než drahé helium a podíl helia může být snížen. To vede ke snížení spotřeby ochranného plynu (lehké helium je citlivější na průvan, a proto se u helia musí používat vyšší průtoky). Na stabilitu oblouku působí přísada malého množství dusíku opačně než helium. Zatímco helium oblouk destabilizuje, dusík v malém množství působí stabilizačně. Molekuly dusíku v elektrickém oblouku disociují a pak zpětně nekombinují, a tím se podílejí na lepším přenosu energie a stabilitě oblouku. Stabilnější oblouk pak při pulzním způsobu svařování přispívá k širším možnostem regulace a odstraňuje problémy se zhasínáním oblouku při průchodu nulou. I svářečku, která nemá vysokofrekvenční stabilizaci při průchodu nulou, lze s Alumixem použít pro malé hodnoty proudu.

Použití plynů řady Alumix, ať již Alumixu N bez helia nebo Alumixu He 15 N, Alumixu He 30 N až Alumixu He 50 N s obsahem helia od 15 do 50 %, je zajímavou alternativou k čistému Argonu, případně k argonheliovým směsím s obsahem helia 30 až 70 %.

Ing. Jaroslav Hájek

Messer Technogas

www.messergroup.com/cz

jaroslav.hajek@messergroup.com

Reklama
Související články
Ruční laserové svařování s ochranným plynem

Laserové svařování není příliš rozšířenou metodou, ale pro své nesporné výhody nachází stále větší uplatnění. V praxi jsme se doposud setkávali především s robotickým laserovým svařováním v sériové či velkosériové výrobě. V poslední době však nachází své uplatnění také ruční laserové svařování, které lze využít i pro malé série výrobků či kusovou výrobu.

Laserové navařování, 3D tisk a volba technických plynů

V tomto článku bychom se chtěli zamyslet nad současným postavením technologie návarů vysoce výkonným laserem, porovnat tuto metodu s 3D tiskem a objasnit některá technická úskalí obou metod. Za zmínku stojí také ochranné plyny vhodné pro tyto moderní metody.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Související články
Laserová technologie Platino pro každého

Nová verze fiber laseru Platino od italského výrobce Prima Power je jeden z nejúspěšnějších produktů z celého portfolia společnosti. 2D laser postavený na více než konsolidované platformě ze syntetického granitu má na kontě více než 2 000 instalací po celém světě. Stroj byl vybaven a aktualizován důležitými technologickými inovacemi, které přispívají k tomu, že je ještě rychlejší, spolehlivější a produktivnější.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Metody spojování využívající principy plastické deformace

Součástí automobilů je množství nejrůznějších dílů, k jejichž výrobě se používají různé technologické procesy a široké spektrum materiálů. Technologie jako svařování, lepení a mechanické spojování jsou obvykle používány ke spojování jednotlivých dílů během montáže automobilu. Ačkoliv je technologie svařování velmi rozšířená, může svou podstatou ovlivňovat celkovou kvalitu spojovaných částí, jejich přesnost a spolehlivost. Vynaložená energie a síla potřebná pro spojování je při použití lepení nebo mechanických spojů vždy nižší než při svařování. Přitom stále rostou požadavky na vyšší stupeň deformace, produktivitu práce a na nižší náklady spojovacích operací.

Nová generace polovodičových laserů s diamantovým sendvičem

Vědci z univerzity ve Stuttgartu ukázali cestu pro novou generaci polovodičových laserů. Tyto mají být zejména výkonnější a použitelné v nových oblastech. Lasery jsou založeny na diamantovém sendviči.

Autogen, plazma či laser?

Ať ve strojírenském, elektrotechnickém, potravinářském, chemickém či důlním průmyslu, nebo ve stavebnictví, zemědělství a mimo jiné také při výrobě dekoračních předmětů, tam všude nacházejí uplatnění CNC stroje pro termické dělení materiálů.

Revoluce ve svařování laserem

Nejnovější technologie firmy Trumpf BrightLine Weld pro pevnolátkové lasery umožňuje svařování s nízkým rozstřikováním při rychlostech pohybu, které lze v dnešní době dosáhnout pouze pomocí CO2 laserů. BrightLine Weld umožňuje svary s částečným průvarem pro svařence s přenosem síly nebo svary s úplným průvarem pro svařování trubek a profilů. Tato technologie umožňuje výrazné zvýšení produktivity a energetické účinnosti. Vysoce kvalitní svarové švy se projevují vysokou mechanickou pevností vyrobených dílů. Minimalizované rozstřikování snižuje znečištění obrobku, upínacích zařízení a rovněž optiky. Výsledkem je zkrácení prostojů stroje, méně oprav dílů, vysoká životnost pracovní optiky a následkem toho podstatné snížení nákladů.

Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

Řezání vysokým tlakem

Pro řezání drobných a kompletních tvarů kombinovaných (složených) materiálů nebo oceli používá řada podniků řezání vysokoenergetickým kapalinovým paprskem s abrazivem. Na trhu jsou nyní nabízeny tři rozdílné stroje, od základního modelu až po vysoce rychlostní variantu.

Trhací nýty pro vysoké zátěže

Strukturální trhací nýty jsou ideální alternativou ke svařování nebo šroubovému spojení. Bezpečně a rychle se instalují a nabízejí značné výhody z hlediska smyku, tahu a dynamického zatížení. Použití strukturálních trhacích nýtů M-Lok při montáži rámů strojů a strojních součástí umožnilo firmě Zahoransky zkrátit jejich výrobní časy.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Vplyv ochrannej atmosféry pri zváraní hliníkových zliatin

Ľahké neželezné kovy ako hliník, horčík, titán a ich zliatiny, ktoré sú používané najmä v automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle, musia spĺňať vysoké a často protichodné nároky ako je napríklad dostatočná pevnosť pri zachovaní vysokej ťažnosti alebo dobrá korózna odolnosť. Inak povedané, využívajú sa tam, kde ich náhrada dostupnejšími materiálmi nie je možná. Na zváranie materiálov z ľahkých neželezných kovov je potrebné použiť takú technológiu zvárania, ktorá bude ich vlastnosti degradovať čo najmenej. Celý rad štúdií a doterajších praktických skúseností ukazujú, že väčšina problémov vznikajúcich pri konvenčnom zváraní oblúkovými metódami môže byť potlačená použitím laserového lúča.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit