Témata
Reklama

TDS-Technik pro SolidWorks

16. 11. 2016

Se strojírenskou nadstavbou TDS-Technik se mohou setkat uživatelé 3D systémů SolidWorks, Solid Edge nebo NX a také uživatelé 2D CAD systémů AutoCAD, BricsCAD, ZWCAD a dalších. V tomto článku představíme nadstavbu TDS-Technik v provedení pro SolidWorks.

Nadstavba TDS-Technik obsahuje největší databázi strojních dílů normalizovaných podle norem ČSN nebo podle podnikových technických norem. Navíc zahrnuje pevnostní výpočty základních strojních součástí, výpočty rozvinů a přináší řadu dalších užitečných funkcí pro každodenní praxi.

Reklama
Reklama
Reklama

Normalizované díly

Základem nadstavby TDS-Technik je rozsáhlá databáze normalizovaných dílů, ve které najdete běžné i méně obvyklé typy součástí. I přes velký rozsah je orientace v knihovně snadná. Součásti jsou totiž logicky rozčleněny na několik skupin: spojovací součásti (šrouby, matice, čepy, …), součásti hřídelí, valivá a kluzná ložiska, řetězy, řemeny, hutní polotovary (plechy, tyče, trubky, profily, …), armatury a další typy dílů.

Databáze kromě normalizovaných součástí obsahuje i řadu informací potřebných pro technickou praxi.



Položky je možné postupně procházet a prohlížet nebo vyhledávat, případně ukládat do vlastních seznamů a z nich později znovu vybírat. Databáze neobsahuje jen vlastní normalizované rozměry, ale také požadovaný materiál a povrchovou úpravu. Způsob označování dílů lze konfigurovat podle firemních zvyklostí, pro název součásti lze volit češtinu, slovenštinu, angličtinu nebo němčinu. Tyto informace se pak použijí při generování kusovníku.

Program nabízí také propojení databáze dílů s podnikovou skladovou databází. Při výběru typu součásti se zobrazuje informace, zda je takový typ součásti veden ve skladu, a po výběru konkrétní velikosti se automaticky přiřadí skladové číslo.

Po výběru typu, velikosti a materiálu dílu je připraven parametrický model, který se přetažením vloží na požadované místo sestavy. Není třeba se starat o pojmenování a umístění souborů, program toto řeší automaticky podle předvolených parametrů. Uživatel si může vybrat, zda se jedná o standardní model ukládaný do společného úložiště, nebo zda se jedná o díl specifický pro danou sestavu, který se bude dále upravovat.

Strojírenské výpočty

Nadstavba TDS-Technik dále obsahuje pevnostní výpočty základních strojních součástí (šrouby, pera, nýty, …), výpočet trvanlivosti valivých ložisek, ozubených kol, řetězů, řemenů, pružin (tlačné, tažné, zkrutné, talířové, spirálové a listové), pohybových šroubů, svarových spojů a další typy výpočtů.

Práce s výpočetním programem je snadná a intuitivní. Po výběru typu výpočtu se objeví okno, kde se vyplňují základní hodnoty (materiál, velikost zatížení, otáčky apod.) a kde je možné také upravit různé přednastavené koeficienty.

Hlavní výsledky výpočtu se objeví v okně pod zadávanými údaji. Podrobné výsledky výpočtu se pak vypisují v samostatném okně do výpočtové zprávy, kde lze zvolit, zda má být v češtině, slovenštině, angličtině nebo němčině. Podobně jako u normalizovaných dílů, i u výpočtů program připraví parametrický model, který si uživatel přetáhne přímo do sestavy v SolidWorksu.

TDS-Technik obsahuje rozsáhlou databázi normalizovaných dílů a více než 60 typů strojírenských výpočtů.

Rozvin plášťů

Samostatnou částí nadstavby je program pro výpočet rozvinu dílů tenkostěnného potrubí a dalších typů plechových dílů. V nabídce jsou často používané tvary těles, přechodů, oblouků, odboček a rozboček. Obsluha programu je velmi snadná a rychlá. Stačí si vybrat tvar pláště, zadat potřebné rozměry, a pak už jen uložit výsledný rozvin do souboru DXF, který lze otevřít a dále zpracovat v CAD systému nebo přímo v aplikaci pro řezání plechu.

Program TDS-Technik v provedení pro SolidWorks je na trhu již dvanáctý rok a za tu dobu si našel celou řadu spokojených uživatelů. Funkce programu jsou nadále rozšiřovány a vylepšovány. Nadstavba TDS-Technik tak doplňuje SolidWorks o další produktivní nástroje. Do zatím posledního vydání této verze nadstavby byla kromě podpory nové verze SolidWorks 2017 zařazena také podpora SolidWorks PDM.

TDS

Ing. Pavel Kříž

pavel.kriz@tds-technik.cz

www.tds-technik.cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 161165
Datum: 16. 11. 2016
Rubrika: Monotematická příloha / Software pro strojaře
Autor:
Firmy
Související články
Laserové skenování - přenesení reality do CAD systému

Málokdo si už dnes vzpomene na rýsovací prkno – CAD systémy jsou nedílnou součástí konstrukční a projekční práce, prodělaly ohromný vývoj a staly se silným nástrojem. Ačkoliv výstupem je dokonalý výkres, využití je stále limitováno kvalitou a přesností vstupních dat. Těžko budete projektovat technologické úseky do nepřesného výkresu, který neobsahuje všechny detaily skutečného stavu. A právě v tomto odvětví v posledních letech nastala doslova revoluce.

Konvergentní modelování a další novinky v NX

Nejnovější verze softwaru NX 11 společnosti Siemens přináší prostřednictvím konvergentního modelování průlomovou technologii při vývoji digitálních produktů. Konvergentní modelování je první technologií svého druhu, která uživatelům pomůže optimalizovat návrh součástí pro 3D tisk, zrychlí celkový proces návrhu a učiní reverzní inženýrství běžnou a efektivní součástí návrhu produktu. Software NX 11 rovněž obsahuje řadu vylepšení v rámci integrovaného řešení CAD/CAM/CAE, jako například další generaci 3D CAE řešení (Simcenter 3D) nebo produktivní řešení CAM s nástroji, které zahrnují i robotické a hybridní obrábění včetně aditivní technologie.

Ocenění spotřeby firemní elektřiny

Průmyslové firmy si mohou nově na internetu prostřednictvím ocenění svého spotřebního diagramu elektřiny pomocí matematických modelů a burzovních cen jednoduše zjistit, zda nakupují elektřinu za férové ceny.

Související články
Monitoring výroby a vyhodnocování efektivity CNC strojů

V dnešní době, která klade velké nároky na rychlost dodávek, kvalitu provedení a co nejnižší cenu, je nezanedbatelnou konkurenční výhodou monitoring výroby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Virtuálně zprovozněný Merkur

Prostředí virtuální reality je dnes v technické praxi zcela běžně používaný nástroj – pro design a konstrukci, tvorbu obráběcích programů či pro virtuální pevnostní simulace, simulace přenosu tepla, proudění kapalin apod.

Metrologie v automatické výrobě

Názory na aktivity SMLC – Smart Manufacturing Leadership Coalition – a hlavně německou výzvu Industrie 4.0 jsou různé. Nikdo asi dnes nedokáže spolehlivě předpovědět, zda výrobní technologie jsou skutečně na počátku nové etapy, nebo je to spíše marketingový produkt. Jedno je ovšem vidět na první pohled: Technické prostředky používané ve výrobě se velmi rychle mění, a to hlavně v oblasti elektronických řídicích systémů, jejich programového vybavení a vzájemné provázanosti. Téměř žádný výrobní stroj nebo přístroj se už neobejde bez elektronické jednotky schopné kromě vlastního řízení neustále komunikovat s okolím.

NCSIMUL - software nejen pro simulaci

NCSIMUL je modulární systém, jehož jádrem je NCSIMUL Machine – základní simulační modul CNC strojů.

Zobrazování a vyhodnocování 3D CAD souborů

Potřebujete pracovat s 3D modely, odměřovat, sdílet data v týmu a přitom je pro vás klasický CAD zbytečně drahý?

Mastercam a Robotmaster pro programování robotů

Vysoká míra konkurenčního prostředí v průmyslu si žádá flexibilní a efektivní řešení v průběhu celého procesu výroby. V rámci softwarové části celého procesu mohou poskytnout vynikající služby CAD/CAM systémy Mastercam a Robotmaster.

TDS-Technik pro AutoCAD LT

I v dnešní době, kdy je nabídka 2D a 3D CAD systémů na trhu velmi pestrá, si stále vysokou popularitu udržuje software AutoCAD LT od společnosti Autodesk. Uživatelé zde mají k dispozici řadu funkcí pro vytváření a úpravu DWG výkresů, ale pokud si práci chtějí výrazně urychlit a usnadnit, mají možnost použít další výkonný nástroj: strojírenskou nadstavbu TDS-Technik.

SpaceClaim dokáže překlenout svět CAD systémů

Jako vývojový partner pro automobilový průmysl v oblasti strojírenství musí být poradenská firma Otte schopna používat snadno a efektivně data z Catie a Pro/Engineeru. Přímý 3D modelář SpaceClaim splňuje všechny tyto požadavky pro zpracování modelů, a navíc je i cenným nástrojem pro úpravu velmi poškozených modelů nebo takových, které v jiném CAD systému ani nelze otevřít. Kromě toho je velmi intuitivní bez nutnosti absolvování rozsáhlých školení.

Software pro strojaře 2014 - úvod

Je rok dlouhá doba, či nikoliv? Vánoce už pomalu klepou na dveře, a přitom ty minulé, jako kdyby byly včera. Opět po roce je tu i Software pro strojaře, oborová příloha časopisu MM Průmyslové spektrum, a přitom ta loňská jako by ještě voněla čerstvou tiskařskou černí...

TDS-Technik pro DraftSight

V dnešní době mají uživatelé na výběr mnoho CAD systémů, které umožňují vytvářet výkresy ve formátu DWG. Jedním z nich je DraftSight, který si i u nás získal řadu příznivců. Jeho uživatelé mají nyní k dispozici nový produkt, který jim vytváření výkresů usnadní – strojírenskou nadstavbu TDS-Technik pro DraftSight.

Missler Software jako součást evropského projektu FibreChain

Projekt FibreChain odráží rostoucí potřebu inovativních, optimalizovaných procesů výroby z uhlíkových vláken při současném snižování nákladů. Hlavním úkolem projektu je vývoj procesu výroby komponent z uhlíkových vláken s požadavkem na snížení času i nákladů výroby při současném požadavku na co nejvyšší kvalitu produkované 3D struktury výrobku.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit