Témata
Reklama

Termostabilní koncept obráběcích strojů - 1. část

Termostabilní koncept obráběcích strojů firmy Okuma je systém regulace či chcete-li potlačování dilatací stroje způsobených změnami teploty jeho struktury. I když změny teploty je možné omezit vhodnou konstrukcí stroje, nelze jim zcela zabránit. Stroj pracuje v určitém prostředí, které obecně nemá konstantní teplotu.

Ondřej Svoboda

Jednatel a spolumajitel společnosti Misan. Vystudoval čtyřleté gymnázium. Z mimoškolních aktivit se věnoval prakticky denně sportu. Po ukončení doktorského studia na ČVUT a nástupu do zaměstnání si dálkovou formou doplnil vzdělání v elektrotechnice (výuční list) z důvodu získání oprávnění pracovat samostatně na zařízeních pod napětím (vyhláška 50). Jeho volba padla na Strojní fakultu ČVUT, specializaci „výrobní stroje a zařízení“. Po ukončení doktorského studia spojeného se zaměstnaneckým poměrem ve Výzkumném centru pro strojírenskou výrobní techniku a technologii RCMT na Fakultě strojní ČVUT v Praze pracoval po dobu jednoho roku ve výrobním závodě jednoho z japonských výrobců obráběcích strojů v Anglii. Poté přišel do rodinné firmy Misan, kterou jeho otec spoluzakládal. Věří, že směřování jeho firmy najde pozitivní odezvu v českém průmyslu, jehož budoucnost vidí právě v zaměření na složité a přesné výrobky vyráběné s nejvyšší produktivitou. 

Při konstrukci obráběcího stroje je potřeba uvažovat to, že stroj bude obklopen cizími tepelnými zdroji s proměnlivou intenzitou tepelného záření. Bude vystaven slunečnímu záření, tepelnému záření z okolních strojů, z různých topidel a klimatizací. Teplo vzniká také uvnitř struktury stroje v důsledku mechanických i elektrických vlastností různých interních agregátů, v důsledku tření v pohyblivých spojeních různých dílů stroje nebo elektrických ztrát ve vinutí motorů. Značným zdrojem tepla je řezný proces, který probíhá vždy za poměrně vysoké teploty a jehož odpad (třísky) teplo akumuluje a přenáší na pracovní prostor. Různorodost používaných konstrukčních materiálů a mnohotvárnost součástí stroje se navenek projevují různou schopností součástí stroje pojmout tepelnou energii a dále ji předat do nejbližšího okolí. Konečným důsledkem těchto složitých vztahů jsou časově proměnlivé odchylky stroje od přesného geometrického tvaru, které se v různé míře transformují v nepřesnosti obrobků.

Dílce stroje, vyrobené ze šedé litiny, se při zvýšení své teploty o jeden stupeň Celsia prodlouží o 0,01 mm na každý metr své délky. Ocelové dílce se roztahují podobně. Připočteme-li k tomu násobky těchto hodnot v důsledku úhlových deformací nosné struktury stroje, je zřejmé, že bez náležitého ošetření tepelných deformací nemůže moderní obráběcí stroj vyhovět současným požadavkům na přesnost obrobků.

Měřením lze zjistit, jak se mění relativní vzdálenost činné části nástroje a obráběné plochy. Příklad takových deformací v různých směrech vidíme na obr. 1. V tomto případě jde o ohřev vřetena během naprázdno se 4 500 otáčkami za minutu, jehož důsledkem jsou odchylky nástroje od nastavené polohy. Deformace viditelné v grafech nejsou nijak potlačovány nebo kompenzovány. Proto je jejich velikost značná. Jak je vidět, nástroj se od nastavené polohy odchyluje ve třech směrech čili dochází k prostorovým deformacím mezi nástrojem a obrobkem.

Reklama
Reklama
Reklama

Obr. 1. Běh vřetena naprázdno vyvolá prostorové tepelné deformace.

Tepelné deformace mezi nástrojem a obrobkem způsobené chodem vřeten naprázdno nebo změnami teploty okolí se na frézkách i soustruzích měří pomocí přípravku na obr. 2. Místo frézy (na soustruhu místo obrobku) se upne přesný trn se dvěma kulovými plochami, proti nimž jsou ve dvou rovinách a směrech X, Y umístěny snímače upevněné ve spodním dílu přípravku, který je upnut na stole frézky (na soustruhu v místě nástroje). V ose rotace Z je ještě pátý snímač osových dilatací.

Obr. 2. Přípravek k měření tepelných deformací

Obdobné výsledky lze získat lehkým frézováním nebo soustružením vzorků, jejichž charakteristické rozměry se proměří. Oproti zkoušce naprázdno jsou při zkoušce obráběním aktivní další agregáty stroje, takže se získá určitý obrázek o tepelných deformacích způsobených výrobním procesem.

Pro ilustraci uvádíme na obr. 3 snímek ohřevu vřetena frézky jeho chodem naprázdno získané termokamerou. Jedná se o vřeteník, kde vřeteno je poháněno externím elektromotorem. Je vidět, že teplo se šíří z motoru do dolní části vřeteníku, kde je umístěno vřeteno. Teplota zatím není vysoká, ale velmi rychle vystoupí, i při tomto lehkém režimu, z obvyklé teploty dílny na 65°C během 83 minut. Závažné je, že se ohřívají svislé saně vřeteníku a postupně i stojan stroje, což vyvolá přímé i úhlové deformace.

Obr. 3. Teplo se z vřeteníku šíří do saní a dále do stojanu

K tepelným deformacím dochází za komplexních podmínek a předpovídat velikost posunu je téměř nemožné, není-li tomu konstrukce stroje přizpůsobena. Pokud však zajistíme, že k tepelným deformacím bude docházet pouze předvídatelným způsobem, je možné účinky tepla vypočítat a efektivně je kompenzovat. Firma Okuma proto staví své stroje na tomto principu.

Systém termostabilizace nosné konstrukce stroje je založen na speciálních tvarech základních stavebních dílců. Nosné díly, jako jsou lože a stojany, jsou konstruovány ve tvaru jednoduchých, silnostěnných boxů, což zajistí vysokou tuhost a tedy i nízké deformace od silového zatížení. Důležité je, že boxy jsou současně tepelně symetrické. To znamená, že jejich tepelné deformace nejsou úhlové nebo ohybové a je tedy možný jejich poměrně přesný vypočet a následná kompenzace. Samozřejmě záleží i na vhodném rozmístění teplotních čidel dodávajících informace o rozložení teplot na stroji za provozu. Při výpočtu dilatací boxů se berou v úvahu i aktuální polohy strojních os. Nutné zdroje tepla ve stroji jsou rozmístěny na stroji tak, aby se minimalizovaly úhlové deformace. Používají se např. izolační kryty přední strany stojanu, které spolu s elektroskříní na zadní straně zajistí, že teplotní podmínky na přední i zadní straně stojanu jsou stejné. To právě umožňuje přesnější předpověď dilatací, neboť dilatace stojanu nejsou úhlové, viz obr. 4.

Obr. 4. Termostabilizace nosných prvků stroje a vřetena

Důležitým opatřením z hlediska termostability stroje je rychlý odvod třísek z pracovního prostoru. Okuma používá tuhý teleskopický kryt, který je intenzivně oplachován chladicí kapalinou, spolu s dvojicí dopravníků vynášejících třísky mimo stroj, viz obr. 5. Navíc je kryt v pracovním prostoru minimálně dělen a hromadění třísek je odstraněno jeho sklonem směrem k dopravníkům. Kvůli minimálnímu přenosu tepla na lože jsou dopravníky umístěny ve žlabech zavěšených podle obr. 6, aniž by měly plošný kontakt s ložem.

Obr. 5. Teplé třísky jsou rychle odváděny mimo stroj

Obr. 6. Žlab s dopravníkem třísek není v plošném kontaktu s ložem.

Stabilizaci tepelných deformací strojů firmy Okuma zajišťují dva podsystémy. Jeden systém kompenzuje deformace nosné konstrukce stroje, druhý stabilizuje vřeteno. Systém vřetena sleduje a bere v úvahu při výpočtu dilatací operační data vřetena, jako jsou otáčky vřetena, jejich změna a přerušování chodu vřetena (viz schéma na obr. 4). Počítá se i se zpožděním šíření tepelné energie konstrukcí a s malými změnami teploty. Konstrukčně je termostabilizace vřetena podpořena dvouplášťovým chlazením vřetena, viz obr. 7. Druhým největším zdrojem tepla je hydraulická jednotka sloužící k uvolňování upnutého nástroje. Okuma vyvinula velmi úspornou jednotku, která generuje jen minimální tepelnou energii.

Obr. 7. Dvouplášťové chlazení vřetena.

Celý systém je schopen udržet obráběný rozměr v úzké toleranci několika mikrometrů i při časté změně otáček vřetena, protože inkrement kompenzace je 0,1 μm, což umožňuje realtimeovou kompenzaci, např. podle obr. 8.

Obr. 8. Realtimeová kompenzace tepelných deformací

Na několika příkladech ukážeme, jakých výsledků bylo dosaženo. Předem se omlouváme, že uvedené grafy mají anglicko-německé popisky. Je to dáno tím, že k ilustraci přebíráme originální výsledky zkoušek firmy Okuma.

Stabilizace rozměru obrobku po studeném startu obrábění

V prvním příkladu ukážeme výsledek zkoušky tepelné stability soustruhu LT2000EX, viz obr. 9. Změny teploty bylo dosaženo obráběním při úběru materiálu cca 55 cm3.min-1, přičemž stroj startoval ze studeného stavu, tzn. nebyl předem zahřátý, jak je při výrobě obvyklé. Okolní teplota byla během zkoušek stabilní. Výsledek první zkoušky, bez aktivace termostabilizujícího systému, je na obr. 10. Horní křivka udává závislost odchylky obráběného průměru materiálu v μm v závislosti na čase v hodinách. Dolní křivka ukazuje závislost teploty chladicí kapaliny na čase. Při zkoušce se sleduje změna obráběného průměru obrobku po přerušení obrábění na jednu hodinu. V tomto případě to bylo 12 μm, což je mimo určené tolerance. Za stejných podmínek obrábění, avšak s aktivovaným termostabilizujícím systémem stroje, byl získán výsledek na obr. 11. Dosažená změna průměru obrobku po přerušení obrábění je již v úzké toleranci 3 μm. Je také vidět příznivý účinek systému na stabilizaci průměru obrobku během osmihodinové zkoušky.

Obr. 9, 10, 11. Odchylka průměru obrobku s vypnutou (vlevo) a zapnutou (vpravo) termostabilizací měřené na soustruhu LT2000EX

Další výsledky ze zkoušek účinnosti termostabilizace společnosti Okuma budou prezentovány ve druhé části článku, která vyjde v následujícím vydání MM Průmyslového spektra č. 6. V pokračování článku se dočtete, jaký vliv na teplotní deformace a rozměrové změny mají změny řezné rychlosti, pozice a průměr obrobku nebo chladicí médium.

Misan

Ondřej Svoboda

o.svoboda@misan.cz

www.misan.cz

Reklama
Vydání #5
Firmy
Související články
Výsledky spolupráce akademické sféry s průmyslem

Pracovníci Ústavu výrobních strojů systémů a robotiky z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně usilují o těsné sepjetí školy s praxí, které nelze realizovat jinak než úzkou spoluprací s průmyslem. V předchozích vydáních MM Průmyslového spektra jsme avizovali, že budeme technickou veřejnost informovat o konkrétních výsledcích naší spolupráce. Zde jsou první poznatky.

Měřím, měříš, měříme…na obráběcím stroji

V moderních výrobních systémech složených z CNC obráběcích strojů je měření a kontrola nástrojů pro preventivní zajištění kvality nepostradatelná. Změřená data nástrojů nebo změřené hodnoty obrobků jsou potom použity k automatickému výpočtu kompenzačních hodnot v probíhajícím výrobním procesu. Pomocí automatické kompenzace rozměrů nástrojů nebo případnou výměnou nástrojů zůstávají výsledky obrábění stabilní.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Související články
Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kroky k excelentní spolupráci akademické a průmyslové sféry

Pracovníci Ústavu výrobních strojů systémů a robotiky z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně usilují o těsné sepětí školy s praxí, které nelze realizovat jinak než úzkou spoluprací s průmyslem. Transfer výsledků této praktické činnosti přenesený do některých částí výuky je potom zárukou, že studenti budou mít aktuální informace o stavu strojního průmyslu, vědy a techniky.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Veletržní kaleidoskop

Strojírenské veletrhy jsou přehlídkou novinek a inovací v široké paletě oborů. Nejinak tomu bylo i letos v Brně, kdy akce opět poskytla návštěvníkům ucelený pohled na současnou úroveň strojírenství. Přesto, že od konání veletrhu již určitá doba uběhla, na aktuálnosti prezentovaného to bezesporu nemá žádný vliv. Nabízíme výběr zajímavostí z výrobní a měřicí techniky.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit