Témata
Reklama

Tvorba obrázků svarových, pájených a lepených spojů

Schematické obrázky jsou nedílnou součástí specifikací výrobních procesů v mnoha odvětvích průmyslu. Pomocí CAD programů se dají kreslit konstrukční výkresy, ale když je třeba nakreslit jednoduchý obrázek, ať už jako součást WPS, NDT protokolu nebo pracovní instrukce, jsou tyto programy zbytečně složité.

V tu chvíli se ke slovu dostává Word, Excel, Malování nebo jiné vektorové programy. Někde se kreslí obrázky i ručně. Nyní existuje alternativa? webová aplikace Weld designer.

Reklama
Reklama
Reklama
Vytvořeno v nástroji Weld designer

Zobrazení spojení dvou polotovarů

V technické praxi je běžnou součástí výrobního procesu výkresová dokumentace, na základě které se dorozumívá oddělení konstrukce, technologie, výroby a v konečné fázi i kontroly. Výrobní výkresy se připravují v 3D konstrukčních programech, které jsou však zaměřeny na to, aby se pomocí nich dalo nakreslit a vymodelovat takřka vše a postrádají dostatečný cit pro určitý segment, a to zejména pro tvorbu jednoduchých schematických obrázků, např. svarových spojení. Na jejich příkladu si ukážeme možnosti jejich tvorby, dostupné nástroje a představíme jejich novou alternativu, webovou aplikaci Weld designer.

K čemu tedy takový obrázek je? Základem celého systému kvality ve svářečské výrobě je svarový spoj. Ten má obrovský význam z hlediska výrobního a kontrolního procesu. Každá svařovaná součást nebo konstrukce, která je jako sestava spojena z různých polotovarů, obsahuje svarové spoje, které musejí být provedeny v takové kvalitě, aby byla zaručena požadovaná životnost výrobku. Zobrazení svarového spojení v rámci prováděcí dokumentace je ve výrobním procesu neodmyslitelnou součástí nejrůznějších technologických postupů (WPS, BPS), pracovních instrukcí, protokolů pro NDT či DT, svařovacích a řezných plánů, inspekčních zpráv, veřejných publikací, učebnic aj.

Nástroje pro tvorbu obrázků svarových spojení

Je obvyklé, že postupy, protokoly a jiné technické dokumenty jsou často vytvořeny v aplikacích Microsoft Office. Logickým postupem pro výrobu obrázků, které jsou jejich součástí, pak zůstává využití funkce malování, které tyto aplikace nabízejí. Obrázky nevypadají špatně, ale musíme se vypořádat se značnými omezeními danými tím, že obrázek skládáme z prvků v textovém editoru. Jednotlivé obrázky se velice špatně kopírují a přesné sestavení je náročné a zdlouhavé. Nejsou k dispozici žádné předem definované polotovary a vše se kreslí pouze ze základních tvarů a křivek. Pracnost ručního kótování při tomto způsobu kreslení ani není třeba zmiňovat.

Nakreslení jednoduchého obrázku v MS Word trvalo přibližně 9 minut.
Vytvoření obrázku v CAD programu trvalo zhruba 7 minut.

Další nástroje, pomocí kterých lze vytvořit obrázek svarového spojení, jsou spíše obecného zaměření. Patří mezi ně zejména CAD programy nebo jiný software pro vektorové malování. V moderním 3D konstrukčním systému jsou generovány výkresy na základě 3D modelu. Abychom mohli vytvořit obrázek svarového spojení, musíme vyrobit 3D model a poté ho převést do výkresového formátu v daném pohledu. Pokud se tomu chceme vyhnout, můžeme vytvořit výkres přímo ve 2D aplikaci. Toto je mnohdy časově náročné. Výsledek je sice graficky uspokojivý, ale ceny licencí za CAD software se pohybují v řádech stovek tisíc.

Webová aplikace Weld designer

Weld designer vznikl jako reakce na poptávku po snadném a dostupném programu pro tvorbu výše zmíněných obrázků. Jeho cílem je doplnit stávající postupy tvorby dokumentace zejména tam, kde bylo doposud nutné používat komplikovaná řešení.

Jedná se o webovou aplikaci, ke které se lze přihlásit na stránkách firmy. Pracuje se tedy přímo v internetovém prohlížeči. Díky rychlému vývoji v oblasti internetových prohlížečů bylo dosaženo pohodlného ovládání, které je srovnatelné s ovládáním klasických programů. Velikou výhodou oproti nim je však to, že není třeba nic instalovat, lze se přihlásit odkudkoliv a veškeré dokumenty jsou ihned k dispozici. Weld designer funguje pohodlně i na tabletu.


Nástroj Weld designer – katalog vytvořených obrázků i s vyhledáváním

I přes svoji zdánlivou přímočarost a jednoduchost jde o profesionální nástroj plně specializovaný na tvorbu obrázků z různých oblastí průmyslové praxe. Obsahuje mnoho předdefinovaných polotovarů a také šablon dokumentů, ze kterých je možné při tvorbě vycházet. K dispozici jsou plechy, trubky, tyče, podložky, normalizované polotovary v různých pohledech, řezech a detailech. Každý polotovar lze rozměrově měnit včetně způsobu jeho zakončení. Pracovní okno ukazuje vždy rozměry, úhel natočení a parametry svarové plochy. Následuje snadné okótování jednotlivých rozměrů, úhlů, průměrů a poloměrů. Kóty jsou přepisovatelné a přizpůsobují se požadavkům uživatele s ohledem na zvyklosti technického kreslení.

Svary všech typů

V případě svařování jsou na výběr svarové plochy typu I, V, Y, U, K, X, speciální provedení aj. Je tedy možné vytvářet jednovrstvé i vícevrstvé svary, jejich tvar libovolně upravit tak, aby odpovídal reálným požadavkům. Označení čísla svaru nebo doplnění dalších textů je samozřejmostí.

Nástroj Weld designer – manipulace s tvarem svaru

Další přidanou hodnotu přináší katalog všech vámi vytvořených obrázků, který také obsahuje automaticky sbíraná metadata. Tedy data o tom, jaké polotovary se v obrázku vyskytují, jaké druhy svarů atd. Na jejich základě je možné obrázky filtrovat a při tvorbě nového obrázku tak snadno zjistit, jestli už neexistuje nějaký podobný, ze kterého by bylo možné vyjít.

Weld designer mohou používat jednotlivci, ale také celé firmy. Díky uložení dat v cloudu umožňuje firemní licence spolupráci zaměstnanců v rámci jediného účtu a sdílení všech obrázků mezi sebou. Výstupem jsou kvalitní obrázky v běžném formátu (v tiskové kvalitě), které můžete vložit do svých dokumentů.

Takto složitý obrázek vytvoříte ve Weld designeru bez použití šablony do 5 minut.

Existuje hned několik možností, jak kreslit obrázky svarových, pájených a lepených spojů. Weld designer představuje moderní alternativu k existujícím nástrojům. Plně nahrazuje tvorbu obrázků ve Wordu, Excelu a Malování a svým zacílením dovede být šikovným specializovaným doplňkem ke CAD programům, které již ve své praxi používáte. Weld designer je možné si zdarma vyzkoušet na www.weldia.com.

Výhodou programu je budoucí těsné propojení se systémem Weldia, který bude zaměřen na kompletní tvorbu a správu výrobní dokumentace, WPS, WPQR, svářečů, výrobního zařízení, protokolů atd. Tento systém je nyní ve vývoji.

Weldia Czech

Ing. Michal Michajlec

michal@weldia.com

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 150129
Datum: 11. 02. 2015
Rubrika: Monotematická příloha / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

SolidWorks PDM Standard prakticky

Spolu se Solidworks 2016 byl na trh uveden nový nástroj na základní správu produktové dokumentace – Solidworks PDM Standard. To bylo v roce 2015 a dnes se již tedy můžeme podělit o reálné zkušenosti s funkčností, implementováním a používáním tohoto produktu.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Související články
Monitoring výroby a vyhodnocování efektivity CNC strojů

V dnešní době, která klade velké nároky na rychlost dodávek, kvalitu provedení a co nejnižší cenu, je nezanedbatelnou konkurenční výhodou monitoring výroby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Virtuálně zprovozněný Merkur

Prostředí virtuální reality je dnes v technické praxi zcela běžně používaný nástroj – pro design a konstrukci, tvorbu obráběcích programů či pro virtuální pevnostní simulace, simulace přenosu tepla, proudění kapalin apod.

Software pro strojaře 2014 - úvod

Je rok dlouhá doba, či nikoliv? Vánoce už pomalu klepou na dveře, a přitom ty minulé, jako kdyby byly včera. Opět po roce je tu i Software pro strojaře, oborová příloha časopisu MM Průmyslové spektrum, a přitom ta loňská jako by ještě voněla čerstvou tiskařskou černí...

TDS-Technik pro DraftSight

V dnešní době mají uživatelé na výběr mnoho CAD systémů, které umožňují vytvářet výkresy ve formátu DWG. Jedním z nich je DraftSight, který si i u nás získal řadu příznivců. Jeho uživatelé mají nyní k dispozici nový produkt, který jim vytváření výkresů usnadní – strojírenskou nadstavbu TDS-Technik pro DraftSight.

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Úspěch webových aplikací

Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit