Témata
Reklama

Tvoří ideální špony a usměrňuje je pomocí nejnovější vysoce efektivní vysokorych

V průmyslovém odvětví zpracování lisovacích forem a dílů se objevují další požadavky na zkrácení doby zavádění výroby. Aby bylo možné dosáhnout vysoce efektivního obrábění, je velmi důležité zvýšit objem odebíraných třísek, obzvláště při procesu hrubování.

Protože se současná obráběcí centra vyznačují vysokým výkonem a stabilitou, je důležité, aby nástroje mohly mít větší rychlost a vyšší hloubku záběru s větším průměrem.

Za takových podmínek však je pravděpodobnější výskyt ucpávání třísek, což vede k deformacím a zkracování životnosti břitu.

Zde popisujeme příčiny ucpávání třísek a jejich odstranění, optimalizaci kapsy pro VBD na tělese frézy v podobě nejnovější vysoce efektivní vysokorychlostní frézy SKSG2.

Reklama
Reklama
Reklama

Příčina ucpávání třísek

Příčinou zasekávání třísek je to, že objem kapsy na špony je nedostatečný vzhledem k velikosti a směru pohybu odebíraných třísek.
Velikost třísky závisí na délce ostří a na hloubce zářezu.

Se zvyšováním hloubky zářezu se prodlužuje i délka zabírajícího břitu VBD, a tím se zvyšuje i šířka třísky.

S tím, jak roste hloubka zářezu, zvyšuje se délka a velikost třísky.

Největší pravděpodobnost ucpávání třísek existuje u velkých průměrů, protože hloubka zářezu se zvyšuje v závislosti na průměru frézy a odebíraná tříska je větší než objem kapsy na odběr špony.

Sledování tvaru špony

Sledováním tvaru třísky můžete zkontrolovat, jestli je správně odváděna, i když zdánlivě neukazuje žádný problém (obr. 1).

Sledování tvaru třísky

Třísky se v poslední fázi vytváření zasekávají a ohýbají (obr. 2). Třísky se zasekávají a v důsledku toho ulpívají na břitu VBD a způsobují jeho vylamování. V tomto případě se doporučuje snížit hloubku zářezu a zmenšit velikost třísky.

Třísky se v poslední fázi vytváření zasekávají a ohýbají

Ověřování vyvíjených produktů a simulace

Při vývoji frézy a navrhování kapsy na odběr třísky se využívá simulace ke zjištění tvaru třísek, která je poté využita k navrhování tvaru. Obr. 3 ukazuje, že simulace se velice blíží skutečnému tvaru třísky.

Obr. 3. Simulace se blíží skutečnému tvaru třísky

Existuje však stále rozdíl mezi směrem pohybu třísky při simulaci a při zkoušení na skutečném stroji (obr. 4 a 5).

Obr. 4. 5. Rozdíl mezi směrem pohybu třísky a zkoušení na skutečném stroji

Při zkouškách ve skutečných podmínkách se vysokorychlostní kamerou snímá způsob, kterým jsou třísky odebírány.

Díky tomu bylo možné optimalizovat tvar kapsy na odběr třísek u SKSG2 na základě velikosti třísek a směru jejich pohybu pomocí opakovaných simulací, zkoušek na skutečném stroji a strukturálních analýz, které vedly k vytvoření specifikace, jež nezpůsobuje zasekávání třísek ani při vysoké rychlosti a velké hloubce zářezu a nesnižuje pevnost frézy.

Stabilní obrábění

Jak bylo uvedeno výše, vysoce efektivní a vysokorychlostní fréza SKSG vyznačující se výborným odvodem třísek umožňuje stabilní obrábění bez rizika zasekávání třísek, což podstatně přispívá ke snižování nákladů.

Výrobci lisovacích forem a dílů stále více požadují zlepšení produktivity obrábění a snižování celkových nákladů.

Naším záměrem je zlepšení produktivity a spokojenosti našich zákazníků tím, že budeme poskytovat nové produkty a technologie odpovídající jejich budoucím potřebám.

Creative Tools

Bc. Petr Chytil

info@creative-tools.cz

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 170534
Datum: 10. 05. 2017
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Související články
Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Vlajková loď pětiosého obrábění

Český výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS v letošním roce slaví úspěch se svojí high-tech produkcí, zejména s pětiosými vertikálními obráběcími centry řady MCU. Tyto stroje se daří firmě umísťovat na náročné trhy Evropské unie i jinde ve světě, cenné reference sbírají především v leteckém průmyslu.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Optimalizace soustružení korozivzdorných ocelí

Použití korozivzdorných ocelí pro inženýrské aplikace vždy do určité míry vedlo k technickému paradoxu. Zatímco konstruktéři jsou nadmíru spokojeni s tím, jaké pevnostní vlastnosti a korozní odolnost tyto běžně používané materiály nabízejí, výrobní inženýři už jsou asi méně okouzleni jejich typickým deformačním zpevňováním a všeobecně špatnou obrobitelností. Avšak průmyslovými odvětvími, jako jsou výroba čerpadel a ventilů, výroba zařízení pro ropný a plynárenský průmysl, automobilový a letecký průmysl, jsou součásti z korozivzdorných ocelí výslovně požadovány i nadále.

Multifunkční obráběcí centra

Tento typ obráběcích center patří do bouřlivě se rozvíjející skupiny CNC obráběcích strojů. Představuje typ obráběcího stroje, který reflektuje rostoucí požadavky uživatelů na obrobení součásti při jednom upnutí. Ve své podstatě jde o CNC stroje sdružující dvě základní operace třískového obrábění, a sice soustružení a frézování, do jednoho stroje. Kromě tohoto atributu mají tyto stroje i jiné vlastnosti, které budeme dále diskutovat.

Efektivní likvidace obráběcích kapalin

Obráběcí emulze jsou klíčovým prvkem celé řady obráběcích procesů. Emulze zajišťují chlazení, odvod vznikajících třísek, dočasně pasivují obrobky v průběhu operací a mají spoustu dalších funkcí. Na konci životnosti emulze je nutné zajistit jejich likvidaci. Vyčerpané emulze jsou klasifikovány jako nebezpečný kapalný odpad, takže je nelze jednoduše vylít do kanalizace. Článek pojednává o možnostech likvidace obráběcích kapalin.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit