Témata
Reklama

Twitter - budujte si media listy a zasahujte nejen odborná média

V našem seriálu o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci, který byl připravován v rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media, jsme na samém závěru. V sedmi pojednáních jsme vám jak formou článků samotných, tak i možností stažení příslušných prezentací a konkrétních ukázek demonstrovali vlastnosti této B2B komunikace. Všechny publikované články naleznete na webu www.mmspektrum.com v sekci „Seriály“.

Twitter je další ze sociálních sítí, která stojí za pozornost. Jedná se o rychlou síť, kde se komunikuje prostřednictvím krátkých tweetů, jež mají max. 140 znaků (nyní mohou mít i více). V současné chvíli má Twitter v České republice kolem půl milionu uživatelů. Důležité však je, o jaké uživatele jde. Jelikož je to síť používaná hlavně médii, předními představiteli veřejného života, politiky nebo jednotlivci vyjadřujícími se často k dění ve světě, je oblíben hlavně ve větších městech, mezi uživateli, kteří mají smartphone a pohybují se na vyšších pozicích – ať už ve veřejném, nebo soukromém sektoru. Twitter je také díky hashtagům, které zavedl do rodiny sociálních sítí, nejčastěji používán na eventech, konferencích nebo fórech. Díky všem těmto aspektům má Twitter velký potenciál i pro průmyslové firmy, neboť má mezinárodní přesah a svá specifika, která níže popisujeme.

Reklama
Reklama
Reklama

Cílení

Twitter nabízí od podzimu minulého roku v České republice také reklamu založenou na bidingovém systému, jako je Facebook nebo Google. Cílení je však u Twitteru poměrně specifické. Pohlaví ani věk v tomto případě nehrají roli, jelikož ne všichni tuto kolonku při zakládání svého profilu vyplňují. Co je však jistě naprosto správné a vyplatí se na to zaměřit, jsou zájmy uživatelů, a hlavně možnost cílení na followery vybrané osoby nebo účtu. V praxi to funguje následovně. Vezměte si klíčového opinion leadera v dané profesi, omezte na Českou republiku, dále upravte podle dalších úrovní cílení (např. zájmy, klíčová slova či chování) a máte jasně relevantní cílovou skupinu pro váš produkt nebo služby. Nejúčinnější cílení je však na uživatele z vlastní databáze nebo na cílové skupiny, které si sami vytvoříte. To je dále rozepsáno v další části článku Média.

Typy reklam

Reklamy nabízí Twitter podobné těm, se kterými se potkáte například na platformách Facebook nebo Instagram. Umožňují navyšovat počet followerů profilu, odkazovat lidi na webové stránky, zobrazovat video, sbírat kontakty nebo zvyšovat dosah a povědomí o značce či profilu. Celkem jde o sedm typů reklam, které využijete v návaznosti na stanovené cíle dané kampaně nebo reklamy.

Média

Již v úvodu jsme Twitter definovali jako síť vyhledávanou a hojně využívanou mezi médii a novináři, pro které představuje nejčastější místo komunikace, vyjadřování a také zdroj informací. Pokud chcete dostat novinky mezi novináře, máte tři možnosti – oslovíte je napřímo osobně, rozešlete tiskové zprávy anebo budete doručovat informaci k nim skrze Twitter, a to různými formami, které si otestujete (aniž byste na ně měli kontakt). Stačí si pouze vytvořit databázi těch, které chcete oslovit (stačí název daných uživatelů na Twitteru) a kampaň na ně jednoduše zacílit. Následně můžete postupně edukovat danou cílovou skupinu a navazovat kontakty. Výsledky jsou velmi pozitivní.

Eventy a hashtagy

Poslední velmi důležitou oblastí, která stojí za zmínku, je využití Twitteru v rámci eventů. Velmi často je Twitter páteřní komunikací na konferencích nebo eventech, což můžete velmi dobře využít pro svoje zviditelnění. Pokud má akce svůj vlastní hashtag, je dobré si připravit strategii komunikace. Můžete na hashtagu průběžně postovat informace z akce nebo se vyjadřovat na uvedená diskutovaná témata či interagovat s návštěvníky. Můžete do komunikace dávat svá sdělení a odkazovat na svoji značku. Můžete cílit reklamu na účastníky, které si předtím připravíte do seznamu a můžete spojit akci se soutěží. Variant je opravdu mnoho a nabízí se velmi zajímavá, nevtíravá forma propagace vaší značky.

Něco navíc...

Také na závěrečné téma Twitteru firma LCG New Media připravila prezentaci, kterou si můžete stáhnout zde. Pojednává o možnostech, jak nastavit svoji databázi jako cílovou skupinu pro reklamy.

Mgr. Vojtěch Lambert

lambertv@lcg360.cz

Reklama
Související články
Příručka marketéra: Téma 6: Facebook - pracujte s e-mailovými kontakty, hledejte

V našem seriálu o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci, který je připravován v rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media, jsme postoupili téměř do jeho závěru. V dnešní předposlední části se věnujeme fenoménu sociálních sítí.

Příručka marketéra, Téma 5: LinkedIn jako nástroj budování nejen obchodních kon

Přinášíme vám další díl seriálu o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci, který je připravován v rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media.

Příručka marketéra Téma 4: Příběhy prodávají – zasáhněte videem na YouTube svoji cílovou skupinu

V rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media pro vás připravujeme seriál o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci.

Související články
Příručka marketéra, Téma 3: Podrobné cílení v rámci Google Display Network

V rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media pro vás připravujeme seriál o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Příručka marketéra , Téma 2: Efektivní kampaně v Adwords pro sběr leadů

V rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media pro vás připravujeme seriál o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci.

Příručka marketéra v 21. století v B2B komunikaci

V rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media jsme pro vás připravili seriál všech nástrojů on-line komunikace a jejich specifik pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci.

Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Osobnost vývojáře

Není jedno, koho přijmete za vývojáře. Patrně již nehledáte překreslovače výkresů pro přípravu výroby a technologie. Nejspíš ale hledáte člověka, který vám má vymyslet nový produkt. A zřejmě to nebude obyčejný produkt, ale např. o 10 % lepší než ten předchozí. V posledních letech se určité funkcionality u výrobků stávají standardem. Mají je všichni - rozdíly jsou v nuancích. Dnes se více soutěží v konceptech a designu.

Skutečně efektivní pomoc v krizi?

Krize poukazuje na lidský charakter, správnost chodu společnosti, možnosti firem zefektivnit svou produkci nebo poskytované služby. Je na jedné straně nebezpečnou výchylkou, která ručičku vah profitability nakloní do červeného pole, na druhé představuje příležitost.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit