Témata
Reklama

Unikátní gravírovací technologie

Gravírování šperků? Skla? Samozřejmě, s tím se člověk setká denně. Ale gravírování v technickém průmyslu? Může mít v obrovských halách dokonalých strojů úspěch něco tak nenápadného? Společnost Mepac CZ dokázala, že ano.

Tato inovace představuje jedinečný mobilní laserový gravírovací systém na českém i světovém trhu. Pustit se do vývoje systému, který naprosto obrátí dosud zaběhnutý postup, nebylo lehké.

Reklama
Reklama
Reklama

Upnutí přímo na gravírovaném nástroji

O tom, že odhodlání a odvaha nesmí chybět, ví své i jednatel firmy Ing. Petr Petřík: „Protože zkoušíme prorazit na zahraniční trhy, bojujeme s vysokými náklady s tím spojenými. A také se musíme učit, jak dobře to dělat. S lasery si hrajeme již od roku 2003, nejprve jsme vyvíjeli laserové navařovací systémy. Od nich byl jen malý krok ke gravírovacím. Poznatky z praxe ukázaly, že optimální pro gravírování velkých nástrojů a forem je mobilní laser s možností upnutí přímo na gravírovaném nástroji.“

Týmu odborníků se podařilo zúročit své zkušenosti a dokázali nahradit těžkopádné přístroje mobilním zařízením, které je nejen jednodušší na manipulaci, ale také cenově přístupnější a pro životní prostředí ohleduplnější.

HCP20 umožňuje hloubkové gravírování do nástrojů a forem.

„HCP20 umožňuje hloubkové gravírování do nástrojů a forem bez ohledu na jejich rozměry a hmotnost. Doteď používané metody frézování a hloubení jsou v porovnání s tímto systémem dražší, větší, energeticky náročnější a méně přesné. Systém HCP20 umožňuje gravírování i do již zkompletovaných nástrojů a forem bez nutnosti demontáže, nemá problém ani se zrcadlově leštěnými či dezénovými tvary. Univerzálnost jeho použití z něj dělá naprostý unikát na světovém trhu,“ popisuje Petřík.

Přesné opracování povrchu

Díky širokému portfoliu zákazníků z ČR a navázání partnerství s několika zahraničními firmami nabízí společnost přístroje a nástroje, které patří mezi nejlepší v oblasti přesného opracování povrchu. Úspěch dokládá i nově navázaná spolupráce s Portugalskem, které by rádo zavedlo mobilní laserové systémy ve své zemi.
Firma již stihla vyhrát několik ocenění na veletrzích doma i v zahraničí. Zúčastnila se mimo jiné i soutěže Česká inovace 2013, kde postoupila do finále. Stala se Inovační firmou Moravskoslezského kraje 2013, a to se stalo silnou motivací i závazkem pro pokračování v této cestě.

Systém nemá problém ani se zrcadlově leštěnými tvary.

Je to tedy důkazem, že se česká společnost nespokojí s druhou řadou v publiku, ale snaží se být součástí děje. Nebát se přijít na trh s něčím novým, zkoušet a vyvíjet nové projekty nejen v oblasti techniky. Mnozí odborníci právě v tomto spatřují jedinou cestu možného úspěchu. Zkušené vedení firmy se zázemím kvalitního vývojového týmu vsadilo na přesně provedenou práci, jednoduchost a originalitu. Bojovat se silnou světovou konkurencí se může zdařit. Je však třeba nebát se a jít tzv. s kůží na trh. Dokáže Česká republika uspět a přinést svěží vítr do plachet ve smýšlení podnikání? Motivace i nadšení nechybí, můžeme se tedy těšit na vyrovnaný zápas a další dobře mířené střely do branky úspěšnosti na světovém inovačním hřišti.

Česká inovace
Blanka Marosi
blanka.marosi@ceskainovace.cz
www.ceskainovace.cz

Reklama
Vydání #7,8
Firmy
Související články
Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Profesor Stanislav Hosnedl 80

V říjnu tohoto roku se prof. Stanislav Hosnedl dožívá významného životního jubilea 80 roků. V roce 1964 dokončil studia v oboru Konstrukce obráběcích strojů na VŠSE FST v Plzni. Roku 1984 získal vědecko-akademický titul CSc., který po revoluci, později v roce 1990, obhájil také na ČSAV Praha. V roce 1992 se habilitoval a konečně v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor Strojní inženýrství.

Na cestě ke zrození stroje, část 7: Realizace

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 6: Projekce

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje výrobu obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a jež po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit