Témata
Reklama

Zapomenuté stroje

18. 03. 2009

Pro někoho je to možná ještě vzpomínka z raného dětství, ale pro většinu z nás už dnes takové stroje patří jen do někdejšího vyprávění našich otců a dědečků. Ve skutečnosti tu byly ještě nedávno – posuzováno měřítkem lidské civilizace. Poslední parní plovoucí bagry, o kterých pojednává dnešní článek, dosloužily na našich řekách na konci padesátých let minulého století.

Jeden z takových parních bagrů, znárodněný firmě Lanna, pomáhal naposledy čistit vltavské dno při stavbě Orlické přehrady. To byla doba, kdy vůbec končil parní věk na stavbách, který trval více než celé století. Během té doby se na staveništích u nás vystřídala dlouhá řada zajímavých a svým způsobem také krásných strojů, vybavených kouřícími parními kotli. Byly to nejen zmíněné bagry, rypadla s korečky i lopatami, drapáky či beranidla, ale především malé parní lokomotivky, silniční válce a jim trochu podobné parní lokomobily, tedy vlastně motory k pohonu čerpadel, kompresorů, míchaček, drtičů a dalších strojů. Téměř až do druhé světové války byl parní stroj na stavbách prakticky nepostradatelný. Teprve na konci 30. let se významněji začaly prosazovat ve stavební technice spalovací motory.

Reklama
Reklama
Reklama
Bagr z továrny Breitfeld-Daněk, vyrobený v roce 1908 pro firmu Kruliš

Jak parní bagr pracoval

Vraťme se však k parním bagrům usazeným na lodním tělese s výřezem v přední části, do něhož se spouštělo rameno s korečkovým zařízením. Zpočátku, v 19. století, se vyráběly také bagry boční, jejichž dva korečkové dopravníky byly umístěny na boku bagru a spojkou se zapínal vždy ten z nich, který byl na straně bagrování. Více se však osvědčily bagry čelní s jedním korečkovým řetězem uprostřed lodního trupu. Poté, co se přední část korečkového dopravníku pomocí kladkostroje spustila na dno, mohl bagr začít pracovat. Samozřejmou podmínkou bylo, že ho napřed dělníci řádně lany ukotvili vpředu a po stranách. Pohybující se řetěz s korečky nabíral materiál ze dna směrem zdola nahoru a v korečcích ho vynášel na věž bagru, kde bylo hnací kolo (turas). Po překlopení korečku se kamení a hlína vysypaly do žlabu a jím do připraveného člunu. Aby bagr nabíral stále nový materiál, musel se posouvat „do řezu“, to znamená dopředu a do stran. Plovoucí bagr však neměl žádný vlastní pohon a po vodě mohl být dopravován jenom odstrkováním bidly nebo tažením za parníkem. Pracovní pohyb obstarávaly vrátky, na které se navíjela kotvicí lana. Otáčení vrátků obstarával parní stroj bagru pomocí třecích spojek s dřevěným obložením.

Nejmenší známý parní bagr na Orlici u Žamberka před první světovou válkou

Parní stroj

Jednoválcový nebo dvouválcový stojatý nebo ležatý parní stroj byl umístěn v trupu bagru. Dvouválcové stroje existovaly jak sdružené s dělenou expanzí, tak dvojčité. Pohyb byl z klikové hřídele přenášen ozubenými koly a plochými řemeny postupně na další předlohové hřídele a pak hlavním převodem na hnací kolo korečkového řetězu. I tento převod zdola nahoru na věž mohl být proveden buď ozubenými kuželovými koly a svislou hřídelí, nebo dlouhým plochým řemenem. Páru pro parní stroj dodával stojatý nebo ležatý kotel různého provedení, jako s plamencem, žárovými nebo vodními trubkami. Kotlový tlak byl u nejstarších kotlů jen 3, u nových až 12 atmosfér (0,3–1,2 MPa). Topilo se převážně uhlím, které se na bagr dováželo podle potřeby v pramicích.Jednoválcový nebo dvouválcový stojatý nebo ležatý parní stroj byl umístěn v trupu bagru. Dvouválcové stroje existovaly jak sdružené s dělenou expanzí, tak dvojčité. Pohyb byl z klikové hřídele přenášen ozubenými koly a plochými řemeny postupně na další předlohové hřídele a pak hlavním převodem na hnací kolo korečkového řetězu. I tento převod zdola nahoru na věž mohl být proveden buď ozubenými kuželovými koly a svislou hřídelí, nebo dlouhým plochým řemenem. Páru pro parní stroj dodával stojatý nebo ležatý kotel různého provedení, jako s plamencem, žárovými nebo vodními trubkami. Kotlový tlak byl u nejstarších kotlů jen 3, u nových až 12 atmosfér (0,3–1,2 MPa). Topilo se převážně uhlím, které se na bagr dováželo podle potřeby v pramicích.

Boční bagr, který pro firmu Lanna vyrobila v roce 1901 se strojním zařízením z PAS loděnice Walter.

Parní bagry v Čechách

Od roku 1854, kdy Vojtěch Lanna koupil první, tehdy ještě boční plovoucí bagr pro údržbu lodní cesty na dolním Labi, bylo do roku 1930 našim stavebním firmám a bagrovacím podnikům včetně státní správy dodáno asi 60 parních lodních bagrů. Velikosti jejich lodních Od roku 1854, kdy Vojtěch Lanna koupil první, tehdy ještě boční plovoucí bagr pro údržbu lodní cesty na dolním Labi, bylo do roku 1930 našim stavebním firmám a bagrovacím podnikům včetně státní správy dodáno asi 60 parních lodních bagrů. Velikosti jejich lodních trupů se značně lišily: nejmenší bagry pro malé řeky (Lužnici, Orlici, Sázavu apod.) měly rozměry přibližně 13,5 x 4 metry, velké boční bagry pro Labe měřily až 36 x 5 metrů. Výkonnost malých strojů byla 15 až 20, velkých pak 60 až 70 m3 za hodinu při práci ve středně těžkém terénu. Parní stroje měly udávaný výkon 5 až 60 koní (asi 3,5–40 kW). Největší flotilu 18 plovoucích bagrů měla u nás ve 30. letech akciová společnost Lanna, přičemž dva z nich měly pohon spalovacím motorem. Ostatní firmy Kindl, Kress, Kruliš a další za ní podstatně zaostávaly, neboť si pro své práce na regulaci středního Labe pořídily nejvýše tři stroje.

Malý parní bagr stavební firmy Lanna od německé firmy Wens z roku 1907

Výrobci parních bagrů

Parní bagry se sice občas dovážely z Německa, především od loděnice a strojírny v Drážďanech, většinu jich ale vyrobily domácí továrny. Nejstarší stroje nejprve s bočními, ale pak i s čelními korečky vyráběla pražská Rustonova loděnice, později přejmenovaná na Pražskou akciovou strojírnu. Do roku 1915 známe celkem 7 parních bagrů z libeňské továrny, která k několika dalším dodala strojní vybavení, když lodní trup postavila obvykle loděnice Walter v Křešicích. Už před koncem 19. století vyrobil svůj první plovoucí bagr také závod Breitfeld-Daněk, který pak v letech 1902–1927, než se sloučil s Českomoravskou Kolben Daněk, dodal našim stavebním firmám a dalším provozovatelům nejméně 13 parních bagrů pro vodní práce. Strojírny Bromovský, Škoda Plzeň či Ferrovia zůstaly u jediného exempláře. Poslední stroj tohoto druhu vyrobila v roce 1930 nová loděnice ČKD-Praga, která tak navázala na tradici firmy Breitfeld-Daněk.Parní bagry se sice občas dovážely z Německa, především od loděnice a strojírny v Drážďanech, většinu jich ale vyrobily domácí továrny. Nejstarší stroje nejprve s bočními, ale pak i s čelními korečky vyráběla pražská Rustonova loděnice, později přejmenovaná na Pražskou akciovou strojírnu. Do roku 1915 známe celkem 7 parních bagrů z libeňské továrny, která k několika dalším dodala strojní vybavení, když lodní trup postavila obvykle loděnice Walter v Křešicích. Už před koncem 19. století vyrobil svůj první plovoucí bagr také závod Breitfeld-Daněk, který pak v letech 1902–1927, než se sloučil s Českomoravskou Kolben Daněk, dodal našim stavebním firmám a dalším provozovatelům nejméně 13 parních bagrů pro vodní práce. Strojírny Bromovský, Škoda Plzeň či Ferrovia zůstaly u jediného exempláře. Poslední stroj tohoto druhu vyrobila v roce 1930 nová loděnice ČKD-Praga, která tak navázala na tradici firmy Breitfeld-Daněk.

Elevátor Lanna z roku 1896 o výkonnosti 40 m3.h-1

Elevátory

Lodním bagrům velmi podobné, avšak poněkud mohutnější byly elevátory, korečkové vykladače člunů, které odplouvaly naložené od bagrů. Materiál, který elevátor z člunu vyhrabal, vysypal buď na pásový dopravník nebo do plechového žlabu, kde ho na břeh splachovala voda. Pohon jak čerpadla, tak dopravníku obstarával hlavní parní stroj. Oba druhy dopravy byly obvykle podle potřeby zaměnitelné. Elevátor kotvil u břehu a materiál se buď přímo ukládal na pobřežní planinu, nebo sypal do vozíků polní drážky a rozvážel na deponie. U nás je známo deset parních elevátorů, vesměs vyrobených domácími strojírnami. Jejich výkonnost byla od 40 do 300 mLodním bagrům velmi podobné, avšak poněkud mohutnější byly elevátory, korečkové vykladače člunů, které odplouvaly naložené od bagrů. Materiál, který elevátor z člunu vyhrabal, vysypal buď na pásový dopravník nebo do plechového žlabu, kde ho na břeh splachovala voda. Pohon jak čerpadla, tak dopravníku obstarával hlavní parní stroj. Oba druhy dopravy byly obvykle podle potřeby zaměnitelné. Elevátor kotvil u břehu a materiál se buď přímo ukládal na pobřežní planinu, nebo sypal do vozíků polní drážky a rozvážel na deponie. U nás je známo deset parních elevátorů, vesměs vyrobených domácími strojírnami. Jejich výkonnost byla od 40 do 300 m3 materiálu za hodinu. Největší elevátor jménem Radhošť pro práci na slovenském toku Dunaje, stejně jako tři menší (100 m3-1) pro střední Labe vyrobila v první polovině 20. let 20. století firma Škoda jako nástupce bývalé Pražské akciové strojírny.

Státní elevátor Radhošť pro Dunaj, postavený Škodovými závody ve 20. letech 20. století, vyložil až 300 m3 materiálu za hodinu.

Parní bagry i elevátory už na našich řekách neuvidíte. Některé byly ještě modernizovány spalovacími motory a poslední z nich, téměř sto let starý bagr Breitfeld-Daněk, skončil jako šrot teprve na počátku 21. století. Nevýhodou této techniky byla nutnost lanového ukotvení, které překáželo plavbě na řece. Proto se dnes pro bagrování ze dna řeky používají drapáky, ale ty nemohou pracovat v nepřetržitém režimu. Poslední korečkové bagry, i když už jen ty, které nekouří, tak můžete zahlédnout v některé říční pískovně.

Zdeněk Bauer

Zdenek.Bauer@seznam.cz

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 90309
Datum: 18. 03. 2009
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
Made in Česko: Kde rostou srdce laserů

Že se dá pěstovat kdeco, je jasné – žampiony ve sklepě počínaje a vzácnou orchidejí konče. A není vůbec vyloučeno, že se snadno stanete světově proslulými pěstiteli. Stačí, aby vaše orchidej chytila nějak výjimečnou, netypickou barvu nebo byla větší než jiné, a je to, budete v novinách a stanete se světově známým pěstitelem. Existuje však jedno pěstování, které na hobby úrovni realizovat a dosáhnout v něm světového věhlasu nelze. Jde o pěstování monokrystalů pro vědu, výzkum, inovace a průmysl.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Profesor Přemysl Pokorný 80

V prosinci tohoto roku se prof. Přemysl Pokorný dožívá významného životního jubilea 80 let. V roce 1966 dokončil studia v oboru Strojírenská technologie na VŠST v Liberci. Po krátkém působení v průmyslové praxi zahájil v roce 1968 svoji akademickou kariéru na Fakultě strojní VŠST v Liberci, později TUL.

Související články
Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroje v pohybu: Protipožární letadlo

Uprostřed letošního léta byl národní park České Švýcarsko zasažen rozsáhlým lesním požárem, proti němuž zasahovali hasiči z celé republiky. Velké pozornosti se v této souvislosti dostalo mimo jiné protipožárním letadlům Canadair CL-415, zapůjčeným z Itálie. Pojďme si tento letoun blíže představit.

Profesor Stanislav Hosnedl 80

V říjnu tohoto roku se prof. Stanislav Hosnedl dožívá významného životního jubilea 80 roků. V roce 1964 dokončil studia v oboru Konstrukce obráběcích strojů na VŠSE FST v Plzni. Roku 1984 získal vědecko-akademický titul CSc., který po revoluci, později v roce 1990, obhájil také na ČSAV Praha. V roce 1992 se habilitoval a konečně v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor Strojní inženýrství.

Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Stroje v pohybu:
Fotoprůzkumné družice

Za druhé světové války přinášely informace z fronty filmové týdeníky, při první válce v Perském zálivu vysílala živě CNN z bombardovaného Bagdádu – a nyní na Ukrajině má veřejnost poprvé v historii k dispozici prakticky v reálném čase družicové snímky. Navíc neskutečné kvality. Každopádně jde o materiál, který umožňuje potvrdit, nebo naopak vyvrátit mnohá tvrzení válčících stran.

Stroje v pohybu:
Jak uhasit letadlo

Pozoruhodný stroj, který vám v tomto článku představíme, se pohybuje na šesti kolech a setkáte se s ním nejčastěji v prostoru letiště. Jde o speciální zásahové vozidlo hasičů. Kombinovaný hasicí automobil Rosenbauer Panther 6 x 6 je tři metry široký a téměř 12 metrů dlouhý, váží až 36 tun a ve výbavě má dlouhé teleskopické rameno. Dva tyto vozy slouží na letišti v Praze-Ruzyni.

Profesor Zdeněk Kolíbal 80

V dubnu tohoto roku se prof. Zdeněk Kolíbal dožívá významného životního jubilea 80 roků a zároveň i krásného a úctyhodného 55letého výročí svatby se svou milovanou ženou Aničkou. Tento strojírenský matador však neměl být původně strojním inženýrem, nýbrž elektroinženýrem, ale po maturitě v r. 1959 na jedenáctileté střední škole mu byly zakázány všechny vysoké školy a byl určen pro převýchovu jako dělník do Zetoru – ZKL Brno-Líšeň, kde ho v 17 letech nasadili do třísměnného provozu kalírny tohoto závodu.

Stroje v pohybu: Velký ocelový krtek

Tentokrát se za pohyblivými stroji vypravíme pod zem. Představíme vám stroje, které dokážou účinně, rychle, bezpečně a bez použití trhacích prací prorazit tunel a zároveň postavit jeho ostění. Jde o plnoprofilové razicí stroje, označované zkratkou TBM (Tunnel Boring Machines). Česky se tento způsob ražby nazývá „technologie mechanizovaného tunelování“.

Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Stroje v pohybu: Let kolem Měsíce

Právě začíná další významná etapa výzkumu vesmíru. Z kosmodromu NASA v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě odstartuje raketa SLS s vesmírnou lodí Orion k letu Artemis 1. Půjde o let bez posádky. Během třítýdenní mise se loď Orion dostane na oběžnou dráhu kolem Měsíce a vrátí se zpět na Zemi.

Stroje v pohybu – Pražská mobilní zvonohra

Tentokrát vám představíme stroj veskrze zvláštní a jedinečný. Vlastně jde o hudební nástroj. Je to však takový nástroj, jehož schopnost hýbat se je jen velmi obtížně představitelná, i když má v názvu slovo „mobilní“. Je to totiž zvonohra, jejíž hlavní součástí je soubor 57 zvonů. Jen samy zvony váží dohromady bezmála pět tun, hmotnost celého nástroje je 12 000 kg. Takový kolos byste čekali spíš v mohutných zdech chrámové věže než na korbě nákladního automobilu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit