Témata
Reklama

Na veletrhu CeBIT 2015

Stroje se učí od strojů. Když udělá nějaké průmyslové zařízení v Montevideu chybu, nebude ji opakovat stroj ze stejné série dodaný například do Prahy. To je jeden z příkladů budované průmyslové struktury totálního „prosíťování“ a globální automatizace.

Toto jsou stavební prvky Smart Factory, chytrých továren, pro něž je charakteristická současná čtvrtá průmyslová revoluce nazývaná Průmysl 4.0. To byl také megatrend, který bylo možné pozorovat na letošním největší počítačovém veletrhu CeBIT v Hannoveru.

Reklama
Reklama
Reklama
Návštěvníci ovládali interaktivní roboty pomocí telefonu a prostřednictvím internetu

Smart Factory umožňuje minimalizovat počet možných výrobních chyb nebo zmetků, snižovat množství potřebných pracovních sil a optimalizovat využívání materiálových zdrojů.

Většina vystavovatelů nabízela softwarová řešení, jež zajišťují komunikaci lidí se strojem a strojů mezi sebou. Například firma Dualis nabízela program, který v reálném čase ukazuje stav výroby a využití kapacity strojního zařízení, lidí i potřebného materiálu. Zobrazené výsledky slouží jako podklady pro optimalizaci výrobního toku, plánovaní obsazení směn i objednávání surovin.

Hostem veletrhu byla tentokrát Čína

Velkému zájmu se tradičně těšily roboty a v této souvislosti se v některých expozicích také hodně hovořilo o plně automatizovaných výrobních procesech bez lidské posádky. Takovou továrnu by bylo prý možné dokonce řídit pomocí tabletu z lavičky v parku!

To už je sice silná káva , ale jisté je, že na veletrhu představila průmyslová skupina GFT interaktivní roboty, které návštěvníci ovládali z mobilních smart přístrojů nebo prostřednictvím internetu z jakékoliv dálky. Podle pokynů 3D aplikace skládaly roboty kostky jako nábytek a vytvářely například stůl apod. Během veletrhu přemístily 2.000 kostek.

Smart Factory umožňuje minimalizovat počet možných výrobních chyb

Líbily se i další aplikace pro mobilní přístroje. Například Shoutr umožňuje přenášet obrazy a hudbu z jednoho telefonu nebo tabletu na druhý bezdrátově, aniž by se využila služba cloudu nebo nějakého jiného serveru. Místo toho se vybaví smart zařízení novým koncovým přídavkem WLAN, který obstará posílání dat.

-ek-

Zdroj: tiskové zprávy

Redakčně upraveno

Reklama
Firmy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit