Témata
Reklama

Rosatom začíná přepracovávat použité palivo z reaktorů VVER-1000

První várka použitého paliva z reaktorů VVER-1000 Rostovské jaderné elektrárny dorazila 16. prosince 2016 do podniku Majak (součást struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) a přepracovávání má začít před koncem letošního roku. Vůbec poprvé bude přepracováno palivo tohoto typu a ruské jádro tak zahájí novou etapu při řešení ekologicky důležitého úkolu nakládání s použitým jaderným palivem.

Reklama
Reklama
Reklama
Přepracování použitého jaderného paliva je technologicky velmi náročný proces zaměřený na minimalizaci radiologického rizika použitého paliva, bezpečnou likvidaci nevyužitelných látek, separaci užitečných látek a zajištění jejich dalšího využití. Přepracování v průmyslovém měřítku probíhá ve třech zemích: v Rusku, Francii a Spojeném království.


V Rusku se nahromadilo přes 6 tisíc tun použitého paliva z reaktorů typu VVER-1000 a ročně přibude dalších asi 200 tun. Na území Ruska je v provozu celkem 12 bloků s tímto typem reaktorů ve čtyřech jaderných elektrárnách (Novovoroněžská, Kalininská, Balakovská a Rostovská), dále tyto reaktory najdeme v české JE Temelín a v jaderných elektrárnách v Bulharsku, na Ukrajině, v Číně, Indii a Íránu.

V podniku Majak budou odpady z přepracování použitého paliva zafixovány do skelné matrice a převezeny k dlouhodobému skladování. Díky tomu se sníží množství tohoto typu paliva ve skladech použitého paliva na území Ruska a bezpečnostní i ekologické ukazatele ruské jaderné energetiky stoupnou na kvalitativně novou úroveň.

Podnik Majak je historicky prvním průmyslovým objektem ruského jaderného programu. Byl založen s cílem produkce zbraňového plutonia a dnes je jeho hlavní činností přepracovávání použitého jaderného paliva, produkce radionuklidů a přístrojů pro radiační kontrolu.

V Majaku je od 70. let min. stol. v provozu závod RT-1 na přepracování použitého paliva. Jeho výslednými produkty je uran a plutonium, což jsou vstupní látky pro jadernou energetiku. Dnes tento závod přepracovává palivo z energetických reaktorů VVER-440 a BN-600, z reaktorů na jaderných ledoborcích a ponorkách a z výzkumných reaktorů.


V současnosti probíhá v Majaku projekt na rozšíření spektra přepracovávaného paliva. Díky němu podnik za rok a půl až dva roky získá možnost stát se jediným podnikem na světě, který může přepracovávat libovolný typ jaderného paliva.

Zdroj: Tisková zpráva Essential Communication

Zpracováno redakcí MM Průmyslové spektrum

Reklama
Firmy
Související články
Výstava Volty v Ostravě již podruhé

Výstavy a veletrhy se v Ostravě pořádají (v jiné podobě než dnes, samozřejmě) již od roku 1362, kdy král Karel IV. vydal ostravským měšťanům povolení pořádat dobytčí trhy. První pavilon pro skutečné výstavy a veletrhy se zde otevřel v roce 1958. Druhý ročník Elektrotechnické výstavy Volty.cz, kterou Ostrava zažila letos začátkem října, se hlásí k tradici technických výstav v Ostravě.

Energetické úspory ve firmách

Firmy jsou postiženy drahými energiemi stejně jako domácnosti a na jejich ekonomiku to má zásadní dopad. Nejčastěji na zvýšené náklady podniky reagují investicemi do úsporných opatření. Jaká nejčastěji zavádějí a jak tyto změny fungují?

Jak zjistit kvalitu vnějšího prostředí

Na vývoji nové senzorové platformy pro měření kvalitativních parametrů venkovního prostředí v současné době pracuje Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT.

Související články
Sofistikovaná fasáda budoucnosti

Vývoj inovativního systému lehkých obvodových plášťů, který bude aktivně přispívat k vnitřnímu komfortu a redukci uhlíkové stopy nebytových budov. To je cílem, na který se v rámci mezinárodního projektu Powerskin+ zaměřuje ČVUT UCEEB.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit