Témata
Reklama

Výrobky NSK budou debutovat na veletrhu Agritechnica 2015

Návštěvníci veletrhu Agritechnica 2015 (Hannover, 10. až 15. listopadu) budou svědky debutu valivých ložisek NSK navržených speciálně pro zemědělství. Centrem expozice NSK budou jednotky Agri Disc Hub – kompaktní ložiskové jednotky určené pro použití na zemědělských strojích pro zpracování půdy, jako jsou talířové brány, secí řádkové stroje nebo podrýváky. Ložiskové jednotky Agri Disc Hub obsahují dvouřadá kuličková ložiska s kosoúhlým stykem, schopná absorbovat velké radiální i axiální síly. Jsou vybaveny přírubou, umožňující přímou a snadnou montáž např. na talířové radlice bran.

Základní charakteristikou nových jednotek Agri Disc Hub je robustní konstrukce, která je nutná pro použití v náročných podmínkách. Například nárazy na kameny v půdě způsobují velké axiální zatížení, které se mění podle toho, pod jakým úhlem ke směru pohybu stroje je radlice upevněna. Konvenční ložiska navíc trpí abrazí vlivem prachu a korozí vlivem vlhkosti a použitých hnojiv. Jednotky Agri Disc Hub však mají dlouhou životnost bez požadavků na údržbu, a to i tehdy, jsou-li vystaveny mechanickému zatížení, typicky se vyskytujícímu u zemědělských strojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Ložisková jednotka Agri Disc Hub je opatřena vysoce efektivním kazetovým těsněním.

Mezi konstrukčními inovacemi, které přispívají ke zvýšení technických parametrů jednotek Agri Disc Hub, je vysoce efektivní kazetové těsnění, které zabraňuje proniknutí abrazivního prachu a vlhkosti dovnitř ložiska (viz obrázek), a to i tehdy, je-li zařízení v kontaktu s hnojivy nebo čištěno vysokotlakou tryskou. Navíc zabraňuje úniku maziva do půdy, takže ložisko nevyžaduje přimazávání.

Jednotky Agri Disk Hub se vyrábějí v závodě NSK v Munderkingenu nedaleko Ulmu (Německo). Závod byl založen jako továrna na výrobu komponent pro zemědělské stroje již v roce 1954. Součástí NSK se stal v roce 1990. Moderní, vysoce flexibilní závod, který těží z více než šedesáti let zkušeností s výrobou valivých ložisek pro zemědělské stroje, může na základě požadavků zákazníků vyrábět i malé série na zakázku vyvinutých nebo upravených jednotek.

Výběr ložiskových jednotek pro diskové radlice o průměru 400 až 800 mm bude ústřední součástí expozice NSK na veletrhu Agritechnica, která bude umístěna ve stánku C 44 v hale 17. Ve stánku však budou vystaveny i další typy ložisek, vyvinutých a vyráběných pro přední výrobce zemědělských strojů. Budou mezi nimi např. ložiskové kladky pro sklízecí řezačky, čtyřbodová ložiska pro secí stroje a  ložiska řady »Gage Wheel», což jsou extra-široká dvouřadá kuličková ložiska s kosoúhlým stykem, ideální pro různé válce používané na strojích pro zpracování půdy.

Zdroj: tisková zpráva Mepax

Redakčně upraveno

Reklama
Firmy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit