Témata
Reklama

10. mezinárodní subdodavatelský veletrh

Mezinárodní odborný veletrh součástek, komponentů, modulů a technologií oslaví na začátku roku 2009 desetileté jubileum. Na veletrhu konaném od 24. do 27. února 2009 se očekává asi 450 vystavovatelů – především dodavatelů pro automobilový průmysl a strojírenství.

Společně s paralelním veletrhem intec, odborným veletrhem obráběcích, nástrojařských, jednoúčelových a speciálních strojů, se představí téměř 1 200 vystavovatelů na ploše o velikosti 60 000 čtverečních metrů. Oproti loňskému ročníku toto číslo znamená význačný nárůst – v roce 2008 zabíral veletrh plochu „pouhých“ 44 000 čtverečních metrů.

Reklama
Reklama
Reklama
Moderní veletržní areál v Lipsku je hned u dálnice. Cesta z Prahy je jen o málo delší než na brněnské výstaviště.

Dodavatelský veletrh se od svého prvního ročníku neustále vyvíjí a každým rokem se zvyšuje počet stálých vystavovatelů. Během deseti let své existence se počet vystavovatelů zdvojnásobil a počet návštěvníků dokonce zečtyřnásobil. Veletrh se přitom soustředí od počátku na dodavatelské služby pro automobilový průmysl a strojírenství.

Pořadatelé očekávají na veletrhu Z 2009 dodavatele z cca 20 zemí, což znamená třetinový podíl zahraničních vystavovatelů. Veletrh Z je považován za jeden z nejdůležitějších samostatných dodavatelských veletrhů v Evropě a v programových kalendářích východních sousedů pořadatelské země zaujímá pevné místo. Zvláště rozsáhlé prezentace letos chystají Česká republika a Polsko. Obě země se mohou pochlubit velice výkonným dodavatelským průmyslem. Např. čeští automobiloví dodavatelé vyvezli v roce 2007 součástky v hodnotě 5,9 miliardy eur. Na veletrhu Z 2009 bude vystavovat přibližně 30 podniků z České republiky.

Lipsko je blízko

Sasko je pro Českou republiku tradičně silným partnerem, což je dáno již faktem, že spolu obě země sousedí. Podíl České republiky na celkovém objemu dovozu Saska v roce 2007 činil 17,5 %. V saském dovozu figuruje ČR s velkým předstihem na 1. místě před Ruskem, Polskem, Francií, Rakouskem, USA a Nizozemskem. Sasko je ze všech spolkových zemí čtvrtým největším odběratelem českého zboží za Bavorskem, Severním Porýní-Vestfálskem a Bádenskem-Virtemberskem s podílem 11,5 % na celkovém českém vývozu do SRN.

Ve vývozu Saska byla v roce 2007 Česká republika na 7. místě za USA, Velkou Británií, Malajsií, Francií, Itálií a Španělskem a v celkovém obratu obchodní výměny se vyhoupla na 1. místo před USA.

Objem vzájemného obchodu je svědectvím o intenzitě česko-saské spolupráce v obchodní oblasti, na níž se podílí značné množství firem a která spočívá i v rozsáhlých kooperačních vztazích.

Za hlavní důvod pozitivního hospodářského růstu Saska je považována vyšší tvorba přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu, přičemž nejvýznamnější roli zde hraje pět odvětví:

  • automobilový průmysl,
  • výroba kancelářských strojů, elektrotechnika, jemná mechanika a optika,
  • potravinářský průmysl a zpracování tabáku,
  • kovozpracující průmysl,
  • strojírenský průmysl.

Pro konání subdodavatelského veletrhu hovoří fakt, že mezi oběma zeměmi existuje velký potenciál pro hospodářskou spolupráci, který není dosud využit. Obdobná průmyslová struktura obou zemí poskytuje možnosti kooperačních výrob s využitím rozličných kompetencí a dovedností malých a středních podniků. Konkurenční výhodou je geografická poloha.

Česká účast s podporou MPO

Subdodavatelský veletrh Z 2009 byl opětovně zařazen mezi oficiální účasti České republiky na zahraničních veletrzích. Díky tomu mají české firmy možnost získat stánek o rozměru 9 m2 ve společné expozici ČR pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu téměř zdarma! V rámci společné účasti MPO hradí kromě již zmíněné plochy stánku také například jeho stavbu, grafické pojetí stánku, účast na doprovodných akcích veletrhu (workshopy, konference apod.) či spedici propagačních materiálů.

Veletrh Z je tradičním místem setkání především dodavatelů pro automobilový průmysl a strojírenství.

Oficiální účast je významnou konkrétní podporou malých a středních podniků na odborném veletrhu, je však třeba zdůraznit, že cílem je najít dlouhodobá obchodní spojení, nikoli možnost přímého prodeje jako na tzv. „jarmarcích“.

Pro úspěšnou účast na veletrhu je tak zapotřebí důkladnější a dlouhodobější příprava českých vystavovatelů s cílem lepšího využití příležitostí, které účast na veletrhu nabízí, jako např. kontaktní setkání, vystavovatelská fóra, možnosti získání odborných a komerčních poznatků apod., ale i aktivita firem během veletrhu a jednání na stánku.

Toto potvrzuje i hodnocení loňského ročníku veletrhu Z, kdy prakticky všechny firmy, které se účastnily společné expozice České republiky, byly spokojeny až velmi spokojeny – zejména ty, které byly na veletrhu opakovaně a dobře se připravily. Počet získaných kontaktů i nadějně rozpracovaných obchodů předčil u mnoha našich firem očekávání. Z odborného i obchodního hlediska byl důležitý i velký zájem odborných návštěvníků na informačním stánku, kde jim buď byla podána odborná informace, nebo byli odkázáni na příslušnou českou firmu.

Navázat kontakty s obchodními partnery je možné nejen na stánku, ale i během tzv. nákupních dnů či při setkání podnikatelů Contact.
Automobilový průmysl je hybnou sílou Saska a tak není divu, že subdodávky pro toto odvětví zabírají velkou část veletrhu Z.

Další zahraniční vystavovatelé

Také ruské firmy, především dodavatelé z regionu St. Petěrburk, se pravidelně zúčastňují veletrhu Z. Sanktpetěrburský automobilový svaz využívá veletrh stále více jako platformu k navázání spolupráce se saskými dodavateli. Jižní Evropu zastupuje mimo jiné Rumunsko. Potřetí za sebou získají rumunští dodavatelé velkou podporu pro svou účast v Lipsku. Rumunsko se představí na ploše větší než 200 čtverečních metrů, účast přislíbili např. výrobci plastových dílů pro automobily spolu s dodavateli pro nástrojařství a strojírenství.

Nejvíce účastníků ze západní Evropy přijede z Itálie, Nizozemska a ze Švýcarska. Nizozemsko poprvé chystá společný stánek. V takzvaném „holandském pavilonu“ nabídne své služby 18 vystavovatelů. Chtějí za pomoci veletrhu Z jako platformy rozšířit své aktivity na rozvíjející se region středního Německa.

Nákupní dny

Kromě prezentací firem v rámci výstavy náleží k programu dodavatelského veletrhu také osvědčené nákupní dny. Cílem této exkluzivní služby společnosti Leipzige Messe je svést dohromady podniky a dodavatele. Nákupčí velkých a středních podniků zveřejňují od 5. listopadu na www.purchasingdays.com svou aktuální poptávku. Zájemci z řad vystavovatelů i odborných návštěvníků se mohou až do 10. ledna 2009 prostřednictvím dotazníku na internetu ucházet o rozhovory v době konání veletrhu.

Setkání podnikatelů Contact

Také pro setkání podnikatelů Contact, během něhož se konají rozhovory firem z Německa i ze zahraničí, se osvědčila příprava prostřednictvím internetu. Firmy se mohou přihlásit do 10. ledna 2009 na www.contact-businessforum.com. Organizaci a záštitu převzala Průmyslová a obchodní komora v Lipsku spolu s poradenskou sítí EU – Enterprise Europe Network Sasko.

Další ročníky veletrhu

Akce takového rozsahu a významu vyžaduje samozřejmě i optimální podmínky pro další rozvoj. K nim patří přizpůsobení se investičním cyklům průmyslu a sladění termínu konání s důležitými konkurenčními veletrhy.

Veletržní rada, svazy, společnost Leipziger Messe a další spolupracující partneři se shodli, že změna na dvouletý turnus je v souladu s požadavky průmyslu, a proto bylo rozhodnuto, že se další veletržní duo Z a intec bude konat od 1. do 4. března 2011 v Lipsku.

Oblasti nabídky veletrhu Z 2009:

  • komponenty, spojovací a montážní procesy,
  • polotovary, hotové komponenty,
  • postupy jako předmět technologických dodávek,
  • nástroje, pracovní pomůcky na výrobu dodavatelských dílů a modulů,
  • součástky z umělé hmoty, z gumy,
  • vláknité kompozity: materiály, vybavení, služby,
  • elektrotechnika/elektronika: jednotlivé díly, stavební prvky, postupy,
  • služby pro dodavatelský průmysl.

-ds-

Lipské veletrhy

info@lipskeveletrhy.cz

www.lipskeveletrhy.cz

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 81227
Datum: 17. 12. 2008
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Firmy
Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

MSV ve znamení speciálních nástrojů

Na naše otázky tentokrát odpovídá Vavřinec Pečinka, majitel společnosti ANAJ Czech.

Související články
Budoucnost průmyslových technologií objevíte v Brně

Nadcházející 62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, přičemž jeho nosným oborem bude tradičně obrábění a tváření. Očekává se návštěva 80 tisíc odborníků z více než 1 600 firem. Veletrh proběhne od 5. do 9. října 2020 na brněnském výstavišti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV ve znamení monitorovacích zařízení i výroby plastů

Na naše otázky tentokrát odpovídají Ing. Jakub Červeň Sales Manager firmy 4dot a Ing. Markéta Havlíková marketing a komunikace A.M.

Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

Düsseldorf pro klíčové hráče oborů drátů a trubek

Nová multifunkční hala pro 10 tisíc lidí, která je letošní novinkou veletrhů wire a Tube, ale i nesčetné zajímavosti z oborů dráty, kabely, trubky a roury. To je příslib veletržního dua wire a Tube.

Nové technologie jako motor inovací - 2. část

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Düsseldorf se chystá na Káčko

K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

Téma budoucnosti: Aditivní výroba

Aditivní výroba je velkým tématem budoucnosti. Klasické výrobní technologie stále více nahrazuje trojrozměrný tisk, který se již dnes úspěšně používá v mnoha náročných průmyslových oborech.

Řezné nástroje v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je letos netrpělivě očekáván mimo jiné i zájemci o novinky a trendy v oblasti řezných nástrojů, materiálů a jejich povlaků pro obrábění, stejně jako například v oblasti maziv či řezných kapalin.

Budoucnost textilního průmyslu

Přední světoví odborníci ze světa technologií na zpracování textilu a pružných materiálů se ve dnech 14.–17. května sejdou v německém Frankfurtu. Jako tradičně bude i letos cílem jejich cesty veletrh Texprocess.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit