Témata
Reklama

Aby v Česku nechyběly mozky

Trvalý nedostatek špičkových odborníků, především techniků a ekonomů. To je téma, o němž se stále více hovoří a píše, protože pálí prakticky všechny firmy, které se etablovaly či etablovat hodlají v české kotlině nebo moravských úvalech. Recept je jediný: kvalitní vzdělávací systém. O tom, jak jej lze realizovat v univerzitní praxi, jsme si povídali s doc. Ing. Pavlem Mertlíkem, CSc., rektorem Škoda Auto Vysoké školy.

MM: Vaše univerzita oslaví příští rok 20. výročí svého založení. Jaký byl vlastně tehdy důvod jejího vzniku?

Pavel Mertlík: V roce 1998 byl přijat zákon o vysokých školách, který nahradil zákon předcházející a umožnil poprvé v české historii zakládání soukromých vysokých škol. V letech 1999–2000 jich pak vznikla celá řada. Škoda Auto se však o vzdělání svých budoucích zaměstnanců stará dlouhodobě. Už od 20. let, kdy založila učiliště. To přestálo veškeré historické zvraty a před několika desítkami let, kdy se změnila situace ve výrobě, přišlo s maturitními studijními obory. Stále se jmenuje Střední odborné učiliště strojírenské, ale když se podíváte na obory, které se zde vyučují, je zřejmé, že rozhodující část studentů vlastně studuje velmi kvalitní průmyslovku. Posléze v roce 1996 Škoda Auto založila vyšší odbornou školu, což byla tehdy jediná možnost terciálního vzdělávání pro oblast ekonomických specializací. Takže v okamžiku, kdy bylo možné založit vysokou školu, se firma rozhodla VOŠ postupně utlumit a nahradit ji vysokoškolským vzděláváním.
Důvodem založení univerzity byla především skutečnost, že Škodovka nenacházela na trhu práce odborníky, kteří by svým profilem vyhovovali potřebám vysokoškolsky vzdělaných podnikových ekonomů, hospodářských odborníků a manažerů připravených pro práci v průmyslu, a zejména ve velké nadnárodní, globálně působící průmyslové organizaci.

MM: Čím je tedy vaše škola zvláštní či jedinečná?

Pavel Mertlík: Má velmi specifický profil, jak bakalářského, tak magisterského studijního programu. Od jiných škol podniko-hospodářského zaměření nebo programů, kterých jsou v České republice desítky, se odlišuje tím, že ekonomická kompetence je zde kombinována se základy technického vzdělání, které všichni studenti povinně absolvují ve skupině povinných předmětů z oblasti strojírenství, automobilové techniky a logistiky.

Odlišuje se též povinnou praxí, díky níž je bakalářské studium o půl roku delší, než je v kraji zvykem. Trvá sedm semestrů a obsahuje 210 kreditů. Povinná praxe je důsledně pedagogicky řízena a je pro studenty zajištěna tak, aby odpovídala specializaci, kterou studují. Jedná se o celý systém praxí, které probíhají nejen ve Škodovce, ale i v řadě partnerských podniků. Patří mezi ně například Continental či Siemens nebo Microsoft, a také banky. Převážně velké, nadnárodně působící, společnosti. V zahraničí se jedná zejména o závody skupiny Volkswagen.

Reklama
Reklama
Reklama


„Už dnes je mezi firmami obrovský boj o studenta, natož o kvalitního absolventa,“ říká Pavel Mertlík.

MM: A předpokládám, že studenti, kteří tam byli na praxi, tam pak mají otevřené dveře i pro další uplatnění…

Pavel Mertlík: Samozřejmě velká část studentů z praxe odchází s nabídkou smlouvy v kapse. Navíc cílem praxe v rámci našeho vzdělání je i formulace zadání budoucí bakalářské práce, kterou pak studenti píší ve spolupráci s konkrétním pracovištěm. Zpravidla od začátku praxe pracují na nějakém projektu, a mají tedy jasný cíl.

MM: Vloni jste získali medaili Ministerstva školství za významný přínos pro rozvoj vysokoškolského odborného vzdělání v regionu Mladá Boleslav. Co bylo důvodem?

Pavel Mertlík: Důvod byl velmi pragmatický – jsme jediná větší vysoká škola se sídlem ve středočeském kraji. Jsou tady samozřejmě například fakulty jiných univerzit, třeba ČVUT v Kladně, ale samostatná škola jsme jediná, přičemž zajišťujeme významnou část kvalifikovaných zaměstnanců jak pro společnost Škoda Auto, tak pro řadu dalších. To je důležité pro rozvoj Mladoboleslavska i celé ekonomiky středočeského kraje. Navíc dlouhodobě máme nulovou nezaměstnanost svých absolventů. Všichni studenti jsou dávno před koncem svého studia tak říkajíc „vyprodáni“. Nejenom teď, kdy to platí všeobecně na všech vysokých školách, ale i v minulosti, třeba v letech 2009, 2010 a 2011, kdy to zdaleka pravidlem nebylo.

Ačkoli stále probíhá demografický pokles a vysokým školám klesá počet studentů, my jsme v loňském roce přijali o 10,5 % studentů více než v roce předchozím. Daří se nám přesvědčit absolventy středních škol a jejich rodiče, že byť je studium u nás placené, skutečně dává smysl.

MM: Současná konjunktura nebude trvat věčně. Dá se předpokládat, že vaši absolventi na tom třeba za 10 let nebudou hůř, než jsou teď?

Pavel Mertlík: Myslím si, že nebudou. Navíc vedle ekonomických cyklů funguje také demografie. Podíváte-li se na vývoj počtu vysokoškolských studentů v České republice v závislosti na vývoji porodnosti s, řekněme, dvacetiletým zpožděním, zjevně již řadu let klesá. Pomalu se dostáváme na demografické dno. Důsledkem je, že počty absolventů vysokých škol za poslední léta klesly o 25–30 % procent, a ještě zdaleka nejsme u konce, protože u pětiletého nebo delšího studia stále dostudovávají relativně silné ročníky. Na počtu absolventů se ještě několik let bude negativně projevovat demografická situace z druhé poloviny 90. let, a to natolik, že odcházející starší pracovníci v důchodovém nebo předdůchodovém věku bude sotva možné nahradit mladými lidmi. Situace na trhu práce vysoce kvalifikovaných odborníků, například inženýrů, kteří budou vstupovat na trh práce v příštích třech až čtyřech letech, klesne oproti situaci, řekněme, v roce 2015 někam k 75 %. Přitom už dnes je mezi firmami obrovský boj o studenta, natož o kvalitního absolventa.

MM: Přitom vlastně spoustu mozků odsávají humanitní obory, které pak v průmyslu nejsou příliš využitelné...

Pavel Mertlík: To není úplně pravda. Například ve Škodovce dlouhodobě nastupují odborníci nejrůznějšího zaměření, i když dominantní jsou dvě skupiny – technici a ekonomové, v poměru zhruba 2:1 ve prospěch ekonomů. Navíc dnešní firma potřebuje víc lidí s kombinací technického a ekonomického vzdělání než těch čistých techniků. A pro ostatní vysokoškolské profese je také dost místa. Je snad dostatek lékařů nebo sociálních pracovníků či sociologů? Všichni jsou dávno dopředu vyprodáni. Je trochu fáma, že máme významně větší nedostatek techniků než jiných odborníků. Podívejte se na výsledky průzkumů uplatnění absolventů na trhu práce. 


Velká část studentů odchází z praxe s nabídkou smlouvy v kapse.

MM: Co by tedy mohly nebo měly firmy dělat, aby přitáhly absolventy?

Pavel Mertlík: Absolventi dnes mají řadu atraktivních nabídek, takže je důležité, aby atraktivita té naší nabídky byla vyšší. To se týká peněz, ale možná v nemenší míře i obsahu práce a schopnosti přesvědčit lidi o tom, že to, co firma nabízí, opravdu stojí za to. A to nelze udělat inzerátem nebo jednorázovou náborovou akcí. Je nutné s lidmi systematicky pracovat už v době, kdy studují. Tedy jezdit na vysoké školy, nabízet praxe, stáže, práci na různých projektech, nabízet podniková stipendia a podobně.

Pokud se ten student seznámí s nějakou firmou, ta firma mu nabídne to, co si představuje, a on si svoji představu během kontaktu s tou firmou ještě ujasní a práce ho začne bavit, tak pak, i pokud dostane lukrativnější nabídku odjinud, bude váhat, jestli ji využít, nebo ne, když to, co našel, mu vyhovuje. A pokud tohle firmy nedělají, tak jsou v mnohem horší konkurenční situaci než ty, které se dokáží o svou budoucnost takto systematicky starat. Personální marketing není jednoduchý. Jeho podstatnou složkou je přesvědčit člověka, že to, co nabízíte, tedy konkrétní práce a dlouhodobá perspektiva v daném podniku, stojí za to. Součástí jsou však samozřejmě i finance. 

MM: Spolupracujete s některými dalšími univerzitami?

Pavel Mertlík: Stejně jako asi každá vysoká škola v České republice máme poměrně rozsáhlou zahraniční spolupráci, což jsou především studentské výjezdy do zahraničí. Jednak na praxe, o kterých jsem mluvil, ale také na studijní pobyty, typicky jednosemestrální, někdy dvousemestrální, nejčastěji financované z programu Erasmus+ EU. My máme v současnosti smlouvy asi s 55 vysokými školami v zahraničí. Převážně v Evropské unii, ale nejenom.  Spolupracujeme i se školami v USA, Rusku, Číně, Izraeli a v evropských zemích mimo EU, například zmíním Norsko, Island apod.

Podstatné je, že kolem 60 % našich absolventů bakalářského studia a o trošku více magisterského stupně alespoň jeden semestr během studia strávilo v zahraničí. To je mezi českými vysokými školami unikátní číslo a na kvalifikaci těch lidí to je samozřejmé znát. Jedna z věcí, kterou jsme schopni všem zájemcům o studium zaručit, je, že mají 100% šanci vyjet do zahraničí. A byli bychom schopni těch studentů vyslat ještě víc, problém však je, že ne všichni chtějí.

Pak samozřejmě máme odbornou spolupráci s různými vysokými školami v České republice, například co se týká kateder jiných studií či výzkumných projektů. Pravidelně spolupracujeme například s kolegy z VŠE, Vysoké školy báňské v Ostravě, ale také ze strojní fakulty ČVUT, fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni a podobně. 

MM: Často se u našich odborníků stává, že jsou výborní ve svém oboru, ale neuplatní se v zahraničí, protože se nedomluví...

Pavel Mertlík: Právě proto ke specifikům našeho studijního programu patří, ve srovnání s jinými ekonomickými školami v ČR, zhruba dvojnásobný objem výuky jazyků. Je to logické. Pro firmu, jako je Škoda, i sebetalentovanější odborník, který není schopen zvednout telefon a domluvit se s kolegou na druhé straně světa nebo běžně komunikovat ve vícejazyčném kolektivu, prostě není použitelný. Bohužel v ČR obecně úroveň jazykové přípravy v porovnání se zahraničím pořád není příliš dobrá. Řadu talentovaných lidí to pak handicapuje. U nás máme dva jazyky povinné. Jedním je angličtina a druhým podle volby studenta němčina, ruština, španělština nebo čínština. Většina si bere pragmaticky němčinu. Výběr jazyků kopíruje aktivity našeho zřizovatele. Studenti umí po dvou letech oba jazyky minimálně na komunikační úrovni, aby mohli vyjet do zahraničí a tam studovat nebo pracovat. To je samozřejmě pro jejich další kariéru také strašně důležité.

Hana Janišová

lucie.pekarnova@savs.cz

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 190122
Datum: 06. 02. 2019
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Související články
Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak získat lidi, rozvíjet je a udržet.

Současná situace na trhu práce upozaďuje harmonii v psychice člověka. Firmy se soustředí na dosahování výsledků a zapomíná se na to, že nejpodstatnějším fenoménem v celém řetězci jsou lidé. O firmách a lidech jsme si povídali s Mgr. et Mgr. Petrem Pacherem, Ph.D., MBA, zakladatelem a ředitelem brněnského Institutu aplikované psychologie.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Správný člověk na správné místo

„V čem někdo vidí zvláštnost, já vidím unikátnost a uplatnitelnost pro danou pozici. To, co člověka diskvalifikuje v jedné firmě, tak ho naopak kvalifikuje v druhé,“ říká jeden ze zakladatelů a průkopníků českého headhuntingu Jan Bubeník, se kterým jsme si povídali o tom, proč je důležitější diverzifikovat lidské zdroje než výrobu, jak se připravit na nástupnictví v rodinné firmě, jaký typ manažera je pro firmu nejefektivnější a jakou dnes mají majitelé společností přijmout personální strategii, aby posbírali ty nejlepší lidi, kteří by hrdě nosili jejich dres.

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Jak budeme podnikat v roce 2017?

Bude světová, potažmo česká ekonomika navzdory turbulentním geopolitickým změnám a nejistým trhům dále růst? Obstojí český podnikatel v těžké světové konkurenci? Měl by přidat? A v čem? Jaké jsou trendy zdravého podnikání? Doplácejí ženy na genderové stereotypy? O tom všem a dalších aspektech světového a českého podnikání jsme si povídali s vedoucí partnerkou EY v České republice Magdalenou Souček.

Jsme zemí malých firem a živnostníků?

Podařilo se po více než 25 letech v České republice obnovit řemeslnou tradici a drobné podnikání, nebo jsou páteří českého průmyslu pouze velké firmy a nadnárodní společnosti? Jaký je český živnostník, co ho trápí a jaká je v této oblasti aktuální situace?

Energetičtí inovátoři – studenti pracují na originálních projektech

Studium technických oborů má obrovskou perspektivu, přesto nejsou u studentů příliš populární. Bojí se náročného studia i případného neúspěchu. „Kdo má však techniku rád, ten se bát nemusí,“ vysvětluje Dr. Ing. Jaroslav Synáč, vedoucí katedry energetických strojů a zařízení Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni.

Jan Mašek: Vize inovačního lídra

„Jsem-li nejchytřejší člověk v místnosti, jsem ve špatné místnosti,“ vyznává inovační lídr Jan Mašek. Jeho elán a know-how nabyté ve společnosti 3M jsou nyní k dispozici i dalším firmám.

Vždy dbám na vztah pedagoga se studentem

Jméno Petra Zuny je odjakživa spjato s českým technickým školstvím, oblastí výzkumu, vývoje a inovací a problematikou materiálového inženýrství. Celou profesní kariéru věnoval těmto oblastem a bezesporu tomu tak bude i nadále. Následující rozhovor s profesorem Petrem Zunou se konal při příležitosti udělení Zlaté medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy, kterou obdržel v letošním roce.

Buďme více ambiciózní

Podpora exportu a jeho financování ‒ to bylo téma, které otevřelo druhý ročník Strojírenského fóra, které se uskutečnilo v polovině března v Obecním domě v Praze a my jsme vás o něm podrobněji informovali v minulém vydání MM Průmyslového spektra.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit