Témata
Reklama

Automat pro zpracování vodičů

Zpracování vodičů je jednou z nejnáročnějších výrobních fází při stavbě rozváděčů. Pro podporu automatizace této činnosti nabízí společnost Rittal automat pro zpracování vodičů - Wire Terminal WT. Jedná se o kompaktní automat pro konfekcionování vodičů, který byl poprvé představen v listopadu 2018 na veletrhu SPS IPC Drives v Norimberku.

V procesu zpracování vodičů při stavbě rozváděče je potřeba provést několik úkonů: zkrácení vodiče na danou délku, odizolování obou konců, osazení dutinkami, označení a nakonec zapojení hotových vodičů. Přibližně 50 % celkového času stavby rozváděče představují tyto činnosti. Existuje zde tedy velký potenciál pro zvýšení efektivity prostřednictvím automatizace procesů. Právě to nabízí Wire Terminal. Tento automat urychlí činnosti spojené se zpracováním vodičů při stavbě rozváděčů až osmkrát.

Wire Terminal WT – automat pro zpracování vodičů
Reklama
Reklama
Reklama

Až 36 různých vodičů

Nový, plně automatický stroj pro konfekcionování vodičů Wire Terminal, který je dostupný ve dvou variantách WT24 a WT36, výrazně zefektivňuje práci s vodiči a činí ji ekonomičtější. Bez jakéhokoliv přenastavení lze plně automaticky zpracovávat až 24 nebo 36 různých vodičů o průřezech od 0,5 mm² do 2,5 mm². V závislosti na počtu vodičů na vstupu do stroje je třeba zvolit odpovídající počty regálových zásobníků vodičů. V nabídce je centrální, pravý a levý modul, přičemž každý pojme 12 zásobníků (cívek). Ty jsou uloženy ve dvou patrech po šesti kusech. Součástí modulů jsou systémy vedení vodičů, které zajišťují správné odvíjení z cívek a přivádění vodičů do Wire Terminalu. Na vstupu WT je pohonná jednotka pro 24/36 vodičů, která zajišťuje jejich přísun. Je horizontálně nastavitelná a ovládaná servomotorem. Upnutí vodiče se provádí pomocí pružinové upínky, která se během posuvu vodiče uvolňuje pneumaticky.

Regálový zásobník vodičů

Automatická úprava a třídění vodičů

Po vstupu do stroje jsou vodiče kráceny na danou délku, odizolovány a osazeny dutinkami. Integrovaná tiskárna (volitelně) provádí potisk vodičů černou nebo bílou barvou. Tím se vodiče stanou přesně identifikovatelnými. Takto upravené vodiče jsou dále distribuovány do lištových zásobníků vodičů. Je možné obsadit 13 pozic, zásobníky pojmou až 1 300 vodičů. Třídění probíhá podle právě běžícího programu. K dispozici je pět typů lištových zásobníků vodičů pro průřezy vodičů 0,5, 1,0, 1,5, 2,0 a 2,5 mm². Všechny tyto pracovní kroky jsou prováděny bez jakéhokoliv zásahu obsluhy.

Vstup vodičů do Wire Terminalu



Stroj je ve standardu vybaven jedním krimpovacím automatem RC, který zpracovává až 5 různých průřezů vodičů od 0,5 mm² do 2,5 mm². Pokud je potřeba zpracovávat vodiče o dalších průřezech, může být stroj vybaven dalšími krimpovacími automaty a zdviží. Ta zajistí rychlou změnu procesu zpracování na jiný průřez vodiče.

Krimpovací automat RC uvnitř Wire Terminalu

Jednoduchý a bezproblémový tok dat

Pro maximální efektivitu automatizovaných procesů ve výrobě je důležitým základem integrovaná správa dat. Wire Terminal WT má odpovídající rozhraní. Ideální volbou je návrh 3D modelu celého rozváděče v softwaru Eplan ProPanel. Data lze poté bez problémů importovat do Wire Terminalu, který vyrobí kompletní kabeláž pro rozváděč. Alternativně lze data také zadávat ručně přímo na stroji.

Smart Wiring zjednodušuje proces zapojení rozváděče a minimalizuje chybovost.

Smart Wiring

Vyrobené označené vodiče jsou tedy roztříděny do lištových zásobníků a dále je možné s nimi pracovat pomocí programu Smart Wiring od společnosti Eplan. Tento program umožňuje vizualizaci celého zapojení, které bylo již vytvořeno jako model v softwaru ProPanel. Operátor postupně zapojuje jednotlivé vodiče přesně podle instrukcí softwaru a provedené úkony potvrzuje na monitoru. Eplan Smart Wiring tak značně zjednodušuje proces zapojení rozváděče a minimalizuje chybovost.

Lištové zásobníky vodičů

Rychlejší a kvalitnější výrobní proces

Wire Terminal WT může urychlit zpracování vodičů při stavbě rozváděčů až osmkrát. Plně automatická výroba zároveň zaručuje trvale vysokou kvalitu konfekcionování vodičů. Počínaje výrobním objemem od 300 kusů rozváděčů za rok je možná rychlá amortizace investice.

Rittal Czech

Bc. Tomáš Judas

revilakova.h@rittal.cz

www.rittal.cz

Reklama
Související články
Zvyšování efektivity při výrobě řídicích a distribučních rozváděčů

Rittal začíná být vnímán jako dodavatel kompletního řešení pro firmy zabývající se výrobou silových a řídících rozváděčů. Spojením produktů, dále automatizačních strojů / poloautomatů firmy Rittal a softwaru/aplikací firmy EPLAN vzniká ideální prostředí pro realizaci výroby rozváděčů v duchu Průmyslu 4.0.

Výroba rozváděčů podle konceptu Průmysl 4.0

Praktické výhody a příležitosti digitalizace v rámci procesu výroby řídicích a distribučních rozváděčů, to je téma, kterému se během veletrhu Amper 2017 budou věnovat společnosti Eplan a Rittal. Obě firmy společně představí, co projektanti a výrobci rozváděčů potřebují vědět pro co největší využití síťových inženýrských řešení a digitálních dat. Důraz bude především kladen na přímý a dlouhodobý přínos řešení. Na společném stánku bude představena možnost vývoje rozváděčů od návrhu až po výrobu podle konceptu Průmysl 4.0. Veletržní expozice bude rovněž doplněna řadou produktů a softwarových nástrojů, jako je například chladicí jednotka Blue e+, nabídka Rittal Automation Systems, Eplan Smart Wiring, Eplan Data Portal a nového řešení chlazení pro malé a střední průmyslové IT aplikace.

Kompletní řešení pro výrobu rozváděčů

Společnost Rittal je dodavatelem kompletního řešení pro firmy zabývající se výrobou řídicích a distribučních rozváděčů. Spojením produktů, automatizačních strojů, poloautomatů a softwaru její sesterské společnosti EPLAN vzniká ideální prostředí pro realizaci výroby rozváděčů v duchu konceptu Průmysl 4.0.

Související články
Modulární stavebnice NN pro rozvod proudu

Co to je Rittal VX25 Ri4Power? Jde o komponenty firmy Rittal, díky nimž je zákazník schopen vytvořit páteřní rozvod proudu NN rozváděčů, a to jak rozváděčů distribučních, tak i řídicích. O jaké konkrétní komponenty jde? Skříň řady VX25, systémová šasi, nosné lišty, různé druhy měděných přípojnic, ohýbané měděné připojení hlavních jističů, různé druhy pojistkových odpínačů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Pro ergonomickou obsluhu strojů

Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit