Témata
Reklama

Automatická flexibilní výroba plechových dílů

Eliminace nevýrobních časů a zbytečné manipulace s materiálem a polotovarem, to je jeden z hlavních úkolů efektivní výroby. Když k tomu ještě přidáme fakt, že na pracovním trhu nejsou volné kapacity a konkurence nutí k neustálému zvyšování produktivity při neúměrně rostoucích mzdových nákladech je automatizace výroby takřka jediným řešením, jak splnit náročné podmínky.

Plně automatická výrobní linka pro zpracování plechu do hotového dílce Prima Power PSBB (zkratka pro děrování/vysekávání, stříhání v pravém úhlu, vyrovnávací sklad a ohýbání) produkuje vysoce kvalitní komponenty a je právě takovým řešením, kde je na začátku založen plech a na konci z linky vypadne hotový ohnutý díl. Takovou linku pak v reálném provozu obsluhuje jeden operátor, který zároveň odebírá hotové dílce na konci linky.

Reklama
Reklama
Reklama
Nové úložiště FL je řešením na vstupní úrovni pro rychlé změny typů polotovarů v závislosti na požadavcích výroby. (Zdroj: Prima Power)Současná nabídka zahrnuje mnoho vylepšení včetně nového vysekávacího a stříhacího stroje Shear Genius, který posouvá výrobní rychlost a produktivitu na novou úroveň. Jedinečná kombinace dvou technologií ve stroji Shear Genius zahrnuje technologii vysekávání a stříhání. Přeneseny byly nové funkce z technologie vysekávání použité na stroji Punch Genius, a navíc bylo přidáno mnoho nových nápadů a strategií nejen v samotné technologii stříhání, ale také v automatizaci. Všechny tyto funkce dohromady poskytují uživateli vyšší produktivitu v kompaktním provedení. Vyšší produktivitu doplňuje pak také zcela nový průmyslový design a technologie společně s jednoduchou údržbou stroje.

Efektivní výroba

Menší výrobní dávky a rychlejší reakční doba jsou běžné požadavky na dnešní výrobní proces. Prima Power PSBB nabízí flexibilní platformu pro splnění výrobních potřeb dneška i budoucnosti. Vysoká flexibilita systému je založena na všestrannosti pracovních úkonů a dostupnosti různých konfigurací systému podle požadavků výrobního procesu. Přidáním inteligentního vyrovnávacího skladu a různých provozních režimů lze nalézt nejvhodnější řešení pro potřeby každého uživatele.

Nové úložiště FL

Nové úložiště FL je řešením na vstupní úrovni pro rychlé změny typů polotovarů v závislosti na požadavcích výroby. Zásobník FL je založen na zařízení Prima Power FLD (rychlé zakládací zařízení) s regálovými jednotkami, kazetami ze skladového systému Night Train a bezpečnostním řešením. Skladová jednotka má tři nakládací pozice, kde svazky plechů jsou přenášeny na kazety pomocí vysokozdvižného vozíku. Materiál lze ukládat přímo na kazety nebo na dřevěné palety. Manipulátor FLD zdvihá materiál (plechy) z nakládací polohy kazety a předává materiál přímo do stroje nebo jej uloží na pevnou pozici v regálové jednotce. K dispozici jsou různé výšky řešení s kapacitou od pěti do dvanácti pozic. Vzhledem k tomu, že je úložiště FL založeno na systému FLD, lze systém později rozšiřovat a integrovat jako součást řešení skladu Night Train FMS.

Integrované děrování a stříhání

Převážná většina všech vyrobených plechových dílů je obdélníková, je tedy velmi ekonomické provést nejprve děrování a následně stříhání komponentů ve stejném automatickém procesu s integrovaným pravoúhlým střihem. Také díly se dvěma nebo třemi kolmými hranami jsou ideální pro výrobu s pravoúhlým střihem. Nový Shear Genius je základem úplně nové generace PSBB. PSBB je nyní kompaktnější a ještě produktivnější výrobní linkou. Tento nový, plně servoelektrický stroj disponuje technologií lineárních pohonů pro rychlé polohování plechu a zvyšuje rychlost výroby a produktivitu. Po procesu stříhání jsou součásti směrovány buď na třídění do zadaných adres, nebo přímo distribuovány na ohýbání.

Plně automatická výrobní linka pro zpracování plechu do hotového dílce Prima Power PSBB produkuje vysoce kvalitní komponenty. Systém lze později rozšiřovat a integrovat jako součást řešení skladu Night Train FMS. (Zdroj: Prima Power)

Flexibilita s vychystávacím a centrovacím zařízením PCD

Součástí konfigurace PSBB pro flexibilní výrobu je PCD vychystávací a centrovací zařízení s otočným zařízením BTD. Takto integrované zařízení usnadňuje přesun vyrobených dílů do procesu ohýbání a manipulaci s různorodými stohy dílců. Zařízení se vyznačuje kompaktními rozměry, takže zástavbový prostor je velmi malý. Pokud je však pro tuto část linky PSBB potřebná vyšší kapacita vyrovnávacího skladu, podávací a stohovací robot PSR je vhodným řešením.

Automatické ohýbání

Automatické řešení Express Bender, které obsahuje servoelektrické pohony, nabízí výhody díky velmi rychlému provozu, flexibilitě pro malé série, nízké spotřebě energie a nízkým nákladům na údržbu. Dokonce i velmi složité ohyby mohou být realizovány na tomto stroji. Kvalita ohýbání je vysoká a vhodná také např. pro designové produkty. Toho je dosaženo prostřednictvím přesného ovládání ohybových os, rychlého a hladkého ohýbání, otevřené programovatelnosti a skutečnosti, že konstrukce je odolná vůči kolísání vnějších tepelných podmínek.

Doprovodné opce

Všechny možnosti děrování, stříhání a ohýbání mohou být v lince PSBB obsaženy. Podobně je k dispozici několik řešení pro automatickou distribuci již ohnutých dílů a komponentů. Většina opcí může být také nainstalována dodatečně.

Udržitelnost – modularita, která umožňuje růst systému

V souladu s filozofií společnosti Prima Power Green Means je linka PSBB servoelektrická. Výjimku tvoří pouze jedna pomocná funkce automatické ohýbací buňky. Tím je zabezpečena nízká spotřeba energie a náklady na údržbu jsou mnohem menší než u hydraulických systémů. Díky modularitě systému jej lze pružně budovat po etapách. Pokud například technologie, která se v současnosti používá pro ohýbání, dává uspokojivý výkon, ale výroba plochých dílců musí být zvýšena, nic nebrání tomu, aby byla do provozu uvedena vysekávací a stříhací buňka a později upgradována na úroveň FMS s ohybovou kapacitou. Nebo naopak – je-li kapacita výroby plochých dílců dostatečná, vysekávací a stříhací buňka může být integrována s ohýbacím centrem Express Bender EBe až roky po jeho instalaci.

Martin Volný

Prima Power

martin.volny@primapower.com

www.primapower.com

Reklama
Související články
Inovativní řešení z Blechexpo

V listopadu na 14. mezinárodním veletrhu zpracování plechu Blechexpo ve Stuttgartu prezentovala italská společnost Prima Power špičková řešení zahrnující všechny fáze zpracování plechu. Slogan „Prima is here“ symbolizuje přístup společnosti k zákazníkům nejen v průběhu veletrhu, ale při jakémkoli kontaktu s nimi. Je vždy na jejich straně, nabízí podporu, odborné znalosti a vyspělé technologie, skutečně naslouchá potřebám uživatelů a poskytuje moderní a uživatelsky přívětivá řešení jejich požadavků.

Využití rozšířené reality v průmyslu

Augmeted Reality (AR) neboli rozšířená realita je označení používané pro reálný obraz světa doplněný počítačem vytvořenými objekty, v našem případě jde tedy o propojení digitálních informací se skutečným světem strojů.

Nová éra laserového 2D řezání

Řada 2D laserových strojů Prima Power byla rozšířena o nový produkt Laser Genius+, který byl podle slov Martina Volného, obchodního manažera společnosti Prima Power pro střední a východní Evropu, navržen a vyvinut tak, aby vyhovoval potřebám neustále se vyvíjejícího trhu a stanovil nové standardy v rychlosti, spolehlivosti a přesnosti.

Související články
Roste poptávka po automatizovaných linkách

Kosmopolitní společnost Prima Power se specializuje zejména na stroje a technologie pro zpracování plechů s velkým zaměřením na automatizaci. Firma je v České republice etablovaná již patnáct let. Od roku 2017 přibylo k servisnímu středisku v Jihlavě také obchodní zastoupení, jehož vedoucím je Martin Volný. V následujícím rozhovoru popisuje, jak společnost Prima Power na vzdory situaci velmi dobře ustála loňský rok nebo jak v regionu střední a východní Evropy roste zájem o automatizovaná řešení celých výrobních linek na zpracování plechů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Spolehlivé odstranění otřepů po pálení

Pardubická Obchodní společnost TVK se specializuje na zakázkovou výrobu přesných tvarových výpalků z plechu laserem, plazmou a autogenem. Díly po plynovém pálení standardně dodávají očištěné. Před necelými dvěma roky byl na odstraňování strusky a otřepů po pálení pořízen stroj Lissmac. "Stroj šetří čas, ale hlavně ruce pracovníků," říká jednatel společnosti TVK Pavel Tužil.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

Špičkové technologie dnes i zítra

Společnost Trumpf je renomovaný výrobce technologií na zpracování plechů a profilů a laserů pro průmysl. Výrobní historie se pomalu blíží celé stovce let a česká pobočka s obratem zhruba sto milionů eur za rok patří k důležitým průmyslovým hráčům nejen na českém trhu. Bylo proto jasnou volbou požádat ředitele společnosti Trumpf Praha Romana Haltufa, aby čtenářům MM Průmyslového spektra prozradil, kam se vývoj v tomto nepostradatelném oboru za minulá léta posunul.

Laserová svařovací buňka, která promíjí nepřesnosti v plechu

Vstup do oblasti laserového svařování se stává snadnějším než dříve díky tolerantnímu laserovému svařování metodou FusionLine a balíčku pro náběh výroby. Nové konstrukční prvky a softwarové komponenty zjednodušují obsluhu.

Novinka pro 2D laserové řezání

Společnost Prima Power představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v termínu od 8. do 12. listopadu 2021 komplexní a všestranné technologie pro zpracování plechu. Poprvé v České republice bude představen nový stroj Laser Genius+, navržený tak, aby vyhovoval potřebám neustále se vyvíjejícího trhu a stanovil nové standardy v rychlosti, spolehlivosti a přesnosti.

Co jsme nemohli předvést na MSV

Vzhledem k nepříznivé globální situaci, kdy byly zrušeny prakticky všechny výstavy a veletrhy rádi bychom alespoň touto formou představit tři výkonné a inteligentní stroje pro zpracování plechu Prima Power, které měly být předvedeny v Brně na MSV 2020.

Blíže zákazníkům s novou streamovací platformou

Prima Industrie představila novou streamovací platformu Prima @ Home, jejímž cílem je nabídnout akce, dema, webináře, prezentace, kurzy a být blízko svým zákazníkům po celém světě.

Srdce výrobní linky

Jedinečnou kombinaci integrovaného vysekávání a stříhání může nabídnout pouze Prima Power s více než 30letými zkušenostmi v tomto oboru. Tento systém vhodný pro výrobu obdélníkových dílů a panelů byl inovován a dosahuje nyní výrazně vyššího výkonu a nižších nákladů na díl, což přináší mnohem udržitelnější výrobu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit