Témata
Reklama

Automatizace si vyžaduje nové dovednosti

Už druhým rokem 86 % zaměstnavatelů na celém světě tvrdí, že počet jejich zaměstnanců se nezmění nebo se v následujících dvou až třech letech v důsledku automatizace zvýší. V České republice je to dokonce 93 %.

Jedna z největších světových pracovních agentur ManpowerGroup navázala na svůj výzkum z roku 2016 a provedla další celosvětový průzkum nazvaný Revoluce dovedností 2.0, v němž oslovila 20 000 zaměstnavatelů ve 42 zemích. Uvedeným respondentům byly položeny následující otázky:

  • Jaký bude pravděpodobný dopad automatizace na počet jejich zaměstnanců v následujících dvou letech?
  • Jaké pozice budou v rámci jejich firmy nejvíce ovlivněny?
  • Jakých dovedností si nejvíce cení a jaké mají problém najít?
Reklama
Reklama
Reklama
Většina firem bude s postupující digitalizací potřebovat více pracovníků.

Perspektivní obory

Dopad na jednotlivé pozice se bude lišit. Nejperspektivnější jsou v oblasti IT, kde firmy očekávají největší nárůst počtu zaměstnanců. Naopak největší pokles je očekáván na administrativních a kancelářských pozicích. Výroba bude v důsledku digitální revoluce zažívat turbulentní změny. Celkově převažuje počet firem, které budou v této oblasti spíše zvyšovat počet zaměstnanců (24 %). Nicméně zároveň je zde i největší počet firem, které budou počty zaměstnanců snižovat (19 %). „Zavádění automatizace do výroby má různé dopady a nemusí nutně znamenat propouštění. Některé firmy zaváděním robotů zvyšují kapacitu výroby, nicméně jimi nenahrazují stávající zaměstnance. Dokonce mohou i počty zaměstnanců zvyšovat v důsledku potřeby nových lidí na obsluhu a údržbu strojů. Zatím ve výrobě v ČR spíše převládá trend nárůstu počtu kvalifikovaných pracovníků, aniž by docházelo ke snižování počtu dělníků,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.


Pozice, u nichž v následujících dvou letech pravděpodobně dojde k nejvyššímu nárůstu a poklesu zaměstnanců.
Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Klíčové dovednosti

Nejlepším vybavením pro firmy i jednotlivce je kombinace měkkých dovedností, technického a digitálního know-how. Více než polovina firem tvrdí, že komunikační dovednosti, psané i mluvené, jsou nejvíce ceněnými měkkými dovednostmi. Na dalších místech se nachází schopnost spolupracovat a řešit problémy.

Rekvalifikace na žádané profese je možná

Revoluce dovedností je v plném proudu. Technologie proměňují firmy a jejich byznys, potřebné dovednosti se rychle mění a pozorujeme, že firmy hledají stále obtížněji zaměstnance s potřebným profilem. Lidé s žádanými dovednostmi, kteří jsou schopni se neustále učit nové věci a přizpůsobovat se novým podmínkám, mají na trhu práce stále vyšší cenu. Naopak ti, jejichž dovednosti ničím nevybočují, mohou těžko počítat s růstem životní úrovně a nevidí před sebou žádnou jistotu. To se následně odráží v politice, protekcionismu a populismu.

Pro řešení v revoluci poptávky firem po potřebných profilech zaměstnanců jsou nutné rozvoj vzdělávání a změna koncepce školství. Musíme se také zaměřit na přesun velkého množství lidí z upadajících odvětví do rostoucích oblastí. Společnost ManpowerGroup v nedávné době připravovala například v Itálii rekvalifikaci dělníků z textilního průmyslu na techniky pro kompozitní materiály pro výrobce luxusních automobilů Ferrari, Maserati, Lamborghini a Dallara. V USA byla spolutvůrcem programu na rekvalifikaci bývalých vojáků na specializované technické pozice do výroby. Některým absolventům se díky tomu ztrojnásobil plat.

ManpowerGroup

samkova@seteva.cz

www.manpowergroup.cz/pruzkumy

Reklama
Související články
Výhledy, průzkumy, statistiky - Koronavirus a jeho vliv na vývoj trhu práce

Všechno začalo úplně normálně. Společnost ManpowerGroup Česká republika zveřejnila 10. března výsledky svého pravidelného čtvrtletního průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce. Na ten den byla také naplánována tisková konference. Jenže týden předtím již začaly přicházet zprávy o rušení veletržních a konferenčních akcí. Zrušena byla i samotná tisková konference a výsledky průzkumu byly novinářům zaslány e-mailem.

Výhledy, průzkumy, statistiky - Zaměstnanci v éře Průmyslu 4.0

V důsledku automatizace a robotizace dochází k proměně rolí - vznikají nové pozice, na které neexistují „hotoví“ kandidáti a zároveň se neustále proměňuje náplň práce současných pozic. Rozevírají se nůžky mezi tím, co potřebují firmy a jaké jsou dovednosti dostupných kandidátů.

Život v korporátu: Pro férový a transparentní trh práce

Mgr. Jaroslava Rezlerová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obory Francouzský a Český jazyk a literatura. V době svých studií ještě dávno netušila, že v budoucnu bude řídit nadnárodní korporaci z oblasti lidských zdrojů. Plánovala, že bude učit a zabývat se též literární kritikou, protože ji vždy velmi zajímala literatura a poezie. Avšak, jak známo, když člověk plánuje, osud se směje… Dnes je bývalá zapálená francouzštinářka generální ředitelkou ManpowerGroup a prezidentkou Asociace poskytovatelů personálních služeb.

Související články
Průmysl a jeho lidé: Nalézt správnou rovnováhu

Jen velmi málo průmyslových podniků se dnes může pochlubit, že disponuje skutečně takovým počtem lidí s konkrétní odborností, kolik opravdu potřebuje. Situaci se snaží řešit různými cestami, především digitalizací. Jenže bez šikovných lidí se ani ta nejvíc digitalizovaná firma zatím ještě neobejde. Jak je získat a jak udržet? O své názory se s námi podělil Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ve společnosti ManpowerGroup.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Osobnost vývojáře

Není jedno, koho přijmete za vývojáře. Patrně již nehledáte překreslovače výkresů pro přípravu výroby a technologie. Nejspíš ale hledáte člověka, který vám má vymyslet nový produkt. A zřejmě to nebude obyčejný produkt, ale např. o 10 % lepší než ten předchozí. V posledních letech se určité funkcionality u výrobků stávají standardem. Mají je všichni - rozdíly jsou v nuancích. Dnes se více soutěží v konceptech a designu.

Skutečně efektivní pomoc v krizi?

Krize poukazuje na lidský charakter, správnost chodu společnosti, možnosti firem zefektivnit svou produkci nebo poskytované služby. Je na jedné straně nebezpečnou výchylkou, která ručičku vah profitability nakloní do červeného pole, na druhé představuje příležitost.

Výběr nejlepšího vývojáře

V mnoha strojírenských firmách, které jsem navštívil, mají inovace rozděleny na dvě části: CI (Continual Improvement) - kontinuální zlepšování, a R&D (Research and Development) - výzkum a vývoj. Oddělení CI se obvykle stará o drobnější technická a organizační zlepšování v procesech a v provozech. Souvisí s lean managementem, metodou Six Sigma a metodou kaizen (každý den na každém pracovišti jedno malé zlepšení). Oddělení R&D má za úkol, často ve spolupráci se strategickým marketingem, vyvíjet nové produkty - výrobky nebo služby. Strategický marketing ve spolupráci s topmanagementem zase vymýšlí nové obchodní modely. Zřejmě v podnicích nenajdete oddělení, které by nemuselo něco zlepšovat a inovovat. Které aktivity jsou nejnáročnější? Asi změna konceptu - skoková inovace. Ale jak na trhu práce najít člověka, který to bude umět?

Jak má být organizován úspěšný R&D?

Jaké modely řízení R&D se osvědčily? Alfou omegou pro výzkum a vývoj jsou rychlost, správnost bádání, produktivita výzkumníků a rozumné náklady. V této době je tím hlavním kritériem čas, protože když konkurence vyjde s novou inovací o čtvrt roku dříve, může na sebe strhnout trh. Uvádí se, že když přijdete s inovací jen o 10 % lepší než konkurence, můžete získat o 50 až 100 % vyšší tržby i ziskovost. Jak tedy řídit R&D, aby to vše fungovalo a nedocházelo ke ztrátám?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit