Témata
Reklama

Automatizované pohony

Zavádění automatizace v průmyslové výrobě jde ruku v ruce s vývojem v oblasti pneumatických prvků. Dost těžko si lze v současné době představit moderní stroj či technologické zařízení bez využití komponent využívající ke svému pohybu stlačeného vzduchu.

Ventilové terminály CPA

Dynamický vývoj ventilových terminálů neustále pokračuje. Modulární ventilové terminály CPA společnosti Festo jsou vhodné pro každý typ struktury systému, nehledě na to, zda se jedná o pneumatické nebo elektrické zapojení. Také po následné instalaci je možné přidávat nebo měnit ventily a funkce ventilových terminálů CPA, a to variabilním způsobem, což je velmi výhodné například v oblasti výroby speciálního strojního zařízení. Terminál lze rozšířit až na maximální počet 22 elektromagnetických cívek s multipólovým připojením či připojením jednotlivých ventilů, nebo až na 16 elektromagnetických cívek ve verzi sběrnice Fieldbus. Systém umožňuje maximálně 4 cívky (adresy) s rozhraním AS-i. Na jediném ventilovém terminálu lze současně implementovat ventily 3/2, 5/2 a 5/3 a také různé tlakové zóny. Terminály se dodávají ve dvou jmenovitých světlostech, 10 a 14 mm, a s průtoky 300 a 650 litrů za minutu.
Pokud jde o elektrické parametry, spotřeba elektrické energie elektromagnetické cívky je skutečně minimální, a to pouze 0,4 W u 10mm ventilu a 0,65 W u 14mm ventilu. V připojeném stavu je zajištěn stupeň ochrany IP65.
Mezi možné varianty ovládání patří zejména:
  • připojení jednoho ventilu prostřednictvím kabelu s diodou LED a ochranným obvodem;
  • multipólové připojení vícežilovým kabelem;
  • rozhraní AS s jednoduchým plochým kabelem pro přenos signálu a napájení;
  • připojení sběrnicí Fieldbus pomocí samostatných uzlů Fieldbus pro všechny běžné sběrnicové protokoly;
  • integrované ovládací prvky pro samostatné procesy a pro subsystémy.
  • Modulární konstrukce ventilů a terminálů CP podporuje decentralizaci. Oddělené moduly umožňují šetřit prostor a provádět montáž na místě, což na jedné straně přináší krátké hadicové spoje a na druhé straně krátké elektrické vodiče. Obojí vede k minimálním spínacím časům a snadnější údržbě
    Reklama
    Reklama
    Reklama

    Nový základní pohon pro řešení na míru

    Rozsáhlý modulární systém společnosti Festo pro manipulační a montážní techniku byl v poslední době rozšířen o další základní pohon, který doplňuje dobře známý lineární modul HMP. Co do rozměrů a manipulované hmotnosti je tento nový modul charakterizován svými průměry 12, 16 a 20 mm a zdvihy až do 200 mm.
    Hlavní použití manipulační osy HMPL se nachází v pracovištích zabývajících se montáží malých součástek, paletizací, tříděním součástek a v dalších příbuzných činností. Aby přesně vyhověla požadavkům na své uplatnění, může být manipulační osa HMPL vybavena různými funkcemi a vlastnostmi. A to bez zbytečných nákladů. Možné funkce jsou například:
  • flexibilní mezipoloha - lze do ní najíždět při dopředném i zpětném zdvihu a také přejíždět bez zastavení;
  • svěrná jednotka, která umožní zablokování pohonu tlakovým vzduchem nebo v dané koncové poloze, a to např. při výpadku napájení;
  • systém externích dorazů s čidlem, progresivními tlumicími dorazy a nastavitelnou koncovou polohou;
  • výztužná deska s rybinou, která zvyšuje tuhost a slouží zároveň i pro spojení s dalšími prvky.
  • Manipulační osa HMPL je součástí modulárního systému Festo speciálně konstruovaného pro manipulační a montážní techniku. Kompletního systému základních pohonů, pohonů pro montáž a periferních funkcí s více než 300 díly, které lze opravdu libovolně kombinovat. Všechny výrobky zahrnuté do modulárního systému mají kompatibilní rozhraní. Adaptační desky, kameny do drážky a montážní konzoly zaručují rychlou a snadnou bezproblémovou montáž
    S nejkratšími časy nájezdu do polohy dosahuje štíhlá a malá osa HMPL vysokých taktovacích rychlostí. Nízká hmotnost zaručuje nízké časy tlumení a extrémně vysokou přesnost opakování při velmi vysokých rychlostech.
    Instalace je jednoduchá a díky ukazateli pohybu s využitím LED diod je obsluhující pracovník vždy okamžitě informován. Systém vedení kabelů zajišťuje ochranu proti mechanickým vlivům. Moderní, funkční konstrukce nejenže šetří čas a náklady díky jednoduchému a rychlému navržení a instalaci, ale také přispívá k přehlednému uspořádání celého zařízení. Za konstrukci obdržel výrobek ocenění IF Product Design Award 2000.
    Reklama
    Vydání #3
    Kód článku: 20328
    Datum: 13. 03. 2002
    Rubrika: Trendy / Automatizace
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Bílá kniha - zónová bezpečnost

    Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

    Přichází doba zmenšování

    Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

    V pohybu

    Výrobci výrobních zařízení pro lehké kompozitní materiály jsou pod tlakem. Čím rychleji dostanou své stroje k zákazníkům a uvedou je do provozu, tím větší je jejich konkurenceschopnost. To ovšem vyžaduje přesné postupy pro efektivní a ekologicky příznivé využití surovin, čehož lze dosáhnout pomocí inovativních systémových komponent a kvalitního poradenství jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Firma Technicon takto díky novému řešení od společnosti Festo zvyšuje svůj inovační náskok s velkoplošnými adhezivními systémy.

    Související články
    Továrna budoucnosti otevřena v Německu

    Technologický podnik, který otevřela společnost Festo v německém Scharnhausenu, je názornou ukázkou automatizace budoucnosti. Továrna, kde automatizační společnost vyrábí ventily, ventilové terminály a elektroniku, je charakterizována úspornými a energeticky efektivními procesy, výrobky nejvyšší kvality, výslovným zaměřením na zákazníka i udržitelnou a zelenou výrobou.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Nové komponenty pro stavbu strojů

    Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

    Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

    Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

    Pomocník pro plánování výroby

    Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

    Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

    Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

    Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

    Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

    Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

    Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

    Technologie 3D pletení v robotice

    Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

    Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

    Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

    Appky pronikly do světa pneumatiky

    Ač se to na první pohled zdá těžko uvěřitelné, od letošního jara je možné pořídit k pneumatickému systému aplikace podobně jako pro mobilní telefon, pomocí těchto aplikací pneumatický systém řídit a prostřednictvím různých aplikací mu také přiřadit různé funkc

    Hromadná výroba? To nestačí!

    Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit