Témata
Reklama

České společnosti, či společnosti působící v ČR, získávají svůj podíl na trhu dodávek určených pro rozvoj elektromobility. Inženýrská společnost DEL ze Žďáru nad Sázavou řeší právě nyní zajímavý obchodní případ. Finálním odběratelem produktů, které vzniknou na linkách sestavených tímto zkušeným integrátorem, je významný výrobce elektromobilů ze Spojených států amerických.

Bezpečnost nových elektromobilů

Řada dílů pro nové modely amerických elektromobilů by se mohla vyrábět také v České republice. Naznačuje to spolupráce mezi automobilkou, firmou Patvag a ryze českou inženýrskou společností DEL. Právě Patvag, český člen rakouské skupiny Hirtenberger, poptává pro svůj závod v jihomoravských Brankovicích automatizované linky, jež by měly na starost výrobu dílů pro americké elektromobily.

„Navrhli jsme, zkonstruovali a uvedli do provozu semiautomatickou linku, která má za úkol sestavit tzv. pyrodiskonektor. Jedná se o zařízení, které v případě nenadálé události či nehody odpojí baterii elektromobilu od zbytku vozidla,“ vysvětluje Zdeněk Králíček, obchodní ředitel společnosti DEL. Jedná se tedy o bezpečnostní prvek, který je prevencí vzniku požáru či úrazu elektrickým proudem. „Hlavní princip dílu přitom spočívá v iniciátoru. Je to podobná technologie jako u airbagu, kdy iniciátor – patrona – v případě nárazu exploduje v diskonektoru a následně přeruší vedení mezi baterií a zbytkem vozu,“ doplňuje základní bezpečnostní princip Zdeněk Králíček.

Reklama
Reklama
Reklama
Řada dílů pro nové modely amerických elektromobilů by se mohla vyrábět také v České republice. (Zdroj: DEL)

Pod dohledem kamer

Linka je schopna produkovat až 400 výrobků za směnu a je pracovištěm, kde je realizováno celé sestavení dílu od A do Z. Je vybavena špičkovými technologiemi, které usnadňují všechny dílčí kroky. „Díl projde postupně všemi pozicemi pracoviště. A to od usazení přes nanesení silikonu, vložení iniciátoru, sesazení dílu a jeho sešroubování až po tisk a nalepení štítku s QR kódem,“ objasňuje hlavní kroky Roman Zach z DELu, který má na starosti programování linky. Jeho kolega, specialista na kamerové systémy Petr Jagoš, k tomu dodává: „Jedním z hlavních požadavků, který Američané mají, je absolutní dohled nad procesem výroby, důraz na kvalitu a kontrolu každého postupného výrobního kroku. Vedle dvou robotů, automatizovaného stolu či řízeného šroubováku, zde tedy nalezneme rovnou tři kontrolní kamerová stanoviště.“ Kamery podle něj zajišťují dohled nad správným založením, správným nanesením silikonu a následně kontrolují správné sesazení a sešroubování dílu. V jedné z finálních pozic linky je měřicí stanice, která měří odpor patrony, a kontroluje tak její funkčnost.

DEL řeší kontrakt i na další, tentokrát plně automatizovanou linku, opět na díly pro americké elektromobily. (Zdroj: DEL)

Nabito do půl hodiny

Spolupráce s firmou Patvag není pro DEL zdaleka první zkušeností se zakázkami pro výrobu elektromobilů. Od stejného zákazníka řeší kontrakt i na další, tentokrát plně automatizovanou linku, opět na díly pro americké elektromobily. Před časem zároveň společnost zpracovávala zakázku, která se týkala dodávek svařovacího pracoviště pro karosářské díly na nové typy elektromobilů, které vycházejí z továren automobilky Volkswagen. DEL navíc ve spolupráci s dceřinou společností NES vyvinul unikátní samoobslužné nabíjecí stanice, a vstoupil tak do segmentu eMobility i produktově.

Linka je schopna produkovat až 400 výrobků za směnu a je pracovištěm, kde je realizováno celé sestavení dílu od A do Z. (Zdroj: DEL)„

Dokazuje to náš dnešní široký záběr. Vedle návrhu a realizace linek pro výrobu dílů pro elektromobily si je pak můžete od nás nechat i nabíjet,“ dodává s úsměvem Jiří Kabelka, výkonný ředitel DELu. Podle něj dnes DEL nabízí ryze česko-slovenské certifikované samoobslužné nabíjecí stanice. Vedle městského AC sloupku Deltower určeného především do veřejného prostoru měst a obcí, je to rychlonabíjecí DC stanice Vector 65. Ta je schopna dobít baterii vozu na 80 % kapacity za 20–30 minut.

Společnost DEL letos slaví 25 let od svého vzniku. Specializuje se na projekci a výrobu elektrických zařízení, automatizaci technologických procesů, robotizaci, engineering a eMobilitu. Je zakládajícím členem Národního centru Průmyslu 4.0., kterému od října 2019 předsedá právě Ing. Jiří Kabelka.

Zdeněk Navrátil / DEL

Reklama
Související články
Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 1. díl: Proč elektromobily? Kontroverzní debata

Eletromobilita se postupně stává realitou. Přestože se názory na ni významně liší, faktem je, že se stane součástí našich životů (do jaké míry, to se ještě uvidí). Co všechno přechod na elektromobilitu ovlivní a jakým způsobem, se pokusíme nastínit v tomto desetidílném seriálu, který jsme připravili ve spolupráci a pod odborným dohledem profesora Jana Macka a inženýra Josefa Morkuse z Ústavu automobilů, spalovacích motorů a kolejových vozidel na FS ČVUT v Praze a spolu s dalšími odborníky. Jednotlivé příspěvky představí různé úhly pohledu na hromadné zavádění elektromobilů, jeho možné důsledky a technologické, ekonomické, ekologické, ale i politické dopady pro Českou republiku.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Související články
Nové technologie osvětlení vozidel

Získat zkušenosti s novými zdroji světla bylo cílem jednoletého projektu Ideag, do něhož se na konci roku 2017 pustila mladoboleslavská společnost EDAG Engineering CZ. Výsledný prototyp zadní lampy navržené pro model Škoda Superb ukazuje možnosti využití tří moderních technologií: elektroluminiscenční fólie, OLED panelu a COB LED destiček.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Svět zpoza volantu zatraceně rychlého náklaďáku

Sednout za volant, nastartovat, přidat plyn a ten držet na podlaze, pokud to jde. Šílená rychlost, mraky prachu za autem, to jsou atributy závodění, jak jej vidí spousta příznivců Rallye Dakar. V něm drží nepřehlédnutelnou roli klan Lopraisů. Ti starší si budou pamatovat na Karla Lopraise, Monsignora Dakar, který výrazně vstoupil do davu kamionů a dokázal pokořit i firemní flotily.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 4. díl: Jaké jsou limity lithiových baterií

Stěžejní součást bateriových elektrických vozidel představuje trakční baterie, soustava navzájem propojených sekundárních (nabíjecích) galvanických článků, které v podobě chemické energie akumulují tu elektrickou, již z baterie získává elektromotor. Protože se jako jedna z nevýhod elektrických vozidel oproti těm konvenčním uvádí poměr uložené energie a hmotnosti akumulátorů, tedy jejich relativně nízká specifická energie, zaměříme se v tomto díle našeho seriálu právě na ni, představíme si některé možnosti jejího navýšení a zmapujeme důsledky, jaké může pro mobilitu mít.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Made in Česko - Znovuzrozená kráska

„Prase“ – tak (kupodivu) zněla přezdívka populárního motocyklu Čezeta, který kdo z mládeže koncem 50. a začátkem 60. let minulého století neměl, jako by nežil.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit