Témata
Reklama

CAD nejen pro strojírenství

12. 11. 2003

Od letošního roku je uživatelům k dispozici nová verze produktu TurboCAD Professional americké firmy IMSI

V minulém čísle jsme se seznámili s instalací, ovládáním a tvorbou 3D geometrie v 9. verzi CAD systému TurboCAD Professional. Tématem dnešního pokračování je kreslení ve 2D, možnosti editace a přehled možných výstupů.
Reklama
Reklama
Reklama

Kreslení 2D geometrie

Dvojrozměrná geometrie se v programu TurboCAD používá buď při tvorbě jen výkresové dokumentace, nebo například profilů pro 3D operace. V nástrojových panelech je obsažen poměrně velký počet příkazů. Například panel Line pro kreslení přímkových segmentů obsahuje 13 možností: kreslení jednoho segmentu, lomené čáry, další nástroje jsou určeny pro kreslení úsečky spojující dvě entity minimální délkou, vytváření obdélníku, rovnostranného nebo nerovnostranného n-úhelníku atd. Nástrojem, který zrychlí práci například při kreslení půdorysů základů budov nebo rotačních součástí ve 2D, je násobná čára (Multiline). Tento typ objektu vkládá do kreslicí plochy dvě paralelní čáry, navíc je možné vykreslovat osu symetrie. Obdobné množství nástrojů je k dispozici pro tvorbu kružnic a oblouků. Pomůcka pro snadné vytváření obrysových čar je označována jako konstrukční čáry (panel Construction). Konstrukční čáry mají některé odlišné vlastnosti, které ostatní entity nemají, například pro úpravu tvaru není možné využít editační nástroje, čáry se ukládají do vlastní hladiny ($construction) apod. TurboCAD Professional obsahuje i množinové operace pro 2D objekty.
K doplnění poznámek do výkresu je k dispozici několik nástrojů. Kromě běžného vložení jednořádkového textu lze využít i multitext. Ten je vkládán, upravován a formátován pomocí nového editoru multitextu, který nachází využití zejména v okamžiku psaní delších víceřádkových textů. Editor umožňuje import textu ve formátu TXT a jeho následné úpravy. Editor obsahuje pokročilé formátovací schopnosti, například změnu výšky a natočení textu, změnu šířkového faktoru, vkládání speciálních znaků aj.

Editace 3D a 2D geometrie

Editace 2D nebo 3D geometrie má podobné nebo stejné nástroje. Neobvyklou možností, jak přistupovat k editacím, je vstoupení do stromové struktury součásti (paleta Part Tree). Neobvyklou proto, že takový nástroj se v CAD systémech stejné kategorie nevyskytuje. Příkazy Copy a Mirror jsou ve verzi 9 vylepšeny tak, že nezáleží na pořadí kroků pro editaci: nejprve je možné spustit příkaz copy a pak vybrat objekty, nebo naopak nejprve vybrat objekty a následně spustit příkaz. Příkazy pro transformaci Move, Rotate a Scale pracují s vícenásobnými entitami jako s entitou jednou. Rozšířily se možnosti úchopů na 3D objektech, modifikace entit v rozdílných pracovních rovinách. Rozšířila se i editace ploch objemových těles - Facet editing. Tento nástroj velice snadným způsobem nabízí zešikmení, posunutí, otočení nebo vymazání existující plochy. Postup práce je následující: nejprve se vybere plocha nástrojem Facet editing (nikoliv tedy nástrojem Select) a pomocí manipulátoru se upraví poloha. Vylepšeny jsou modelovací nástroje pro vysunutí profilu - Extrude. Jsou doplněny čtyři nové možnosti: definování vzdálenosti od profilu (Draft Start Distance), definování konce vysunutí (End Distance), vysunutí se zkosením (Draft angle) a vysunutí s rotací (Twist angle).

Vizualizace

Vizualizace 3D modelu je možná v několika úrovních kvality. Nejrychlejší metodou je skrytí hran (Suppress Hidden Lines), následuje Draft Rendering, což je Gouraudovo stínování, které jako výchozí barvu bere barvu entit. V tomto režimu je možné rychle měnit náhled na model. Nejvyšší úroveň představuje QualityRendering. Tento způsob vizualizace respektuje přiřazené materiály. Jeho určitou nevýhodou ale je, že se velice pomalu překresluje pohled při změně náhledu. Jak bylo v úvodu (viz MM č. 10/2003) konstatováno, na málo výkonném počítači trvá jen samotné vykreslení scény desítky sekund. Prvkům modelu je před vizualizací možné přiřadit materiálové vlastnosti. Knihovny materiálů (soubory *.mat) jsou již po nainstalování programu TurboCAD bohaté. Obsahují materiály, se kterými vystačí strojař i architekt. Znamená to, že jsou dostupné kategorie materiálů dřevo, plast, kov nebo sklo a další. Všechny materiály je možné editovat a ukládat do uživatelských knihoven, takže počet materiálů je v podstatě neomezený.
Nedílnou součástí scény jsou světla. Pro osvětlení lze využít šest typů světel, což představuje oproti jiným CAD systémům velké množství: všesměrová, bodová, vzdálená, plošná, reflektory, rozptýlená. Počty a kombinace světel jsou přitom neomezené. Pro vkládání světel do scény využívá TurboCAD systémovou hladinu 0. Pokud je tato hladina vypnutá, jsou sice světla do scény vložena, ale nejsou uvažována při vizualizaci. Světla lze přesunout do uživatelské hladiny, užitečné je vytvořit hladin několik, aby bylo možné experimentovat s optimálním osvětlením. Každé světlo lze editovat zvlášť.

Výkresová dokumentace z 3D modelu

Z trojrozměrného modelu je možné vytvořit výkresovou dokumentaci. Protože TurboCAD používá oddělené prostory pro model (Model) a výkres (Paper), je prvním krokem tvorby výkresu definování pohledů (nárys, půdorys a další pohledy) v modelovém prostoru. Pak následuje výběr formátu výkresu a vložení pohledů do výkresu. Pro vložení pohledů se používají výřezy (Viewports), které mohou mít buď obdélníkový nebo kruhový tvar. Výřez je vlastně okno, kterým se promítá geometrie z modelového prostoru do výkresového. Po vložení výřezů se upraví měřítko zobrazení a vzájemně se upraví polohy mezi výřezy. Další činností je doplnění pohledů kótami, šrafy a poznámkami. Kótování používá stejné nástroje pro 2D i 3D model. Ještě než se ke kótování přistoupí, je vhodné zkontrolovat nastavení vzhledu kót. Pomocí kótovacího stylu lze upravovat vynášecí a kótovací čáry včetně vzhledu šipek a přizpůsobení kótovacího textu. Textové poznámky, které jsou součástí kótovacího textu, se vkládají pomocí multitextu (Multi-text Dimensions). Kóty jsou asociativní, to znamená, že při změně rozměru geometrie se aktualizuje číselná hodnota kóty. Další součástí výkresů jsou šrafy. Nástroj pro vkládání šraf pracuje tak, že stačí ukázat bod uvnitř uzavřené oblasti a jednu čáru hranice. Také šrafy mají asociativní vlastnost a pokud je uvnitř oblasti kóta, šrafy obtékají kótovací text.
Velice častou činností při modelování je zjišťování skutečných rozměrů nakreslených entit nebo měření vzdáleností. TurboCAD pro tyto účely vlastní čtyři nástroje určené pro zjištění polohy bodu, vzdálenosti dvou bodů, úhlu mezi entitami a pro výpočet plošného obsahu. Pro výpočet plochy nemusí být obrys uzavřen, protože pro výpočet jsou použity vrcholy oblasti.

Tisk

Výkresovou dokumentaci je možné vytisknout několika způsoby nebo ji lze vystavit na internetu. Samozřejmostí je výstup na systémovou tiskárnu, plotr nebo tisk do souboru (*.prn). Před vlastním tiskem je možné zkontrolovat vzhled výkresu pomocí prohlížecího panelu. V případě tisku s nutností několika typů tisku (černobílý náhled, barevný, černobílý s dodržením tloušťky čar) lze způsoby tisku definovat a uchovat pomocí vykreslovacích stylů. Styly se nastavují v dialogovém panelu PrintStyle Manager. Zajímavou je možnost importovat styly z AutoCADu. Pro publikování modelu na internetu lze využít nástroj Publish to HTML. V internetovém prohlížeči je pak zobrazen rastrový obrázek ve formátu JPEG. Pokud se jedná o model, který využívá modelový i výkresový prostor, je možné vybrat, který z prostorů bude použit.

Práce se soubory

Vnitřním (nativním) formátem dat je soubor s rozšířením *.TCW. Nově ukládaný soubor lze opatřit souhrnnými informacemi, které mohou sloužit k pozdější identifikaci souboru. TurboCAD nerozlišuje mezi soubory obsahujícími trojrozměrné sestavy, součásti a výkresy. Kromě tohoto typu souboru je možné ještě vytvořit soubor *.TCT, což je šablona (vzorový soubor - Template), která se používá v případech, kdy se často opakují stejná nastavení výkresu. TurboCAD umí mimo jiné ukládat data do vnitřních formátů AutoCADu - DWG nebo Microstation - DGN. Z výměnných formátů jsou k dispozici IGES, SAT, WMF, PLT a EPS. Navíc je podporován formát DWF (DrawingWebFile), který je vhodný k publikování s využitím nástrojů internetu. Formátů, do kterých TurboCAD umí ukládat, je ještě více, popis by však zabral mnoho místa. V nové verzi byly zlepšeny filtry pro přenos souborů do jiných CAD systémů - DXF/DWG, IGES a DGN. Při ukládání souborů ve formátu *.TCW je možné v nastavení zapnout kompresi nebo volbu označenou jako plná přesnost. Kromě vektorových umožňuje TurboCAD ukládat i formáty rastrové. Tato volba je vhodná zejména pro uložení vizualizací. Lze přitom využít formát BMP nebo JPEG (TurboCAD for Windows JPEG).

Poměr ceny a výkonu

Rozsah článku nestačí na dokonalé popsání všech dobrých nebo zajímavých vlastností, se kterými se lze v pérogramu TurboCAD setkat, takže nebyly zmíněny možnosti seskupování entit do skupin, bloků nebo oblastí, vynechána je například možnost práce s rastrovými obrázky, ani není popsáno vývojové prostředí SDK. TurboCAD Professional v9 je produkt, který svými vlastnostmi vyhovuje širokému spektru uživatelů od těch, kterým stačí jen výkresová dokumentace, až po uživatele vyžadující dokonalou vizualizaci trojrozměrného modelu. Vzhledem k pořizovací ceně poskytuje nadprůměrné vlastnosti. K nadprůměrným ve své kategorii lze označit zejména kvalitní vizualizační nástroje, možnost editací trojrozměrných objektů využitím stromu vzniku, velké množství nástrojů pro tvorbu a editaci dvojrozměrné geometrie. Díky dodávané dokumentaci a videoukázkám nenastává problém při přechodu z jiného CAD systému. Snad jen v případě, kdy by uživatel přecházel z libovolného parametrického systému, musel by se smířit s poněkud jiným způsobem práce. Pro začátečníka je ovládání produktu TurboCAD snadno pochopitelné, jen je dobré nechat si první kroky práce ukázat a dále využít dodávané manuály. TurboCAD Professional v9 má předpoklady stát se rozšířeným produktem v konstrukčních i projekčních kancelářích, zejména malých a středních firem. Jeho distributorem v České republice je firma Špinar Software, s. r. o.
Reklama
Vydání #11
Kód článku: 31129
Datum: 12. 11. 2003
Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Související články
Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Setkávání

Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Softwarové řešení pro přípravu NC programů

Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

Od správy nástrojů po simulaci NC programů

V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

CAM pro CMM

V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

Komplexní CAM systém s metrologickými nástroji

Je tomu již několik let, kdy se systém Surfcam zařadil do portfolia produktů společnosti Vero Software, která je součástí nadnárodního technologického koncernu Hexagon. Takováto součinnost softwarových gigantů zaručuje optimální kombinaci nejmodernějších technologií v oblasti výroby a špičkových metrologických nástrojů.

Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit