Témata
Reklama

CAD nejen pro strojírenství

08. 10. 2003

V letošním roce byla uvolněna k prodeji již devátá verze produktu TurboCAD Professional, která přináší uživatelům některá vylepšení

Program pro počítačovou podporu konstruování TurboCAD Professional je produktem americké firmy IMSI. V České republice se jeho prodejem a uživatelskou podporou zabývá firma Špinar Software, s. r. o. TurboCAD Professional není určen výhradně pro oblast strojírenství, ale díky svým vlastnostem je vhodný i pro oblast architektury nebo elektrotechniky. Jde o neparametrický systém umožňující sestavit:
  • trojrozměrný model s možností vytvoření dvojrozměrné výkresové dokumentace;
  • 3D model v realistickém zobrazení;
  • dvojrozměrnou výkresovou dokumentaci (bez 3D modelu).
  • Aby bylo možné využít některý z výše uvedených způsobů tvorby, obsahuje TurboCAD Professional dva pracovní prostory - modelový (Model) a výkresový (Paper). Pro modelování dvoj- i trojrozměrné geometrie je využíváno nové modelovací jádro ACIS v8. Pro co nejlepší přizpůsobení potřebám uživatele je TurboCAD otevřený, to znamená, že umožňuje dodatečné doplnění uživatelskými aplikacemi nebo makry. Pro vytváření aplikací je k dispozici programovací prostředí SDK (Software Development Kit), ale lze využít i programovací jazyk VisualBasic nebo C++. Dodávaná technická dokumentace obsahuje 300 stran textu a doprovodných video sekvencí s návody pro práci. Všechny informace jsou dostupné z grafického prostředí.
    Reklama
    Reklama
    Reklama

    Instalace a požadavky na hardware

    Instalace TurboCADu se vešla na jeden CD, a navíc se zde nacházejí i další produkty: Corel Trace, Turbo Project a Floor Plan verze 7.3. Podporované operační systémy jsou jen od Microsoftu. Doporučené jsou 98/ME/2000/XP/NT4.0. Při testování byly tyto operační systémy použity (kromě ME). Windows NT4.0 musí být ošetřeny pomocí ServicePacku verze nejméně 6.0. Plná instalace zabere na disku něco více než 180 MB. Samotný průběh instalace je zcela bezproblémový, bez zbytečných dotazů.
    Minimální požadavky na typ procesoru, velikost operační paměti a grafickou kartu jsou tyto: Pentium II, 128 MB operační paměti a grafická karta super VGA (1024 x 768). Doporučená sestava by měla obsahovat procesor o frekvenci 1,6 GHz, 256 MB operační paměti a 3D grafický akcelerátor. Doporučena je myš s kolečkem a připojení na internet z důvodu registrace programu u firmy IMSI. Pro otestování minimální možné konfigurace byl použit procesor AMD 133 MHz s 64 MB operační paměti s grafickou kartou Diamond FireGL 1000Pro. Na takové "bazarové" stanici běžel TurboCAD Professional poměrně svižně. Nedostatek výkonu se projevil například při zaoblování hran nebo generování výkresové dokumentace z trojrozměrného modelu a hlavně při vizualizacích, kdy doba zobrazení scény byla někdy neskutečně dlouhá. Tvorba pouze výkresové dokumentace běžela bezproblémově. Na stanicích s procesorem PIII a P4 běžel TurboCAD bez prodlev i při náročných vizualizacích.

    Grafické prostředí

    Grafické prostředí po nainstalování programu působí skromným dojmem, přesto dřívější uživatel TurboCADu pozná rozdíl oproti starším verzím - nyní je barevnější. Na obrazovce se objeví jen několik nástrojových panelů (Toolbars). Dojem skromnosti vyprchá v okamžiku, kdy se přistoupí k úpravám vzhledu prostředí. K dispozici je 57 nástrojových panelů, což je více než ve verzi 8. Také vzhled panelů je mírně vylepšen. Změnila se lišta plovoucího nástrojového panelu, na které je nyní vlevo tlačítko pro "sbalení" do proužku, na levé straně je pak tlačítko dovolující ukotvení panelu (volba Dockable) ke stranám grafického prostředí. Kreslicí plocha naopak změn nedoznala. Pro lepší orientaci o poloze modelu na ploše je možné zapnout osové kříže globálního i lokálního souřadnicového systému. Při modelování také lze zapnout zobrazení polohy pracovní roviny (WorkPlane) a pro zmenšení únavy očí při dlouhodobé práci lze změnit podkladovou barvu kreslicí plochy v modelovém i výkresovém prostoru. Změna barvy podkladu je jednou z nových vlastností v grafickém prostředí.
    Pod kreslicí plochou jsou pevně umístěny dvě oblasti. Na levé straně se zobrazuje panel nastavení, jehož obsah se mění podle aktuálně spuštěného příkazu. Na pravé straně je pak pole souřadnic, do něhož se zadávají hodnoty relativních, absolutních nebo polárních souřadnic významných bodů na entitách. Pravá strana grafického prostředí obsahuje "palety". Je jich celkem 15 a slouží k rychlému přístupu k informacím a činnostem, jakými jsou například práce s hladinami, správa bloků, editace objektů nebo přístup k informacím na internetu (výukové materiály). Příkazy pro tvorbu a editaci se nejčastěji zadávají s využitím nástrojových panelů, které mohou být jak ukotvené, tak plovoucí.

    Ovládání

    Jako pro každý grafický program, i pro TurboCAD je vhodná třítlačítková myš. Prostřední tlačítko slouží ke změně pohledu, pravé tlačítko pak spouští kurzorové menu. Nyní je doplněno o ikony často používaných příkazů. Doporučena je myš s kolečkem, pomocí něhož se ještě zrychlí přístup ke změně pohledu na vytvořené objekty. Ke změně pohledu slouží i nástroj sokolí oko (Areal View). Pro ovládání programu je bohatě využívána klávesnice. Zejména způsob přiřazení kláves úchopovým nástrojům (SnapModes) je významný a podstatně zrychluje práci.
    Při spouštění programu se nejprve zobrazí panel, kde zadáte registrační údaje pro firmu IMSI. Pokud se tak neučiní, TurboCAD poběží bez omezení funkčnosti třicet dní (Demo mode). Panel obsahuje při dalších spuštěních krátké tipy, jak si zpříjemnit a zrychlit práci. Po zobrazení grafického prostředí, které vždy zůstane ve stavu, v jakém byla práce ukončena, se zobrazí ještě panel New TurboCAD Drawing. Pomocí něj lze založit nový výkresový soubor nebo zahájit práci na již existujícím souboru.

    Kreslicí pomůcky

    Hladiny obecně rozdělují výkresový soubor (informace o modelu) na téměř libovolný počet vrstev (max. počet 32767). Každá hladina má přiřazeno několik atributů: viditelnost hladiny (On/Off), uzamčení (Lock), barvu a typ čáry (Style) a jméno hladiny. Pro práci s hladinami se používá panel Drawing Setup - Layers (zejména pro definici nových hladin) nebo Design Director, který umožňuje měnit atributy i zakládat nové hladiny. Úchopové nástroje jsou nedílnou součástí všech systémů CAD. TurboCAD poskytuje dvanáct možností. Kromě běžných napojení na koncové body (Vertex) nebo střed (Center) jsou dostupné i nástroje napojení na imaginární nebo prodloužený průsečík. Odlišností od ostatních systémů CAD je způsob použití. Každý z úchopů má předdefinovanou klávesu, například koncový bod (Vertex) V. Pro napojení na koncový bod se kurzor umístí na entitu a stiskne se jen klávesa V. Vůbec se tedy nekliká myší, což zrychluje a usnadňuje práci. Při tvorbě modelu je k dispozici neomezený počet kroků zpět a dopředu, což dovoluje experimentovat. TurboCAD poskytuje uživateli rychlý přístup k editacím entit nebo objektů pomocí uzlové editace. Uzlovou editaci lze použít jak na 2D, tak 3D objekty. Výběrem vhodného uzlu se vybraný objekt posouvá (střed nitkového kříže), otáčí (zelené body) nebo protahuje (modré uzly nebo strany). Polohy významných bodů na entitách se zadávají pomocí několika typů souřadnicových systémů. Podle dané situace je možné vybírat mezi absolutním, relativním nebo polárním systémem. Nástroje pro přepínání jsou obsaženy v nástrojovém panelu Coord System, rychleji lze přepínat pomocí předdefinovaných kláves. V případě, že je zapnut relativní souřadnicový systém, je poslední vložený bod vysvícen červeným bodem.

    Modelování - tvorba 3D objektů

    Trojrozměrný model se skládá z prvků, které jsou spojovány pomocí množinových operací (Boolean) sečtením, odečtením nebo rozdílem. Každý prvek je možné vytvořit buď pomocí předdefinovaných primitiv (kvádr, válec, jehlan, klín aj.), nebo orotováním, popřípadě tažením profilu. Profil tvoří obrysová čára, která musí být uzavřená, jestliže má v následné operaci vzniknout objemový prvek. Pokud obrys uzavřený není, vznikne plošný prvek (skořepina s nulovou tloušťkou stěny). Navíc musí být obrysová čára spojena do jednoho celku, takže pokud je například obdélníkový profil nakreslen z úseček, musí se pomocí nástroje Join Polyline spojit do jednoho objektu. Poloha prvků v prostoru je dána polohou pracovní roviny (WorkPlane). Kromě definování její polohy pomocí tří bodů (počátek, směr os x a y) je možné využít například nástroj WorkPlane by Facet - umístění na plochu buď rovinnou nebo i válcovou. Při umisťování se po přiblížení kurzoru k libovolné ploše zobrazí náhled umístění. Pro lepší orientaci o poloze pracovní roviny vzhledem k 3D objektu se zobrazuje průsečnice roviny a tělesa, což je jedna z nových vlastností verze 9. Zaoblení a zkosení se nacházejí pod jedním nástrojem, který poskytuje velké možnosti nastavení. Zaoblení je možné jak konstantním, tak proměnným poloměrem. Nastavení zkosení nabízí způsoby zakončení rohu - kufrový roh, ostrý roh. Vylepšena byla informace o vzniku součásti - Part Tree. Stromová struktura součásti je výjimečným nástrojem, který obsahují jen velké CAD systémy. TurboCAD obsahuje zjednodušenou podobu těchto nástrojů. Vstupem do stromové struktury je možné upravovat existující geometrii. Rozšířeny jsou možnosti tažení podél trajektorie vytvořením obloukových segmentů a doplněním dvěma novými nastaveními - Bend a Crimp. V případě, že pracujeme na 3D modelu v rámci sestavy, je možné přidávat další součásti několika způsoby. Pokud je každá součást jedinečná a nebude použita v jiné sestavě, je možné součásti modelovat přímo v jednom souboru. V případě, že se jedná o normalizované nebo často se opakující tvary, je vhodné vytvořit samostatné soubory pro každou součást a z ní vytvořit blok, který se například metodou tažení přetáhne (drag & drop) do sestavy. V sestavě se přesná poloha určí buď posouváním a otáčením, nebo se využijí nástroje zarovnání pomocí jednoho až tří bodů, hrany a bodu nebo jen plochy - Assemble 3points, by Edge and Point, by Facets.
    Ing. Zdeněk Píša, VUT FSI v Brně
    Reklama
    Vydání #10
    Kód článku: 31022
    Datum: 08. 10. 2003
    Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

    Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

    Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

    Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

    Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

    O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

    Související články
    Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

    NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Setkávání

    Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

    Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

    Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

    Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

    CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

    Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

    Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

    Softwarové řešení pro přípravu NC programů

    Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

    Od správy nástrojů po simulaci NC programů

    V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

    CAM pro CMM

    V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

    Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

    V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

    Komplexní CAM systém s metrologickými nástroji

    Je tomu již několik let, kdy se systém Surfcam zařadil do portfolia produktů společnosti Vero Software, která je součástí nadnárodního technologického koncernu Hexagon. Takováto součinnost softwarových gigantů zaručuje optimální kombinaci nejmodernějších technologií v oblasti výroby a špičkových metrologických nástrojů.

    Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

    Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit