Témata
Reklama

České zboží míří do celého světa

Export z České republiky dosáhl vloni rekordní hodnoty 4,2 bilionu korun. Nikdy jsme na zahraničních trzích neuplatnili tolik českého zboží, know-how a technologií jako v roce 2017. Čí je to zásluha a jaký vývoj lze předpokládat?

„Velké poděkování za to patří tuzemským firmám. Je to také důkaz toho, že systém podpory vývozu je nastaven správně, přináší výsledky a stát je pro podniky stabilním partnerem. A to i díky spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, Hospodářskou komorou ČR, Asociací malých a středních podniků a živnostníků, s odbory i se zaměstnavatelskými svazy,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Současně však dodává, že tento růst nebude možné udržet dlouhodobě, na což se musejí české firmy připravit. „Je nutné především vyrábět zboží s vyšší přidanou hodnotou, což znamená nutnost inovativního přístupu. Doporučuji také firmám mimo jiné spolupráci se subjekty, jako je například TA ČR. Češi se svými flexibilními mozky společně dokážou opravdu mnoho,“ dodává Tomáš Hüner.

Reklama
Reklama
Reklama

Pomocná ruka pro exportéry

Podle něj je rekordní export také vizitkou práce proexportní agentury CzechTrade. Svědčí o tom fakt, že v posledních letech přibývá klientů i zakázek této organizace. Specialisté CzechTradu jsou v některých obtížnějších regionech klíčovými partnery především pro menší a střední podniky. Na nedávném Řídícím výboru pro implementaci Exportní strategie ČR 2012–2020 proto byly představeny konkrétní kroky na podporu daného sektoru včetně horizontální spolupráce a implementace Průmyslu 4.0.

Agentura na podporu exportu CzechTrade pracuje v posledních letech velmi efektivně. Podle výsledků Světové banky reprezentují její náklady jednu setinu procenta z celkového českého exportu. Vývozci navíc směřují své podnikání na stále více trhů současně. Vzrostla také poptávka po informačních službách agentury a Klientského centra pro export, které je společným nástrojem agentury CzechTrade, MZV a MPO. Jeho konzultanti přijali v roce 2017 celkem 691 dotazů, tedy o 29 % více než v roce 2016. Agentura se i nadále věnovala podpoře české účasti na 147 mezinárodních veletrzích. Nejvíce úspěšných exportních klientů zaznamenala stejně jako loni zahraniční kancelář v Düsseldorfu a také ve Skandinávii.

„Efektivita naší práce neustále roste. Těší nás, že náklady agentury reprezentují jen jednu setinu procenta z celkového exportu České republiky. U podobných agentur v zemích OECD se čísla v porovnání s námi pohybují o řád výše čili na 0,1 %,“ říká generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

Vývoj zahraničního obchodu ČR 2003-2010-2017 v bilionech Kč

Podpořit expanzi

Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR stále více vývozců míří na větší množství zahraničních trhů. Rostoucí exportní apetit českých firem potvrzují rekordní výsledky českého vývozu. Do více než pěti destinací exportuje celkem 69 % všech vývozců, což je o 6 % více než v předchozím roce. „84 % veškerého exportu putuje do zemí Evropské unie, tradičně nejvíce pak do Německa. CzechTrade diverzifikaci podporuje, proto máme jen v Evropské unii 16 zahraničních kanceláří,“ uvádí Doležal. Agentura má v současnosti zastoupení v 51 zahraničních kancelářích ve 44 zemích.

V roce 2017 CzechTrade pomohl téměř 2 500 expandujícím klientům z řad malých a středních podniků. „Mezi nejefektivnější aktivity v rámci jednání B2B patří již tradičně sourcing days, během nichž agentura představuje zahraničním partnerům české firmy. V roce 2017 jsme jich realizovali celkem dvacet, mimo jiné pro klienty OBI, Jaguar Land Rover, General Electrics, Innogy, AeroMobil, Ogmu a mnohé další,“ vysvětluje Doležal.

Individuální zakázky 2017 - top 10 oborů

Čeští strojaři

Loňský rok byl z pohledu zájmu vývozců o služby agentury velmi úspěšný. S podporou a individuální pomocí zahraničních kanceláří agentury CzechTrade došlo k realizaci stovek úspěšných kontraktů v zahraničí. K nejúspěšnějším patřilo již tradičně zastoupení v Düsseldorfu a také ve Skandinávii. „Česko má stále ještě renomé jako strojírenská země,“ konstatuje Doležal. „Nejvíce úspěšných případů proto zaznamenáváme ve strojírenství, potravinářském průmyslu a ve stavebnictví. V roce 2017 bylo s naší podporou a službami spokojeno 97,5 % klientů.“

Podle něj klienti nejvíce oceňují především úsporu času a nákladů při navazování nových obchodních kontaktů.

Struktura služeb požadovaných klienty je již několik let stabilní. Zákazníci mají zájem především o bezplatné konzultace. Mezi nejpoptávanější služby patřila v roce 2017 příprava na obchodní jednání, žádost o informace týkající se konkrétního trhu, identifikace obchodních příležitostí a také detailní průzkum trhu. Z hlediska teritorií se nejvíce dotazů týkalo Německa, Ruska, USA, Číny, Indie, Ukrajiny, Francie, Polska, Íránu a Nizozemska.

Doma i za hranicemi

V roce 2017 agentura CzechTrade pokračovala také ve vzdělávání českých firem, pro které uspořádala 53 vzdělávacích seminářů a exportních konferencí (o 12 % více než v roce předchozím) pro více než 1 200 účastníků. Novinkou byly oborové semináře zaměřené například na export hudebních nástrojů nebo vývoz hraček.
CzechTrade plánuje pokračovat v podpoře drobných vývozců nejen v zahraničí, ale také v regionech. Společně s regionálními kancelářemi agentury CzechInvest a API se v roce 2017 podařilo vytvořit informační síť ve všech krajích ČR.

Hana Janišová

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 180410
Datum: 11. 04. 2018
Rubrika: Servis / Exportní příležitosti
Autor:
Firmy
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Německo

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na náš klíčový exportní trh.

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům, Turecko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na turecký trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Komory pro spolupráci - Rozvíjet vztahy mezi Českem a Kanadou

Pro většinu Čechů je Kanada spojena s hokejem a přírodními krásami. Ve druhé největší zemi na světě žije necelých 38 mil. obyvatel, což s průměrem 3,5 obyvatele na km2 řadí Kanadu na 230. místo na světě.

CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

CzechTrade pomáhá strojařům, Kolumbie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Kolumbie.

Holandská inspirace

Od vzniku Nizozemsko-české obchodní komory v roce 1993 se toho hodně změnilo. Dnes již společnosti nehledají jen praktickou pomoc v začátcích podnikání, ale stojí spíše o inspiraci, smysluplné kontakty a řešení nejrůznějších výzev a problémů.

CzechTrade pomáhá strojařům, Bulharsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na bulharský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

Komory pro spolupráci - Inspirace izraelskými inovacemi

Mezi velikostí státu a objemem obchodu není přímá úměra. Důkazem je náš obchod se Státem Izrael. Obě země mají přibližně stejný počet obyvatel, ale vzájemný obchod, zejména náš vývoz, je mnohem větší, než je tomu mezi námi a násobně většími státy.

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit