Témata
Reklama

Chladicí mazivo, které vydrží

Nově vyvinutý odolný výrobek společnosti Rhenus Lub – rhenus TS 440 – usnadňuje uživatelům život.

U inovativního chladicího maziva rhenus TS 440 sází výrobce na jeho maximální funkčnost. Díky nové koncepci dlouhodobé stability na základě nejmodernější technologie chladicích maziv je mimořádně odolný, absolutně nenáročný na údržbu a jednoduchá manipulace s ním usnadňuje práci. Tím toto mazivo splňuje nejvyšší nároky na kvalitu a bezpečnost výrobního procesu při současné nejlepší snášenlivosti pro životní prostředí i lidský organismus.

Nové chladicí mazivo bylo vyvinuto pro nejrůznější možnosti používání, a proto je také velmi vhodné pro podniky, které čelí častým změnám zakázek a náročným výrobním podmínkám. V České republice si zákazníci mohou chladicí mazivo rhenus TS 440 objednávat prostřednictvím společnosti Ecool TFM.

Reklama
Reklama
Reklama
Nové chladicí mazivo rhenus TS 440 je velmi odolné. (Zdroj: Fotolia, oyoo)

Odolné a snadno použitelné

Jako jeden z vyhledávaných partnerů průmyslových podniků je společnost Rhenus Lub dobře informovaná o nárocích moderních výrobních operací. Stále více uživatelů požaduje chladicí mazivo, které je odolné a snadno se používá, ale zároveň je hospodárné a uplatní se i v budoucnu. Společnost se orientuje na požadavky trhu a u maziva rhenus TS 440 se jí podařilo shrnout hlavní účinné faktory do jediného produktu.

K tomu dodává Daniele Kleinmannová, vedoucí produktového managementu společnosti Rhenus Lub: „Od začátku pro nás byly při vývoji nejdůležitějšími kritérii jednoduchost, univerzálnost a účinnost. Výsledkem je velice odolný výrobek, který je s touto kombinací na trhu jedinečný. Je to právě odolnost, která usnadňuje práci našim zákazníkům. Chladicí mazivo je nenáročné na údržbu a pomáhá jim, aby se mohli zcela soustředit na svoji klíčovou výrobu.“


Vynikající pěnivost znamená nepatrné náklady na údržbu při používání maziva rhenus TS 440. (Zdroj: Rhenus Lub)
Pro zvětšení klikněte na grafy.

Flexibilní používání, dobré parametry

K základním požadavkům, kromě mimořádné funkčnosti, patří také spolehlivé a flexibilní používání za měnících se podmínek, kterým, díky mazivu rhenus TS 440, vychází společnost Rhenus Lub vstříc. Chladicí mazivo mísitelné s vodou je možné používat se stále stejnou vysokou kvalitou při broušení, soustružení, vrtání, frézování a závitových operacích. Bylo vyrobeno pro litinu a ocel, ale s úspěchem se používá také na nerezovou ocel, hliník, barevné kovy či plasty. Protože je často potřeba jen ještě jedno chladicí mazivo, zjednodušuje se tím používání, šetří čas a náklady.

Kromě toho profitují uživatelé také z velmi dobrých parametrů. Díky výbornému proplachování a velmi rychlému rozpadu pěny probíhá proces stabilně a je značně bezpečnější. rhenus TS 440 nezanechává žádné zbytky, takže obráběcí stroje zůstávají čisté, a nákladné čištění je tak efektivně redukováno.

Zdraví a ekologie bez kompromisů

Toto moderní chladicí mazivo s dobrou perspektivou sází na nový systém konzervování. Nejsou v něm složky se závadným obsahem, jako sekundární aminy, formaldehydy nebo bor, a přesto je extrémně odolné vůči bakteriím, houbám a kvasinkám. „Tím je zajištěna nejlepší snášenlivost pro lidský organismus při dobré stabilitě a produkt odpovídá, s ohledem na ochranu uživatelů, zdraví a životního prostředí, aktuálním tendencím, které jsme u firmy Rhenus Lub při vývoji maziva rhenus TS 440 striktně sledovali,“ vysvětluje Daniele Kleinmannová vývoj nového výrobku. „Přitom jsme měli také na zřeteli koncentraci přísad a spotřebu upravovacích prostředků. U těchto ukazatelů dosahuje naše nové chladicí mazivo velmi dobrých hodnot. To napomáhá nejen udržitelnému rozvoji, ale představuje pro podniky i bezprostřední snížení nákladů.“

Rhenus Lub

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Chladicí mazivo pro ochranu kůže při obrábění

Na ruce se dnes v důsledku intenzivního mytí a dezinfikování upírá mimořádná pozornost. Obojí je sice dobré pro hygienu, rozhodně to ale není něco, co by přispívalo ke zdraví pokožky.

Špičkové duo pro broušení a frézování

Výroba ozubených kol a převodovek nepromíjí žádnou chybu: Každá vada snižuje výkonnost, každá nepřesnost na obrobku masivním způsobem negativně ovlivňuje spolehlivý přenos síly. Pro výrobní podniky je proto rozhodujícím krokem výběr správného chladicího maziva.

Trendy vývoje polymerních materiálů

Podobně jako v jiných oblastech lidské činnosti je i v materiálovém inženýrství třeba odlišit virtuální realitu od reality všedního dne. Slibné směry minulého vývoje materiálů, a nejen polymerních, (virtuální realita) by měly vyústit do jejich úspěšné průmyslové výroby a aplikace v současnosti (realita). Komerční úspěch vědeckých objevů ale nikdy nebyl zcela hladký. Odhaduje se, že pouze jeden jediný nápad ze tří tisíc nadějných myšlenek se nakonec uplatní v průmyslovém měřítku. Zde se nepochybně projevují nejen technologické problémy, ale také ekonomické aspekty.

Související články
Odlehčovací optimalizace 3D tištěné frézy

Vývoj v oboru obrábění se tradičně potýká s mimořádným dynamickým zatížením soustavy na straně jedné a požadavky na přesnost a produktivitu obrábění na straně druhé. Nalezení takové konstrukce nástroje, která odolá extrémním provozním podmínkám, a přitom umožní proces obrábění urychlit, může vést k zefektivnění výrobního procesu. Příkladem toho může být vývoj odlehčené frézovací hlavy. Dosavadní konstrukce obráběcích nástrojů vycházely z jednolitých plných tvarů zaručujících vysokou tuhost na úkor dynamických vlastností nástroje. Změnou vnitřní struktury je však možné najít optimum mezi těmito protichůdnými požadavky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak zvýšit produktivitu?

Každý výrobní ředitel řeší otázku, jak navýšit produktivitu výroby, aniž by utrpěla její kvalita. Před stejným problémem jsem stál i já, když jsem před osmi lety začal řídit výrobu české části společnosti Colop, produkující razítka a ruční tiskárny. Níže nabízím několik tipů, jak se dá pomocí opatření ve výrobě navýšit produktivita - a v důsledku i obrat - o více než 100 %. Věřím, že většina těchto v praxi vyzkoušených rad bude užitečná i pro řadu jiných průmyslových oborů, než je výroba našeho typu.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

IoT na insfrastruktuře elektrických rozvodů

V minulém vydání jsme představili nový systém WorkSys, otevřenou IoT platformu pro tvorbu nových aplikací a jejich propojení s již existujícími. Dnes toto téma uzavřeme a představíme nástroj FactoryDashboard pro tvorbu komplexního digitálního dvojčete fabriky.

Jaká tajemství skrývá výroba razítek?

Představte si obyčejné moderní razítko. Připadá vám, že vyrobit je musí být velice jednoduché? Možná byste se divili. Složitá vulkanizace, vstřikolisovna s 21 vstřikolisy, obtížný proces barvení, to vše velmi náročné na stabilitu procesu. Tolik jen stručně o tom, s čím se během výroby razítek musíme u nás, v Colopu v Borovanech, denně potýkat. Chcete se dozvědět víc? Pak vás zvu ke čtení následujících řádků.

Automatické rovnání součástek

Při výrobě zejména rotačních součástek s větším poměrem L/D dochází běžně k jejich prohnutí, a to bez ohledu na to, jestli mají hřídelový, nebo trubkový tvar. Pokud vznikne prohnutí při poslední operaci, je jedinou možností nápravy rovnání. To se ale často zařazuje i před konečné broušení.

Sdílená digitální platforma pro společný růst

Cílem sdílené digitální platformy Gogrou je spojit potenciální členy, sdružit je ve správných oblastech, zkrátit čekací doby a nabídnout online digitální místo pro bezpečný obchod a moderní komunikaci.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Pomocné ruce v průmyslu

Uplynulo už téměř 100 let od chvíle, kdy Karel Čapek poprvé použil slovo „robot“ ve své vědeckofantastické hře R.U.R. Výraz Rossumovi univerzální roboti odvodil z českého slova pro nedobrovolnou práci – robota. V současnosti došlo k rozvinutí a změkčení tohoto významu. Dnešní generaci robotů tvoří z velké části také spolupracující roboti označovaní jako „coboti“.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit