Témata
Reklama

Chladicí mazivo pro náročné materiály

Speciálně pro proměnlivé podmínky obrábění a náročné materiály bylo vyrobeno chladicí mazivo rhenus TU 446. Tento inovativní produkt společnosti Rhenus Lub neobsahuje žádné nebezpečí a uživatelům umožňuje snadnou údržbu.

Moderní výroba znamená, že i při časté změně obráběcích operací nebo u obtížně zpracovatelných materiálů lze dosahovat nejlepších výsledků. Aby to však bylo možné, musí tomuto účelu odpovídat i chladicí mazivo. Jako specialista na chladicí maziva se společnost Rhenus Lub při vývoji výrobků vždy umí vcítit do postavení uživatele, neboť jen tak může rozpoznat požadavky, pro něž lze následně nacházet řešení. Výsledkem nejnovějšího vývoje je právě zmíněný rhenus TU 446. Toto chladicí mazivo lze míchat s vodou a jeho výhodou je, že spojuje vše, co je pro uživatele v moderním provozu rozhodující: vysokou flexibilitu z hlediska rozsahu obráběných dílů a materiálů a také jednoduchou manipulaci během provozu. To neznamená jen mimořádnou uživatelskou přívětivost –jeho inovativní složení také aktivně napomáhá k úspoře nákladů.

Reklama
Reklama
Reklama
Moderní výroba znamená, že i při časté změně obráběcích operací nebo u obtížně zpracovatelných materiálů lze dosahovat nejlepších výsledků.

Dnes frézování oceli, zítra vrtání hliníku

Mazivo rhenus TU 446 je předurčeno pro všechny výrobní podniky, k jejichž každodenním výrobním úkolům patří často se měnící oblasti použití a obrábění různých materiálů. Bez problémů je možné i efektivní obrábění barevných kovů a jiných materiálů citlivých na vznik skvrn. Kvalitní chladicí mazivo je optimální pro flexibilní výrobu, současně je také mimořádně výkonné – absolutně výhodná kombinace, která se u uživatelů těší nejvyšší oblibě.

Toho si je vědoma i Daniela Kleinmann, vedoucí produktového managementu chladicích maziv: „V podobě našeho produktu rhenus TU 446 dokazujeme, že rozmanité možnosti využití a vysoký výkon mohou jít ruku v ruce. Uživatelé nemusí z ničeho slevovat a díky našemu chladicímu mazivu těží z velmi nízkých nákladů na údržbu. rhenus TU 446 je zařazeb do třídy nízkého ohrožení vody 1, a tím se výrazně zjednodušuje skladování a vše, co je spojené s manipulací během provozu.“

Zvláštní složení kapaliny rhenus TU 446 vytváří nejen nejlepší předpoklady pro čisté stroje a obrobky bez reziduí, ale zvyšuje i objem výroby.

Díky všestranně spolehlivému výrobku také důsledně uplatňujeme požadavky na vysokou úroveň ochrany životního a pracovního prostředí, což jsou dva nejdůležitější požadavky naší doby. Bez piktogramů GHS, látek neobsahujících SVHC a látek uvolňujících formaldehyd je rhenus TU 446 optimální alternativou k výrobkům na bázi sekundárních 2/3 aminů. To znamená: žádné omezení zákonnými požadavky a jednoduše více bezpečnosti při použití,“ dodává Daniela Kleinmann.

Moderní chladicí mazivo s všestranným použitím se navíc ukazuje jako účinný optimalizátor nákladů.

Účinná optimalizace nákladů

Moderní chladicí mazivo s všestranným použitím rhenus TU 446 se navíc ukazuje jako účinný optimalizátor nákladů, jak vysvětluje Meinhard Kiehl, marketingový ředitel, produktový management: „Jako kontaktní partner v průmyslovém odvětví opakovaně zjišťujeme, že se často sledují jen čisté náklady na maziva. To je však zjednodušený pohled. Kvalitní chladicí mazivo, jako je rhenus TU 446, kladně ovlivňuje i jiné nákladové faktory. Použití našeho nového univerzálního výrobku s nenáročnou údržbou nejenže prodlužuje interval výměny nástrojů a strojů, ale jeho zařazení do třídy ohrožení vody 1 umožňuje také nekomplikované uskladnění chladicího maziva. To uživatelům aktivně napomáhá k úsporám nákladů.“

Vysoce kvalitní chladicí mazivo celkově přesvědčuje díky svému širokému spektru použití. Protože je vhodné pro ocel, nerezovou ocel, barevné kovy, litinu a titan, činí z něj jeho specifické složení ideální obráběcí kapalinu zejména pro materiály, které jsou citlivé na vznik skvrn, například měď či hliník – výrobek minimalizuje nebezpečí koroze a zbarvení. Také byla úspěšně testována jeho snášenlivost u polyuretanových a lakových nátěrů. Je možné ho používat rovněž při nízké tvrdosti vody, i za takových podmínek je chladicí mazivo dlouhodobě stabilní. rhenus TU 446 je dokonalý, snadno použitelný výrobek vyžadující jen nízké náklady na údržbu a maximalizující flexibilitu.

Rhenus Lub

Wuensch@earnesto.de

Reklama
Související články
MKU_Maziva pro obrábění ozubených kol

Ještě před několika lety se musela k dosažení optimálního obrobení ozubených kol použít velká paleta různých obráběcích kapalin, situaci navíc komplikovaly různorodé povrchy a tepelné zatížení. Dnes je situace přehlednější. Vhodným výběrem pokročilých obráběcích kapalin lze výrobu ozubených kol významně zefektivnit.

Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Související články
Přidaná hodnota v technologii obrábění

V tomto příspěvku bych se rád vrátil ke své návštěvě japonské firmy Kyocera. V jednom z mých minulých textů (viz www.mmspektrum.com/170111) jsem představil unikátní systém řízení pomocí takzvaných améb, který vyvinul zakladatel firmy Kyocera Dr. Kazuo Inamori. Díky tomuto systému a japonské píli a umu se firma dostala na světovou špičku v řadě oborů. Na základě osobních zkušeností pak mohu prohlásit, že to platí také pro divizi řezných nástrojů. Například rychloposuvové frézy Kyocera vysoce překračují produktivitu, která je u nás i v Evropě standardní.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Simulací ke zlepšení efektu mazání a chlazení

Optimalizace třískového obrábění moderní metodou simulace strategie mazání a chlazení je dnes podrobena systematickému výzkumu. Použitím simulace procesu třískového obrábění a simulace proudění chladicího média se značně sníží náklady na výzkum a vývoj.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Aeronautika: Trojí efekt chladicích maziv

Přesnost a nejmodernější technologie, stabilita a snižování hmotnosti: Požadavky kladené na komponenty pro letecký průmysl jsou extrémně přísné. Ruku v ruce s tím jdou obdobně vysoké požadavky na výkonnost ve výrobě dílů – nejenom pro materiály jako hliník, titan a kompozity, ale i pro stroje a nástroje používané v procesech třískového obrábění.

Aeronautika má nového favorita

Svou přední pozici v leteckém průmyslu dál posiluje společnost Rhenus Lub. Další speciální mazivo tohoto německého odborníka - rhenus TU 560 - disponuje celosvětovým schválením pro použití v leteckém průmyslu od výrobce Airbus.

Bezúdržbová filtrace kapalin

Firma technology-support, s. r. o., figuruje na českém trhu v oblasti vysokotlakého a velkoobjemového chlazení pro CNC obrábění již osm let. Během této doby si získala velké množství stálých a spokojených uživatelů, díky jejichž přízni může nadále nabízet svá řešení a služby. Úplnou novinkou v portfoliu technology-support je filtrační čerpadlo CentraBlast od renomovaného výrobce vysokotlakých chladicích systémů, společnosti ChipBlaster.

Porovnanie postupov pri čistení rezných emulzií

Každý strojársky či kovospracujúci priemyselný podnik produkuje v rámci svojej výroby odpadové vody - rezné emulzie, ktoré musí eliminovať. Existujú dve možnosti. Likvidácia odpadu externou firmou alebo spracovávanie (rozrážanie) emulzií vlastným zariadením a likvidácia reziduí externou firmou.

Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Úspěch webových aplikací

Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

Produktivní vrtání otvorů do hliníku

Výrobci automobilů produkují čím dále více dílů z hliníku s cílem snížit hmotnost vozidel i spotřebu paliva. S ohledem na tuto tendenci je proto jasné, že vzniká poptávka po vrtácích použitelných pro výrobu otvorů ve součástkách z hliníkových slitin. Musí být zároveň schopny zajistit vysokou produktivitu, nízké náklady na otvor, dlouhou a konzistentní životnost, vysokou opakovatelnost i bezpečnost procesů.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit