Témata
Reklama

Krátce po zotavení Chorvatska z válečných útrap na začátku 90. let 20. století převzal mladý muž s velkolepými návrhy, ale pramalými zkušenostmi rodinnou firmu specializující se na výrobu kování z nerezové oceli pro skleněné produkty. Firma Bertol, založená v roce 1983, od roku 2003 pod vedením Daniela Bertola každoročně rostla o 30 procent, na čemž se podle něj z velké části podílely i investice do moderních CNC obráběcích strojů s cenovou dostupností a výkonností.

Na konci 90. let 20. století mladý Jugoslávec Daniel Bertol neprožíval lehké časy. Tamní válka za nezávislost trvala čtyři roky, a když v roce 1995 skončila, země byla značně zdevastovaná. O dva roky později nečekaně zemřel jeho otec a zanechal po sobě malou obráběcí firmu a rodinu, která se pokusila začít znovu, ostatně jako tehdy mnoho jiných.

Reklama
Reklama
Reklama
Daniel Bertol převzal chod rodinného podniku Bertol po náhlé smrti otce v roce 2003.

V té době 24letý Daniel studoval na univerzitě strojírenství, ale po dokončení pouhých dvou let studia pověsil učebnice na hřebík a vrátil se domů do Velike Mlaky na jižním předměstí Záhřebu, aby pokračoval v odkazu svého zesnulého otce. S požehnáním a podporou své matky začal Daniel plánovat ambiciózní budoucnost firmy.

„Chorvatsko se nacházelo v době obnovy po skončené válce a stavělo se mnoho nových budov s využitím skla,“ říká Daniel. „Proto jsem v tomto sektoru viděl potenciál. Začal jsem tedy inovovat, navrhovat a vyrábět kování pro skleněné výrobky. V tomto odvětví jsem byl sice úplným nováčkem, ale dříve jsem pomáhal svému otci v dílně obsluhovat obráběcí nástroje, a tak jsem věděl, jak začít s výrobou prototypů.“

Vzkříšená firma Bertol se zanedlouho rozjela na plné obrátky. Daniel si však uvědomoval, že růst firmy bude značně omezen, pokud neinvestuje do novějších, kvalitnějších CNC obráběcích strojů, které by nahradily manuální stroje, vedle nichž vyrůstal a učil se od svého otce.

Víceprvkový rychloupínací přípravek, který si sami vyrábějí, využívá třmeny motocyklové kotoučové brzdy zavěšené na minihydraulickém systému.

„Věděl jsem, že nebudeme dostatečně konkurenceschopní, a proto jsem se rozhodl investovat do nového stroje, přestože se jednalo o velké finanční zatížení. Nejprve jsme uvažovali o starších strojích, ale potom mi můj učitel ze střední školy řekl, že by bylo lepší koupit stroje nové, a doporučil mi značku Haas.“

První stroj Haas, vertikální obráběcí centrum VF-1, dorazil do firmy Bertol v roce 2005. Od té doby si firma pořídila větší vertikální obráběcí centrum VF-2 a čtyři soustružnická centra Haas, včetně dvou modelů ST-10 dodaných v roce 2014. „Pokaždé, když se chystáme zakoupit nové stroje, sedneme si a posoudíme nabídku na trhu s ohledem na hodnotu získanou za vynaložené peníze,“ říká Daniel. „Když všechno sečteme a projdeme si specifikace a parametry alternativních nabídek, stroje Haas nám vždy vycházejí jako nejlepší komplexní nabídka.“

Jestliže firma bude v roce 2015 úspěšná, chystá se Daniel zakoupit další stroj Haas, tentokrát nové vertikální obráběcí centrum VF-3. Stejně jako stávající stroje, tak i ten nový bude vyrábět rozšiřující se řady inovativních moderních kování pro skleněné výrobky, jmenovitě úchytky, madla, knoflíky, páčky, bodové úchyty a flexibilní spojky, a také systémové komponenty pro sprchy, sloupková zábradlí a posuvné nebo otočné dveře. Bertol v současnosti nabízí přibližně 500 různých výrobků a 90 procent z nich se vyrábí z vysoce kvalitní nerezové oceli.

Firma Bertol si první stroj Haas pořídila v roce 2005. Jednalo se o vertikální obráběcí centrum VF-1. Od té doby se výrobní park rozšířil o vertikální obráběcí centrum VF-2, čtyři Haas soustružnická centra, včetně dvou modelů ST-10.

Pokud jde o přesnost, na strojích Haas obrábí s tolerancemi 0,01 až 0,02 mm. V tomto odvětví je estetická stránka stejně důležitá jako přesnost – produkty musejí dobře vypadat, aby perfektně zapadly do propracovaných komerčních a rezidenčních projektů, pro které jsou určeny. Prakticky všechny produkty vyrábějí na zakázku. Úzce spolupracují se zákazníkem a doporučí optimální řešení, která vypadají líbivě a současně umožňují snadnou a rychlou montáž.

Firma Bertol má dnes 10 zaměstnanců, z nichž čtyři jsou vyškoleni k programování strojů Haas. A nejsou to jen chorvatští zákazníci, kdo objevil inovace a obráběcí schopnosti firmy Bertol. Kolem 60 procent výroby směřuje do zahraničí, především do Německa.

„Nákup strojů Haas se ukázal být stoprocentně dobrým rozhodnutím,“ dodává Daniel. „Navíc máme k dispozici vynikající podporu ze strany firemní prodejny Haas (HFO) – Teximp. Náš prodejní zástupce z HFO Nenad Macan dokonce přišel s novým a efektivním řešením, jak upínat obrobky na jednom z našich obráběcích center Haas. Víceprvkový rychloupínací přípravek, který si sami vyrábíme, využívá třmeny motocyklové kotoučové brzdy zavěšené na minihydraulickém systému. Je to jednoduché, levné a velmi spolehlivé řešení, které perfektně funguje.“

Závěsné komponenty Bertol se používají do skleněných armatur pro architektonická řešení.

Popravdě Daniel nevidí svou firmu jako velkého výrobce tisícovek standardních dílů, ale jako kreativní firmu, která dokáže nabídnout vysoce flexibilní výrobní sortiment. Firmě Bertol se již podařilo získat si reputaci výrobce schopného uspokojit širokou řadu zákaznických požadavků a v krátkých dodacích lhůtách.

Není mnoho lidí, kteří se museli na cestu k úspěšné výrobní kariéře vydat z takto těžkých podmínek, když si na bedrech museli nést následky války a rodinné ztráty. Ale možná právě proto v sobě Daniel Bertol našel tolik neslábnoucí energie: vidinu příležitosti a osudu. Dnes je Chorvatsko součástí Evropské unie a on i jeho vrstevníci se mohou těšit na bezpečnější budoucnost.

Matt Bailey

michal@mbmc-uk.com

Haas Automation

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 150929
Datum: 01. 09. 2015
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

Související články
Z Aše do celého světa

Podkrušnohorský výběžek má nejen své kouzlo turisticko-lázeňského charakteru, ale i z historického hlediska, kdy se zde nacházela celá řada výrobních firem, odkud do světa putovalo zboží rozmanitého charakteru. Bohužel odsunem sudetských němců se tradice textilní, porcelánové a sklářské výroby zásadně přerušila a následný komunistický režim krizi nadále prohluboval. Nyní se zde však nachází několik zdravých prosperujících firem, které vám čas od času na stránkách MM Průmyslového spektra představujeme. Nyní jsme se vydali až na nejzápadnější cíp naší země, do ašské společnosti ASTOS Machinery.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Těžká váha z Plzně v první třetině zápasu

Historie strojírenské výroby na Plzeňsku se datuje do poloviny 18. století, kdy byly položeny základy společnosti Škoda. Výroba prvních unikátních obráběcích strojů pro vlastní potřebu byla zahájena v roce 1911. Po první světové válce se pak začaly obráběcí stroje vyrábět pro tuzemské zákazníky i do zahraničí. V novodobé historii prošla firma celou řadou změn ve vlastnické struktuře, které bezesporu ovlivnily její současnou podobu. Škoda Machine Tool patří k lídrům trhu v oblasti výroby horizontek a horizontálních vyvrtávaček, aktuálně prochází významnými změnami k udržení si této pozice.

Přerod z evropského na globálního hráče

Způsob privatizace v devadesátých letech nebyl bohužel vhodně nastaven. Bezesporu stál za likvidací celé řady velkých firem, v případě cukrovarnického či chemického průmyslu byl viníkem doslova zániku celých oborů, které u nás měly historické kořeny. Toto konstatování, až na kladenskou Poldovku či ČKD, naštěstí neplatí ve strojírenství. Zde se podařilo v celé řadě případech výrobu nejen udržet, ale následně ji dostat na světovou konkurenceschopnou úroveň. Pokud vlastníci firem mají pokračování ve svých rodinných příslušnících, potomcích, jedná se o učebnicový případ úspěšného podnikání.

Novodobí Baťové

Majitel Kovosvitu MAS Ing. Komárek poskytl MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit