Témata
Reklama

Člověk vs stroj ve výrobě

Na co musejí brát ohled vývojáři moderních interaktivních systémů typu člověk–stroj? Na to se snaží odpovědět nová odborná studie týkající se navrhování a vývoje uživatelsky orientovaných provozních systémů ve výrobním prostředí?

Eaton je firma zabývající se řízením energie. Nedávno vydala novou odbornou studii s názvem Interakce člověk–stroj ve výrobním prostředí: navrhování a vývoj uživatelsky orientovaných provozních systémů. Jejími autory jsou Simon Sittig, profesor Christian Brecher a Markus Obdenbusch z laboratoře obráběcích strojů WZL na Technické univerzitě Aaachen RWTH. Ve svém díle popisují silné a slabé stránky aktuálních provozních systémů, vysvětlují postupy a požadavky na navrhování nových, moderních systémů orientovaných na uživatele, a navíc zkoumají praktická hlediska vývoje výrobků.

Reklama
Reklama
Reklama

Uživatelská přívětivost na prvním místě

Řízení výroby je stále složitější. Neintuitivní návrhy strojů zvyšují nároky na délku školení, zpomalují pracovní procesy a v konečném důsledku zvyšují náklady. Jak čerstvě přijatí nováčkové, tak stárnoucí obecná veřejnost čelí výzvám aktuálních návrhů řízení, což vyvolává rostoucí poptávku po intuitivnějších provozních systémech.

Funkčně orientované uspořádání nabídek rozkládá položky v mnoha různých dialogových oknech, což zpomaluje obsluhu. Jedním z přístupů k řešení popsaných v této odborné studii je třídění informací podle konkrétní úlohy. Systém přiřazuje každé úloze profil, v němž jsou zobrazeny pouze informace příslušné k danému profilu.

Nejdůležitějšími prvky při navrhování efektivních rozhraní jsou uživatelská přívětivost a snadné použití. Autoři zdůrazňují dostupnost informací, protože míra přijatelnosti pro uživatele se zvyšuje, pokud lze funkce snadno nalézt a uzpůsobit. Konstrukční hlediska a pohodlí pro uživatele – včetně dotykových displejů ovládaných v rukavicích – jsou dalšími klíčovými prvky při zajištění vysoké míry komfortu pro uživatele. Na tyto otázky se zaměřuje program Galileo společnosti Eaton. Umožňuje snadné nasazení nových intuitivních uživatelských rozhraní a nabízí řadu předem připravených schémat a funkcí a též šablon pro správu uživatelů.

Ve hře jsou i chytré hodinky

Odborná studie ukazuje, jak koncept uživatelsky orientovaného provozního systému závisí na tom, že jsou příslušné informace snadno dostupné. K tomu je možno používat mobilní zařízení. V průmyslu se používají tablety a také například chytré hodinky, které lze třeba využít k signalizaci alarmů zaměstnancům.

V souladu s tématem Průmysl 4.0 autoři popisují, jak lze spravovat cloudová řešení, aby byly příslušné informace plně k dispozici. Vyšší úroveň je nutná pro dynamické rozdělování úloh přes řadu rolí pro různé procesy. Cloudová infrastruktura umožňuje též integraci externích poskytovatelů služeb do určitých pracovních procesů. Zde je nezbytné zaměřit se na vyšší úrovně integrace dat a také na standardizovaná rozhraní a protokoly přenosu dat.

Celá studie je volně ke stažení na www.eaton.com/cz/hmi.

KSiwek@technical-group.com

Reklama
Firmy
Související články
Aktuální stav digitalizace v českém průmyslu

Digitalizace je všude. Průmysl 4.0 je všude. Roboty vládnou světu!!... nebo ne?

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Související články
IoT na insfrastruktuře elektrických rozvodů

V minulém vydání jsme představili nový systém WorkSys, otevřenou IoT platformu pro tvorbu nových aplikací a jejich propojení s již existujícími. Dnes toto téma uzavřeme a představíme nástroj FactoryDashboard pro tvorbu komplexního digitálního dvojčete fabriky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pomocné ruce v průmyslu

Uplynulo už téměř 100 let od chvíle, kdy Karel Čapek poprvé použil slovo „robot“ ve své vědeckofantastické hře R.U.R. Výraz Rossumovi univerzální roboti odvodil z českého slova pro nedobrovolnou práci – robota. V současnosti došlo k rozvinutí a změkčení tohoto významu. Dnešní generaci robotů tvoří z velké části také spolupracující roboti označovaní jako „coboti“.

Cesta k inteligentní výrobě

Existuje pádný důvod, proč je vytvářen globální tlak na rozvoj inteligentní výroby – díky důslednému propojování výrobních podniků a zajištění zásadních výrobních informací přináší výrobcům téměř neomezené příležitosti ke zlepšování provozních operací či vytváření přidané hodnoty a usnadňuje odpovědi na otázky, jak řešit nedostatek pracovníků s odpovídajícími schopnostmi.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Koncept ve spektru dynamiky a inovací

V roce 2007 bylo na veletrhu EMO poprvé prezentováno obráběcí centrum Grob G350 s horizontálním uložením vřetene. Dnes, o více než deset let později, je na trhu etablováno nejen pětiosé univerzální obráběcí centrum, ale spolu s ním se ve strojírenství v celosvětovém měřítku rozšířila i pětiosá technologie. Úspěšný vývoj založený na vysoké dynamice a velké inovativnosti konceptu „G-Modul“ udělal z univerzálních obráběcích center Grob, nyní již ve druhé generaci, leadera světového trhu.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Monitorování obráběcího procesu přináší přidanou hodnotu

Slovy Garyho Kinga z Harvardovy univerzity, zatímco dat je bezpočtu a je snadné je shromáždit, skutečná hodnota spočívá v tom, co s nimi uděláte.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit