Témata
Reklama

Co nám přináší IP telefonie?

10. 12. 2003

Než se pustíme do popisu některých praktických výhod a možností využití, měli bychom nejspíš začít stručným vysvětlením, co to vlastně IP telefonie je

Telefonování přes datové sítě

Již samotný název IP skrývá jednoduchou nápovědu - totiž "Internet Protocol". V překladu do běžného jazyka to znamená přenos hlasu po datových sítích, a to úplně stejným způsobem, jako jsou přenášena "normální" data.
Zní to poměrně jednoduše - prostě se bude telefonovat po stejných "drátech", jaké slouží k propojení například firemních počítačů. Ale pozor, tak prosté to zase není. K dnešní podobě IP telefonie vedla poměrně složitá cesta. Nejdůležitější podmínkou byla digitalizace hlasu neboli nalezení způsobu převodu hlasového signálu do digitální podoby a zpět, a to vše s podmínkou 100% zachování nejenom přenášené informace, ale také barvy a intenzity hlasu. Najít řešení tohoto úkolu znamenalo mnoho let intenzivní práce.
Reklama
Reklama
Reklama

Přenos hlasu v reálném čase

Nicméně i poté, co byla splněna tato základní podmínka, nebylo z pohledu využití digitalizovaného hlasu v praktické telefonii zdaleka vyhráno. Přenos "obyčejných" dat totiž probíhá tak, že jsou na začátku své cesty po síti rozdělena na přesně definované části, tzv. pakety, které do cílové stanice putují různými cestami, a dokonce i různou rychlostí. Na konci cesty se pakety seřadí do původního pořadí a vytvoří opět jednolitý soubor dat, který odpovídá výchozí podobě. Nějaká ta milisekunda nebo i vteřina zpoždění přenosu jednotlivých paketů v tomto případě nehraje roli, ostatní pakety na "opozdilce" těsně před cílem počkají.
Pro přenos hlasu v reálném čase je však takové řešení nepoužitelné, neboť jakékoliv zpoždění či jiné pořadí paketů by ve svém důsledku znamenalo velkou, často absolutní ztrátu informace. Proto bylo nutné zajistit přenos paketů s hlasovými daty tak, aby putovaly do cíle v tom správném pořadí a tou nejkratší cestou se zpožděním nepřekračujícím současné telefonní limity. Pro splnění tohoto náročného úkolu bylo nutno vyvinout speciální síťové směrovače a přepínače a v neposlední řadě i novou řídicí jednotku, tzv. Call-Manager, která na celý přenos dohlíží a koordinuje jej.
Dnes je přenos hlasu po datové síti technologickou realitou, které se úspěšně věnuje několik světových výrobců, jako např. 3Com nebo Cisco Systems. Kromě těchto gigantů naleznete na českém trhu celou škálu společností, nabízejících nasazení těchto produktů, mezi nimi např. CCA Group.

Výhody IP telefonie

Nabízí se tedy otázka: Brání něco širokému praktickému nasazení v praxi?
Než se pokusíme o odpověď, zeptejme se nejdříve ještě jinak. K čemu je to vlastně všechno dobré? Proč potřebujeme hlas změnit na data a posílat jej po datových sítích, když pak stejně nakonec musíme vše poskládat do původní hlasové formy? Proč se tím někdo zabývá v době, kdy hlasovým telekomunikacím kraluje mobilní telefonie s celým svým překotným vývojem, generačními skoky a skvělými výhledy?
Odpověď je relativně jednoduchá - IP telefonie má několik zásadních vlastností, které ji předurčují k rychlému rozšíření především v rámci firemních komunikací. Uveďme si pro příklad některé výhody.
Jedním z největších přínosů IP telefonie je zvýšení efektivity využití přenosových sítí. Podle dosavadní praxe se totiž budují a jsou provozovány současně hned tři typy přenosových sítí najednou a vedle sebe - telefonní, datová a energetická, v některých případech jsou ještě doplněny rozvodem televizního nebo rozhlasového signálu. Což znamená mimo jiné vícenásobné náklady na materiál (vodiče, kabely), technologie (ústředny, přepínače, rozvodny) a také na personál (stavba, obsluha, údržba).
IP telefonie je elegantním řešením propojení dvou z těchto sítí - telefonní a datové - a současně je základním předpokladem pro výhledové spojení se sítí energetickou. Takové sjednocení je již v praxi testováno a velmi pravděpodobně není daleko doba, kdy bude vše kumulováno do sítě jediné.
Dalším významným přínosem je skutečně efektivní uchování hlasového záznamu a možnosti jeho dalšího zpracování, například pro potřeby podnikových CRM systémů. (Na rozdíl od archivace klasických telefonických rozhovorů, která je poměrně náročná jak na množství spotřebovaného materiálu - nejčastěji magnetické pásky, tak i na podmínky uchovávání, nemluvě o nepraktickém vyhledávání a tím i použití archivovaného hlasu.) Integrace zvukového signálu z jedné strany a firemních dat (např. informace o klientech, dosavadní korespondenci, poskytnutých službách apod.) ze strany druhé umožňuje opravdu komplexní pohled na historii vztahu s klientem a může řešit i častá nedorozumění, která vznikají při nedokonalém výkladu telefonních rozhovorů - prostě hovor uložíme k ostatním datům o klientovi s možností kdykoliv se k němu vrátit a poslechnout si slovně vyjádřené přání nebo výhrady klienta.
IP telefonie svojí podstatou umožnila postavit na stejnou úroveň všechny současně užívané způsoby komunikace - vedle zvuku také přenos obrazu nebo textu, a to se všemi výhodami datového signálu. Takové spojení mimo jiné umožnilo vznik další generace Call-center, která se dnes nazývají univerzálněji "kontaktní centra" a mají schopnost obsloužit komunikaci jak telefonickou, tak také e-mailovou, SMS zprávy nebo fax. Blízkou a velmi reálnou budoucností je také aktivní internet, kdy vás například při brouzdání po internetových obchodech bude provázet a konzultovat s vámi výběr zboží internetová prodavačka - na dálku, hlasem i ovládáním vámi právě prohlížených internetových stránek.

Praktické využití

Vraťme se ale k položené otázce, zda něco brání širokému praktickému nasazení IP telefonie v praxi. Odpověď je velmi neurčitá - totiž "nic a všechno". Určitě dnes není překážkou samotné technické řešení IP telefonie nebo technologická úroveň potenciálních uživatelů. V některých odvětvích, jako je bankovnictví a pojišťovnictví, se IP telefonie již docela dobře zabydlela a začíná se prosazovat i jinde, například v hotelnictví. Na využití v ostatních oborech však zatím stále čeká. Důvodem je z jedné strany to, že příliš mnoho firem v nedávné době investovalo hodně prostředků do klasických ústředen, a z druhé strany velké množství podniků stále ještě nepovažuje efektivní práci s firemními daty za zásadní a důležitou součást konkurenční výhody.
Dalším a poměrně významným důvodem je momentální dilema největších poskytovatelů klasických telefonních služeb, především Českého Telecomu, zda již nadešel čas opustit zajetou a hlavně výnosnou "klasiku" a investovat do nových technologií, ve kterých se může tak jako tak rychle objevit nová konkurence, anebo se ještě nějakou dobu tvářit, že se nic neděje a telefonní ústředna je vrcholem techniky.
Jiným příkladem je státní správa, která má pro nevyužívání IP telefonie v mnoha případech specifický důvod - správu ústředen a telefonních linek má totiž v kompetenci většinou tzv. správa budov, zatímco datové spoje patří pod křídla útvarů IT. V tomto případě se již jedná dokonce o ohrožení pracovních míst a do určité míry tak o otázku, který z útvarů je v daném úřadě důležitější.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že klasická telefonie, ať již vedená "po drátech" anebo bez nich, není zdaleka mrtvá. Zatím žije a bude žít tak dlouho, dokud se stářím nerozpadnou všechny současné ústředny. Generační obměny se však tato "klasika" nedočká, zmizí stejně rychle a daleko, jako psací stroje s příchodem stolních počítačů. Její místo zaujme IP telefonie.
Oleg Spružina
Ilustrační foto: Pavel Marek
Reklama
Vydání #12
Kód článku: 31223
Datum: 10. 12. 2003
Rubrika: Inovace / Technologie
Autor:
Firmy
Související články
Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Vývoj průmyslové tomografie

Tomografie jako zobrazovací metoda vznikla brzy po zavedení rentgenografie do praxe, a to jak (převážně) lékařské, tak průmyslové. Smyslem vytvoření tomografického záznamu – tomogramu – bylo zachytit řez zobrazovaného objektu, nejčastěji ukrytého ve hmotě, která jej obklopuje tak, aby na tomto řezu byl zřetelný obrys jeho tvaru. Řada takovýchto řezů pak umožnila učinit si představu o skutečném tvaru a umístění objektu.

Experimentální zařízení pro měření dynamického chování radiálního vodního čerpadla

Součástí nabídkového řízení velkých vodních čerpadel je i přejímací test zmenšeného modelu čerpadla, na němž jsou zákazníkovi předvedeny jeho hydraulické charakteristiky a současně jsou testovány reakční síly v čerpadle. Tyto údaje jsou velmi důležité pro finální dimenzování stavby vodního díla.

Související články
Termomechanické zpracování

Globální svět s možností volného cestování a neomezeného přístupu k informacím s sebou přináší riziko chybných nebo nepřesných překladů odborných pojmů z jiných jazyků. Ve své praxi vysokoškolského lektora s předchozí zkušeností technologa se setkávám zejména v posledních letech se značným rozvolňováním odborných pojmů, které mohou vést až k matení odborné veřejnosti. V tomto příspěvku se pokusím stručně shrnout přehled a podstatu technologických postupů, označovaných v češtině pojmem termomechanické zpracování (TMZ, resp. TMP, z anglického thermomechanical processing, což odpovídá též pojmu thermo-mechanical treatment – TMT).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovativní firma roku 2014: VÚHŽ

Soutěž Česká inovace vyhlásila nejlepší tuzemské inovace roku 2014. Jednou ze tří společností oceněných v kategorii Inovativní firma je VÚHŽ, a. s., (původně Výzkumný ústav hutnictví železa) za digitální hladinoměr určený pro hutní provozy (kontilití), kde je pro výrobu kvalitních ocelí potřeba zajistit ustálenou výšku hladiny tekuté oceli v krystalizátoru.

Možná řešení průmyslových a výrobních hal

Vizuální komunikace firmy v souladu s moderní architekturou – to je současný trend v oboru průmyslové haly a komerční objekty. Vítězí jednoduché, energeticky úsporné a bezpečné stavební systémy.

Stavme na pozitivním a fungujícím

Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

MM Glosa: Sem se mi dívejte

Filmový a televizní dabing byl naší pýchou. František Filipovský nechť je toho důkazem. Úspěch rolí legendárního francouzského herce Louis de Funès, jehož vlastní hlas nikterak neupoutá, je z velké části právě dán mistrovským dabingem. Osobně bych se s ohledem na výuku jazyků tohoto pomyslného dabingového prvenství klidně vzdal a jménem Husákovy generace ho vyměnil za možnost zhlédnout černobílé upozornění ČST například před legendárním seriálem Profesionálové, že: „Pořad je v původním znění s titulky“, a agenty z CI5 slyšet v originále, a dostávat tak pod kůži hovorové fráze a výslovnost.

Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Promluvy Štefana Kassaye: Protiřečení na denním pořádku

Kolem nás, u nás, všude, kde existuje život, se každou vteřinu odehrávají miliony událostí, které zasahují jednotlivce, komunity, státy. Rostou nepokoje, protesty a skandování, pouliční bitvy, rebelie. Systémy budované člověkem v sílící zlovůli a vlivem ničivých výroků se řadu let dostávají do úpadku. Jsme svědky válečných konfliktů, nových a nových hrozících válek.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit