Témata
Reklama

Suchý zip, aku nářadí, družicové navigační systémy. To jsou ty nejznámější příklady využití kosmických technologií v běžném životě. Jak kosmické technologie ovlivňují a do budoucna ještě mohou ovlivňovat běžný život každého z nás, ukázal Czech Space Week, týden plný akcí pro odbornou a širokou veřejnost, který se konal v Praze a v Brně ve druhém listopadovém týdnu.

Součástí programu byla mezinárodní konference, první český kosmický průmyslový veletrh, hackathon a kosmický job fair pro studenty, koncert filmové sci-fi hudby nebo dny otevřených dveří pražského sídla Agentury pro evropský globální družicový a navigační systém (GSA) v Praze. Těmito a dalšími akcemi se Ministerstvo dopravy a agentura CzechInvest spolu s dalšími partnery snaží přiblížit kosmické aktivity a jejich přínos pro vědu, podnikání, ale i každodenní život odborné i široké veřejnosti. Rok 2018 je z hlediska kosmonautiky velmi významný. Česká republika oslavila 40. výročí prvního letu československého kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru a vypuštění první československé družice Magion 1, ale také 10. výročí vstupu do Evropské kosmické agentury.

Největší úspěchy a přínosy vyplývající z deset let trvajícího členství České republiky v Evropské kosmické agentuře (ESA) představila stejnojmenná konference, která se konala za účasti zahraničních hostů v úterý 13. listopadu 2018 v pražském Kongresovém centru. Na kosmických projektech ESA se v současné době podílí přes 40 firem, ale do projektů je zapojeno i 22 českých výzkumných ústavů a vysokých škol. Další desítky firem pak patří k subdodavatelům. Práce prováděné v České republice navíc mají rok od roku vyšší přidanou hodnotu. Jedná se například o přípravu kompozitových dílů pro nosné rakety, výrobu kondenzátorů či optických krystalů. České firmy pracují i na rozvoji družicových aplikací zejména družicové navigace a pozorování Země, které nacházejí uplatnění v dopravě, zemědělství, sledování životního prostředí, energetice, smart cities a v dalších odvětvích. Meteorologické mise nové generace, telekomunikační platformy, nový systém řízení letového provozu nad Evropou, technologie pro drony či sondy směřující ke Slunci a Jupiteru – tam všude lze nalézt českou stopu pocházející od předních tuzemských dodavatelů.

Reklama
Reklama
Reklama
V České republice působí řada technologicky zdatných firem, které mají schopnosti a potenciál uplatnit se v mezinárodní konkurenci a podílet se na projektech, jejichž výsledky nacházejí uplatnění na trhu.Své aktivity na konferenci představily také kosmický inkubátor ESA BIC Prague, vzdělávací centrum Esero a centrum pro transfer kosmických technologií do pozemských aplikací ESA Technology Transfer Broker. Kosmický inkubátor ESA BIC Prague vznikl v roce 2016 a stal se šestnáctou pobočkou v síti podnikatelských inkubátorů Evropské kosmické agentury (ESA). Získal tak své prvenství ve střední i východní Evropě a pod záštitou CzechInvestu pomáhá vybraným start-upům s rozjezdem podnikání. V březnu letošního roku rozšířil svou sféru působení v České republice otevřením pobočky v Brně.

Czech Space Week pokračoval ve středu 14. listopadu 2018 ve Hvězdárně a planetáriu Brno historicky prvním Českým kosmickým průmyslovým dnem. Své produkty a služby zde představilo přes třicet českých i zahraničních firem a institucí. Součástí programu byl i veletrh pracovních příležitostí pro české i zahraniční studenty Space Job Fair. Patnáct firem, které jsou nejrůznějším způsobem aktivní v kosmickém sektoru, zde hledalo nové talenty a nabízelo volná pracovní místa od manažerských pozic až po ty konstruktérské či softwarové několika desítkám zájemců.

Na kosmických projektech se podílí přes šedesát firem a výzkumných institucí.

Odpoledne Technologické centrum Akademie věd ČR ve spolupráci s Ministerstvem dopravy uspořádalo pátý ročník konference Gate2Space o zapojení českých subjektů do kosmických aktivit. Řešily se zde současné aktivity českých subjektů a zazněly zde také informace o přípravě nových programů ESA, do kterých se Češi mohou zapojit. Den uzavřela večerní konference Why space, why now?, jejíž účastníci hledali odpovědi na otázku, proč je vesmír pro Českou republiku důležitý.

Gabriela Jedličková

gabriela.jedlickova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #12
Firmy
Související články
Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Letecký servis z Mošnova cílí na nové zákazníky

Letos na podzim získala česká opravna letadel v Mošnově licenci na servis tzv. wide-body (širokotrupých) letadel Airbus A330. Udělením této licence se jí otevírají dveře k novým zákazníkům především na Blízkém a Středním východě. Až do této doby prováděla Job Air Technic údržbu narrow-body (úzkotrupých) letadel Boeing 737 a Airbus A320. Díky své výhodné poloze uprostřed Evropy má zakázky zajištěné. Přesto ji na cestě v dalšímu rozvoji brzdí některé překážky.

České letecké firmy mají ve světě dobré renomé

„Objem české letecké výroby roste a míří hlavně do zahraničí. Především v oblasti produkce ultralightů a leteckého výcviku je naše republika opravdovou velmocí. Počátky tradice pilotního, leteckého i vrtulníkového výcviku se datují již do roku 1948. České letecké školy jsou velice vyhledávané pro své kvalitní pilotní výcviky, které poskytují za bezkonkurenční ceny,“ potvrzuje Alice Undusová.

Český podnikatel pod tíhou bruselské legislativy

Podporuje Evropská unie svoji evropskou ekonomiku, potažmo národní ekonomiky jednotlivých zemí, nebo je to moloch, který je brzdou dalšího rozvoje? Jaký je aktuální stav a co můžeme ještě od bruselské legislativy očekávat? Na názor jsme se zeptali prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR RNDr. Jiřího Hynka.

Moderní výukové systémy a laboratoře

O školství se traduje, že je velmi rigidní a rychlý rozvoj nových technologií lze jen velmi obtížně promítnout do současné výuky. Vše je ale nakonec hlavně o lidech. Jak se se současnými trendy v oblasti spojování materiálů vypořádává výuka na Ústavu strojírenské technologie na Fakultě strojní na ČVUT v Praze, a ne jen na to, jsme se ptali vedoucího tohoto ústavu docenta Ladislava Kolaříka.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Stroje v pohybu:
Fotoprůzkumné družice

Za druhé světové války přinášely informace z fronty filmové týdeníky, při první válce v Perském zálivu vysílala živě CNN z bombardovaného Bagdádu – a nyní na Ukrajině má veřejnost poprvé v historii k dispozici prakticky v reálném čase družicové snímky. Navíc neskutečné kvality. Každopádně jde o materiál, který umožňuje potvrdit, nebo naopak vyvrátit mnohá tvrzení válčících stran.

Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit